Пиріг з капустою і яйцем – 7 смачних рецептів випічки

Випічка – це не тільки солодощі. Російська кухня славиться поживними пирогами з різноманітними соковитими начинками. Одними з самих бюджетних і простих, доступних за ціною і наявності продуктів, вважаються варіації пирогів і пиріжків з капустяної, яєчної і цибулевої начинками. Давайте приготуємо апетитну випічку з капустою і яйцем.

Класичний рецепт пирога з капустою і яйцем

Інгредієнти:

Для начинки:

  • 1 невеликий качан білокачанної капусти;
  • 4 добірних курячих яйця;
  • 2 головки ріпчастої цибулі;
  • 1/4 пачки вершкового масла (50 грам).

Для тіста:

  • 3-4 склянки пшеничного борошна вищого сорту;
  • 1 склянка сметани жирністю 10-15%;
  • 1 пачка вершкового масла (180-200 грам);
  • 3 курячих яйця:
  • 1 чайна ложка соди;
  • часточка лимона (лимонна кислота, оцет);
  • спеції і сіль за смаком.

Для змащування:

  • 1 яскравий жовток.

Начинка для пирога покроково:

  • Почніть з приготування начинки для печеного пирога. Опустите яйця в кухлик з холодною підсоленою водою, поставте на невеликий вогонь і зваріть круто (близько 10 хв). Злийте окріп і остудіть яйця в холодній воді;
  • Обробіть капустяний качан. Видаліть верхні листки, поріжте качан, не зачіпаючи качан, виріжте особливо жорсткі і грубі частини прожилок листя. Порубаєте ножем капусту, складіть у каструлю, залийте фільтрованої холодною водою і проваріть до м’якості 5-7 хвилин;
  • Очистіть ріпчасту цибулю від лушпиння і дрібно поріжте. Викладіть цибульну нарізку в сковороду, обсмажте на вершковому маслі до бурштинового кольору;
  • Злийте воду з варених яєць, побийте ложкою і зніміть шкаралупу разом з внутрішньої плівку. Поріжте кубиками і висипте в глибоку широку миску або каструлю;
  • Видаліть зайву рідину з капусти, відкинувши її на друшляк. Дайте охолонути. Відправте в миску до яєчної крихті.
  • Тісто для пирога покроково:

  • Збийте в мисці 3 курячих яйця, перемішайте масу до однорідного стану зі склянкою сметани;
  • Окремо вимісіть розм’якшене вершкове масло з борошном;
  • Підсипати в рідку масу крупинки масляної суміші, перемішуйте. Вичавіть в порошок соди часточку лимона або погасіть оцтом і відправте в тісто. Підсипати борошно, вимішуйте круте тісто, енергійно розминаючи його руками. Скачайте його в колобок, накрийте рушником і дайте постояти 15 хвилин;
  • Розділіть колобок на дві нерівні частини (1/3 і 2/3). Більшу частину розкачайте качалкою в пласт товщиною близько 1 см;
  • Акуратно викладіть тісто в підготовлену форму вистелити фольгою або промасленим папером для запікання), не порушуючи цілісності пласта;
  • Зверху на шар тіста рівномірно розкладіть готову начинку, залишивши невеликий запас по краях;
  • Розкачайте другий колобок в тонкий пласт і накрийте їм пиріг. Защипайте краю так, щоб краї нижнього пласту були внапуск над верхнім;
  • В піалі збийте жовток курячого яйця. Силіконовій пензликом змастіть весь пиріг збитим жовтком. Зробіть по центру невеликий отвір для виходу пари;
  • Надішліть пиріг з капустою і яйцем в розігріту до 180-190 градусів духовку і випікайте 40-50 хвилин.
  • Заливний пиріг з капустою і яйцем

    Для приготування заливного пирога вам будуть потрібні:

    • 1 пекінська (китайська) капуста (0,4-0,5 кг);
    • 4 курячих яєць;
    • 1 склянку кефіру;
    • 1 велика головка ріпчастої цибулі;
    • пучок кропової зелені;
    • 1 чайна ложка соди;
    • 1 чайна ложка цукру;
    • 1/2 склянки оливкової олії;
    • 2 склянки пшеничного борошна вищого сорту;
    • сіль за смаком.
    Дивіться також:  Фісташкова паста -3 рецепта, як зробити в домашніх умовах.

