Спеціально для вас ми зібрали кейс найкращих старовинних рецептів приготування пирога з капустою з дріжджового тіста. Печіть пироги зі смаком з дитинства, з секретами та корисними порадами від наших бабусь і дивуйте своїх близьких.
Закритий пиріг з капустою з дріжджового тіста
Класичний пиріг з капустою можна приготувати за цим рецептом – опарним способом.
Інгредієнти:
- ½ Склянки пшеничного борошна;
- Один стакан молока (2,5%);
- Дві столові ложки жиру;
- Половина столової ложки цукрового піску;
- Одне яйце (с1);
- ½ Чайної ложки солі;
- Двадцять грам дріжджів;
Для начинки зі свіжої капусти:
- Один невеликий качан капусти (600-700г);
- П’ятдесят грам вершкового масла;
- Два яйця (зварені круто);
- Дві цибулини;
- Свіжий кріп (петрушка);
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
Опарним способом ставлять тісто. Спочатку замішують рідке тісто з води, борошна, дріжджів і невеликої кількості цукру. Ця частина тесту називається опарою. Після того як опара добре выбродит, додають в неї здобу і решту борошна.
Воду підігрівають до 32-34 градусів, розводять в ній дріжджі і додають половину норми борошна. Опара повинна мати консистенцію густої сметани і температуру 27-29 градусів. Застеляють сухим чистим рушником і залишають на 60 хвилин в теплі. Після бродіння і збільшення опари в об’ємі в два-три рази, до неї додають решту борошна і замішують тісто. Дають йому підійти протягом години.
У цей час готують начинку зі свіжої капусти. Капусту і цибулю дрібно шаткують. Масло розпускають в сотейнику, підрум’янюють її в ньому цибулю, додають капусту, посипають сіллю. Тушкують до м’якості. Начинку злегка заправляють перцем. До охолодженої начинку додають рубаний яйця, подрібнений кріп (іншу свіжу зелень).
Тісто обминають і розділяють на дві частини. З однієї частини розкачують пласт товщиною один сантиметр. Накручують тісто на качалку і переносять на добре змащене деко (або кладуть на килимок для випічки). Зверху викладають фарш, розподіляючи його по всій поверхні. Краї тіста піднімають і загортають на начинку. Розкатаний другий пласт тіста укладають зверху, краї защипують.
Приготований пиріг ставлять на расстойку в тепле місце. Через п’ятнадцять хвилин змащують його олією або збитим яйцем. Випікають півгодини при температурі 200-220 градусів.
Готовий пиріг перекладають на стіл, застелений папером, накривають серветкою. Якщо кірка пирога вийшло жорсткою, серветку потрібно зволожити.
Готуємо з квашеної капусти
Закритий пиріг з квашеною капустою різноманітить ваш стіл частування до чаю. Приготувати його зовсім нескладно.
Інгредієнти для тіста:
- 25 грамів дріжджів;
- 400 грам борошна;
- Півсклянки молока;
- Сто грам масла;
- Сіль.
Інгредієнти для начинки:
- Сто грам масла;
- Цибуля – 1шт.;
- Шість склянок кислої капусти;
- 12 горошин перцю;
- Чотири склянки води;
- Панірувальні сухарі – три ложки.
Спосіб приготування:
Замішують кисле тісто. Молоко змішують з дріжджами і половиною норми борошна. Коли опара підніметься, додати в неї сіль, цукровий пісок, соняшникова олія. Перемішують, потім всипають решту борошна і вибивають тісто до тих пір, поки воно не перестане приставати до рук.
Кладуть тісто в ту ж посудину, де готувалася опара, дають йому підійти ще раз.
В цей час займаються приготуванням начинки. На самому слабкому вогні до м’якості тушкують залиту водою крупно нарізану капусту з маслом, дрібно нарізаною цибулею і перцем. Можна потроху додавати бульйон, щоб начинка не була сухою.
Розкочують піднялося тісто вдруге, половину викладають на деко або килимок для запікання і викладають на тісто начинку з квашеної капусти. Накривають іншим тестом, добре защипують краї і дають піднятися протягом однієї години. Потім змащують яйцем і посипають сухарями. Печуть (спочатку в средненагретой духовці, потім підсилюють жар) близько 45 хвилин.
Хитрощі і корисні поради
Якщо пиріг змащують маслом, то його поверхню рекомендують посипати толченными сухарями. Після мастила на поверхні пирога зробити проколи ножем в декількох місцях для того, щоб не здулася верхня кірка під час випічки.
