Гриби і капуста – це відмінне поєднання для приготування самих різних блюд. Одним з них є, наприклад, пиріг з капустою і грибами. Він виходить не дуже калорійним, але при цьому дуже смачним і корисним. Якщо ви не знаєте, який варіант випічки вибрати, то почніть з нашої статті. У ній ми запропонуємо кілька рецептів, серед яких вам напевно вдасться вибрати «свій».
Дріжджовий пиріг з капустою і грибами
Смачні пироги з капустою та грибами – це справжня російська кухня. Ще в процесі приготування, так і хочеться відкусити шматочок, адже аромат, який доноситься з духовки, вже викликає апетит.
Для рецепта можна використовувати свіжі гриби, але особливу пікантність начинку додають мариновані шампіньйони.
Інгредієнти:
• пачка маргарину;
• 630 г борошна;
• три ложки цукрового піску;
• півчашки майонезу;
• 7 г солі;
• невеликий качан капусти;
• цибулю і половина моркви;
• 65 г топленого масла;
• 220 г маринованих грибів.
Спосіб приготування:
1. У глибоку миску налийте склянку води, але не холодною, і висипте сухі дріжджі. Як тільки дріжджові грибки проявлять свою активність, додайте сіль, солодкий пісок і розтоплений маргарин.
2. У масу збийте два яйця, покладіть майонез і змішайте отриманий склад з борошном (знадобиться поки одна склянка). Прикрийте і потримайте тісто в теплі півгодини.
3. Як тільки основа підніметься, досипте борошно – вийде м’яке тісто, якому також потрібно ще постояти в теплому приміщенні дві години.
4. Для начинки в топленому маслі пасеруємо нарізану цибулину, потім кладемо до неї натерту моркву і нашатковану капусту. Наливаємо трохи води і тушкуємо овочі.
5. Як тільки капуста осяде, додаємо шматочки печериць разом зі спеціями і продовжуємо тушкувати овочі з грибами.
6. З тіста потрібно зробити дві заготовки у вигляді пластів. Одну половину покладіть на деко, а щоб не підгорів пиріг, заздалегідь промаслите форму. Потім розподіліть начинку, прикрийте її другим шаром і красиво защепіть краю.
7. Зверху пиріг промажте яйцем і випікайте 35 – 40 хвилин (температура 200°С).
Пісний рецепт
Приготувати апетитну випічку можна без жирів і навіть яєць. Пропонуємо спробувати пісний пиріг з капустою і грибами, який за смаком нічим не поступається здобної випічки.
Інгредієнти:
• три неповних склянки борошна;
• качан капусти на півкіло;
• три ложки цукру;
• цибуля;
• півсклянки олії пісного;
• 300 грам грибів;
• дві склянки води;
• три ч. л. сухих дріжджів.
Спосіб приготування:
1. У теплій воді розмішайте солодкі гранули з дріжджами і почекайте 25 хвилин.
2. Потім висипте борошно з маслом і дрібкою солі, змішайте склад, прикрийте і потримайте його в теплі рівно годину.
3. На сковороді з олією капусту протушкувати до готовності.
4. На окремій сковороді обсмажте цибулю, а потім обсмажте овоч разом з нарізаними грибами 15 хвилин.
5. Перемішайте всі інгредієнти для начинки.
6. Зберіть пиріг з двох шарів тіста і начинки між ними. Поверхня змастіть яйцем.
7. Печіть пісний пиріг 45 – 50 хвилин (температура 180°С).
З листкового тіста
Багато господинь не дуже люблять возитися з дріжджовим тістом. А якщо дуже хочеться пирога, то на допомогу приходить листкове тісто, яке можна просто купити вже готовим у будь-якому магазині.
Інгредієнти:
• лист листкового тіста;
• вилок капусти на півкіло;
• цибуля;
• дві жмені грибів;
• дві ложки топленого масла;
• 60 г сиру;
• 60 мл сметани.
Спосіб приготування:
1. Поки основа для пирога розморожується, можна зайнятися начинкою. Для цього на олії злегка посмажте цибулю, потім стушкуйте його разом з грибами.
2. Через десять хвилин покладіть капусту і тушкуйте продукти до готовності. У майже готову начинку додайте сметану, потім інгредієнти в соусі кілька хвилин і зніміть з вогню.
3. Розкладіть На деку частину тіста, розкотив в пласт. Зробіть в ньому виделкою проколи, розподіліть начинку, посипте її сиром і закрийте другою половиною готового тіста.
