Відомо безліч варіантів приготування домашньої випічки на будь-який смак. Її роблять із різних видів тіста: дріжджового, листкового прісного або, і наповнюють м’ясом, рибою, овочами, фруктами і ягодами.
В цій рубриці пропонуємо рецепти приготування пирога з капустою і фаршем в духовці і мультиварці.
Класичний пиріг з капустою і фаршем в духовці
У класичному варіанті пиріг з капустою і фаршем в духовці роблять на дріжджовій основі.
Для цього знадобляться такі інгредієнти:
- 2 склянки будь-якого молочного продукту;
- 2 яйця;
- 800 г борошна;
- сіль і цукор;
- 30-50 г пресованих дріжджів;
- трохи пісного жиру;
- фарш;
- капуста;
- приправи.
Як готувати пиріг:
- Підсмажити складові начинки, посолити і посипати перцем.
- Підігріти молочний продукт, змішати з сіллю і цукром, всипати дріжджі і чекати появи пінки.
- Збити яйця, змішати з опарою, влити рослинне масло і додати борошно.
- Прибрати в основу тепло і почекати, поки вона не збільшиться вдвічі.
- Розділити тісто на дві частини, першу помістити в глибоку форму так, щоб краї звисали з бортів, покласти начинку і прикрити залишилися, а потім відправити в духовку.
Рада. Щоб краї пирога виглядали акуратно, краще обрізати звисає тісто ножем, а пройтися по периметру посуду качалкою.
З листкового тіста
Ніжними, розсипчастими і буквально тануть у роті виходять листкові пироги.
Щоб приготувати таку випічку з м’ясом і капустою, знадобиться:
- пачка листкової основи;
- капуста;
- білий або червоний лук;
- часник;
- фарш;
- зелень;
- яйце;
- кунжутне насіння;
- сіль.
Як готувати випічку:
- Вийняти тісто з упаковки і розкласти на підносі для розморожування.
- Обсмажити фарш до розсипчастого стану з цибулею і часником, потім додати подрібнену капусту.
- Змішати начинку для пирога з зеленню, а потім викласти в друшляк, щоб витікав сік.
- Розкачати листкове тісто, один лист викласти на деко, а з іншого нарізати неширокими смужками.
- Викласти начинку на пиріг, прикрити смужками і поставити в духовку, а через деякий час до готовності змазати яєчним жовтком і обсипати кунжутом.
На замітку. Прекрасно буде виглядати на столі випічка, якщо зробити її у формі рулету, а верхню його частину розсікти ножем, залишивши 3-4 см між надрізами.
Сирний пиріг з капустою, фаршем і додаванням в начинку картоплі
На сирному тісті можна приготувати приголомшливий пиріг з капустою, картоплею і фаршем.
Для такої страви знадобиться:
- 2 пачки сиру;
- 3 яйця;
- сухий розпушувач;
- склянка борошна;
- цукор і сіль;
- 2-3 картопляних бульб;
- капуста;
- фарш;
- зелень;
- твердий сир.
Як зробити пиріг з сирною скоринкою:
- Подрібнити сир у блендері або м’ясорубці, додати яйця, цукор, сіль, ретельно перемішати.
- З’єднати борошно з розпушувачем і поступово висипати в тісто, поки воно не перестане приставати» до долонь, а потім прибрати в тепло, щоб піднялося.
- Зварити картоплю, пюрировать, додати підсмажену з фаршем капусту і зелень.
- Розкачати тісто, покласти в посуд з бортиками так, щоб воно звисало на кілька сантиметрів.
- Наповнити начинкою пиріг, присипати тертим сиром, загорнути звисаючі краї тіста всередину і поставити блюдо дбати.
Пиріг можна вважати готовим, коли сирна скоринка стане золотисто-коричневою.
Заливний пиріг з капустою і фаршем
Не кожна ґаздиня захоче возитися з дріжджовим тестом, і в цьому випадку краще зробити заливний пиріг з капустою і фаршем.
Для такої страви потрібно взяти такі продукти:
- 170 мл кефіру;
- 130 г сметани;
- 2 склянки борошна;
- яйце;
- цукор і сіль;
- харчову соду;
- капусту;
- цибулину;
- фарш;
- приправи.
Як робити заливний пиріг:
- Посмажити фарш з цибулею, потім змішати з капустою, посолити, приправити, остудити.
- Збити яйце з цукром, сіллю і харчовою содою, додати сметану і перемішати.
- Насипати в масу борошно, а потім потроху розвести її кефіром до рідкої консистенції.