    Хід робіт:

  • Налийте в глибоку ємність (миску) кефір і додайте в нього соду, цукор і трохи солі;
  • Коли вміст миски спіниться, вбийте яйце і влийте оливкове масло, перемішайте. Поступово, помішуючи, просеивайте в миску борошно. Доведіть масу до консистенції сметани;
  • Тонко і дрібно нашаткуйте китайську капусту і цибулю, посипте сіллю і кілька разів міцно відіжміть руками;
  • Відправте в капустяну начинку дрібно нарубану зелень кропу, розбийте 3 сирих курячих яйця. Ретельно перемішайте начинку і при необхідності досоліть;
  • У підготовлену (змащену будь-яким жиром від пригорання) форму з високими бортами налийте половину рідкого тіста. Розподіліть по рідкій основі соковиту начинку і залийте залишками тіста, разравняйте;
  • Запечіть в прогрітій духовці (близько півгодини) при температурі не більше 200 градусів. Приємного апетиту.
  • З квашеною капустою

    Вам знадобляться продукти:

    • 350-400 грам квашеної капусти;
    • 2 пучка пір’я зеленої цибулі;
    • 3 курячих яйця;
    • 300 грам борошна;
    • 1/2 пачки вершкового масла (близько 100 грамів);
    • 1 солодкий болгарський перець;
    • 1 пакетик пекарського порошку (10-15 грам);
    • 50 грам цукру-піску.

    Приготування покроково:

  • Якщо капуста занадто кислить, то її можна попередньо промити і гарненько віджати. Необхідно ретельно вибрати з квашеної капусти всі спеції: листя лавра, горошини запашного перцю та інше;
  • Вимити і тонко нарізати пір’я цибулі і, очищений від дрібних насіння, стручок болгарського перцю;
  • Додати квашену капусту всі інгредієнти; порізані перець і цибулю, розм’якшене масло, цукор, розпушувач, борошно, вбити яйця. Все перемішати до однорідності;
  • Вистилати дно і боки форми для випічки, просоченої маслом, пергаментним папером. Розподілити по формі овочеве тісто і пекти в духовій шафі (розігрітій до 180-200 градусів протягом 30-35 хвилин.
  • Відкритий пиріг з капустою і яйцем

    Інгредієнти за рецептом:

    Для начинки:

    • 350-400 грам свіжої молодої білокачанної капусти;
    • 1 головка ріпчастої цибулі;
    • 1 середня морквина;
    • 3 курячих яйця;
    • 50 грам вершкового маргарину.

    Для тіста:

    • 1 стакан молока;
    • 15 грам сухих хлібопекарських дріжджів;
    • 1 столова ложка цукру-піску;
    • 2-2,5 склянки пшеничного борошна вищого сорту;
    • 1 пачка вершкового маргарину (150-180 г);
    • 1 куряче яйце (для змащування);
    • сіль за смаком.

    Рецепт:

