Пиріг з калиною – 7 простих рецептів, як спекти смачний пиріг

Приємно готувати ароматну домашню випічку в будь-який час року. Ягода поєднується з усіма видами тіста. Пиріг з калиною виходить особливим шедевром кухарського мистецтва.

З дріжджового тіста

У калини всередині велика кісточка. Немає сенсу її діставати, так як м’якоть ніжна, а сама ягода дрібна. На відміну від ягід вишні, калини кісточка м’яка, тому її сміливо можна використовувати для начинки.

Інгредієнти:

  • цукор – 0,5 гуртки;
  • манка – 2 ст. ложки;
  • оливкова олія – 2 ст. ложки;
  • калина – 650 г (можна використовувати заморожену);
  • солодова борошно – 950 г;
  • цукор – 1 склянка в начинку;
  • майонез – 120 мл;
  • сухі дріжджі – 1 ст. ложка;
  • яйце – 2 шт.

Приготування:

  • Частина молока прогріти, не доводячи до кипіння. Насипати дріжджі. Перемішати.
  • У молоко, що залишилося, влити яйця. Додати майонез. Підсолодити і посипати сіллю.
  • Залити дріжджову суміш. Перемішати.
  • Влити олію і засипати борошно. Замісити. Накрити рушником і відставити на пару годин.
  • Посипати ягоди манкою. Додати цукор.
  • Розрізати на дві частини тісто. Одну розкачати і викласти на деко. Розкласти начинку.
  • Розкачати тісто і накрити пиріг. Защипнути краї. Настояти півгодини.
  • Прогріти духову піч. Помістити деко.
  • Запікати пиріг з калиною з дріжджового тіста годину. Режим 180 градусів.

Пиріг з калиною по-татарськи без дріжджів

Татарська кухня славиться великою кількістю пирогів. Корисне ласощі можна приготувати дуже швидко без дріжджів.

Інгредієнти:

  • молоко – 550 мл;
  • цукор – 4 ст. ложки;
  • крохмаль – 1 ч. ложка;
  • вершкове масло – 160 г;
  • сода – 0,5 ч. ложки;
  • яйце – 1 шт.;
  • калина – 550 г;
  • борошно – 2 гуртки;
  • сіль;
  • цукор – 1 ст. ложка.

Приготування:

  • У ягоду налити трохи води. Засипати цукром і згасити. Остудити. Насипати крохмаль і перемішати.
  • Розтопити масло. Влити молоко. Додати яйце. Збити.
  • Погасити соду. Відправити в тісто. Підсолити і насипати борошно. Збити.
  • Половину маси вилити у форму. Викласти ягоди. Залити тісто.
  • Прибрати в духовку (180 градусів). Потримати годину.
Дивіться також:  Фейхоа з цукром – 8 рецептів на зиму

З начинкою з замороженої ягоди

Не всім подобається смак ягід. З-за цього багато діти відмовляються їсти корисний десерт. Пропонуємо замаскувати її смак, застосувавши яблука. Щоб вийшло швидше приготувати пиріг, використовуйте покупне тісто.

Інгредієнти:

  • здобне дріжджове тісто – 1600 м;
  • вишня – 1,5 гуртки;
  • цукор – 1 склянка;
  • яблука – 3 шт.;
  • калина – 240 г заморожена.

Приготування:

  • Розморожувати ягоди не треба. У жароміцну ємність помістити порубані яблука вишню і калину. Присипати цукром.
  • Накрити кришкою і помістити в МІКРОХВИЛЬОВУ піч. Форму використовуйте тільки скляну. Таймер виставити на п’ять хвилин.
  • Відрізати четверту частину від тесту. Великий шматок розкотити. Перемістити на деко. Сформувати бортики.
  • Розмістити начинку. Скачати ковбаски із залишків тіста. З кожної сторони зробити надрізи. По виду повинні вийти гілочки, які необхідно розкласти на поверхні десерту.
  • Дати тісту піднятися і відправити запікатися в духовку (180 градусів). Тримати до красивого золотистого кольору.

Пісочний пиріг з калиною

Своєрідний аромат і терпкий присмак ягід мало кому подобається. Тому пропонуємо спекти пиріг з калиною пареної. Ласощі вийде дуже смачним і сподобається всім без винятку.

