Пиріг з капустою і яйцем – 7 смачних рецептів випічки
Випічка – це не тільки солодощі. Російська кухня славиться поживними пирогами з різноманітними соковитими начинками. Одними з самих бюджетних і простих, доступних за ціною і наявності продуктів, вважаються варіації пирогів і пиріжків з капустяної, яєчної і цибулевої начинками. Давайте приготуємо апетитну випічку з капустою і яйцем.
Класичний рецепт пирога з капустою і яйцем
Інгредієнти:
Для начинки:
1 невеликий качан білокачанної капусти;
4 добірних курячих яйця;
2 головки ріпчастої цибулі;
1/4 пачки вершкового масла (50 грам).
Для тіста:
3-4 склянки пшеничного борошна вищого сорту;
1 склянка сметани жирністю 10-15%;
1 пачка вершкового масла (180-200 грам);
3 курячих яйця:
1 чайна ложка соди;
часточка лимона (лимонна кислота, оцет);
спеції і сіль за смаком.
Для змащування:
1 яскравий жовток.
Начинка для пирога покроково:
Почніть з приготування начинки для печеного пирога. Опустите яйця в кухлик з холодною підсоленою водою, поставте на невеликий вогонь і зваріть круто (близько 10 хв). Злийте окріп і остудіть яйця в холодній воді;
Обробіть капустяний качан. Видаліть верхні листки, поріжте качан, не зачіпаючи качан, виріжте особливо жорсткі і грубі частини прожилок листя. Порубаєте ножем капусту, складіть у каструлю, залийте фільтрованої холодною водою і проваріть до м’якості 5-7 хвилин;
Очистіть ріпчасту цибулю від лушпиння і дрібно поріжте. Викладіть цибульну нарізку в сковороду, обсмажте на вершковому маслі до бурштинового кольору;
Злийте воду з варених яєць, побийте ложкою і зніміть шкаралупу разом з внутрішньої плівку. Поріжте кубиками і висипте в глибоку широку миску або каструлю;
Видаліть зайву рідину з капусти, відкинувши її на друшляк. Дайте охолонути. Відправте в миску до яєчної крихті.
Тісто для пирога покроково:
Збийте в мисці 3 курячих яйця, перемішайте масу до однорідного стану зі склянкою сметани;
Окремо вимісіть розм’якшене вершкове масло з борошном;
Підсипати в рідку масу крупинки масляної суміші, перемішуйте. Вичавіть в порошок соди часточку лимона або погасіть оцтом і відправте в тісто. Підсипати борошно, вимішуйте круте тісто, енергійно розминаючи його руками. Скачайте його в колобок, накрийте рушником і дайте постояти 15 хвилин;
Розділіть колобок на дві нерівні частини (1/3 і 2/3). Більшу частину розкачайте качалкою в пласт товщиною близько 1 см;
Акуратно викладіть тісто в підготовлену форму вистелити фольгою або промасленим папером для запікання), не порушуючи цілісності пласта;
Зверху на шар тіста рівномірно розкладіть готову начинку, залишивши невеликий запас по краях;
Розкачайте другий колобок в тонкий пласт і накрийте їм пиріг. Защипайте краю так, щоб краї нижнього пласту були внапуск над верхнім;
В піалі збийте жовток курячого яйця. Силіконовій пензликом змастіть весь пиріг збитим жовтком. Зробіть по центру невеликий отвір для виходу пари;
Надішліть пиріг з капустою і яйцем в розігріту до 180-190 градусів духовку і випікайте 40-50 хвилин.
Заливний пиріг з капустою і яйцем
Для приготування заливного пирога вам будуть потрібні:
Налийте в глибоку ємність (миску) кефір і додайте в нього соду, цукор і трохи солі;
Коли вміст миски спіниться, вбийте яйце і влийте оливкове масло, перемішайте. Поступово, помішуючи, просеивайте в миску борошно. Доведіть масу до консистенції сметани;
Тонко і дрібно нашаткуйте китайську капусту і цибулю, посипте сіллю і кілька разів міцно відіжміть руками;
Відправте в капустяну начинку дрібно нарубану зелень кропу, розбийте 3 сирих курячих яйця. Ретельно перемішайте начинку і при необхідності досоліть;
У підготовлену (змащену будь-яким жиром від пригорання) форму з високими бортами налийте половину рідкого тіста. Розподіліть по рідкій основі соковиту начинку і залийте залишками тіста, разравняйте;
Запечіть в прогрітій духовці (близько півгодини) при температурі не більше 200 градусів. Приємного апетиту.
