Горбуша – дуже популярна риба, яка додається в різні перші страви, закуски, подається самостійно в смаженому, вареному або тушкованому вигляді. Пиріг з горбушею – це ще один оригінальний спосіб приготування смачного і поживного мешканця солоних вод в поєднанні з ніжним, що тане в роті тестом.
Простий пиріг з консервованої горбушею
Соковита і смачна випічка з категорії «на швидку руку» готується з:
- 150 г масла пожирніше;
- 350 г сметани;
- 350 г в/з борошна;
- пакетика розпушувача;
- щіпки солі;
- 500 г рибних консервів;
- 50 г цибулі;
- 2 гілочок зелені;
- 3 яєць.
Етапи підготовки:
- З підталого шматочка масла, 150 мл сметани, солі, 300 г борошна з додаванням розпушувача замішується тісто некруто консистенції.
- Пластична маса розподіляється по вогнетривкої формі так, щоб з тіста вийшли невеликі бортики.
- Горбуша з банок відкидається на друшляк, після чого добре змішуються один з одним з рубаною зеленню.
- В окремій мисочці збиваються яйця, до яких додаються решту борошно і сметана.
- Начинка розподіляє по тесту і заливається рідкою сумішшю.
- Відправляється пиріг на дві третини години в гарячий духовий шафа (180 °C).
З свіжомороженою рибою
Ніжний пиріг, начинений горбушею, – дуже цікава варіація ситної випічки.
Для приготування заздалегідь підготуйте:
- рибне філе – кіло;
- цибулини – пара штук;
- дріжджове тісто – кіло;
- петрушка пучок;
- яйце;
- масло пісне, дрібна сіль і трохи білого меленого перцю.
Хід роботи:
- Нашатковану цибулю пассеруется в гарячому маслі. Коли овоч придбає м’якість, до нього додається попередньо нарізане кубиками рибне філе. Начинка присаливается і притрушивается спеціями.
- Через 10 хвилин смаження готується форма для запікання, яка покривається пергаментом.
- Тісто ділиться на два нерівних пласта.
- Велика частина круглим коржем стелиться в форму. По готовій основі розподіляється начинка з додаванням зелені. Риба, в свою чергу, ховається під більш тонким шаром тесту.
- Заготівля защипывается, проколюється для виходу пари в декількох місцях, обробляється жовтком і відправляється на дві третини години в піч, розігріту до 200 °C.
З листкового тіста
Коли хочеться чогось неймовірно ніжного, смачного, та ще й з рибним смаком, обов’язково варто спробувати листковий пиріг з консервованої горбуші.
На 500 г риби додатково необхідні:
- 300 г листкового тіста;
- трохи масла пожирніше;
- головка цибулі;
- дрібна сіль і трохи білого меленого перцю.
Покрокова інструкція приготування:
- Цибуля подрібнюється і обсмажується.
- Через 5 хвилин риба розминається і змішується з цибульними кубиками золотистого кольору.
- Тісто ділиться на 2 частини, з яких більша укладається на дно форми і покривається начинкою.
- Після додавання олійною стружки виріб накривається рештою тестом.
- В ньому робиться кілька проколів, після чого заготівля відправляється в духовку для випікання при 200 °C на 25 хвилин.
Дріжджовий пиріг з горбушею
Якщо використовувати готове дріжджове тісто, то час приготування пирога скоротиться як мінімум удвічі.
Крім кіло напівфабрикату, також будуть потрібні:
- ½ Кг свіжої горбуші;
- 2 цибулини;
- яйце;
- 10 мл лимонного соку;
- стопка рослинного масла;
- сіль і мелений перець.
Спосіб втілення рецепта в життя:
- Горбуша обробляється: видаляється шкіра, тельбухи, кістки.
- Отримане філе нарізають кубиками, які сбрызгиваются лимонним соком і олією.
- Поки риба просочується, цибулю подрібнюється.
- Через 15 хвилин горбуша, цибулю, яйце, сіль і спеції з’єднуються для начинки.
- З тіста готують 2 нерівних кола.
- Більший викладається в змащену маслом форму, де у нього формуються бортики.
- Далі розподіляється начинка, яка покривається другою частиною тіста.
- Виріб проколюється зубочисткою у кількох місцях, а через 10 хвилин відправляється випікатися при 180 °C протягом 40 хвилин.
З додаванням в начинку рису
Рибний пиріг з додаванням рису – досить калорійне виріб, від якого, тим не менш, просто неможливо відірватися.
