Пиріг з капустою на кефірі — 6 рецептів

Королем пирогів вважається, безумовно, дріжджовий пиріг. З м’ясом і рибою, рисом з грибами і капустою, солодкий, сирний. Але дріжджове тісто — річ трудомістка. Так хочеться пиріжка, але немає часу? Можна спекти чудовий пиріг з капустою на кефірі! Тісто буде не кислим, а прісним, але не менш смачним і м’яким. Кефір дозволяє готувати різні види тіста — на соді й дріжджах, холодець і пісочне.

Заливний капустяний пиріг

Для приготування не потрібно багато часу, а страва вийде смачне, ситне, його можна подати несподіваним гостям і приготувати на сімейну вечерю.

Заливний пиріг з капустою на кефірі готується дуже швидко. Суть його в тому, що тісто виходить досить рідке, їм заливається начинка. До речі, для начинки заливного пирога можна використовувати все, що завгодно. Приміром, відмінно підійдуть рибні консерви з відварним рисом, обсмажена курка, тушковані або смажені овочі та ін. Але класика жанру — капуста.

Так як тісто готується і випікається досить скоро, спочатку приготуйте начинку.

Порядок дій:

  • На сковороді розпустити столову ложку вершкового масла.
  • Нашатковану половину качана капусти викласти на масло і тушкувати відкритим способом.
  • В принципі, таку капусту вже можна використовувати в якості начинки. Якщо ж ви хочете ще більше облагородити і пом’якшити смак овоча, не пошкодуйте пару варених і рубаних яєць і молодого свіжого кропу. Все змішайте і посоліть за смаком. Додайте чорного перцю або трішки тертого мускатного горіха.
  • Важливо: В процесі приготування свіжої капусти (для смаження або тушкування на сковороді) не рекомендується накривати посуд кришкою. Інакше капуста набуде гіркуватий присмак.

    Для тіста потрібно:

    • кефір — півтори склянки. Замість нього можна використовувати будь-який кисломолочний продукт;
    • пара яєць;
    • 1,5—2 склянки борошна вищого сорту;
    • щіпка солі і стільки ж соди.
    Дивіться також:  Сирні булочки – 8 рецептів, як приготувати м’які і ніжні домашні булочки

    Хід роботи:

  • Вилити в глибоку ємність кефір і додати в нього яйця.
  • Посолити і всипати соди.
  • Все гарненько перемішати.
  • Порційно додати борошно, орієнтуючись на густоту тіста. Воно не повинно бути надто щільним.
  • На змащену маслом сковороду з високими бортами викласти капусту, розрівняти її і залити зверху тістом.
  • До цього часу у вас вже повинна бути розігрітій духовка приблизно до 180 градусів. При цій температурі продовжуйте пекти пиріг до готовності.
  • Рецепт з квашеною капустою на кефірі

    Для заливного пирога на кефірі підійде квашена капуста. Напевно, це самий швидкий пиріг з капустою, тому що не доведеться нарізати овочі для смаження. Начинка виходить кисло-гостра, солонувата, вона відмінно поєднується з заливним тестом.

     

    Капусту віджимаємо, якщо дуже кисла, то промиваємо холодною водою.

    Далі на сковороді з рослинним маслом обсмажуємо дрібно порізану цибулину, поки цибуля не стане прозорим. У сковороду з цибулею перекладаємо віджату капусту і тушкуємо до м’якого стану. Як тільки вийде вся зайва вода, можна посипати чорним меленим перцем і трохи полити начинку цукром, якщо вона надмірно кислувата.

    Далі процес повторюється за аналогією з попередніми варіантами: на дно форми кладеться начинка і заливається рідким кефірним тестом. Випікають пиріг так само.

    Лінивий капустяний пиріг

    Тісто для такого пирога робиться з наступних продуктів:

    • стакан кефіру (200-грамовий);
    • щіпка солі;
    • маленька ложка соди;
    • 3 маленькі ложки цукру;
    • три яйця;
    • 7 столових ложок борошна (брати стільки, скільки візьме ложка з гіркою).

    Для начинки:

    • вилок капусти вагою близько кілограма;
    • зелень петрушки, кропу, можна додати шпинатні листя;
    • сіль за смаком;
    • масло вершкове.

