Всілякі пироги з лаваша – ідеальне рішення для тих, хто хоче регулярно балувати домашніх випічкою, але при цьому не любить возитися з тестом. Така основа відмінно поєднується з будь-якими начинками – і з солодкими, і з солоними. Краще всього вибирати для пирогів з начинкою тонкий лаваш.
Пиріг з лаваша з фаршем і картоплею
Інгредієнти:
- 1 упаковка лавашу на 2 аркуша;
- повний стакан среднежирной сметани;
- сіль;
- 650 – 670 г м’ясного фаршу;
- півкіло картоплі;
- 3 великих яйця;
- 2 цибулини.
Приготування:
- Картоплю зварити до м’якості. Цибулю посмажити з фаршем до готовності. Змішати й посолити компоненти начинки.
- Яйця злегка збити зі сметаною. Також за смаком додати сіль.
- Кожен аркуш лаваша розрізати на 2 частини. По черзі укладати «коржі» у форму, промазуючи яєчно-сметаною сумішшю і покриваючи шарами м’ясної начинки.
- Останній лист лаваша має бути без начинки. Він лише промащується залишилася сметаною та яйцями.
Такий пиріг з лаваша з фаршем потрібно запікати при 170 – 180°С до зарум’янювання. На це зазвичай йде близько півгодини.
Рецепт простий випічки з куркою
Інгредієнти:
- 2 великих лаваша;
- часник;
- 1 яйце;
- 650 г філе курки;
- 1 великий помідор;
- 1 ст. жирного кефіру;
- сіль;
- солодка паприка і інші приправи за смаком;
- грам 100 Моцарели і вдвічі більше «Голландського» сиру.
Приготування:
- Курятину дрібно порубати і обсмажити до рум’яності. Додати до неї цибульні шматочки і продовжувати готувати продукти до розм’якшення овочів.
- Викласти в сковорідку тертий помідор без шкірки. Додати сіль, подрібнений часник і вибрані приправи разом з солодкою паприкою. Гасити начинку 3 – 4 хвилини.
- Для заливки змішати кисломолочний продукт з сіллю і яйцем.
- Сир двох видів потерти.
- Перший лаваш викласти в невелику форму нерівно, щоб на дні утворилися великі складки. Змастити заливкою, покрити шматочками курячого м’яса з цибулею і присипати двома видами сиру.
- Покрити начинку, що залишилася частиною лаваша і знову повторити шари начинки. Зверху аналогічним чином покласти другу основу.
- Вилити решту кефірну суміш на майбутній пиріг. Останній шар лаваша має бути без начинки зверху.
Піч таке частування з куркою і сиром при 180°С до готовності.
Сирний пиріг з лаваша в духовці
Інгредієнти:
- 1 упаковка вірменського лаваша (3 шт.);
- грам 400 «Російського» сиру;
- 2 яйця;
- 1 ст. молока;
- 1 ст. л. майонезу;
- ½ Ч. л. солі;
- шматочок вершкового масла.
Приготування:
- Кожен з трьох лавашів розрізати на 2 частини. Вибрати форму за розміром отриманих половинок і щедро промазати її розтопленим вершковим маслом.
- Укладати листи лаваша у форму, промазуючи кожну майонезом і присипаючи тертим сиром. Верхнім шаром має стати порожній лаваш.
- Залити майбутню випічку сумішшю зі збитих яєць і молока (присоленной).
Запікати пиріг з лаваша з сиром близько півгодини при 200°С.
Солодка випічка з варенням
Інгредієнти:
- 2 аркуша тонкого прісного лаваша;
- 3 курячих яйця;
- ½ Склянки будь-якого рідкого варення;
- 1,5 ст. густого фруктового йогурту.
Приготування:
- Яйця поділити на складові: білки збити до піни і змішати з варенням, жовтки з’єднати з фруктовим йогуртом.
- Листи лаваша розрізати навпіл. Кожну частину змастити сумішшю білка з варенням, згорнути рулетом і укласти у вигляді равлика один за одним в круглу промаслений форму.
- Зверху вилити йогуртову суміш.
Запікати трохи довше півгодини при 220°С.