4. Випікайте пиріг півгодини при температурі 160°С.
Пиріг з квашеною капустою і грибами
Важко знайти людину, який би не любив пироги. Правда, не всім можна потрапити з начинкою. Але кисла капуста з грибами доведеться по душі багатьом гурманам, орієнтованим на домашню і слов’янську кухню. Для випічки можна замісити дріжджове тісто, а для швидкого приготування – купити листкове.
Інгредієнти:
• упаковка листкового тіста;
• півкіло готової, квашеної без добавок, капусти;
• ложка топленого масла;
• цибуля;
• 30 г сушених грибів.
Спосіб приготування:
1. Тісто просто розморозьте і кожну половину розкачайте в пласт.
2. Для начинки потушкуйте кислу капусту до м’якості. Гриби замочити, відварити, потім наріжте і обсмажте разом з цибулею.
3. З’єднайте всі інгредієнти, приправити їх сіллю і перцем за смаком.
4. На промаслений лист покладіть один шар основи, потім начинку і знову тісто. Защепіть краю, промажте майбутній пиріг яйцем і відправте в духовку на 45 хвилин (температура 200°С).
В мультиварці
Як правило, випічка вимагає багато часу і сил. Але якщо у вас є мультиварка, то завдяки такій диво-техніки не доведеться цілий день проводити на кухні. З її допомогою можна спекти апетитний, ситний пиріг з начинкою з свіжої капусти і ароматних грибів.
Інгредієнти:
• пара склянок/c борошна;
• удвічі менше кефіру;
• дві ложки сметани;
• два яйця;
• дві ч. л. цукрового піску;
• три ложки соняшникової олії;
• по 180 г капусти та грибів;
• ложка томат-пюре;
• морква і цибуля.
Спосіб приготування:
1. Для тіста знадобиться кефір кімнатної температури. До нього додаємо ложечку соди і чекаємо появи пухирців.
2. Потім перемішуємо кисломолочний напій зі сметаною, солодким піском, маслом, сіллю і яйцем.
3. Тепер в масу вводимо борошно. Місимо тісто, прикриваємо і даємо йому час «відпочити».
4. На приладі вибираємо опцію «Смаження», ллємо в чашу масло й обсмажуємо в ньому цибулю, моркву і гриби протягом 20 хвилин.
5. Далі закидаємо капусту, міняємо опцію на «Гасіння», встановлюємо час 25 хвилин і тушкуємо начинку під закритою кришкою.
6. Готову закуску перекладаємо в миску і остуджуємо.
7. На дні чаші розподіляємо частину тіста. Робимо бортики, розподіляємо начинку, закрийте другою частиною тіста і защипуємо краю.
Щоб пиріг вийшов рум’яним, змащуємо поверхню томатною пастою.
8. Включаємо режим «Випічка» на годину. Готового пирога даємо десять хвилин постояти під кришкою, потім стільки ж часу під відкритою, і тільки потім дістаємо його.
З додаванням в начинку яєць
Сьогодні є різні варіанти приготування смачної випічки. Одним з таких рецептів є капустяний пиріг. Але багато господинь намагаються урізноманітнити начинку з допомогою інших інгредієнтів, наприклад, грибів і варених яєць.
Інгредієнти:
• стакан фільтрованої води;
• удвічі більше теплого молока;
• три неповних склянки/c борошна;
• три ложки топленого масла;
• по ложці цукру і сухих дріжджів;
• півкілограмовий вилок капусти;
• 350 г печериць;
• дві ч. л. солі;
• цибуля;
• вісім ложок рослинного масла;
• чотири варених яйця;
• по 1 ч. л. сушеного естрагону і кропу.
Спосіб приготування:
1. Першим кроком потрібно підготувати начинку. Для цього подрібніть всі овочі та гриби, на підігрітому маслі обсмажте інгредієнти. Спочатку цибулю, потім додати шампіньйони і останньої покладіть капусту. Присолите продукти, влийте воду і тушкуйте 20 хвилин.
2. Готові овочі перекладіть в сито, щоб пішла зайва волога, додайте нарізані яйця, естрагон, кріп і перемішайте.
3. Для тіста підігрійте сире молоко і перемішайте його з маслом (пісним), цукровим піском і дріжджами. Присолите опару і як тільки вона підійде, вводите борошно. Замісіть основу, прикрийте її і залиште в теплому місці на годину.