    Хід роботи:

  • Поставити нагріватися духовку.
  • Приготувати начинку, нашаткувати капусту і припустив її на олії в сковороді. Додати сіль. Можна на цьому етапі тим і обмежитися, але для зв’язки основного компонента рекомендуємо додати одне сире яйце в капустяну начинку. Всі складові для тіста перемішати.
  • На добре подмасленную форму помістити половину тіста, потім укласти поверх тесту капусту. Далі прикрити начинку другою частиною тіста.
  • Виставити в гарячу духовку форму і залишити при температурі 180 градусів випікатися. Готовність визначати як зазвичай — встромивши в пиріг суху зубочистку.
  • Дивіться також:  Морквяний бісквіт – 7 простих рецептів пишного і смачного бісквіта

    Пиріг з капустою на кефірі — класичний рецепт

    Дуже швидко, буквально нашвидкуруч можна зробити бездріжджовий пиріг з капустою. Для нього буде потрібно пара яєць, збитих зі склянкою кефіру, пів чайної ложки солі, три столових ложки олії вершкового або рослинного. Перемішавши, додайте дві склянки борошна, змішаної заздалегідь з половинкою чайної ложки соди. Вийде просте тісто, яке буде підніматися за рахунок реакції кефірної кислоти з содою.

    Начинку для такого пирога можна робити будь — капустяну або рисову.

    На кефірі з дріжджами

    З кефіром виходить відмінне пухнасте тісто на дріжджах. Трохи більш клопітка приготування воздасться апетитним виглядом вироби і відмінним духом справжнього дріжджового пирога. Можна приготувати тісто, як на опарі, так і безопарним способом. Різниця в тому, що при опарному способі спочатку готують опару в невеликій кількості рідини на воді з додаванням борошна. При безопарному способі всі компоненти з’єднуються одночасно. А ось кефір надає звичайного дріжджового тесту ще більшу легкість і легкість.

    Ось як готується класичне тісто на дріжджах з кефіром.

    Потрібно:

    • півкіло просіяного пшеничного борошна;
    • 200 г кефіру;
    • 100 г очищеної соняшникової олії;
    • по чайній ложці цукру і солі;
    • маленький пакетик сухих дріжджів;
    • капуста і морква для приготування начинки.

    Послідовність дій:

  • У невеликій каструлі підігріти кефір, щоб трохи згорнувся.
  • В теплу сироватку з сиром додати рослинного масла, перемішати. Всипати цукор з сіллю.
  • У просіяне борошно всипати дріжджі, перемішати суху суміш і додати в масляно-кефірну основу. Замісити тісто. Воно не повинно бути занадто крутим, інакше виріб вийде жорстким.
  • Залиште тісто у вигляді колобка в пакеті на підйом.
  • Коли тісто підніметься, поділити його навпіл.
  • На промаслений пергамент або килимок для випічки покладіть розкатаний пласт однієї частини тесту.
  • Зверху на тісто класти капусту, пересмажену з морквою.
  • З другої частини розкачати таку ж заготівлю і накрити нею зверху начинку з капусти. Защипати краї.
  • Через півгодини, коли тісто в багатошаровій підніметься, змастіть поверхню будь сумішшю, щоб утворилася при випічці красива корочка. Можна змочити молоком, цукровою водою, змастити збовтаним яйцем.
  • Випікати при нагріванні печі в 180 градусів до готовності, це приблизно півгодини.
  • Дивіться також:  Булочки без дріжджів – 7 рецептів, як приготувати пишні і смачні булочки з бездріжджового тіста

    Пиріг з капустою на кефірі в мультиварці

    Простий і вдалий рецепт, для нього приготуйте:

    • півкіло нашаткованої капусти,
    • склянка борошна,
    • потроху солі — підсолити капусту і щіпку покласти в тісто,
    • 100 грамів вершкового масла,
    • трохи менше 1 ч. л. розпушувача;
    • три яйця;
    • склянка сметани будь-якої жирності.

    Порядок дій:

  • Збити кефір (або будь-який кисломолочний продукт) з яйцями.
  • Покласти в суміш розм’якшене масло, сіль і цукор.
  • Розпушувач всипати в просіяне борошно і розмішати. Суху суміш з’єднати з рідкою частиною. Перемішати.
  • Нарізати молоду капусту (можна і зимову, але її добре перетерти з сіллю).
  • В мультиварці щедро промазати дно стінки маслом, влити половину тіста.
  • Перекладіть начинку поверх тіста. Якщо багато соку, капусту трохи відіжміть. Зверху залийте решту тіста.
  • Поставте піч на режим «Випічка» на годину.
  • Після закінчення програми встановіть приготування ще хвилин на 20. Потім відкрийте кришку і дістаньте пиріг.
  • Приємного апетиту!

    Прокрутка до верху