Смачна листкова випічка
Пиріг з капустою з листкового дріжджового тіста виходить особливо смачною. Запам’ятайте, що в тісто додають мінімум цукру і солі, інакше не вийде багатошаровості.
Інгредієнти:
- Двісті п’ятдесят грам борошна;
- вершкове масло (сто грам);
- Дріжджі – 20 грам;
- Дві стіл. ложки молока;
- Один яєчний жовток;
- По половинці чайної ложки цукру і солі;
- Півсклянки нежирної сметани;
- Капуста, цибуля – для начинки.
Спосіб приготування:
Дріжджі розводять теплим молоком, додають цукор і одну чайну ложку борошна. Коли закваска підійде, вливають в посуд з борошном, додають жовток, сметану, солять і замішують некруте тісто. Накривають його тарілкою і залишають на 60 хвилин. Коли тісто підійде, розкочують корж товщиною півтора сантиметра, на нього кладуть масло, складають конвертом і розкачують від себе. Пудрять борошном і складають втричі. Цю операцію повторюють три-чотири рази.
Потім тісто розкочують в прямокутний корж товщиною один сантиметр, на середину викладають будь-яку начинку, загортають, защипують, змащують яйцем. Роблять кілька надрізів нагорі для виходу пари, кладуть на змащений жиром лист і ставлять у гарячу духовку (240-250 градусів). Через 10-15 хвилин температуру знижують до 220 градусів. Випікають близько сорока хвилин. Пиріг з листкового дріжджового тіста готовий. Приємного апетиту!
Хитрощі і корисні поради
При нормальному бродінні тісто піднімається рівномірно, без розривів, протягом півтора-двох годин. Воно еластичне, не прилипає до рук. За цей час слід провести одну-дві обминки.
Дріжджовий пиріг з капустою на кефірі
Пиріг з капустою, приготований на кефірі, виходить особливо ніжним і розсипчастим. Завдяки використанню сухих дріжджів, часу на його приготування буде потрібно набагато менше.
Інгредієнти:
- Триста грам капусти;
- Цибуля;
- Морква;
- Півкілограма борошна;
- Одне яйце (С1);
- Півлітра кефіру;
- Столова ложка соняшникової олії;
- Цукор – столова ложка;
- Сіль;
- Пакетик сухих дріжджів (8 г).
Спосіб приготування:
Кефір кімнатної температури змішують зі збитим яйцем, додають дріжджі, цукор, сіль. Вимішують тісто і дають йому постояти.
У цей час готують начинку. Моркву очищають і пропускають на тертці. Капусту дрібно шаткують, цибулю подрібнюють. На змащеній маслом сковороді обсмажують овочі, додавши трохи води. Вони не повинні засмажитися, а повинні протушкувати. Солять, перчать. Дають начинці охолонути.
Расстоявшееся тісто розкочують, викладають у ємність для запікання. По всій поверхні розподіляють начинку. Накривають зверху іншим шаром тіста, прищіпають краю, змащують і запікають до рум’янцю в духовій шафі. Смачного!
Хитрощі і корисні поради
Інтенсивний процес бродіння починається через півгодини, коли на поверхні опари з’являться рівномірні тріщинки, поверхню тіста стане опуклою і воно почне відходити від стінок посуду.
З додаванням м’ясного фаршу
Для приготування пирога з капустою з дріжджового тіста з додаванням фаршу з м’яса рекомендується замісити кисле тісто на рослинному маслі.
Інгредієнти для тіста:
- Один кілограм борошна;
- Два склянки теплої води;
- Три столові ложки олії (соняшникової);
- Одна чайн. ложка солі;
- Одна стіл. ложка цукру (пісок);
- 25-30 грам дріжджів.
Інгредієнти для начинки:
- 300-400 грам м’ясного фаршу;
- Півкілограма капусти;
- Цибуля.
Спосіб приготування:
У невелику посудину наливають воду, додають дріжджі і трохи борошна. Замішують опару і ставлять у тепле місце. Коли вона підніметься, солять, додають цукор, наливають масло і перемішують. Поступово додають решту просіяне борошно. Замішують тісто так, щоб воно не приклала до рук. Дають йому піднятися.
Тим часом готують начинку для пирога. Фарш злегка обсмажують на сковороді. Капусту і цибулю дрібно шаткують і додають до фаршу, тушкують майже до готовності. Дають охолонути.
Тісто розкачують, застеляють їм змащене деко і викладають начинку. Зверху закривають пластом тіста, прищіпають краю. Змащують і випікають в духовці.
