Приємно готувати ароматну домашню випічку в будь-який час року. Ягода поєднується з усіма видами тіста. Пиріг з калиною виходить особливим шедевром кухарського мистецтва.
З дріжджового тіста
У калини всередині велика кісточка. Немає сенсу її діставати, так як м’якоть ніжна, а сама ягода дрібна. На відміну від ягід вишні, калини кісточка м’яка, тому її сміливо можна використовувати для начинки.
Інгредієнти:
- цукор – 0,5 гуртки;
- манка – 2 ст. ложки;
- оливкова олія – 2 ст. ложки;
- калина – 650 г (можна використовувати заморожену);
- солодова борошно – 950 г;
- цукор – 1 склянка в начинку;
- майонез – 120 мл;
- сухі дріжджі – 1 ст. ложка;
- яйце – 2 шт.
Приготування:
- Частина молока прогріти, не доводячи до кипіння. Насипати дріжджі. Перемішати.
- У молоко, що залишилося, влити яйця. Додати майонез. Підсолодити і посипати сіллю.
- Залити дріжджову суміш. Перемішати.
- Влити олію і засипати борошно. Замісити. Накрити рушником і відставити на пару годин.
- Посипати ягоди манкою. Додати цукор.
- Розрізати на дві частини тісто. Одну розкачати і викласти на деко. Розкласти начинку.
- Розкачати тісто і накрити пиріг. Защипнути краї. Настояти півгодини.
- Прогріти духову піч. Помістити деко.
- Запікати пиріг з калиною з дріжджового тіста годину. Режим 180 градусів.
Пиріг з калиною по-татарськи без дріжджів
Татарська кухня славиться великою кількістю пирогів. Корисне ласощі можна приготувати дуже швидко без дріжджів.
Інгредієнти:
- молоко – 550 мл;
- цукор – 4 ст. ложки;
- крохмаль – 1 ч. ложка;
- вершкове масло – 160 г;
- сода – 0,5 ч. ложки;
- яйце – 1 шт.;
- калина – 550 г;
- борошно – 2 гуртки;
- сіль;
- цукор – 1 ст. ложка.
Приготування:
- У ягоду налити трохи води. Засипати цукром і згасити. Остудити. Насипати крохмаль і перемішати.
- Розтопити масло. Влити молоко. Додати яйце. Збити.
- Погасити соду. Відправити в тісто. Підсолити і насипати борошно. Збити.
- Половину маси вилити у форму. Викласти ягоди. Залити тісто.
- Прибрати в духовку (180 градусів). Потримати годину.
З начинкою з замороженої ягоди
Не всім подобається смак ягід. З-за цього багато діти відмовляються їсти корисний десерт. Пропонуємо замаскувати її смак, застосувавши яблука. Щоб вийшло швидше приготувати пиріг, використовуйте покупне тісто.
Інгредієнти:
- здобне дріжджове тісто – 1600 м;
- вишня – 1,5 гуртки;
- цукор – 1 склянка;
- яблука – 3 шт.;
- калина – 240 г заморожена.
Приготування:
- Розморожувати ягоди не треба. У жароміцну ємність помістити порубані яблука вишню і калину. Присипати цукром.
- Накрити кришкою і помістити в МІКРОХВИЛЬОВУ піч. Форму використовуйте тільки скляну. Таймер виставити на п’ять хвилин.
- Відрізати четверту частину від тесту. Великий шматок розкотити. Перемістити на деко. Сформувати бортики.
- Розмістити начинку. Скачати ковбаски із залишків тіста. З кожної сторони зробити надрізи. По виду повинні вийти гілочки, які необхідно розкласти на поверхні десерту.
- Дати тісту піднятися і відправити запікатися в духовку (180 градусів). Тримати до красивого золотистого кольору.
Пісочний пиріг з калиною
Своєрідний аромат і терпкий присмак ягід мало кому подобається. Тому пропонуємо спекти пиріг з калиною пареної. Ласощі вийде дуже смачним і сподобається всім без винятку.
