Королем пирогів вважається, безумовно, дріжджовий пиріг. З м’ясом і рибою, рисом з грибами і капустою, солодкий, сирний. Але дріжджове тісто — річ трудомістка. Так хочеться пиріжка, але немає часу? Можна спекти чудовий пиріг з капустою на кефірі! Тісто буде не кислим, а прісним, але не менш смачним і м’яким. Кефір дозволяє готувати різні види тіста — на соді й дріжджах, холодець і пісочне.
Заливний капустяний пиріг
Для приготування не потрібно багато часу, а страва вийде смачне, ситне, його можна подати несподіваним гостям і приготувати на сімейну вечерю.
Заливний пиріг з капустою на кефірі готується дуже швидко. Суть його в тому, що тісто виходить досить рідке, їм заливається начинка. До речі, для начинки заливного пирога можна використовувати все, що завгодно. Приміром, відмінно підійдуть рибні консерви з відварним рисом, обсмажена курка, тушковані або смажені овочі та ін. Але класика жанру — капуста.
Так як тісто готується і випікається досить скоро, спочатку приготуйте начинку.
Порядок дій:
Важливо: В процесі приготування свіжої капусти (для смаження або тушкування на сковороді) не рекомендується накривати посуд кришкою. Інакше капуста набуде гіркуватий присмак.
Для тіста потрібно:
- кефір — півтори склянки. Замість нього можна використовувати будь-який кисломолочний продукт;
- пара яєць;
- 1,5—2 склянки борошна вищого сорту;
- щіпка солі і стільки ж соди.
Хід роботи:
Рецепт з квашеною капустою на кефірі
Для заливного пирога на кефірі підійде квашена капуста. Напевно, це самий швидкий пиріг з капустою, тому що не доведеться нарізати овочі для смаження. Начинка виходить кисло-гостра, солонувата, вона відмінно поєднується з заливним тестом.
Капусту віджимаємо, якщо дуже кисла, то промиваємо холодною водою.
Далі на сковороді з рослинним маслом обсмажуємо дрібно порізану цибулину, поки цибуля не стане прозорим. У сковороду з цибулею перекладаємо віджату капусту і тушкуємо до м’якого стану. Як тільки вийде вся зайва вода, можна посипати чорним меленим перцем і трохи полити начинку цукром, якщо вона надмірно кислувата.
Далі процес повторюється за аналогією з попередніми варіантами: на дно форми кладеться начинка і заливається рідким кефірним тестом. Випікають пиріг так само.
Лінивий капустяний пиріг
Тісто для такого пирога робиться з наступних продуктів:
- стакан кефіру (200-грамовий);
- щіпка солі;
- маленька ложка соди;
- 3 маленькі ложки цукру;
- три яйця;
- 7 столових ложок борошна (брати стільки, скільки візьме ложка з гіркою).
Для начинки:
- вилок капусти вагою близько кілограма;
- зелень петрушки, кропу, можна додати шпинатні листя;
- сіль за смаком;
- масло вершкове.
Хід роботи:
Пиріг з капустою на кефірі — класичний рецепт
Дуже швидко, буквально нашвидкуруч можна зробити бездріжджовий пиріг з капустою. Для нього буде потрібно пара яєць, збитих зі склянкою кефіру, пів чайної ложки солі, три столових ложки олії вершкового або рослинного. Перемішавши, додайте дві склянки борошна, змішаної заздалегідь з половинкою чайної ложки соди. Вийде просте тісто, яке буде підніматися за рахунок реакції кефірної кислоти з содою.
Начинку для такого пирога можна робити будь — капустяну або рисову.
На кефірі з дріжджами
З кефіром виходить відмінне пухнасте тісто на дріжджах. Трохи більш клопітка приготування воздасться апетитним виглядом вироби і відмінним духом справжнього дріжджового пирога. Можна приготувати тісто, як на опарі, так і безопарним способом. Різниця в тому, що при опарному способі спочатку готують опару в невеликій кількості рідини на воді з додаванням борошна. При безопарному способі всі компоненти з’єднуються одночасно. А ось кефір надає звичайного дріжджового тесту ще більшу легкість і легкість.
Ось як готується класичне тісто на дріжджах з кефіром.
Потрібно:
- півкіло просіяного пшеничного борошна;
- 200 г кефіру;
- 100 г очищеної соняшникової олії;
- по чайній ложці цукру і солі;
- маленький пакетик сухих дріжджів;
- капуста і морква для приготування начинки.
Послідовність дій:
Пиріг з капустою на кефірі в мультиварці
Простий і вдалий рецепт, для нього приготуйте:
- півкіло нашаткованої капусти,
- склянка борошна,
- потроху солі — підсолити капусту і щіпку покласти в тісто,
- 100 грамів вершкового масла,
- трохи менше 1 ч. л. розпушувача;
- три яйця;
- склянка сметани будь-якої жирності.
Порядок дій:
Приємного апетиту!