Пиріг з лаваша з сиром
Інгредієнти:
- 3 шт. лаваша;
- до 400 грам среднежирного сиру;
- 2/3 ст. цукру-піску;
- 2 курячих яйця;
- 3 ст. л. масла вершкового;
- 1 ст. среднежирного кефіру;
- ванілін на кінчику ножа;
- 1 велика щіпка кориці.
Приготування:
- Сир збити з цукром (крім 3 ст. л.) до стану однорідної пасти. Додати розтоплене вершкове масло, ванілін і корицю.
- Кожен лаваш змастити частиною начинки і скрутити рулетом. Укласти в глибоке деко всі заготовки у вигляді равлика. Нестрашно, якщо якийсь із рулетів порветься, всі огріхи приховає заливка.
- Залишився цукор збити з яйцями і кефіром. Отриманою сумішшю залити майбутню випічку.
Готувати пиріг з лаваша з сиром в духовці при 190°С близько півгодини.
Лінивий яблучний штрудель
Інгредієнти:
- 1 лист основи;
- 4 солодких яблука;
- кориця за смаком;
- 1/3 ст. цукру білого;
- 25 г вершкового масла.
Приготування:
- Яблука почистити, звільнити від насіннєвих коробок, а м’якоть нарізати невеликими кубиками.
- Висипати шматочки фруктів на сковорідку разом з цукром і корицею.
- Коли яблука закиплять, накрити кришкою і тушкувати на повільному вогні 8 – 9 хвилин до м’якості.
- Лист лаваша змастити розтопленим вершковим маслом і покрити його солодкою начинкою зі сковорідки. Згорнути рулетом і перекласти на деко.
Запікати штрудель 25 хвилин при 185°С.
Грузинський пиріг «Ачма» з лаваша
Інгредієнти:
- 250 г вірменського лаваша (тонкі круглі);
- до 200 грам Моцарели;
- вдвічі більше Сулугуні;
- ½ Склянки жирного молока;
- 1 яйце;
- 1 жменя світлого кунжуту.
Приготування:
- Обидва види сиру крупно потерти і змішати в загальній посуді.
- Молоко збити з яйцем і цією масою змастити кожен лист лавашу.
- Всі їх наповнити сирною начинкою і згорнути щільними тугими рулетами. Укласти їх в круглу форму у вигляді равлика.
- Зверху вилити залишки молока.
- Присипати ачму кунжутом.
Піч частування 40 – 45 хвилин при 170 – 175°С.
Готуємо з начинкою з грибів
Інгредієнти:
- півкіло сирих печериць;
- до 200 грам «Голландського» сиру;
- 1 велике яйце;
- 1 цибулина;
- 3 лаваша;
- 1 морквина;
- 1 ст. кефіру;
- 1 пучок свіжої зелені;
- сіль і спеції.
Приготування:
- Гриби почистити, порізати кубиками і обсмажити з подрібненими овочами до готовності.
- Змішати отриману масу з тертим сиром, сіллю, подрібненою зеленню та спеціями.
- Половинки лаваша викласти в прямокутну форму один на одного, покриваючи кожен частиною начинки.
- Зверху вилити підсолену суміш з кефіру і яйця.
Запікати такий сирний пиріг з лаваша з грибами до рум’яної скоринки.
Пиріг з лаваша з яловичиною
Інгредієнти на 700 грам яловичини:
- 2 вірменських лаваша;
- 1 цибулина;
- сіль;
- 1 пучок петрушки;
- 1 яйце;
- півсклянки сметани;
- 25 г вершкового масла;
- 70 г плавленого сиру.
Приготування:
- Пропустити скибочки цибулі і м’яса через м’ясорубку і додати подрібнену петрушку і сіль.
- На кожен лаваш викласти половину начинки і розподілити рівним шаром. Згорнути заготовки рулетами і викласти у вигляді равлика у круглу форму. Її попередньо потрібно щедро змащувати вершковим маслом.
- Яйце збити зі сметаною і цією сумішшю залити майбутній пиріг. Зверху розподілити тонко порізаний плавлений сир.
Запікати частування в гарячій духовці 50 – 55 хвилин. Подавати остившім.