Інгредієнти:
- сіль – 0,5 ч. ложки;
- маргарин – 260 г;
- сода – 1 ч. ложка;
- крохмаль – 3 ст. ложки;
- цукор – 0,5 гуртки для тіста;
- борошно – 3 гуртки;
- цукор – 1 склянка для ягід;
- кефір – 550 мл;
- калина – 900 р.
Приготування:
- Запарювання ягід зажадає часу. Тому рекомендуємо провести цей процес напередодні ввечері.
- Підготувати жароміцну ємність. Викласти ягоди. Влити воду. Прогріти духову піч (110 градусів). Відправити ягоди запарюватися. Тримати чотири години. Ягода зваритися не встигне, але втратить гіркоту, а кісточки знайдуть м’якість. Злити рідину. Ягоди остудити.
- Маргарин порубати, який повинен бути крижаним. Засипати борошном. Розтерти. Повинна вийти крихта. Підсолити і підсолодити.
- Влити кефір і відразу ж насипати соду. Замісити. Розрізати навпіл.
- Розкачати. Одну частину помістити у форму. Борти повинні бути покриті тестом.
- Щоб сік з ягід не витікав, дно присипати крохмалем. Розкласти ягоди. Присипати цукром.
- Накрити другим пластом і защипнути бортики. Відправити запікатися. Режим 190 градусів. Витримати півгодини.
Найпростіший рецепт випічки
Для приготування знадобиться готове тісто. Тут можна проявити фантазію і готувати з дріжджовий або листкової основи.
Приготування:
- листкове тісто – 950 г;
- калина – 550 г;
- цукор – гуртка;
- яблуко – 4 шт.
Приготування:
- Нарізати яблука. Змішати з ягодами. Засипати цукром і протушкувати в сковороді чверть години.
- Розкачати два пласта тіста.
- Перший розмістити у формі. Викласти начинку, яку заздалегідь попередили. Накрити другим пластом.
- Запікати в духовій печі до золотистого відтінку. Режим 185 градусів.
Готуємо в мультиварці
Щоб ягода знайшла приємний солодкуватий присмак, збирають її тільки після заморозків.
Інгредієнти:
- цукор – 300 г;
- борошно – 450 г;
- крохмаль – 3 ст. ложки;
- калина – 950 г;
- маргарин – 240 г;
- яйце – 1 шт.;
- сода – 1 ч. ложка;
- кефір – 500 мл;
- рослинне масло – 2 ст. ложки.
Приготування:
- Залити невеликою кількістю води ягоди. Помістити в духовку (110 градусів). Потримати чотири години. Злити рідину. Остудити.
- Нарізати маргарин. Засипати борошном і перетворити суміш в крихту. Насипати цукор (0,5 гуртки). Влити кефір і насипати соду. Вимісити.
- Знадобиться два пласта тіста. Помістити перший в чашу приладу. Посипати крохмалем. Викласти ягоди. Висипати цукор. Накрити другим пластом.
- Промазати заготівлю яйцем. Виставити режим «випічка». Таймер поставити на годину.
Як спекти пиріг з калиною і яблуками
Порадуйте рідних десертом з смачною, вітамінної начинкою.
Приготування:
- калина – 2 гуртки;
- манка – 2 ст. ложки;
- тісто бездріжджове готове – 750 г;
- цукор – 2 ст. ложки;
- яблуко – 5 шт.
Приготування:
- Викласти ягоди на деко. Влити трохи води. Відправити в духовку (100 градусів). Потримати п’ять годин.
- Нарізати яблука. Змішати з ягодами і посипати манкою. Розмішати.
- Розкачати два кола з тіста. Перший помістити у форму. Розкласти начинку з калини червоної і яблук. Викласти друге коло. Краї закріпити. Проткнути зубочисткою заготівлю і запікати близько години. Режим духовий печі 185 градусів.