Для приготування пирога з картоплею використовують не тільки сирий овоч, але і пюре. Тісто можна приготувати домашнє або піти більш швидкому варіанту та придбати в магазині. Завдяки цьому страва приготується за лічені хвилини. Начинку з картоплею роблять всіляку: з сиром, м’ясом, фаршем, куркою.
Класичний пиріг з картоплею в духовці
Пиріг – традиційне, істинно російське блюдо. Він не втратив популярності і сьогодні. Має незабутній смак при легкості приготування. Ця страва добре, як сама по собі, так і з супами, можна використовувати замість хліба.
Інгредієнти:
- борошно;
- сіль;
- кефір – 250 мл;
- сода – 1 ч. ложка;
- перець білий перемелений;
- масло вершкове – 110 г;
- олія соняшникова – 4 ст. ложки;
- картопля сира – 6 бульб;
- приправа для картоплі;
- цибуля – 2 шт. ріпчаста.
Інгредієнти:
- Вершкове масло розтопити.
- Залити кефіром.
- Присолити.
- Засипати соду. Гасити не треба. Функцію оцту виконає кефір.
- Перемішати.
- Підсипати муку.
- Замісити. Маса не має липнути.
- Розрізати. Перша частина повинна вийти побільше.
- Скачати кулі. Розкачати.
- Меншу корж помістити на деко. Його необхідно заздалегідь промазати маслом соняшниковим.
- Бульби очистити. Нарізати. За формою більше підійде соломка.
- Накришити цибулю. Використовуйте півкільця.
- Перемішати овочі. Присипати перцем.
- Підсолити. Перемішати.
- Розмістити по поверхні коржа.
- Полити олією соняшниковою.
- Вкрити залишилася коржем.
- Защипнути з усіх боків. Повинні вийти бортики.
- Під час приготування всередині буде збиратися пар, щоб він вийшов, зробити проколи на поверхні скориставшись зубочисткою.
- Помістити в духову шафка (190 гр.).
- Запекти. На поверхні має утворитися золотистого забарвлення скоринка.
Рецепт приготування з фаршем
У звичайний день дуже легко влаштувати свято. Приготуйте пиріг з картоплею і фаршем, який вийде соковитим і ароматним. Порадуйте сім’ю смачним ласощами.
Інгредієнти:
- олія соняшникова – 240 мл;
- фарш – 340 г;
- перець;
- борошно – 600 г;
- сіль;
- картопля – 3 шт.;
- спеції;
- вода – 240 мл;
- цибуля – 2 цибулини.
Приготування:
- У воду залити масло.
- Підсолити. Перемішати.
- Змішати з борошном.
- Замісити. Вийде однорідна маса.
- Помістити в пакет. Сховати в холод. Потрібно чверть години.
- Картоплю подрібнити. Необхідні тонкі по товщині гуртки.
- Подрібнити цибулю. Потрібні півкільця.
- Закинути в фарш. Розмішати.
- Посипати перцем.
- Присолити.
- Додати спеції.
- Перемішати.
- Тісто розділити на частини. Одна повинна бути побільше.
- Розкачати.
- Більшу частину викласти на деко. Сформувати бортики.
- Розмістити фарш.
- Другою частиною прикрити заготовку.
- Краї закріпити.
- В середині проткнути. У процесі приготування утворенню пари необхідно виходити з пирога, тому завжди потрібно робити отвір в середині або дрібні проколи зубочисткою по всій поверхні тіста.
- Запікати в духовій шафі (185 гр.).
- Буде потрібно близько години. Слідкуйте за поверхнею заготовки, як тільки помітите красивий золотий відтінок, значить випічка готова.
З м’ясом і картоплею
Спробуйте приготувати пиріг з м’ясом і картоплею, який дуже легко приготувати з листкового тіста. Якщо ви вирішите скористатися готовим варіантом, то зможете заощадити час.
Інгредієнти:
- цибулина – 2 шт.;
- свинина – 360 г;
- сіль;
- картопля – 6 середніх бульб;
- перець чорний;
- тісто дріжджове листкове – 0,5 кг.
Приготування:
- Помити шматок м’яса. Подрібнити. Потрібні дрібні шматки.
