Несолодка випічка може стати не тільки ситним перекусом, але і повноцінним сніданком або вечерею. Існує чимало варіантів таких страв з різноманітними начинками, які можна робити на дріжджовий, бездріжджовий або листкової основі. У цій рубриці ми розглянемо рецепти приготування пирога з квашеною капустою.
Класичний пиріг з квашеною капустою
У класичному варіанті випічка з квашеною капустою готується на основі дріжджового тіста.
Будуть потрібні такі інгредієнти:
- стакан молока або кисляку;
- 2 яйця;
- борошно;
- 30-40 г дріжджів пресованих;
- цукор і сіль;
- квашена капуста;
- ріпчаста цибуля;
- приправи.
Як робити випічку з квашеною капустою:
- Готуємо опару на теплому молоці, додавши дріжджі, цукровий пісок і сіль.
- Підсмажуємо цибулю з капустою, даємо охолонути.
- Збиваємо яйця, з’єднуємо з опарою і насипаємо стільки борошна, щоб тісто вийшло трохи липким.
- Прибираємо в основу тепло і даємо піднятися.
- Вимішуємо тісто, ділимо на дві нерівні частини. Більшу частину розкачуємо і викладаємо в глибоку форму, залишаючи трохи запасу по краях.
- Заповнюємо пиріг начинкою, прикриваємо рештою тестом, прибираємо надлишки і ставимо випікатися, змастивши верхівку жовтком.
На замітку. Перші півгодини випікання не варто відкривати духова шафа, інакше тісто може впасти.
З листкового тіста
Приготування листкового тіста — досить трудомісткий і тривалий процес, тому простіше придбати готове.
Для роботи знадобиться:
- упаковка листкової основи;
- капуста квашена;
- цибуля;
- болгарський перець;
- щільний сир;
- відповідні приправи.
Готуємо відкритий пиріг з листкового тіста:
- Виймаємо тісто з упаковки і залишаємо розморожуватися.
- Обсмажуємо інгредієнти начинки для пирога, присмачую спеціями і остуджуємо.
- Розкачуємо листкову основу, кладемо на посипаний борошном деко, залишивши трохи тесту по краях.
- Розподіляємо начинку, посипаємо тертим сиром і загортаємо надлишки тіста всередину пирога, а потім відправляємо його в духовку.
Увага! Запікається листкове тісто, дуже швидко, тому потрібно постійно контролювати процес приготування, перевіряючи, чи не підгоріло страва знизу.
Рецепт пісної випічки
Дотримання посту зобов’язує відмовитися від продуктів тваринного походження.
У цьому випадку можна приготувати пісний пиріг з квашеною капустою, взявши такі складові:
- 1/2 пачки маргарину;
- 80-90 мл оливкової олії;
- 2,5 склянки борошна;
- трохи розпушувача;
- щіпку цукру;
- капусту;
- цибулину;
- часник;
- томатну пасту;
- сіль і приправи.
Робимо пісну випічку:
- Ріжемо на шматочки маргарин і розтираємо з борошном.
- Додаємо оливкову олію, цукор і розпушувач, вимішуємо круте тісто.
- Прибираємо основу в тепло на півгодини, а в цей час обсмажуємо начинку, потім охолоджуємо.
- Відокремлюємо 2/3 частини тіста, розкачуємо і викладаємо на деко, залишивши борти, а потім відправляємо прогрітися в духовій шафі 6-7 хвилин.
- Робимо тісто з духовки, розподіляємо начинку, прикриваємо рештою основи, защипуємо краю і ставимо назад на півгодини.
Рада. Щоб пиріг вийшов красивим, після випікання поверхню можна змастити невеликою кількістю рослинного жиру.
Заливний пиріг з квашеною капустою
Не вимагає великих витрат часу і сил приготування пирогів на рідкому тісті.
В процесі роботи знадобиться:
- 2 склянки молока;
- яйце;
- борошно;
- сіль і цукор;
- трохи соди;
- квашена капуста;
- цибулю і спеції.
Як зробити заливний пиріг з квашеною капустою:
- Змішуємо капусту з цибулею і спеціями, обсмажуємо і остуджуємо.
- Збиваємо яйце з цукром, сіллю і содою, розбавляємо молоком.
- Засипаємо маленькими порціями борошно, доводимо тісто до напіврідкої консистенції.
