Пиріг з картоплею і грибами – справжній фаворит серед домашньої випічки. Смачний, ситний, з приголомшливим ароматом пиріг під силу приготувати кожної господині.
Його можна спекти в духовці або мультиварці, взяти за основу дріжджове, листкове, пісочне або холодне тісто. Для всіх рецептів можна використовувати гриби будь-яких сортів, вони можуть бути свіжими, маринованими або солоними.
Дріжджовий пиріг з картоплею і грибами
Поєднання картоплі і грибів завжди було безпрограшним варіантом в приготуванні страв. Дріжджовий пиріг з картоплею і грибами виходить смачним і дуже ситним. Якщо для начинки використовувати лісові гриби, наприклад, опеньки, то пиріг вийде особливо ароматним, але можна взяти і звичні для нас печериці.
Інгредієнти:
- 500 г борошна;
- 220 мл молока;
- 10 г дріжджів (сухих);
- 350 г грибів;
- 5 картоплин;
- яйце;
- 2 цибулини;
- сіль, перець, цукор і масло.
Спосіб приготування:
- У тепле молоко додаємо ложку цукрового піску і дріжджі, залишаємо на 20 хвилин. Як тільки опара підійде, додаємо до неї борошно і вимішуємо тісто. Прикриваємо серветкою і тримаємо в теплі пару годин.
- Картоплю нарізаємо кубиками і обсмажуємо до рум’яної скоринки. Додаємо подрібнену цибулю і обсмажуємо все разом ще кілька хвилин.
- Печериці також нарізаємо і обсмажуємо в олії.
- З’єднайте підготовлені інгредієнти для начинки разом з сіллю і перцем.
- Тісто розділяємо на дві частини. Одну частину викладаємо у змащену форму, потім розподіляємо начинку і закриваємо її рештою тестом.
- Даємо пирога трохи часу відпочити, потім змащуємо його жовтком і випікаємо в духовці при 180 градусах 30 хвилин.
З додаванням курки
Пиріг з грибами, картоплею і куркою – рецепт апетитного і ситного страви з ніжним і тонким смаком. Такий пиріг можна подавати у вигляді закуски або як основне блюдо.
Інгредієнти:
- 220 г борошна;
- 12 г сухих дріжджів;
- 120 мл молока;
- 300 г грибів;
- філе куряче;
- 5-6 картоплин;
- 120 г сиру;
- сметана (майонез);
- сіль, перець, олія.
Спосіб приготування:
- Молоко злегка підігріти, розчинити в ньому сухі дрожки і цукор. Через 15 хвилин опара повинна піднятися.
- Збиваємо яйце з сіллю і рослинним маслом. Змішуємо з опарою, додаємо борошно і починаємо місити тісто.
- Філе курки нарізаємо невеликими шматочками і обсмажуємо.
- Картоплю можна попередньо відварити до напівготовності.
- Цибулю подрібнюємо, сир тремо на тертці.
- Беремо форму, змащуємо її маслом і викладаємо тісто. Бортики просочуємо сметаною або майонезом.
- Викладаємо начинку: спочатку гриби (солимо), потім курку, цибулю і картоплю, який також приправляємо спеціями і змащуємо сметаною (майонезом).
- Посипаємо все тертим сиром і випікаємо пиріг 30 хвилин при температурі 180 градусів.
Рецепт в мультиварці
Пиріг з апетитною начинкою, приготований в мультиварці, стане оригінальним блюдом до будь-якого столу. Для його приготування не потрібні дорогі продукти і багато часу. Знадобиться мультиварка з режимом «Випічка» і трохи терпіння.
Інгредієнти:
- 150 г борошна;
- пакетик дріжджів (сухих);
- 120 мл молока;
- цибулина;
- 100 г грибів;
- 2-3 картоплини;
- яйце;
- сіль, цукор, соняшникова олія.
Спосіб приготування:
- Готуємо опару з молока, дріжджів і цукру. Після того, як опара підніметься, вимішуємо основу.
- Нарізаємо картоплю і гриби, цибулю подрібнюємо. На рослинному маслі обсмажуємо гриби, додавши трохи спецій за смаком.
- Беремо чашу мультиварки, змащуємо її маслом, викладаємо половину тіста, потім начинку і закриваємо її другою половиною.
- Спочатку встановлюємо режим «Підігрів» на 15 хвилин, щоб тісто злегка підійшло. Потім перемикаємо на режим «Випічка» на 50 хвилин.
Заливний пиріг з грибами і картоплею
Заливне тісто – справжня знахідка для тих господинь, хто не ладнає з дріжджовим тістом і просто не вистачає на нього часу. Випічка виходить пишною, м’якою і ароматною, особливо, коли для начинки використовуються гриби.
Інгредієнти:
- 200 мл майонезу;
- 70 мл сметани;
- 3 яйця;
- 200 г борошна;
- 250 г грибів;
- 3-4 картоплі;
- ч. ложка розпушувача;
- 2 цибулини;
- сіль, олія для обсмажування.
Спосіб приготування:
- Гриби ріжемо на невеликі шматочки, обсмажуємо на вершковому (рослинному) маслі протягом 10 хвилин.
- Цибулю подрібнюємо і разом з грибами готуємо до золотистого кольору.
- Картоплю нарізаємо тонкими кружечками і промиваємо від крохмалю.
- Змішуємо майонез зі сметаною, яйцем, сіллю і борошном.
- У підготовлену форму виливаємо ½ тіста, розкладаємо картопля, посипаємо його сіллю. Зверху розкладаємо гриби з цибулею і заливаємо рештою тестом.
- Готуємо страву при температурі 180 градусів 40 хвилин.
