Курага не тільки корисна, але й смачна. З цим інгредієнтом можна приготувати безліч страв, у тому числі і чудову, ніжну випічку. В цій рубриці розглянуто 8 простих і смачних рецептів пирога з курагою.
Пиріг з курагою з дріжджового тіста
Почнемо з найпоширенішого способу створення пирога. Випічка буде приготовлена з дріжджового тіста.
В процесі роботи слід підготувати наступні компоненти:
- 330 мл молока;
- 2 яйця;
- 35 г пресованих дріжджів;
- 90-110 г цукру;
- 480-500 г борошна;
- трохи солі;
- стакан кураги.
Як готувати десерт:
- Ставимо опару з теплого молока, дріжджів, половину цукру і солі. Чекаємо, поки утвориться пінна шапочка.
- Збиваємо яйця, з’єднуємо з неї опарою, починаємо підсипати муку.
- Доводимо тісто до густого стану. Воно не повинно бути дуже крутим, в цьому випадку дріжджі не «спрацюють», і основа не підійде. Нічого страшного, якщо маса трохи липне до рук, перед обробленням її знадобиться вимісити повторно.
- Викладаємо грудку тіста в глибоку велику каструлю, закриваємо кришкою і прибираємо в тепле місце на півтори години.
- Поки підходить основа, ошпарюємо вимиті сухофрукти окропом, а через чверть години пропускаємо крізь м’ясорубку. Якщо начинка з кураги для пирога вийшла кислуватою, можна додати цукор за смаком.
- Вимішуємо дріжджове тісто. Борошна може знадобитися трохи більше, ніж прописано в переліку складових.
- Поділяємо основу на дві нерівні частини, більшу з яких укладаємо в жароміцну ємність з високими стінками так, щоб тісто трохи звисало з країв.
- Заповнюємо пиріг начинкою, прикриваємо іншою частиною розкатаного тіста, обрізаємо звисаючі краї.
- Виделкою робимо проколи на поверхні пирога, приблизно 5-7 штук, потім ставимо десерт в духовку.
- За чверть години до готовності можна змастити верхівку випічки яєчним жовтком.
Увага! Щоб дріжджове тісто не опало, 25 хвилин не слід відкривати духовку.
З начинкою з кураги і чорносливу
Пиріг дуже смачний, якщо зробити його з курагою і чорносливом. Сухофрукти чудово доповнять один одного, і випічка вийде просто приголомшливою.
Для роботи знадобиться взяти ці компоненти:
- брикет вершкового масла;
- пару стаканів цукрового піску;
- 4 яйця;
- 120 мл молока;
- 650 г борошна;
- 220 г кураги і стільки ж чорносливу.
Готуємо пиріг з сухофруктами:
- Промиваємо сухофрукти, заливаємо гарячою водою і залишаємо постояти.
- Кришимо ножем вершкове масло, перетираємо з цукровим піском. Можна зробити це за допомогою блендера.
- Вводимо по черзі яєчні жовтки. Не можна вбивати наступний, поки попередній повністю не «з’їсть» тісто.
- Вливаємо молоко, додаємо борошно, замішуємо круте тісто і залишаємо його, накривши харчовою плівкою, приблизно на 20 хвилин.
- Поки тісто відпочиває, зливаємо рідину з кураги і чорносливу, при необхідності подрібнюємо сухофрукти ножем або м’ясорубкою. Можна додати трохи цукру, а також присипати начинку корицею.
- Відокремлюємо 2/3 частини від тіста, розкачуємо і викладаємо на змащене жиром піддон.
- Рівномірно розподіляємо начинку і відправляємо блюдо в духовку на 20 хвилин.
- Поки пиріг в духовці трохи запечеться, збиваємо білки з цукром в міцну піну.
- Витягаємо десерт з шафи для запікання, обережно поливаємо верхівку білковою масою, а залишки тіста рвемо руками і рівномірно покриваємо ними пиріг.
- Знову відправляємо деко в духовку, поки верхівка не стане золотистою.
Різати пиріг можна не відразу, білкова маса повинна трохи застигнути, інакше вона розтечеться.
Лимонна випічка з сухофруктами
Наступний рецепт — для тих, хто не любить занадто солодкі десерти. Специфічного смаку кураги буде додана і приємна кислинка лимона.
Для приготування розсипчастого пирога будуть потрібні наступні продукти:
- яйце;
- упаковка масла вершкового;
- півтори склянки борошна;
- 80-100 г цукрового піску;
- 100 г кураги;
- стиглий лимон.
Як готувати пиріг:
- Розм’якшуємо масло, перетираємо його з цукром і яйцем.
- Насипаємо борошно, вимішуємо круте тісто, 1/4 частина якого поміщаємо в морозильну камеру. Іншу ж залишаємо на середній полиці холодильника.
- Подрібнюємо промиту і ошпарену окропом курагу, очищаємо лимонну м’якоть від плівок і кісточок, змішуємо обидва інгредієнта. Начинку треба буде обов’язково спробувати, оскільки лимон може надати їй не тільки кислинку, але і гірчинку. Можливо знадобиться трохи цукру.
- Розкачуємо більший шматок тіста, викладаємо на деко, поміщаємо поверх нього начинку.
- Заморожений шматок основи натираємо на тертці з великими отворами, посипаємо цією крихтою десерт і відправляємо його в духовку.
Пиріг готовий, коли верхівка придбає густо-золотистий відтінок. Важливо не пересушити його, інакше він стане твердим.
Пісочний пиріг з курагою в духовці
Основною перевагою пісочних пирогів є те, що вони не втрачають свіжості і м’якості протягом декількох днів. Навіть через пару діб така випічка цілком придатна для того, щоб із задоволенням спожити її з чаєм.
