Коли на столі з’являється чудовий пиріг з какао, гаряча здоба виділяє неймовірно спокусливий запах, який наповнює нашу свідомість всеосяжними гормонами радості і щастя. Дозвольте собі трохи справжнього задоволення – приготуйте випічку з чудовим бразильським акцентом!
Пиріг з какао – простий рецепт в духовці
Щоб отримати позитивний результат від першого подібного кондитерського досвіду і повірити в свої здібності (а вони у вас неодмінно є!), візьмемо за основу простий рецепт пирога з какао-порошком.
Список продуктів:
- звичайний цукор — 200 г;
- екстракт ванілі — 1 ч. л.;
- розпушувач — 3 г;
- сметана домашня — 130 г;
- какао-порошок — 120 г;
- борошно просеянная — від 130 г;
Глазур:
- шматочки поламаного шоколаду — 150 г;
- свіжі вершки — 100 р.
Поетапне приготування:
- Нагріваємо піч до t 180 °C. Відразу обробляємо форму жиром і вистилаємо пекарської папером, яку також злегка змащуємо маслом і обробляємо порошком какао.
- Викладаємо в чашу розпушувач, коричневий сипкий продукт і щіпку солі. Сюди ж просіваємо борошно.
- Включаємо міксер, вибираємо середню швидкість роботи приладу, збиваємо масло разом зі склянкою цукру-піску. Коли маса досягне повітряного стану, приєднуємо по одному яйцю, не припиняючи роботу приладу. В кінці процесу додаємо ваніль. Аромат з’явився неймовірний!
- Далі встановлюємо режим нашого механічного помічника на мінімальну швидкість і вводимо по черзі в підготовлюваний складу сметану і борошно.
- Наше апетитне тісто готове! Виливаємо його в підготовлену форму, злегка вдаряє її об поверхню столу, щоб маса трохи осіла, випустивши зайві бульбашки повітря.
- Запікаємо здобу в духовці до півгодини (180 °C).
- В цей же час виливаємо в сотейник свіжі вершки, нагріваємо до стану кипіння, додаємо шоколадну крихту. Збиваємо суміш до однорідності, три хвилини охолоджуємо.
- Після закінчення процесу випікання залишаємо виріб на 10 хвилин остигати, перемістивши його на решітку, після чого заливаємо десерт зі всіх сторін отриманої глазур’ю.
Подаємо чудове страву разом з густими вершками, заздалегідь збитими з бажаним кількістю цукру.
Вологий пиріг з какао-порошком
Представлений спосіб приготування солодощі абсолютно простий у виконанні. Не встигнете представити оформлений образ десерту, а він уже перед вашими очима!
Склад інгредієнтів:
- масло пісне — 200 мл;
- борошно (бажано пшеничне в/с) — до 250 м;
- незбиране молоко — 400 мл;
- розпушувач — 22 м;
- цукор-пісок — 400 г;
- какао-порошок — 20-24 р.
Цінну пораду! Оскільки головним складовим смаку і колірній гамі пирога є какао, бажано використовувати продуктовий порошок без включення в його склад цукру.
Спосіб приготування:
- Поділяємо кількість молока на дві порції, вливаємо їх в різні ємності, одна з яких повинна бути меншого обсягу. Приєднуємо в кожну посудину з рідким продуктом по ½ частині приготованого цукру і порошку какао.
- Ретельно розмішуємо отримані суміші. Невелику чашу з заготівлею поки прибираємо в сторону.
- Додаємо у велику ємність з вже коричневим молоком яйця та соняшникову олію. Розмішуємо складу віночком, просіваємо в нього порції борошна разом з розпушувачем. Робимо заміс тіста, отримуємо гладку, з блискучим відливом, однорідну масу.
- Поміщаємо підготовлений продукт у форму, відправляємо на 40 хвилин у духовку, нагріту до t 180 °C.
- Дістаємо пиріг з жару печі, з допомогою скіпки або іншої дерев’яної палички робимо глибокі і часті проколи по всій поверхні здоби. Акуратно заливаємо її складом з невеликої чаші, які очікують своєї «зоряної» хвилини.