З м’ясним фаршем
Домашня випічка – це завжди смачно і ароматно. Пиріг з картоплею, грибами і м’ясним фаршем можна подавати як в гарячому, так і в холодному вигляді. Для приготування можна використовувати цілісні шматочки будь-якого м’яса або фарш.
Інгредієнти:
- 250 г борошна;
- 120 мл молока;
- пакетик сухих дріжджів;
- цибулина;
- 200 г м’ясного фаршу;
- 200 г грибів;
- 5-6 картоплин;
- цукор, сіль, масло.
Спосіб приготування:
- У теплому молоці розмішуємо дріжджі і чайну ложку цукру. Через 15 хвилин додаємо ще небагато цукру, щіпку солі і ложку розтопленого вершкового масла. Перемішуємо і акуратно додаємо борошно, замішуємо тісто, накриваємо серветкою і залишаємо на 1 годину.
- М’ясний фарш, посипаємо сіллю, перцем і перемішуємо з подрібненою цибулею.
- Картоплю нарізаємо дрібними брусочками.
- Гриби обсмажуємо на вершковому маслі протягом 15 хвилин.
- У змащену форму викласти половину тіста, потім шар фаршу, гриби і картоплю. Закриваємо начинку тістом, що залишилося, змащуємо пиріг збитим жовтком.
- Готуємо страву в духовці 45 хвилин при 180 градусах.
Кулеб’яка з картоплею і грибами
Кулеб’яка вважається споконвічно російською стравою. Це великий закритий пиріг випуклої форми з фаршем з чотирьох видів м’яса. Відмінність кулеб’яки від звичайного пирога в тому, що тісто для неї має бути тонким і міцним для важкої начинки. Сьогодні такий пиріг готують не тільки з м’ясом, але і використовують для начинки інші інгредієнти.
Інгредієнти:
- ½ Кг борошна;
- 200 мл молока;
- 2 яйця;
- 70 г вершкового маргарину;
- пакетик дріжджів;
- ½ Кг грибів;
- 3 картоплини;
- цибулина;
- пучок зелені;
- сіль, перець, олія.
Спосіб приготування:
- У глибоку ємність кладемо маргарин, заливаємо його молоком і підігріваємо на невеликому вогні. Додаємо дріжджі, трохи борошна і цукор. Все перемішуємо і даємо настоятися 20-30 хвилин. Як тільки опара збільшиться, вбиваємо в неї одне яйце, додаємо рослинне масло, борошно і замішуємо основу.
- Для начинки подрібнити цибулю, обсмажити до прозорого кольору, додати гриби, сіль, перець і смажити ще 15 хвилин.
- До начинки додаємо подрібнену зелень.
- Картоплю нарізаємо кружальцями або невеликими шматочками і відварюємо в підсоленій воді. Змішуємо картоплю з грибами.
- Тісто розгортаємо в пласт, на середину викладаємо начинку і защипуємо щільно краю. Деко застеляємо пергаментом, кладемо пиріг швом вниз, змащуємо збитим яйцем і випікаємо в розігрітій до 200 градусів духовці 40 хвилин.
З листкового тіста
Листкове тісто завжди прийде на допомогу тим, хто бажає швидко приготувати смачну випічку. Пиріг з картоплею і грибами з листкового тіста виходить не менш смачним і апетитним, ніж з дріжджового.
Інгредієнти:
- 1 кг листкового тіста;
- 300 г картоплі;
- 500 г грибів;
- цибулина;
- сіль, перець, олія.
Спосіб приготування:
- Гриби ріжемо невеликими шматочками і обсмажуємо з подрібненою цибулею на рослинному (вершковому) олії.
- Картоплю нарізаємо пластинами.
- На деко викладаємо половину тіста, розкладаємо тонким шаром картоплю, солимо, перчимо і зверху викладаємо грибну начинку. Закриваємо другою половиною тіста, ретельно закріплюємо краю.
- Змащуємо поверхню збитим жовтком і ставимо пиріг в розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин.
Французький пиріг з картоплею, шинкою і грибами
Французький відкритий пиріг відомий всьому світу під назвою «Кіш Лорен». Його готували з рубленого тесту, копченою грудинкою, і заливкою з яєць, сиру та молока. Сьогодні лотаринзький пиріг готують з різною начинкою з м’яса, овочів і морепродуктів.
Інгредієнти:
- 220 г борошна;
- 3 яйця (1 для тіста і 2 для заливки);
- 90 г вершкового масла;
- 80 мл сметани;
- 250 г шинки;
- 250 г картоплі;
- 250 г грибів;
- 220 мл молока;
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
- На робочу поверхню столу просіваємо борошно, кладемо холодне (не заморожене) масло і починаємо рубати його разом з борошном до крихти.
- Яйце збиваємо з сіллю і сметаною, швидко з’єднуємо з борошняною крихтою і замішуємо тісто. Загортаємо основу в харчову плівку і прибираємо в холод на 30 хвилин.
- Беремо форму, змащуємо масло і кладемо тісто. Зверху кладемо папір для випічки і насипаємо горох (квасоля), щоб під час запікання тісто не вкрилося пухирями. Випікаємо основу в духовці 5 хвилин при 200 градусах.
- Для начинки обсмажити печериці, нарізати варену картоплю, шинку.
- Для заливки збиваємо яйце з молоком, сіллю і перцем.
- У випечену основу розкладаємо начинку і заливаємо все яєчно-молочною сумішшю. Випікаємо пиріг в духовці 40 хвилин.
Особливість такої випічки в тому, що кожен рецепт її приготування можна доповнити різними інгредієнтами. Головне не варто забивати грибну начинку великою кількістю спецій, адже цей інгредієнт сам по собі дуже ароматний і смачний.