- Цибулину нашаткувати. Смачніше буде, якщо подрібнити кубиками дрібного розміру.
- Відправити нарізку в миску.
- Присолити.
- Посипати перцем. Залити олія соняшникова.
- Розмішати.
- Відставити на пару годин. За цей час суміш промаринується.
- Бульби картоплі нарізати. Підійдуть гуртки. Більше трьох міліметрів не нарізайте.
- Тісто розрізати.
- Більшу частину розкачати. Постелити на деко.
- Помістити м’ясо.
- Вкрити картоплею.
- Присолити.
- Розкачати залишок тіста.
- Вкрити заготовку.
- Защипнути краю.
- Щоб пар мав можливість вийти з начинки, в центрі зробити розріз.
- Відправити в духову шафу.
- Запікати приблизно годину.
- Температура 200 гр.
- Вживати в гарячому вигляді.
З додаванням курки в духовці
Пиріг з картоплею і куркою підходить не тільки для чаювання – це ще й хороший варіант для закуски на святковому столі.
Інгредієнти:
- борошно – 470 г;
- яйця – 2 шт.;
- сіль;
- сода – 1 ч. ложка;
- кефір – 480 мл;
- філе – 370 г курячого;
- картопля – 5 шт.;
- зелень – 50 г;
- цибуля – 1 шт.;
- морква – 2 шт.;
- олія соняшникова – 110 мл
Приготування:
- Для приготування яйця необхідно охолодити.
- Кефір – теплий. Але дивіться не перегрейте, інакше він згорнеться.
- Змішати.
- Присолити.
- Засипати соду. Гасити не треба, з цим впорається кефір.
- Перемішати.
- Настояти. Коли з’являться бульбашки на поверхні, засипати борошном.
- Замісити. Вийде крута маса.
- Вкрити. Настояти чверть години.
- Подрібнити бульби картоплі. Нарізати кубиками. Закинути у воду. Проварити. Картопля повинна бути підлозі готовою.
- Подрібнити курку. Скористайтеся м’ясорубкою.
- Нашаткувати цибулину.
- Моркву порізати. Потрібна соломка.
- Зелень порубати.
- Моркву з цибулькою помістити в гарячу сковорідку. Влити олію. Засмажити.
- Закинути подрібнену курочку. Смажити до золотистого забарвлення.
- Перемішати з підлозі готової картоплею і зеленню.
- Розкачати половину тіста.
- Застелити деко.
- Розмістити начинку.
- Вкрити другий розкатаної частиною тіста.
- Зробити в центрі поглиблення для виходу пари.
- Запікати близько години.
- Духовка необхідна розігріта (185 гр.).
Заливний пиріг з картоплею на кефірі
Випічка виходить з вологою ніжною структурою.
Інгредієнти:
- чебрець;
- кефір – 230 мл;
- перець;
- яйце – 1 шт.;
- сіль;
- цибуля – 1 дрібна цибулина;
- борошно – 170 г;
- сік лимонний – 1 ч. ложка;
- сода – 0,5 ч. ложки;
- картопля – 4 шт.
Інгредієнти:
- Всипати сіль яйце.
- Взяти віночок. Збити. Повинна з’явитися піна.
- Залити кефіром.
- Перемішати.
- У сік лимона засипати соду. Перемішати. Висипати в кефірну суміш.
- Присипати борошном. Розмішати.
- Висипати чебрець.
- Промазати маслом форму для пирога.
- Вилити дві частини тесту.
- Взяти середню терку. Натерти картоплю.
- Віджати сік.
- Порубати як можна дрібніше цибулька.
- Змішати з картопляною стружкою.
- Присипати спеціями. Підсолити. Змішати.
- Отриману начинку розподілити по тесту.
- Вилити решту тіста.
- Духова піч повинна бути до цього моменту розпечена. (170 гр.).
- Запікати близько години.
Рибний варіант з сайрою
Складно знайти людей, які не люблять пироги. Один з найбільш відомих — пиріг з сайрою і картоплею. Можна використовувати для приготування, консерви або свіжу рибу. Готову випічку можна вживати просто так або як десерт до чаю. Виходить ситним та смачним.