Пиріг з какао повинен просочитися солодкістю і повністю охолонути. Представляємо десерт вже истомившимся в очікуванні домочадцям. Подаємо разом з чаєм, компотом або чашкою ароматної кави.
Готуємо з сиром
Збагачуємо склад рецепта білком, що містяться в кисломолочному продукті, і в результаті отримуємо розкішний пиріг з сиром і какао.
Необхідні компоненти:
- масло вершкове — 240 г;
- яйця — 8 шт.;
- вишня заморожена — до 700 м;
- ванілін і розпушувач — 2 ч. л.;
- звичайний цукор — 300 г;
- якісний шоколад (не пористий) — 200 г;
- сир (обов’язково протертий через сито) — 600 г;
- борошно пшеничне в/с — 300 г;
- дві щіпки солі.
Процес приготування:
- Розтоплюємо в окремому посуді масло і шоколад, охолоджуємо продукти, потім змішуємо в одній ємності.
- Беремо половину кількості свіжих яєць і третину складу цукру. З’єднуємо продукти в чаші з ваніліном, ретельно збиваємо суміш міксером.
- Знижуємо обороти приладу до мінімуму, поміщаємо обидва складу (шоколадний і яєчний) в одну ємність, продовжуємо збивати масу, поступово додаючи просіяне борошно і розпушувач. Отримуємо гладке шоколадне тісто досить густої консистенції.
- Для приготування крему знову використовуємо міксер, з’єднуючи їм протертий сир і залишену половину яєць.
- Обробляємо роз’ємну форму маслом, викладаємо в неї 1/3 тіста.
- Вирівнюємо поверхню лопаткою майбутнього пирога, акуратно розміщуємо на ньому ягоди вишні, відправляємо майбутній десерт на 50 хвилин в духову шафу. Готовність випічки перевіряємо дерев’яною паличкою-лучиною.
Остиглий десерт поділяємо порційно і подаємо на красивому блюді. Під таке вишукане частування саме час влаштувати веселі дівочі посиденьки. Нехай хлопці заздрять!
В мультиварці
Це дійсно дуже невибагливий спосіб приготування ласощів. Шоколадний пиріг з мультиварки повалить наскочили гостей приємний шок!
Перелік продуктів:
- масло вершкове — 200 г;
- розпушувач — 11 г;
- мука в/с — від 200 м;
- шоколад — 100 г;
- питна вода — 60 мл;
- яйця — 3 шт.;
- какао-порошок — 50 г;
- цукор-пісок — 170 р.
«Смачний» кулінарний секрет! Зазвичай таку випічку готують на якійсь одній основі — шоколад або какао-порошку. Ми об’єднаємо обидва компоненти в яскравий кулінарний дует!
Послідовність приготування:
- Розтоплюємо вершковий жир в сотейнику (шматочок масла залишаємо для обробки чаші мультиварки).
- Окремо нагріваємо на водяній бані розламані плитку шоколаду.
- Какао розчиняємо у фільтрованій воді, змішуємо з коричневим складом.
- З’єднуємо білий цукор з яйцями, злегка все збиваємо, додаємо вершковий жир, потім суміш з какао і шоколаду.
- Остаточно обробляємо масу міксером, вводимо просіяне з розпушувачем борошно. Робимо заміс тіста, потім переміщаємо його в чашу агрегату. Готуємо протягом години на режимі «Випічка».
- Залишаємо виріб ще на 30 хвилин в ємності приладу, встановивши програму «Підігрів». Це важливо, так як волога повинна рівномірно проникнути в кожну клітинку» пирога, щоб зробити його найбільш ніжним!
Залишаємо наше творіння остигати на решітці, потім обробляємо шоколадною пастою або заздалегідь приготовленої глазур’ю. Це вже вирішуємо за особистим уподобанням.
Шоколадний пиріг з какао на кефірі
Асортимент солодкої випічки настільки різноманітний, що іноді дивує своїми продуктовими варіаціями. Тісто на кефірі з какао дозволить приготувати дивовижно смачне блюдо.
Склад компонентів:
- масло пісне — 40 мл;
- цукор-пісок — 200 г;
- мука в/с (вибираємо пшеничне) — 270 г;
- яйця — 2 шт.;
- кефір — 500 мл;
- сода харчова — 4 р.;
- кориця — 2 г;
- розпушувач — 6 м;
- стиглі груші — 2 шт. (можна доповнити фрукти бананом або яблуком);
- порошок какао — 40 р.
