Пиріг з квашеною капустою — 8 рецептів приготування

Несолодка випічка може стати не тільки ситним перекусом, але і повноцінним сніданком або вечерею. Існує чимало варіантів таких страв з різноманітними начинками, які можна робити на дріжджовий, бездріжджовий або листкової основі. У цій рубриці ми розглянемо рецепти приготування пирога з квашеною капустою.

Класичний пиріг з квашеною капустою

У класичному варіанті випічка з квашеною капустою готується на основі дріжджового тіста.

Будуть потрібні такі інгредієнти:

  • стакан молока або кисляку;
  • 2 яйця;
  • борошно;
  • 30-40 г дріжджів пресованих;
  • цукор і сіль;
  • квашена капуста;
  • ріпчаста цибуля;
  • приправи.

Як робити випічку з квашеною капустою:

  • Готуємо опару на теплому молоці, додавши дріжджі, цукровий пісок і сіль.
  • Підсмажуємо цибулю з капустою, даємо охолонути.
  • Збиваємо яйця, з’єднуємо з опарою і насипаємо стільки борошна, щоб тісто вийшло трохи липким.
  • Прибираємо в основу тепло і даємо піднятися.
  • Вимішуємо тісто, ділимо на дві нерівні частини. Більшу частину розкачуємо і викладаємо в глибоку форму, залишаючи трохи запасу по краях.
  • Заповнюємо пиріг начинкою, прикриваємо рештою тестом, прибираємо надлишки і ставимо випікатися, змастивши верхівку жовтком.

На замітку. Перші півгодини випікання не варто відкривати духова шафа, інакше тісто може впасти.

З листкового тіста

Приготування листкового тіста — досить трудомісткий і тривалий процес, тому простіше придбати готове.

Для роботи знадобиться:

  • упаковка листкової основи;
  • капуста квашена;
  • цибуля;
  • болгарський перець;
  • щільний сир;
  • відповідні приправи.

Готуємо відкритий пиріг з листкового тіста:

  • Виймаємо тісто з упаковки і залишаємо розморожуватися.
  • Обсмажуємо інгредієнти начинки для пирога, присмачую спеціями і остуджуємо.
  • Розкачуємо листкову основу, кладемо на посипаний борошном деко, залишивши трохи тесту по краях.
  • Розподіляємо начинку, посипаємо тертим сиром і загортаємо надлишки тіста всередину пирога, а потім відправляємо його в духовку.
Дивіться також:  Як і скільки правильно варити горох?

Увага! Запікається листкове тісто, дуже швидко, тому потрібно постійно контролювати процес приготування, перевіряючи, чи не підгоріло страва знизу.

Рецепт пісної випічки

Дотримання посту зобов’язує відмовитися від продуктів тваринного походження.

У цьому випадку можна приготувати пісний пиріг з квашеною капустою, взявши такі складові:

  • 1/2 пачки маргарину;
  • 80-90 мл оливкової олії;
  • 2,5 склянки борошна;
  • трохи розпушувача;
  • щіпку цукру;
  • капусту;
  • цибулину;
  • часник;
  • томатну пасту;
  • сіль і приправи.

Робимо пісну випічку:

  • Ріжемо на шматочки маргарин і розтираємо з борошном.
  • Додаємо оливкову олію, цукор і розпушувач, вимішуємо круте тісто.
  • Прибираємо основу в тепло на півгодини, а в цей час обсмажуємо начинку, потім охолоджуємо.
  • Відокремлюємо 2/3 частини тіста, розкачуємо і викладаємо на деко, залишивши борти, а потім відправляємо прогрітися в духовій шафі 6-7 хвилин.
  • Робимо тісто з духовки, розподіляємо начинку, прикриваємо рештою основи, защипуємо краю і ставимо назад на півгодини.

Рада. Щоб пиріг вийшов красивим, після випікання поверхню можна змастити невеликою кількістю рослинного жиру.

Заливний пиріг з квашеною капустою

Не вимагає великих витрат часу і сил приготування пирогів на рідкому тісті.

В процесі роботи знадобиться:

  • 2 склянки молока;
  • яйце;
  • борошно;
  • сіль і цукор;
  • трохи соди;
  • квашена капуста;
  • цибулю і спеції.

Як зробити заливний пиріг з квашеною капустою:

  • Змішуємо капусту з цибулею і спеціями, обсмажуємо і остуджуємо.
  • Збиваємо яйце з цукром, сіллю і содою, розбавляємо молоком.
  • Засипаємо маленькими порціями борошно, доводимо тісто до напіврідкої консистенції.
  • На дно глибокої посуду поміщаємо більшу частину рідкого складу, зверху розкладаємо начинку, а потім заливаємо рештою тіста і відправляємо в духовку.