Як приготувати лазанью ліниву
Інгредієнти на півкіло фаршу з будь-якого м’яса:
- 3 листа основи;
- 1 шт. цибулі;
- 7 помідорів;
- 1 ст. молока;
- 70 г вершкового масла;
- 7 – 8 часникових зубчиків;
- 2 ст. л. просіяного борошна;
- 150 г Пармезану і стільки ж Моцарелли.
Приготування:
- Помідори натерти на дрібній тертці таким чином, щоб шкірка не потрапила в майбутнє блюдо. Додати в імпровізовану томатну масу роздавлений часник.
- Обсмажити борошно на сухій сковороді до легкої рум’яності, додати до неї вершкове масло і перемішати. Коли в масі не залишиться грудок, влити нехолодну молоко і, помішуючи, довести склад до загустіння. Посолити.
- Моцарелу тонко нарізати, Пармезан, дрібно потерти.
- Фарш обсмажити з цибулею до готовності.
- Лаваш розрізати на частини щодо розміру обраної форми. Кожну укладати, спочатку промазуючи пастою з помідорів, потім покриваючи м’ясом і поливаючи білим соусом.
- Також в шари по черзі додавати два види сиру. Останній лист лаваша тільки промащується томатною пастою і засипається залишками Пармезану.
Запікається «лінива» лазанья в духовці під фольгою чверть години при 180°С. Потім готується ще стільки ж вже без покриття.
Заливний пиріг з лаваша
Інгредієнти на 800 грам курячого фаршу:
- 6 аркушів лаваша;
- 5 картоплин;
- 2 цибулини;
- 4 яйця;
- мелений перець;
- 5 ст. л. сметани;
- поварена сіль.
Приготування:
- Подрібнені гриби до готовності посмажити з цибулею і змішати з тертою картоплею. Додати сіль і мелений перець.
- Фарш обсмажити в окремій сковорідці, посолити і приправити улюбленими спеціями. Зручно використовувати для цієї мети спеціальні суміші для курячого м’яса. Змішати курятину з овочами і грибами.
- Кожен лист лавашу покрити начинкою і згорнути тугим рулетом. Щільно укласти всі заготовки на промаслений лист з високими бортами.
- Яйця збити до піни, посолити і змішати зі сметаною. Залити отриманою масою майбутній пиріг.
Запікати частування близько 60 хвилин при 200°С.
З начинкою з яєць і цибулі
Інгредієнти:
- 2 листи лаваша (тонких);
- 60 г зеленої цибулі;
- 100 г сметани;
- 10 яєць;
- ½ Склянки молока;
- сіль, спеції.
Приготування:
- Дев’ять яєць зварити, остудити і крупно потерти. Змішати з рубаним зеленим луком.
- Додати сметану, спеції і посолити готову начинку.
- Кожен лаваш розрізати на 4 частини. Заготовки наповнити начинкою, згорнути рулетами і укласти у форму поруч один з одним.
- Залити майбутню закуску підсоленій сумішшю з молока і яйця.
Запікати до рум’яності при 190 – 200°С.
Швидкий пиріг з лаваша в мультиварці
Інгредієнти на півкіло м’ясного фаршу:
- 3 тонких великих листа лаваша;
- 2 цибулини;
- спеції;
- 3 яйця;
- 5 ст. л. класичного майонезу;
- 2 ст. л. кетчупу;
- дрібна сіль.
Готуємо в мультиварці:
- Щоб приготувати такий пиріг в мультиварці, насамперед, потрібно змішати фарш з дуже дрібно нарізаною цибулею, спеціями та сіллю.
- Змастити чашу приладу будь-яким жиром.
- Кожен лист лавашу покрити м’ясною начинкою, згорнути рулетом і покласти спіраллю в «розумну каструлю».
- Залити пиріг сумішшю з майонезу, кетчупу і збитих яєць.
Готувати частування в режимі випічки 50 хвилин з одного боку і ще чверть години з іншого.
Так, звичайний лаваш вирішує проблему замісу тіста, дозволяючи буквально за лічені хвилини випекти чудові пироги – хоч солодкі, хоч м’ясні. Обов’язково візьміть на озброєння такий спосіб випічки, і у вас завжди на столі будуть рум’яні пироги, що називається, без клопоту і турбот.