- Вилити тісто в глибоку форму, зверху розкласти начинку і приступити до запіканню.
На замітку. Розташування тіста і начинки залежить від уподобань господині. Можна помістити наповнювач вниз, а зверху залити рідку масу, або ж розділити останню навпіл, і між двома шарами викласти капусту з фаршем.
Готуємо в мультиварці
Коли до приходу гостей залишилося зовсім мало часу, для приготування пирога з капустою і фаршем варто скористатися мультиварка.
Знадобиться склад продуктів:
- підлога-літровий пакет кефіру;
- 2,5 склянки борошна;
- 2 яйця;
- сіль і цукор;
- кулінарний розпушувач;
- 300 г капусти;
- 380-450 г фаршу;
- цибуля;
- приправи.
Готуємо в мультиварці:
- Змішати фарш, капусту і цибулю, обсмажити з сіллю і спеціями.
- Збити яйця з цукром і сіллю, додати розпушувач і борошно, розвести суміш кефіром.
- Вилити 2/3 тіста в чашу приладу, покласти начинку і додати решту основи.
- Включити прилад, та встановити режим «Випічки».
На замітку. Можна зробити рум’яну скоринку на пирозі, перевернувши його, коли він буде готовий, і включивши ненадовго режим «Смаження».
Швидка випічка на кефірі
Це ще один варіант швидкого приготування пирога з рідкого тіста.
Для страви знадобляться продукти:
- 2 склянки кефіру;
- 2-3 яйця;
- склянка борошна;
- сода;
- капуста;
- фарш;
- цибулина;
- сіль і приправи.
Як готувати швидкий пиріг на кефірі:
- Підсмажити складові начинки, посолити і поперчити.
- Збити яйця з сіллю і содою, всипати в миску борошно і розмішати.
- Розбавити основу кефіром, додаючи її невеликими порціями і розбиваючи грудочки.
- Налити в форму половину тіста, покласти начинку і розподілити зверху решту, а потім поставити блюдо в духовку.
Готовність пирога можна визначити за допомогою сірника або зубочистки. Якщо при зіткненні на дерев’яній паличці не залишається слідів тіста, страву можна діставати.
Відкритий пиріг з капустою і фаршем
До святкового застілля можна приготувати гарний відкритий пиріг з капустою і фаршем, доповнивши начинку томатами, вершково-яєчним соусом і тертим сиром.
Для такої страви взяти такі продукти:
- пачку вершкового масла;
- 2-3 яйця;
- 60-80 мл води;
- склянка борошна;
- харчову соду;
- капусту;
- фарш з м’яса або птиці;
- помідори;
- твердий сир;
- 50-70 мл вершків;
- сіль і приправи.
Як готувати відкритий пиріг:
- Посмажити капусту з фаршем, приправити і остудити.
- Замісити тісто з 2 яєць, м’якого вершкового масла, води, солі та борошна, а потім прибрати в холодильник на 30-40 хвилин.
- Збити яйця з вершками, натерти сир і помідори порізати кружечками.
- Розкачати тісто, викласти у глибоку форму, додати начинку, залити її вершково-яєчною масою, зверху розмістити кружечки помідорів і присипати блюдо тертим сиром, а потім поставити випікатися.
Таку начинку можна доповнювати цибулею, часником, зеленню, морквою, болгарським перцем або грибами.
Рецепт по-турецьки
Приготувати турецький пиріг з м’ясом і капустою зовсім нескладно.
Для цього потрібно:
- 130 мл кефіру;
- 110 г майонезу;
- кілька яєць;
- сода або кулінарний розпушувач;
- склянка борошна;
- фарш;
- капуста;
- сіль і спеції.
Як готувати пиріг по-турецьки:
- Подрібнити капусту і кинути в киплячу воду на кілька хвилин, потім відкинути на друшляк.
- Посмажити фарш з сіллю і приправами. При бажанні можна покласти цибулю і зелень.
- З’єднати компоненти начинки і дати їм охолонути.
- Вилити в миску кефір з майонезом, розбити яйця і розмішати до однорідності.
- Всипати в масу борошно, розбити віночком грудочки. Для полегшення роботи краще скористатися блендером або міксером.
- Вилити в форму трохи більше половини тіста, покласти начинку, а зверху розподілити решту основи і відправити пиріг в духовку.
На замітку. У класичному варіанті турецький пиріг роблять з яловичиною або птахом, оскільки жителі країни сповідують іслам і не їдять свинину. Але можна адаптувати рецепт, доповнивши будь-яким видом м’яса.