Хитрощі і корисні поради
зовнішніми ознаками кінець бродіння визначається наступним чином:
- выбродившее тісто збільшується в об’ємі в два з половиною рази;
- при натисканні на тісто пальцем воно повільно вирівнюється;
- поверхню тіста опукла;
- тісто набуває приємний спиртовий запах.
Рецепт приготування з яйцем
В начинку пирога або кулеб’яки з капустою можна додати яйце, зварене круто.
Інгредієнти для тіста:
- 350 грам борошна;
- Дріжджі – 20 г;
- Вершкове масло або маргарин (50г);
- 150 грам жиру;
- Півсклянки молока;
- Два яйця;
- Цукор, сіль.
Інгредієнти для начинки:
- 350 грам білокачанної капусти;
- П’ять яєць, зварених круто;
- Половинка цибулини;
- Тридцять грамів жиру;
- Перець, сіль.
Спосіб приготування:
Спочатку готують опару. Чотири столові ложки борошна розводять у невеликій кількості теплої води, додають дріжджі і щіпку цукру. Ставлять у тепле місце. Коли опара підійде, додають решту борошна, одне яйце, один жовток і сіль. Тісто вимішують до тих пір, поки не з’являться бульбашки. Масло розтоплюють і остуджують, додають в тісто і місять ще кілька хвилин. Посипають тісто борошном і ставлять підходити в тепле місце.
В цей час шаткують капусту відварюють її до м’якості в підсоленій воді, відкидають на друшляк і пропускають через м’ясорубку. Цибулю нарізають скибочками і злегка обсмажують на сковороді, додають капусту тушкують.
Відварюють круто і кришать яйця. Змішують інгредієнти для начинки, солять, перчать.
Тісто викладають на посипану борошном дошку і швидко розкочують в прямокутний пласт товщиною півтора сантиметра. Викладають начинку з капусти, зверху посипають яйцями і загортають краї. Накривають ще одним пластом тіста. Змащують. Ставлять в духову шафу на годину.
Хитрощі і корисні поради
Випечені вироби з выбродившего тесту мають пишну структуру, красивий вигляд і приємний смак.
Пиріг з капустою в мультиварці
Якщо під рукою не виявилося духової шафи, а вам дуже хочеться пирога з капустою – спечіть його в мультиварці. Ділимося рецептом.
Інгредієнти:
- Півкілограма капусти;
- Борошно пшеничне (100 грам);
- Половина склянки майонезного соусу;
- Масло (вершкове) – тридцять грамів;
- Сто грам нежирної сметани;
- Три курячих яйця;
- Розпушувач для тіста;
- Цибулю, сіль.
Спосіб приготування:
Яйця споліскують, забивають їх у посудину і збивають блендером. Додають сто грам сметани, півсклянки майонезу. Перемішують акуратно ложкою. Потім всипають борошно і додають чайну ложку розпушувача. Все добре перемішують і злегка збивають. Дають тісту трохи постояти.
В цей час нарізають капусту (дрібно), злегка мнуть її руками.
Нарізають цибулину. Чашу мультиварки змащують і пасерувати цибулю з відкритою кришкою. Потім додають капусту і ставлять на режим «Гасіння» на сім-десять хвилин. Приготовану начинку дістають з чаші мультиварки і остуджують. На дно чаші наливають частину тесту, в центр викладають начинку, заливають рештою тестом. Випікають на режимі «Випічка» сорок хвилин. Через двадцять хвилин пиріг рекомендується дістати і перевернути. Випікати ще двадцять хвилин.
Пиріг з капустою на дріжджовому тесті зі збитими білками
Інгредієнти:
- Чотириста грам борошна;
- Одна чайна ложка цукру;
- Три яйця (С1);
- ¼ Склянки теплої води;
- Сто грам масла вершкового;
- Качан капусти;
- Цибуля.
Спосіб приготування:
Теплу воду розбовтують з дріжджами і 200 г борошна, дають піднятися. Додають сіль, цукор, жовтки, тепле масло і решту борошна. Замішують до тих пір, поки тісто не почне відставати від рук. Дають піднятися вдруге, кладуть збиті білки, обережно перемішують. Поділяють тісто на частини і розкачують пласти. Один шар укладають на лист, рівномірно розподіляють начинку з обсмажені з цибулею капусти, зверху накривають другим пластом тіста. Змащують жовтком, дають постояти півгодини і випікають в духовій шафі.