  • Першим ділом, приготуємо дріжджове тісто. Розігріти в сотейнику молоко (щоб було теплим) і розчиніть в ньому дріжджі і цукор;
  • Просіяти в миску борошно і руками розімніть її з шматочками підталого маргарину, перетворивши в м’яку крихту. Долийте тонкою цівкою дріжджове молоко і вимішуйте до стану податливою м’якої глини (пластиліну). Скачайте його в кулю, накрийте харчовою плівкою залиште на 1-1,5 години;
  • Капусту і цибулю дрібно наріжте, моркву потріть на середній тертці, все з’єднайте, посоліть, відіжміть. Коли овочі пустять сік, тушкуйте їх на вершковому маргарині в сковороді 15-20 хвилин до м’якості;
  • Зваріть, очистіть і наріжте кубиками 3 курячих яйця. Відправте в охолоджену овочеву начинку;
  • Візьміть невелике деко з високими бортами, змастіть це рослинним жиром;
  • 1/3 тіста розкачайте в тонкий коржик і розкладіть на деку так, щоб її краї трохи звисали з бортів форми. Викладіть начинку на тісто і загніть його краю всередину;
  • Тісто тонко розкачати на столі з пластиковою підкладкою. Разлинуйте його ножем на довгі смужки (на око). Розкладайте смужки на поверхні відкритого пирога з капустою і яйцем, частково прикриваючи начинку і прищипуючи краю смужок до бортів вироби. Малюнок може бути таким, як підкаже ваша фантазія, від банальної клітини до складних квіткових візерунків;
  • Збовтайте в чаші куряче яйце і змастіть їм поверхню пирога. Поставте в розігріту духовку на 40-50 хвилин.
  • Дивіться також:  Медовий торт – 16 рецептів приготування в домашніх умовах

    З зеленою цибулею

    Інгредієнти:

    • 1 невеликий качан молодої капусти (0,4-0,5 кг);
    • 6 курячих яєць;
    • 100 мілілітрів молока;
    • 2-2,5 склянки пшеничного борошна вищого сорту;
    • 1 чайна ложка пекарського порошку;
    • 200 грам сметани жирністю до 20%;
    • 1/4 пачки вершкового масла;
    • 1-2 пучка зеленої цибулі;
    • столова ложка оливкової олії;
    • сіль за смаком.

    Рецепт покроково:

  • Борошно просіяти в миску, перемішати з пекарським порошком, додайте розтануло масло і перетріть з борошном до одноманітного стану;
  • Розбийте в миску 2 яйця, попередньо відокремивши від одного жовток для змащування випічки, і викладіть сметану. Перемішайте, спочатку ложкою, потім викладіть на стіл і як слід вимісіть руками. Скачайте в колобок, загорніть в харчову плівку і приберіть на годину в холодильник;
  • Білокачанну капусту тонко нашаткуйте ножем або спеціальною теркою-шатківницею, викладіть на сковорідку з розігрітим оливковою олією. Посоліть, обсмажте пару хвилин. Залийте молоком, накрийте кришкою і тушкуйте чверть години до м’якості;
  • Поки капуста гаситься в молоці, зваріть і поріжте яйця, що залишилися. Подрібніть свіжий зелений лук;
  • Дайте капусти трохи охолонути, додайте в неї яйця і цибульну зелень. Спробуйте начинку, посоліть і приправте спеціями (якщо вважаєте за потрібне) за смаком;
  • Змастіть деко з високими бортиками рослинним жиром, розігрійте духовку;
  • Розкачайте тісто в два пласта. Більший тістовій пласт викладіть на дно дека, розкладіть на нього начинку. Меншим укутайте пиріг зверху, защипайте краю;
  • Візьміть вилку і наколіть в декількох місцях верхівку, можна зробити цікаві візерунки, прикрасивши випічку. Змастіть поверхню яєчним жовтком і відправте випікатися в духовку на 35-45 хвилин;
  • Подавайте пиріг до столу, розрізавши на невеликі порційні шматочки.
  • Листковий пиріг з капустою і яйцем

    Випічка з використанням листкового тесту дає можливість надати виробу різні декоративні форми, створити вигадливі візерунки, зробити виріб не тільки смачним, але і дуже привабливим.

    Інгредієнти:

    • упаковка готового листкового тіста (0,4-0,5 кг);
    • 1 невеликий качан молодої капусти (0,6-0,8 кг);
    • 1/2 пачки вершкового масла;
    • 1 чайна ложка цукру-піску;
    • 1 яєчний жовток;
    • 1 головка червоної цибулі;
    • 3-4 курячих яйця, зварених в круту;
    • пучок петрушки, кропу;
    • щіпка кунжутного насіння;
    • сіль за смаком.