Знадобляться такі складові:
- 1/2 упаковки замороженого вершкового масла;
- стакан цукру;
- 2 яйця;
- 2 склянки борошна;
- пекарський розпушувач;
- 350-380 г кураги;
- трохи волоських горішків;
- половинка апельсина.
Як готувати пиріг на пісочній основі:
- Рубаємо заморожене масло з допомогою ножа на дрібні шматочки. У результаті маса повинна нагадувати крупу.
- Додаємо цукор, розтираємо складу до однорідності, потім вбиваємо яйця і знову перемішуємо.
- З’єднуємо борошно з розпушувачем, вводимо в підготовлену масу, вимішуємо круте тісто, а потім кладемо його в холодильник на годину.
- Заливаємо курагу окропом, тримаємо чверть години, потім видаляємо рідина.
- Ріжемо сухофрукти невеликими шматочками, змішати з соком, вичавленим з половини лимона.
- Викладаємо розкатане тісто у форму, розподіляємо в начинку, а потім відправляємо в духовку на 25-30 хвилин.
- Виймаємо пиріг, посипаємо товченими волоськими горішками.
На замітку. Останній інгредієнт можна замінити шоколадною або кокосовою стружкою, як більше подобається.
З листкового тіста
Технологія приготування листкового тіста не так проста, як може здатися на перший погляд. До того ж цей процес займає чимало часу, тому багато господинь вважають за краще купувати вже готову основу.
Розглянемо рецепт такого пирога, для якого потрібні такі інгредієнти:
- упаковка листкового тіста;
- 2 склянки кураги;
- цукровий пісок за смаком;
- столова ложка борошна.
Готуємо самий простий пиріг:
- Викладаємо тісто розморожуватися, а за цей час промиваємо і подрібнюємо курагу, змішуємо з цукровим піском.
- Відокремлюємо 1/4 частину від основи, решту ж розкачуємо за формою дека.
- Посипаємо металевий піддон борошном, вистилаємо зверху тісто. При цьому потрібно, щоб з кожного краю залишився невеликий запас, приблизно 20-25 мм
- Наповнюємо начинкою пиріг, а з решти основи робимо «ковбаски», які зверху укладаємо ґратами.
- Загортаємо запаси основи всередину, відправляємо пиріг в духовку.
Важливо! Листкове тісто готується дуже швидко, і якщо вчасно не вийняти випічку з духовки, низ обов’язково пригорить. Тому процес потрібно постійно контролювати.
Готуємо з сиром
У супермаркетах можна знайти сирні суміші з додаванням кураги і використовувати їх для начинки пирога. Або ж існує другий варіант — просто змішати сир з сухофруктами.
Для створення такої випічки знадобляться:
- упаковка маргарину;
- 100 г цукру;
- 250 г борошна;
- пакетик пекарського розпушувача;
- упаковка сиру;
- курага за смаком.
Як зробити пиріг:
- Розтоплюємо маргарин на плиті, додаємо цукор і тримаємо на вогні, поки він не розчиниться.
- Даємо масі трохи охолонути, потім додаємо борошно і розпушувач, замішуємо помірно круте тісто, залишаємо недовго постояти.
- Змішуємо сир з помитою курагою, при бажанні трохи посипаємо цукром і додаємо ваніль.
- Розкачуємо тісто, кладемо у форму, робимо бортики.
- Наповнюємо десерт сирною начинкою і відправляємо в духовку на 30 хвилин.
На замітку. Щоб наповнювач для пирога вийшов ще ніжніше, можна додати кілька столових ложок жирної сметани.
Пиріг з курагою в мультиварці
Для приготування пирога в мультиварці тісто буде рідким. Знадобляться такі компоненти:
- яйце;
- 250 мл кефіру;
- стакан цукру;
- півтори склянки борошна;
- 10-12 г соди;
- курага за смаком.
Як зробити десерт:
- Збиваємо яйце з цукром, розбавляємо масу кефіром і перемішуємо, поки пісок не розчиниться.
- Потроху підсипаємо борошно, робимо рідке тісто.
- Насипаємо в основу соду, перемішуємо і даємо постояти.
- Ріжемо промиту курагу невеликими шматочками.
- У змащену жиром чашу поміщаємо тісто, поверх кладемо сухофрукти. У процесі випікання вони трохи потонуть у рідкої маси.
Тепер залишається тільки закрити кришку приладу і встановити режим випічки 60 хвилин. Приблизно за чверть години до готовності потрібно перевернути пиріг.
Смачний рецепт з яблуками
Це ще один варіант створення листкового ласощі з курагою. Знадобляться такі компоненти:
- упаковка листкового тіста;
- 1/2 банки будь-якого джему;
- 2 склянки кураги;
- велике кисло-солодке яблуко;
- 110 р цукру;
- дві столові ложки борошна;
- трохи кориці;
- чайна ложка рафінованої олії.
Як готувати десерт:
- Поміщаємо листкове тісто в тепло, щоб вона розморозилося.
- Подрібнюємо курагу, нарізаємо тонкими часточками велике яблуко.
- Перемішуємо цукор з борошном і рафінованим маслом до стану крихти.
- Розкачуємо тісто, викладаємо на деко, залишаючи запас для бортиків.
- Змащуємо основу тонким шаром джему, зверху поміщаємо часточки яблук.
- Розподіляємо по поверхні курагу, посипаємо начинку підготовленої крихтою.
- Загортаємо бортики всередину десерту, відправляємо його в духову шафу.
На замітку. Такий пиріг краще різати гарячим, оскільки листкове тісто сильно кришиться.
Пиріг з курагою можна приготувати, маючи під рукою найпростіші інгредієнти. До того ж багато часу на створення десерту не потрібно, але він завжди виходить смачним. Таке ласощі не соромно подати і на святковий стіл.