З квашеною капустою
Вам знадобляться продукти:
350-400 грам квашеної капусти;
2 пучка пір’я зеленої цибулі;
3 курячих яйця;
300 грам борошна;
1/2 пачки вершкового масла (близько 100 грамів);
1 солодкий болгарський перець;
1 пакетик пекарського порошку (10-15 грам);
50 грам цукру-піску.
Приготування покроково:
Якщо капуста занадто кислить, то її можна попередньо промити і гарненько віджати. Необхідно ретельно вибрати з квашеної капусти всі спеції: листя лавра, горошини запашного перцю та інше;
Вимити і тонко нарізати пір’я цибулі і, очищений від дрібних насіння, стручок болгарського перцю;
Додати квашену капусту всі інгредієнти; порізані перець і цибулю, розм’якшене масло, цукор, розпушувач, борошно, вбити яйця. Все перемішати до однорідності;
Вистилати дно і боки форми для випічки, просоченої маслом, пергаментним папером. Розподілити по формі овочеве тісто і пекти в духовій шафі (розігрітій до 180-200 градусів протягом 30-35 хвилин.
Відкритий пиріг з капустою і яйцем
Інгредієнти за рецептом:
Для начинки:
350-400 грам свіжої молодої білокачанної капусти;
1 головка ріпчастої цибулі;
1 середня морквина;
3 курячих яйця;
50 грам вершкового маргарину.
Для тіста:
1 стакан молока;
15 грам сухих хлібопекарських дріжджів;
1 столова ложка цукру-піску;
2-2,5 склянки пшеничного борошна вищого сорту;
1 пачка вершкового маргарину (150-180 г);
1 куряче яйце (для змащування);
сіль за смаком.
Рецепт:
Першим ділом, приготуємо дріжджове тісто. Розігріти в сотейнику молоко (щоб було теплим) і розчиніть в ньому дріжджі і цукор;
Просіяти в миску борошно і руками розімніть її з шматочками підталого маргарину, перетворивши в м’яку крихту. Долийте тонкою цівкою дріжджове молоко і вимішуйте до стану податливою м’якої глини (пластиліну). Скачайте його в кулю, накрийте харчовою плівкою залиште на 1-1,5 години;
Капусту і цибулю дрібно наріжте, моркву потріть на середній тертці, все з’єднайте, посоліть, відіжміть. Коли овочі пустять сік, тушкуйте їх на вершковому маргарині в сковороді 15-20 хвилин до м’якості;
Зваріть, очистіть і наріжте кубиками 3 курячих яйця. Відправте в охолоджену овочеву начинку;
Візьміть невелике деко з високими бортами, змастіть це рослинним жиром;
1/3 тіста розкачайте в тонкий коржик і розкладіть на деку так, щоб її краї трохи звисали з бортів форми. Викладіть начинку на тісто і загніть його краю всередину;
Тісто тонко розкачати на столі з пластиковою підкладкою. Разлинуйте його ножем на довгі смужки (на око). Розкладайте смужки на поверхні відкритого пирога з капустою і яйцем, частково прикриваючи начинку і прищипуючи краю смужок до бортів вироби. Малюнок може бути таким, як підкаже ваша фантазія, від банальної клітини до складних квіткових візерунків;
Збовтайте в чаші куряче яйце і змастіть їм поверхню пирога. Поставте в розігріту духовку на 40-50 хвилин.
Борошно просіяти в миску, перемішати з пекарським порошком, додайте розтануло масло і перетріть з борошном до одноманітного стану;
Розбийте в миску 2 яйця, попередньо відокремивши від одного жовток для змащування випічки, і викладіть сметану. Перемішайте, спочатку ложкою, потім викладіть на стіл і як слід вимісіть руками. Скачайте в колобок, загорніть в харчову плівку і приберіть на годину в холодильник;
Білокачанну капусту тонко нашаткуйте ножем або спеціальною теркою-шатківницею, викладіть на сковорідку з розігрітим оливковою олією. Посоліть, обсмажте пару хвилин. Залийте молоком, накрийте кришкою і тушкуйте чверть години до м’якості;
Поки капуста гаситься в молоці, зваріть і поріжте яйця, що залишилися. Подрібніть свіжий зелений лук;
Дайте капусти трохи охолонути, додайте в неї яйця і цибульну зелень. Спробуйте начинку, посоліть і приправте спеціями (якщо вважаєте за потрібне) за смаком;
Змастіть деко з високими бортиками рослинним жиром, розігрійте духовку;
Розкачайте тісто в два пласта. Більший тістовій пласт викладіть на дно дека, розкладіть на нього начинку. Меншим укутайте пиріг зверху, защипайте краю;
Візьміть вилку і наколіть в декількох місцях верхівку, можна зробити цікаві візерунки, прикрасивши випічку. Змастіть поверхню яєчним жовтком і відправте випікатися в духовку на 35-45 хвилин;
Подавайте пиріг до столу, розрізавши на невеликі порційні шматочки.