Інгредієнти:
- картопля – 4 шт.;
- сайра – 220 г;
- цибуля – 1 цибулина;
- тісто листкове готове;
- перець;
- сіль.
Приготування:
- Рибу порізати на шматки (потрібна без кісточок).
- Подрібнити цибулину.
- Картопля знадобиться пластинками.
- Розкачати пласт тіста.
- Розкласти картоплю.
- Посипати цибулею.
- Викласти рибу.
- Присипати сіллю.
- Поперчити.
- Шари слід укладати в центрі пласта. На останньому тесті зробити розрізи.
- Переплести розрізане тісто.
- Помістити на деко.
- Перемістити до розігрітий духову шафу (185 гр.).
- Запікати годину.
Картопляний пиріг з грибами
Пиріг з картоплею і грибами – ситне, смачне блюдо, яким легко всіх нагодувати.
Інгредієнти:
- молоко – 110 мл;
- сіль;
- сметана;
- дріжджі – 10 г (сухих);
- сир – 160 г;
- цукор – 1 ч. ложка;
- цибуля – 160 г;
- яйце – 1 шт.;
- картопля – 420 г;
- олія соняшникова – 1 ст. ложка;
- гриби – 320 г;
- борошно – 240 р.
Приготування:
- Молоко знадобиться розігрітим, але не киплячою.
- Всипати дріжджі. Якщо хочете використовувати свіжі, то кількість треба збільшити в два рази.
- Присипати цукром.
- Перемішати. Відставити в тепло.
- Коли побачите масу по виду нагадує шапку, значить опара підійшла як треба.
- Влити яйце.
- Присолити.
- Розмішати.
- Влити олію. Перемішати.
- Засипати борошном.
- Вимісити. Отримана маса не повинна бути надто крутий.
- Вкрити плівкою.
- Відставити в тепле місце.
- Забути на час. Дочекатися зростання маси мінімум в два рази.
- Нашаткувати цибулю. Потрібні кільця.
- За тонше подрібнити грибочки.
- Для приготування знадобиться картопля сира. Нарізати. Вийдуть тонкі кухлі.
- Перетерти сир. Використовувати дрібну тертку.
- Промазати маслом форму.
- Розкачати тісто. Товщина не перевищує трьох міліметрів.
- Розмістити на формі. Дно і краї повинні бути закрити тістом.
- Промазати сметаною.
- Розподілити гриби.
- Присипати сіллю, потім перцем.
- Покрити картоплею.
- Посолити.
- Промазати сметаною.
- Висипати сир.
- Запікати пів години.
- Режим духовки повинен бути до початку приготування 185 гр.
Під сирною скоринкою
Дуже просто приготувати ситний, ароматне і смачне ласощі з дивовижною сирною скоринкою і сочнейшей начинкою.
Інгредієнти:
- сир – 110 г;
- фарш – 370 г;
- тісто дріжджове – 650 г;
- картопля – 4 шт.;
- перець;
- цибуля – 2 цибулини;
- сіль;
- яйце – 1 шт.;
- зелень – 45 г;
- сметана – 1 ст. ложка.
Приготування:
- Тісто можна використовувати готове, куплене в магазині. Або приготувати за своїм перевіреним рецептом.
- Подрібнити цибулю.
- Помістити в гарячу сковорідку, прожарити.
- Картопля знадобиться пластинками, тонкими по товщині.
- Підсолити. Присипати перцем. Перемішати.
- Фарш посипати сіллю. Розмішати.
- Порубати зелень. Закинути в фарш. Змішати.
- Розкачати тісто. Викласти форму.
- Розподілити фарш.
- Викласти засмажку.
- Вкрити шаром картоплі.
- Сир потерти. Використовуйте крупну тертку.
- Змішати зі сметаною. Залити яйцем. Перемішати.
- Промазати отриманою масою картоплю.
- Духова шафа потрібен розігрітий. Режим використовуйте 200 гр.
- Випікати годину.
Відкритий пиріг
Проведіть затишний вечір в колі близьких людей за чашкою чаю з ароматним пирогом.