    Рецепт покроково:

  • Нашаткуйте капусту і, очищену від шкірки, голівку червоної цибулі. Посоліть і пару разів стисніть руками;
  • Розтопіть на сковороді вершкове масло і обсмажте капусту і цибулю, постійно помішуючи, щоб овочі не пригоріли;
  • Яйця наріжте великим кубиком. Вимийте зелень, порубаєте ножем. Надішліть яйця і зелень в капусту, приправте сіллю, цукром, перемішайте;
  • Дістаньте упаковку тесту з морозилки, воно повинно відтанути при кімнатній температурі. Коли шар (шари) стане податливим і пластичним, розкладіть його на столі, при необхідності трохи прокатайте качалкою;
  • Гострим ножем наріжте тісто з боків косими смужками завтовшки 1,5-2 см, своєрідною ялинкою;
  • У центральну частину прямокутника викладіть поленцем начинку;
  • Залишки тістовій підкладки з торців прямокутника загніть на начинку. Бічними смугами послідовно оплетайте начинку (плетемо косу). Якщо у вас тісто у вигляді кульок або декількох пластів, то можна замість одного пирога для всієї родини, зробити невеликі пиріжки для кожного;
  • Заготівку з капустяної начинкою перекладіть на змащене олією деко, обмажте курячим жовтком, посипте зверху насінням кунжуту і поставте в нагріту до 190 градусів духовку на 30-35 хвилин.
  • Дивіться також:  Оладки на молоці — 17 рецептів смачного приготування вдома

    Оригінальний рецепт дріжджового пирога в мультиварці



    Інгредієнти для начинки:

    • 1 качан капусти (0,7-0,8 кг);
    • пучок зеленого листя щавлю;
    • пучок зеленої цибулі;
    • 4-5 яєць, зварених круто;
    • 2-3 столові ложки оливкової олії;
    • 300 грам шинки.

    Інгредієнти для тіста:

    • 3-3,5 склянки пшеничного хлібопекарського борошна вищого сорту;
    • 3 столові ложки оливкової олії;
    • 1 чайна ложка сухих дріжджів (пакетик);
    • 30 грам цукру-піску;
    • 15 грам солі;
    • 2 склянки молока (води).

    Рецепт покроково:

  • Підігрійте молоко, додайте сіль, цукор, борошно, змішану з сухими дріжджами (поступово). Вимішуйте ложкою, додаючи масло (2 ложки) і решту борошна. В однорідне, але липке тісто додайте ще ложку масла. Це знизить його здатність приставати до рук і стінок посуду. Вимісіть руками в однорідний ком, покладіть в миску, накрийте легкої чистою тканиною і приберіть на півгодини в холодильник;
  • Відокремте листя щавлю від ніжок, промийте, обдайте окропом, дайте воді стекти;
  • Дрібно порубаєте білокачанну капусту, бланшируйте 5-7 хвилин в окропі, дайте воді стекти;
  • Дістаньте з холодильника миску з тестом і залиште на 20-30 хвилин при кімнатній температурі;
  • У глибокій сковороді прогрійте необхідну кількість оливкової олії, засипайте капусту, щавель, дрібно посічену зелену цибулю і обсмажуйте, помішуючи, 10-15 хвилин;
  • Варені круто яйця, шинку нарубайте кубиками і з’єднайте з тушкованими овочами;
  • Розділіть тісто на нерівні частини. Змастіть чашу мультиварки маслом. Укладіть велику частку дріжджового тіста на дно приладу, зробивши пальцями високі бортики;
  • Укладіть начинку, підтягуючи краї тіста вгору, так щоб його прошарок вийшла як можна тонше. З решти пласта формуйте тонку корж-кришку, якою накрийте начинку. Защипайте краю всередину;
  • Закривайте кришку приладу і готуйте близько години в режимі «Мультиповар», виставивши температуру 120-130 градусів;
  • Відкрийте мультиварку, з допомогою контейнера для готування на пару переверніть пиріг і готуйте на тому ж режимі 20-25 хвилин. У вас вийде гарний круглий пиріг з хрусткою скоринкою і оригінальною начинкою.
  • Прокрутка до верху