- На дно глибокої посуду поміщаємо більшу частину рідкого складу, зверху розкладаємо начинку, а потім заливаємо рештою тіста і відправляємо в духовку.
Можна рідке тісто розділити на рівні частини або вилити його у форму відразу, а зверху розподілити капусту зі спеціями.
Готуємо в мультиварці
Ще один спосіб приготування смачного заливного пирога з квашеною капустою — це випікання його в мультиварці.
Для створення страви знадобиться:
- 2,5 склянки кефіру;
- 2 яйця;
- борошно;
- цукор;
- сіль;
- пекарський розпушувач;
- квашена капуста;
- відповідні спеції.
Готуємо випічку в мультиварці:
- Трохи припускаємо капусту зі спеціями в чаші приладу, налив рослинний жир.
- Робимо тісто з яєць, кефіру і борошна, насипаємо цукор, сіль і пекарський розпушувач.
- Розрівнюємо капустяну начинку по дну чаші, заливаємо рідким тістом.
Випікати пиріг потрібно приблизно годину, встановивши відповідний режим.
З додаванням в начинку картоплі
Поєднувати капусту в начинку для пирога можна з відварною картоплею, а щоб вийшло «безвідходне виробництво», допустимо зробити тісто на відварі, де варилися бульби.
Для роботи знадобиться:
- 2 склянки відвару картоплі;
- яйце;
- борошно;
- сіль;
- сода;
- столовий оцет;
- капуста квашена;
- відварну картоплю.
Готуємо капустяний пиріг з картоплею:
- Розминаємо картопляні бульби, даємо трохи охолонути, змішуємо з капустою, додавши сіль.
- Збиваємо яйце, розбавляємо картопляним відваром, вводимо соду, гашену оцтом, потім насипаємо борошно і розпушувач.
- Вимішуємо тісто і даємо постояти півгодини, потім розкачуємо і ділимо на дві частини.
- Один шар викладаємо на деко, розподіляємо начинку і прикриваємо іншим, а потім защипуємо краю.
Випікати пиріг буде потрібно не менше 40-45 хвилин.
Пиріг з квашеною капустою з дріжджового тіста
Дріжджове тісто для пирога можна приготувати і на воді, якщо під рукою не виявилося молочних продуктів.
Для цього знадобляться складові:
- стакан води;
- яйце;
- пакетик порошкових дріжджів;
- борошно;
- цукор і сіль;
- квашена капуста;
- цибуля;
- приправи.
Готуємо випічку з дріжджового тіста на воді:
- Ставимо опару, додавши у воду порошкові дріжджі, цукор і сіль.
- Просіваємо борошно і збиваємо яйце.
- Вливаємо до яйцю опару, посипаємо борошно і замішуємо липке тісто, а потім прибираємо його в тепло, щоб піднялося.
- Смажимо квашену капусту з сіллю і приправами, остуджуємо.
- Вимішуємо основу, ділимо на дві частини, розкачуємо і формуємо пиріг в глибокій посуді.
Незадовго до того, як вийняти випічку з духовки, можна змастити поверхню яєчним жовтком, щоб утворилася красива глянсова скоринка.
З консервованою рибою
При відсутності вільного часу можна зробити випічку на готовому листковому тісті, додавши в начинку консервовану рибу.
Для роботи знадобляться продукти:
- листкове тісто;
- банку рибних консервів;
- квашена капуста;
- цибуля;
- лимонний сік;
- спеції та сіль;
- яєчний жовток;
- кунжутне насіння.
Готуємо пиріг з квашеною капустою і консервованою рибою:
- Розкладаємо пласти тіста на блюді і ставимо в тепле місце для розморожування.
- Трохи підсмажуємо капусту з цибулею і розминаємо рибу виделкою.
- Змішуємо складові начинки, поливаємо лимонним соком, додаємо спеції і сіль.
- Кладемо один розкатаний пласт основи листкової на деко, заповнюємо начинкою.
- Прикриваємо пиріг іншою частиною тіста, защипуємо краю і відправляємо в духовку.
Коли випічка буде майже готова, знадобиться змастити верхівку жовтком яйця, прикрасити кунжутним насінням і запікати ще недовго.
Для економії часу обсмажувати квашену капусту для начинки необов’язково. А щоб зробити випічку ще смачніше, варто доповнити основний інгредієнт іншими продуктами, наприклад, болгарським перцем, зеленим горошком, солодкою кукурудзою, грибами або м’ясом.