Інгредієнти:
- бекон підкопчений – 65 г;
- тісто дріжджове готове – 460 м;
- цукіні – 160 г;
- сіль;
- цибуля – 1 цибулина;
- перець мелений;
- фарш – 260 г;
- сир – 120 г;
- картопля відварена – 240 г в мундирах;
- сметана – 220 мл;
- яйце – 2 шт.
Приготування:
- Нашаткувати цибулину.
- Закинути в розігріту сковорідку. Прожарити.
- Покласти у сковорідку. Засмажити.
- Картоплю порізати. Потрібні дрібні кубики.
- Цукіні подрібнити таким же методом.
- Бекон нарізати. Потрібні дрібні шматочки.
- Підготовлені продукти перемішати.
- Розкачати тісто.
- Застелити деко або зручну форму.
- Розмістити начинку.
- Потерти сир. Закинути в яйце.
- Залити яйцем. Підсолити. Посипати приправами.
- Перемішати.
- Перелити на начинку. Розподілити.
- Запікати в гарячій духовій шафі (180 гр.).
- Коли зарум’яниться можна подавати.
Готуємо по-французьки
Такий пиріг часто роблять господині у Франції в селах. Щоб скоротити час на приготування, використовують готове тісто.
Інгредієнти:
- картопля – 6 бульб;
- тісто листкове – 2 аркуша;
- вершки жирні – 220 мл;
- петрушка – 35 г;
- часник – 4 зубки;
- сіль;
- перець;
- яйце.
Приготування:
- Для приготування краще всього використовувати картоплю, яка містить мало крохмалю. Вона не повинна бути розсипчастою. Закинути у воду (чистити не треба). Проварити.
- Взяти дрібну тертку. Натерти зубки часнику.
- Закинути в вершки.
- Петрушку порубати. Відправити в вершки.
- Перемішати.
- Очистити картоплю.
- Порізати. Ідеально підійдуть гуртки.
- Розкачати тісто (1 аркуш).
- Промазати маслом форму.
- Викласти тісто. По краях має залишитися зайвих пару сантиметрів.
- Розкласти картоплю.
- Присипати сіллю і перцем.
- Залити вершками.
- Другий лист тіста розкачати.
- Вкрити заготовку.
- Краї зліпити.
- Перемішати яйце. Взяти лопаточку з силікону. Промазати поверхню.
- Запікати в духовій шафі до тих пір, поки не побачите золотистий відтінок.
Пастуший пиріг від Гордона Рамзі
Щоб вийшов ідеальний результат, необхідно використовувати якісні овочі.
Інгредієнти:
- фарш – 530 г пісного ягняти;
- перець чорний;
- цибуля – 1 луковичка велика;
- сіль морська;
- морква – 1 велика;
- олія оливкова;
- вино – 260 мл червоного;
- часник – 2 зубки;
- пармезан – 4 ст. ложки;
- Ворчестерський соус – 2 ст. ложки;
- жовтки – 2 шт.;
- пюре томатне – 1 ст. ложка;
- бульйон – 470 курячого;
- розмарин – 1 гілка.
Приготування:
- Духова шафа потрібно розігрітий (185 гр.).
- У фарш насипати перець.
- Присолити.
- Перемішати.
- Розжарити сковорідку. Закинути фарш. Засмажити.
- Натерти морквину.
- Нашаткувати цибулину.
- Порубати зубки часнику.
- Закинути підготовлені овочі в фарш. Прожарити.
- Влити соус Ворчестерський.
- Закинути чебрець.
- Посипати подрібненим заздалегідь розмарином.
- Влити вино червоне з томатним пюре.
- Перемішати. Протушкувати.
- Готувати до того моменту, поки вино не випарується.
- Залити курячим бульйоном.
- Закип’ятити. Готувати поки маса не загусне.
- Картоплю нарізати шматками. Закинути в киплячу воду. Присолити. Проварити.
- Перетерти картоплю. Залити жовтками.
- Пармезан натерти. Дві ложки відправити до картоплі. Підсолити. Перемішати.
- Взяти форму. Розмістити фарш.
- Вкрити пюре.
- Залишилися сиром присипати заготовку.
- Притиснути поверхню виделкою.
- Випікати півгодини.
- Коли з’явиться коричнево-золотий відтінок – подавати.
- Режим духовки 185 гр.