Смачна листкова випічка
Пиріг з капустою з листкового дріжджового тіста виходить особливо смачною. Запам’ятайте, що в тісто додають мінімум цукру і солі, інакше не вийде багатошаровості.
Інгредієнти:
- Двісті п’ятдесят грам борошна;
- вершкове масло (сто грам);
- Дріжджі – 20 грам;
- Дві стіл. ложки молока;
- Один яєчний жовток;
- По половинці чайної ложки цукру і солі;
- Півсклянки нежирної сметани;
- Капуста, цибуля – для начинки.
Спосіб приготування:
Дріжджі розводять теплим молоком, додають цукор і одну чайну ложку борошна. Коли закваска підійде, вливають в посуд з борошном, додають жовток, сметану, солять і замішують некруте тісто. Накривають його тарілкою і залишають на 60 хвилин. Коли тісто підійде, розкочують корж товщиною півтора сантиметра, на нього кладуть масло, складають конвертом і розкачують від себе. Пудрять борошном і складають втричі. Цю операцію повторюють три-чотири рази.
Потім тісто розкочують в прямокутний корж товщиною один сантиметр, на середину викладають будь-яку начинку, загортають, защипують, змащують яйцем. Роблять кілька надрізів нагорі для виходу пари, кладуть на змащений жиром лист і ставлять у гарячу духовку (240-250 градусів). Через 10-15 хвилин температуру знижують до 220 градусів. Випікають близько сорока хвилин. Пиріг з листкового дріжджового тіста готовий. Приємного апетиту!
Хитрощі і корисні поради
При нормальному бродінні тісто піднімається рівномірно, без розривів, протягом півтора-двох годин. Воно еластичне, не прилипає до рук. За цей час слід провести одну-дві обминки.