Листковий пиріг з капустою і яйцем
Випічка з використанням листкового тесту дає можливість надати виробу різні декоративні форми, створити вигадливі візерунки, зробити виріб не тільки смачним, але і дуже привабливим.
Інгредієнти:
упаковка готового листкового тіста (0,4-0,5 кг);
1 невеликий качан молодої капусти (0,6-0,8 кг);
1/2 пачки вершкового масла;
1 чайна ложка цукру-піску;
1 яєчний жовток;
1 головка червоної цибулі;
3-4 курячих яйця, зварених в круту;
пучок петрушки, кропу;
щіпка кунжутного насіння;
сіль за смаком.
Рецепт покроково:
Нашаткуйте капусту і, очищену від шкірки, голівку червоної цибулі. Посоліть і пару разів стисніть руками;
Розтопіть на сковороді вершкове масло і обсмажте капусту і цибулю, постійно помішуючи, щоб овочі не пригоріли;
Яйця наріжте великим кубиком. Вимийте зелень, порубаєте ножем. Надішліть яйця і зелень в капусту, приправте сіллю, цукром, перемішайте;
Дістаньте упаковку тесту з морозилки, воно повинно відтанути при кімнатній температурі. Коли шар (шари) стане податливим і пластичним, розкладіть його на столі, при необхідності трохи прокатайте качалкою;
Гострим ножем наріжте тісто з боків косими смужками завтовшки 1,5-2 см, своєрідною ялинкою;
У центральну частину прямокутника викладіть поленцем начинку;
Залишки тістовій підкладки з торців прямокутника загніть на начинку. Бічними смугами послідовно оплетайте начинку (плетемо косу). Якщо у вас тісто у вигляді кульок або декількох пластів, то можна замість одного пирога для всієї родини, зробити невеликі пиріжки для кожного;
Заготівку з капустяної начинкою перекладіть на змащене олією деко, обмажте курячим жовтком, посипте зверху насінням кунжуту і поставте в нагріту до 190 градусів духовку на 30-35 хвилин.
Оригінальний рецепт дріжджового пирога в мультиварці
Інгредієнти для начинки:
1 качан капусти (0,7-0,8 кг);
пучок зеленого листя щавлю;
пучок зеленої цибулі;
4-5 яєць, зварених круто;
2-3 столові ложки оливкової олії;
300 грам шинки.
Інгредієнти для тіста:
3-3,5 склянки пшеничного хлібопекарського борошна вищого сорту;
3 столові ложки оливкової олії;
1 чайна ложка сухих дріжджів (пакетик);
30 грам цукру-піску;
15 грам солі;
2 склянки молока (води).
Рецепт покроково:
Підігрійте молоко, додайте сіль, цукор, борошно, змішану з сухими дріжджами (поступово). Вимішуйте ложкою, додаючи масло (2 ложки) і решту борошна. В однорідне, але липке тісто додайте ще ложку масла. Це знизить його здатність приставати до рук і стінок посуду. Вимісіть руками в однорідний ком, покладіть в миску, накрийте легкої чистою тканиною і приберіть на півгодини в холодильник;
Відокремте листя щавлю від ніжок, промийте, обдайте окропом, дайте воді стекти;
Дрібно порубаєте білокачанну капусту, бланшируйте 5-7 хвилин в окропі, дайте воді стекти;
Дістаньте з холодильника миску з тестом і залиште на 20-30 хвилин при кімнатній температурі;
У глибокій сковороді прогрійте необхідну кількість оливкової олії, засипайте капусту, щавель, дрібно посічену зелену цибулю і обсмажуйте, помішуючи, 10-15 хвилин;
Варені круто яйця, шинку нарубайте кубиками і з’єднайте з тушкованими овочами;
Розділіть тісто на нерівні частини. Змастіть чашу мультиварки маслом. Укладіть велику частку дріжджового тіста на дно приладу, зробивши пальцями високі бортики;
Укладіть начинку, підтягуючи краї тіста вгору, так щоб його прошарок вийшла як можна тонше. З решти пласта формуйте тонку корж-кришку, якою накрийте начинку. Защипайте краю всередину;
Закривайте кришку приладу і готуйте близько години в режимі «Мультиповар», виставивши температуру 120-130 градусів;
Відкрийте мультиварку, з допомогою контейнера для готування на пару переверніть пиріг і готуйте на тому ж режимі 20-25 хвилин. У вас вийде гарний круглий пиріг з хрусткою скоринкою і оригінальною начинкою.