4. У форму покладіть частину тіста, яку потрібно попередньо розкачати в корж, заповніть її начинкою, закрийте другим коржем, защепіть краю, а поверхня промажте яйцем.
5. Випікайте пиріг близько години (температура 180°С). Готову випічку просочіть топленим маслом, прикрийте рушником і дайте їй 15 хвилин відпочити.
Заливний пиріг з капустою і грибами
Заливний пиріг – це, в першу чергу, рідке тісто на основі майонезу, кефіру, сметани або йогурту. Є рецепти, в яких тісто готують відразу з двох компонентів, наприклад, з майонезу та сметани.
Ми ж пропонуємо простий, але оригінальний рецепт холодцю пирога зі смачною начинкою.
Інгредієнти:
• чашка кефіру;
• грам 300 – 400 капусти;
• до 200 грам грибів;
• ложка цукру і вдвічі менше солі;
• цибулина;
• три яйця (одне для тесту);
• півсклянки борошна;
• пакетик порошку для випічки;
• півпачки маргарину.
Спосіб приготування:
1. Яйце спіньте з солодким піском і сіллю, влити кефір і всипте борошно разом з порошком для випічки. Введіть отриманий склад м’який маргарин і замісити тісто.
2. Для начинки також збовтайте яйця з сіллю. Потім на сковороді потушкуйте капусту разом з цибулею і грибами.
3. Влийте у форму частину тіста, розподіліть начинку, полийте її яєчною сумішшю і вилийте залишок тіста.
4. Випікайте пиріг 30 – 40 хвилин (температура 190°С).
Як спекти з фаршем
Капуста з грибами – ідеальна начинка для пирога, але більш ситним він вийде, якщо додати до складу м’ясний фарш.
Таку випічку оцінять всі шанувальники м’ясних страв.
Інгредієнти на півкіло яловичини:
• 600 г грибів;
• 400 г капусти;
• цибулю і моркву;
• стакан рисових зерен;
• два яйця;
• ложка томат-пюре;
• півлітра молока;
• 35 г дріжджів;
• 800 г борошна.
Спосіб приготування:
1. Яловичину, рисові зерна і яйця відваріть, а потім пропустіть їх через м’ясорубку, додавши сіль, перець і, при бажанні, зелень.
2. Нашатковану капусту тушкуйте разом з натертою морквою, сіллю, перцем і томатною пастою до готовності.
3. Окремо обсмажте цибулю і гриби на топленому маслі.
4. Зберіть всі інгредієнти в один склад для начинки.
5. У підігрітому молоці розведіть дріжджі, введіть борошно, вимісити тісто і залиште його в теплому приміщення на три години.
6. Готове тісто поділіть навпіл. Одну половину покладіть у форму, потім розподіліть по ній начинку і накрийте її другий частини основи. Зверху змастіть заготівлю пирога яйцем і відправте її в духовку на годину (температура 180°С).
Готуємо з куркою
Пиріг – це не просто смачна випічка, а справжній символ домашнього тепла і затишку. Ще на Русі готували пироги на всі релігійні свята. Підтримаємо традиції і приготуємо просто до недільного сніданку пиріг з начинкою з овочів та курячого м’яса.
Інгредієнти:
• склянку свіжого кефіру;
• півтори склянки в/з борошна;
• два курячих філе;
• по 400 г капусти та грибів;
• півпачки розтопленого масла;
• по 1 ч. л. солі і соди.
Спосіб приготування:
1. В теплому кефірі розводимо соду, а через п’ять хвилин вводимо в нього масло і борошно. Перемішуємо.
2. М’ясо птиці ріжемо на дрібні брусочки і обсмажуємо в олії до рум’яного кольору. Потім готуємо їх разом з дарами лісу і сіллю 15 хвилин.
3. Капусту тушкуємо до готовності і потім з’єднуємо її з м’ясо-грибний складової.
4. Дно форми заповнюємо половиною тіста, кладемо начинку, наливаємо половину і випікаємо 40 хвилин (температура 190°С).
В начинку до капусти і грибів можна додати не тільки будь-яке м’ясо, але і картопля – виходить дуже ситно. Для цього можна посмажити картоплю, зробити пюре або просто змішати капусту і гриби з сирими скибочками картоплі. Пробуйте різні варіанти і радуйте свою сім’ю смачною і корисною домашньою випічкою.