Щоб у цьому переконатися, необхідно підготувати:
- 200 г вершкового масла;
- 320 г борошна;
- ½ Пакетика сухих дріжджів;
- 30 мл теплої води;
- 10 г цукру;
- 2 р солі;
- 2 невеликих яйця;
- 400 г горбуші;
- жменя рису;
- цибулину;
- сіль і мелений перець.
Щоб приготувати пиріг з горбушею і рисом, дотримуємося такого алгоритму:
- Здобне тісто замішується дуже просто: борошно з’єднується з дріжджами, після чого отриману масу втручаються розтоплене масло, цукрово-сольовий розчин і яйця.
- Поки тісто відстоюється півгодини, з філе готуються дрібні кубики, нашатковану цибулю обсмажується, а рис відварюється до готового стану.
- По закінченні вказаного часу, на більший пласт попередньо поділеного тесту, який вже поміщений в форму, розподіляється шарами начинка – рис, горбуша, цибулю.
- Рибна маса покривається рештою тестом, який проколюють в декількох місцях. Потім виріб відправляється в духовку (200 °C) на 30 хвилин.
Рецепт з картоплею
Картопля присутній на наших столах практично постійно. І для любителів «другого хліба» обов’язково знайдеться смачний рецепт рибного пирога.
Інгредієнти:
- упаковка листкового тіста вагою в 300 м;
- 2 банки горбуші;
- 2 картопляні бульби;
- шматочок вершкового масла;
- цибулина;
- сіль і спеції
Щоб приготувати пиріг з горбушею і картоплею, виконуємо прості дії:
- Картопляні бульби промиваються і очищаються, а потім нарезаются досить тонкими брусочками.
- З консервів зливається зайва рідина, після чого риба ретельно розминається виделкою.
- Цибулина шинкуется і пассеруется.
- Тісто ділиться на частини, які розкочуються в формі кіл
- Один коло викладається у форму і покривається шарами картоплі, риби і цибулі з додаванням спецій. Потім начинка накривається другою частиною тіста.
- Виріб проколюється і поміщається в розігріту до 190 °C духовку на 25 хвилин.
Заливний пиріг з горбушею
Проблема сучасного ритму життя – це хронічна нестача часу, в умовах якої все ж хочеться харчуватися смачно і корисно.
Заливний пиріг – відмінний вихід для зайнятих господинь, у яких немає можливості довго стояти біля плити.
Для приготування заливного пирога необхідні:
- 120 мл майонезу;
- стільки ж сметани;
- 3 яйця;
- 70 г крохмалю;
- 200 г борошна;
- ½ Пакетика розпушувача;
- 250 г консервованої горбуші;
- цибулина;
- жменя рису;
- зелень.
У процесі приготування дотримуємося такого алгоритму:
- В першу чергу для підготовки тесту добре змішуються яйця, сметана, майонез і розпушувач, після чого поступово вводиться суміш борошна і крохмалю.
- Замішується тісто «сметанною» консистенції.
- Рис відварюється, подрібнену цибулю пассеруется, риба товчеться, після чого всі інгредієнти змішуються і доповнюються рубаною зеленню.
- У вкриту пергаментом форму виливається третину тесту, за яким розподіляється рибна начинка.
- Зверху виріб заливається залишками тіста. Майбутній пиріг готовий до випікання при 200 °C близько 30 хвилин.
Готуємо в мультиварці
При відсутності духовки можна скористатися іншим приладом для створення ароматної випічки.
Рибний пиріг готується в мультиварці з:
- 2 яєць;
- 250 мл кефіру;
- 100 г маргарину;
- ½ Пакетика розпушувача;
- невеликої кількості цукру і солі;
- цибулини;
- 250 г консервованої горбуші;
- 200 г борошна.
Черговість дій:
- З вищевказаних інгредієнтів, за винятком риби та цибулі, готується досить рідке тісто.
- Чаша мультиварки змащується маслом, після чого туди вливається третину отриманої маси.
- Очищену цибулю попередньо пассеруется і змішується з товченої горбушею.
- Начинка розподіляється по викладеному тесту і заливається залишилися складом.
- Випікають пиріг у відповідній програмі на протязі 60 хвилин.
Пиріг з рибною начинкою – популярне кулінарне виріб, коріння якого сягають у далеке минуле. Але незважаючи на вік рецептів, ароматна випічка не втрачає своєї актуальності і донині.