Можна рідке тісто розділити на рівні частини або вилити його у форму відразу, а зверху розподілити капусту зі спеціями.

Дивіться також:  Як смажити пельмені на сковороді: заморожені і немає – правильні рецепти

Готуємо в мультиварці

Ще один спосіб приготування смачного заливного пирога з квашеною капустою — це випікання його в мультиварці.

Для створення страви знадобиться:

  • 2,5 склянки кефіру;
  • 2 яйця;
  • борошно;
  • цукор;
  • сіль;
  • пекарський розпушувач;
  • квашена капуста;
  • відповідні спеції.

Готуємо випічку в мультиварці:

  • Трохи припускаємо капусту зі спеціями в чаші приладу, налив рослинний жир.
  • Робимо тісто з яєць, кефіру і борошна, насипаємо цукор, сіль і пекарський розпушувач.
  • Розрівнюємо капустяну начинку по дну чаші, заливаємо рідким тістом.

Випікати пиріг потрібно приблизно годину, встановивши відповідний режим.

З додаванням в начинку картоплі

Поєднувати капусту в начинку для пирога можна з відварною картоплею, а щоб вийшло «безвідходне виробництво», допустимо зробити тісто на відварі, де варилися бульби.

Для роботи знадобиться:

  • 2 склянки відвару картоплі;
  • яйце;
  • борошно;
  • сіль;
  • сода;
  • столовий оцет;
  • капуста квашена;
  • відварну картоплю.

Готуємо капустяний пиріг з картоплею:

  • Розминаємо картопляні бульби, даємо трохи охолонути, змішуємо з капустою, додавши сіль.
  • Збиваємо яйце, розбавляємо картопляним відваром, вводимо соду, гашену оцтом, потім насипаємо борошно і розпушувач.
  • Вимішуємо тісто і даємо постояти півгодини, потім розкачуємо і ділимо на дві частини.
  • Один шар викладаємо на деко, розподіляємо начинку і прикриваємо іншим, а потім защипуємо краю.

Випікати пиріг буде потрібно не менше 40-45 хвилин.

Пиріг з квашеною капустою з дріжджового тіста

Дріжджове тісто для пирога можна приготувати і на воді, якщо під рукою не виявилося молочних продуктів.

Для цього знадобляться складові:

  • стакан води;
  • яйце;
  • пакетик порошкових дріжджів;
  • борошно;
  • цукор і сіль;
  • квашена капуста;
  • цибуля;
  • приправи.

Готуємо випічку з дріжджового тіста на воді:

  • Ставимо опару, додавши у воду порошкові дріжджі, цукор і сіль.
  • Просіваємо борошно і збиваємо яйце.
  • Вливаємо до яйцю опару, посипаємо борошно і замішуємо липке тісто, а потім прибираємо його в тепло, щоб піднялося.
  • Смажимо квашену капусту з сіллю і приправами, остуджуємо.
  • Вимішуємо основу, ділимо на дві частини, розкачуємо і формуємо пиріг в глибокій посуді.
Дивіться також:  Буріто – 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Незадовго до того, як вийняти випічку з духовки, можна змастити поверхню яєчним жовтком, щоб утворилася красива глянсова скоринка.

З консервованою рибою

При відсутності вільного часу можна зробити випічку на готовому листковому тісті, додавши в начинку консервовану рибу.

Для роботи знадобляться продукти:

  • листкове тісто;
  • банку рибних консервів;
  • квашена капуста;
  • цибуля;
  • лимонний сік;
  • спеції та сіль;
  • яєчний жовток;
  • кунжутне насіння.

Готуємо пиріг з квашеною капустою і консервованою рибою:

  • Розкладаємо пласти тіста на блюді і ставимо в тепле місце для розморожування.
  • Трохи підсмажуємо капусту з цибулею і розминаємо рибу виделкою.
  • Змішуємо складові начинки, поливаємо лимонним соком, додаємо спеції і сіль.
  • Кладемо один розкатаний пласт основи листкової на деко, заповнюємо начинкою.
  • Прикриваємо пиріг іншою частиною тіста, защипуємо краю і відправляємо в духовку.

Коли випічка буде майже готова, знадобиться змастити верхівку жовтком яйця, прикрасити кунжутним насінням і запікати ще недовго.

Для економії часу обсмажувати квашену капусту для начинки необов’язково. А щоб зробити випічку ще смачніше, варто доповнити основний інгредієнт іншими продуктами, наприклад, болгарським перцем, зеленим горошком, солодкою кукурудзою, грибами або м’ясом.

Прокрутка до верху