Послідовність приготування:
- Висипаємо в ємність з кефіром соду, чекаємо закінчення реакції (зникнення бульбашок).
- Вбиваємо свіжі яйця в простору чашу, з’єднуємо з необхідною кількістю цукру, сюди ж поміщаємо кефірний складу.
- Ретельно збиваємо суміш, потім приєднуємо суміш з просіяного борошна, розпушувач і какао. Робимо заміс тіста однорідної текстури, в кінці процесу вливаємо олію.
- Нарізаємо заздалегідь оброблені груші тонкими слайсами, викладаємо на дно вогнетривкої посуду, посипаємо корицею. Зверху розміщуємо половину шоколадного тіста.
- Повторюємо послідовність виготовлення шарів пирога, відправляємо виріб на годину в духовку (180 °C).
Дістаємо випічку, перевертаємо її на плоске блюдо, щоб чудовий десерт вінчав апетитний фруктовий ряд. Навіть шкода різати це кулінарне диво!
На основі молока
Запропонований рецепт заснований на мотивах італійської кухні. А вже там живуть справжні цінителі подібних солодощів!
Перелік продуктів:
- масло вершкове — 230 г;
- порошок какао (бажано без цукру) — 100 г;
- незбиране молоко — 110 мл;
- солодкі яблука — 400 г;
- яйця — 3 шт.;
- розпушувач — 11 г;
- мука в/с (неодмінно просеянная) — від 300 р;
- цукровий пісок — 200 р.
Технологія приготування:
- Збиваємо яйця до густого пінного стану. Приєднуємо натуральне молоко. Продовжуємо роботу міксера, поступово додаючи звичайний цукор, розпушувач, борошно і какао. Щоб позбавити порошок від можливих грудочок, обов’язково просіваємо сипкий продукт.
- В кінці замісу шоколадного тіста поміщаємо розтоплене, але охолоджене масло.
- Ще раз збиваємо масу, опускаємо в неї крупно натерті без шкірки і серцевини яблука.
- Акуратно перемішуємо лопаткою отриману масу викладаємо її в оброблену жиром форму і запікаємо півгодини при температурі 180 °C. Стежимо за тим, щоб виріб не виявилося пересушеним, залишалося максимально вологим.
Посипаємо остиглу здобу густим шаром пудри з цукру, розрізаємо на порції і подаємо до столу.
Рецепт для тих, хто постить
Представлений пиріг не тільки корисний для здоров’я, але і суперекономний. Чому б не побалувати себе в пісні дні? Та й у повсякденному харчуванні такий рецепт стане справжньою знахідкою.
Склад інгредієнтів:
- масло пісне — 90 мл;
- сік лимона — 20 мл;
- мука в/с — 200 г;
- цукор-пісок — 200 г;
- ванілін — за вибором;
- какао-порошок — 60 г;
- щіпка солі;
- очищена вода — 230 мл
Для глазурі:
- олія пісна — 10 мл;
- звичайний цукор — 25 г;
- окріп — 60 мл;
- какао — 40 р.
Приготування десерту:
- Перед початком процесу нагріваємо духовку до 180 °C.
- Викладаємо в простору чашу просіяне борошно, додаємо сухі компоненти шоколадного пирога.
- Перемішуємо склад, поміщаємо в нього сік лимона, сильно нагріту питну воду, олію. Робимо ретельний заміс тіста, консистенція якого повинна бути трохи густіше, ніж на оладки.
- Виливаємо отриману масу у форму, відправляємо на 30 – 40 хвилин в нагріту піч. Час приготування завжди залежить від об’єму форми: чим вона менше, тим вище вийде виріб, а, отже, і більший термін термічної обробки.
Також не забуваємо, що використання глазурі для прикраси десерту можливе лише після повного його охолодження.
Що ще розповісти про такому чудовому ласощі, як пиріг з какао? Розповідь можна продовжити до тисячі і однієї ночі, адже це страва являє собою неймовірно апетитну і дуже захоплюючу кулінарну казку!