Інгредієнти:

  • сіль – 0,5 ч. ложки;
  • маргарин – 260 г;
  • сода – 1 ч. ложка;
  • крохмаль – 3 ст. ложки;
  • цукор – 0,5 гуртки для тіста;
  • борошно – 3 гуртки;
  • цукор – 1 склянка для ягід;
  • кефір – 550 мл;
  • калина – 900 р.

Приготування:

  • Запарювання ягід зажадає часу. Тому рекомендуємо провести цей процес напередодні ввечері.
  • Підготувати жароміцну ємність. Викласти ягоди. Влити воду. Прогріти духову піч (110 градусів). Відправити ягоди запарюватися. Тримати чотири години. Ягода зваритися не встигне, але втратить гіркоту, а кісточки знайдуть м’якість. Злити рідину. Ягоди остудити.
  • Маргарин порубати, який повинен бути крижаним. Засипати борошном. Розтерти. Повинна вийти крихта. Підсолити і підсолодити.
  • Влити кефір і відразу ж насипати соду. Замісити. Розрізати навпіл.
  • Розкачати. Одну частину помістити у форму. Борти повинні бути покриті тестом.
  • Щоб сік з ягід не витікав, дно присипати крохмалем. Розкласти ягоди. Присипати цукром.
  • Накрити другим пластом і защипнути бортики. Відправити запікатися. Режим 190 градусів. Витримати півгодини.
Дивіться також:  Пісочне тісто для пирога – 8 рецептів приготування основи

Найпростіший рецепт випічки

Для приготування знадобиться готове тісто. Тут можна проявити фантазію і готувати з дріжджовий або листкової основи.

Приготування:

  • листкове тісто – 950 г;
  • калина – 550 г;
  • цукор – гуртка;
  • яблуко – 4 шт.

Приготування:

  • Нарізати яблука. Змішати з ягодами. Засипати цукром і протушкувати в сковороді чверть години.
  • Розкачати два пласта тіста.
  • Перший розмістити у формі. Викласти начинку, яку заздалегідь попередили. Накрити другим пластом.
  • Запікати в духовій печі до золотистого відтінку. Режим 185 градусів.

Готуємо в мультиварці

Щоб ягода знайшла приємний солодкуватий присмак, збирають її тільки після заморозків.

Інгредієнти:

  • цукор – 300 г;
  • борошно – 450 г;
  • крохмаль – 3 ст. ложки;
  • калина – 950 г;
  • маргарин – 240 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • сода – 1 ч. ложка;
  • кефір – 500 мл;
  • рослинне масло – 2 ст. ложки.

Приготування:

  • Залити невеликою кількістю води ягоди. Помістити в духовку (110 градусів). Потримати чотири години. Злити рідину. Остудити.
  • Нарізати маргарин. Засипати борошном і перетворити суміш в крихту. Насипати цукор (0,5 гуртки). Влити кефір і насипати соду. Вимісити.
  • Знадобиться два пласта тіста. Помістити перший в чашу приладу. Посипати крохмалем. Викласти ягоди. Висипати цукор. Накрити другим пластом.
  • Промазати заготівлю яйцем. Виставити режим «випічка». Таймер поставити на годину.

Як спекти пиріг з калиною і яблуками

Порадуйте рідних десертом з смачною, вітамінної начинкою.

Приготування:

  • калина – 2 гуртки;
  • манка – 2 ст. ложки;
  • тісто бездріжджове готове – 750 г;
  • цукор – 2 ст. ложки;
  • яблуко – 5 шт.

Приготування:

  • Викласти ягоди на деко. Влити трохи води. Відправити в духовку (100 градусів). Потримати п’ять годин.
  • Нарізати яблука. Змішати з ягодами і посипати манкою. Розмішати.
  • Розкачати два кола з тіста. Перший помістити у форму. Розкласти начинку з калини червоної і яблук. Викласти друге коло. Краї закріпити. Проткнути зубочисткою заготівлю і запікати близько години. Режим духовий печі 185 градусів.
Дивіться також:  15 рецептів булочок: як приготувати смачні і пишні домашні булочки

Прокрутка до верху