Випічку з ситної м’ясною начинкою люблять практично в кожній родині. Однак не в кожної господині є час і бажання витрачати час на створення тесту. Але вихід завжди знайдеться, і в цій рубриці ми розглянемо, як приготувати пиріг з лаваша з фаршем.
Класичний пиріг з лаваша з фаршем
Щоб зробити цю страву, потрібно тонкий вірменський лаваш, інші варіанти не підійдуть.
Для готування пирога потрібно взяти такі продукти:
- 4 – 5 аркушів лаваша;
- фарш з будь-якого виду м’яса;
- невелику цибулину;
- будь-яку зелень;
- 2 – 3 яйця;
- сметану;
- сіль і приправи для м’яса.
Як готувати класичний м’ясний пиріг з лаваша з фаршем:
- Обсмажуємо подрібнене м’ясо з нарізаною цибулею, сіллю і приправами, а потім охолодити і змішати з рубаною зеленню.
- У мисці збиваємо яйця зі сметаною, трохи присаливаем і перчимо.
- Змащуємо жиром деко і кладемо в нього лист лаваша. При необхідності підрізає заготовку за розміром форми.
- З допомогою кондитерського пензлика наносимо на лаваш тонкий шар яєчно-сметанної суміші, а потім викладаємо частину начинки і рівномірно розподіляємо її по поверхні.
- Повторюємо цю процедуру, поки не залишиться останній лист.
- Накриваємо їм пиріг, наносимо залишки маси з яєць зі сметаною і відправляємо майбутній пиріг в духовку.
Увага! Оскільки всі інгредієнти практично готові, спечеться такий пиріг дуже швидко. Виймати його можна відразу після того, як верхівка придбає золотавий відтінок. Якщо потримати випічку в духовці довше, вона пересушити.
Готуємо в мультиварці
Якщо на кухні є мультиварка, процес приготування випічки значно спрощується. Але оскільки місця в чаші приладу не так багато, заготовки потрібно згорнути рулетиками.
Для роботи знадобляться такі складові:
- кілька аркушів тонкого лаваша;
- фарш;
- ріпчаста цибуля;
- часник;
- кілька яєць;
- молоко;
- томатне пюре;
- сіль і спеції.
Як готувати випічку в мультиварці:
- Підсмажуємо рубаний цибулю і часник, а потім додаємо фарш, сіль, приправи і продовжуємо готування.
- Коли начинка стане розсипчастий, кладемо в неї томатну пасту, тушкуємо деякий час, а потім даємо трохи охолонути.
- Викладаємо на рівну поверхню листи лаваша, підрізані завширшки по розміру чаші, наносимо на них начинку і звертаємо рулетами.
- Поміщаємо заготовки в прилад, заливаємо сумішшю молока і яєць, закриваємо кришкою і готуємо в режимі випічки.
Подавати такий пиріг можна в гарячому або холодному вигляді, попередньо порізавши рулетики на шматки.
Самий швидкий рецепт
Пиріг за цим рецептом можна приготувати дуже швидко, а тому це прекрасний варіант для господинь, які живуть в умовах вічного дефіциту часу.
Знадобиться взяти такі продукти:
- листи лаваша;
- фарш;
- цибулину;
- кілька яєць;
- сіль і приправи.
Готуємо швидкий пиріг з лаваша:
- Обсмажуємо фарш з цибулею, солимо його і приправляємо спеціями.
- Збиваємо яйця в широкій мисці, а лаваш ріжемо ножицями або рвемо руками на невеликі шматочки.
- Наливаємо трохи олії в сковороду, відкладаємо трохи менше половини подрібненого лаваша в бік, а решта шматочки по черзі мачає в яєчну суміш і викладаємо на дно посуду.
- Розподіляємо по размокшему лавашу начинку, а потім прикриваємо і залишилися шматочками, змоченими в яєчної суміші.
- Ставимо сковороду в духовку або на плиту на 5 – 7 хвилин, а потім перевертаємо пиріг і готуємо, поки яєчна маса не запечеться.
Увага! Щоб страва не пригоріло, шматочки лаваша потрібно змочувати ретельно, вони повинні добре просочитися яєчної сумішшю.
З томатами та сиром зі сметанною заливкою
Здивувати гостей і домашніх можна пирогом з лаваша з фаршем, помідорами і сиром. Таке блюдо буде доречно і на святковому столі. Для приготування потрібні такі продукти:
- листи лаваша;
- фарш;
- дрібна цибулина;
- часник;
- болгарський перець;
- невеликі помідори;
- 2 яйця;
- щільний сир;
- сметана;
- мелена паприка;
- сіль і приправи.
Як зробити пиріг:
- Ріжемо цибулю і болгарський перець, подрібнюємо на тертці часник і обсмажуємо овочі до м’якості.
- Вводимо фарш, приправи, сіль і готуємо до тих пір, поки м’ясо не стане розсипчастим. Після цього даємо начинці охолонути.
- Одне яйце збиваємо, інше з’єднуємо зі сметаною і паприкою. Трьом сир і ріжемо кружальцями помідори.
- У глибоку форму укладаємо один лист лавашу, подрезанного за її розмірами, змащуємо його яйцем і розподіляємо за нього частину начинки.
- Повторюємо ці маніпуляції, поки не закінчаться листи лаваша. По останньому розподіляємо часточки помідорів.
- Заливаємо пиріг яєчно-сметанною сумішшю, посипаємо сиром і відправляємо запікатися.
Страву можна буде діставати з духовки після того, як сирна крихта розплавиться і «позолотится».
М’ясний пиріг «Равлик» з лаваша з фаршем
Красиво і святково виглядає на столі пиріг «Равлик» з лаваша з фаршем. Для приготування страви потрібно:
- 2 листи лаваша;
- фарш;
- ріпчаста цибуля;
- морквина;
- сметана;
- трохи кетчупу;
- яйце;
- кунжутне насіння;
- сіль і приправи.
Як готувати «Равлика»:
- Підсмажуємо начинку з м’яса, цибулі і моркви, солимо і приправляємо.
- Змішуємо сметану з кетчупом, збиваємо в окремій мисці яйце.
- Змащуємо лист лаваша сметанно-томатним соусом і викладаємо на нього половину начинки.
- Накриваємо заготівлю другим листом і повторюємо описані дії.
- Звертаємо лаваш рулетом в довжину, а потім укладаємо в круглу форму, скрутивши отриману «ковбаску» спіраллю так, щоб вона помістилася.
- Змащуємо пиріг збитим яйцем і відправляємо в духовку.
За кілька миттєвостей до того, як отримати готову «Равлика», потрібно посипати її кунжутним насінням.
З додаванням картоплі
В цілях економії можна зробити пиріг з лаваша з фаршем, додавши в начинку картоплю. Для приготування страви потрібно взяти такі продукти:
- листи лаваша;
- фарш;
- картоплю;
- цибуля;
- будь-яку зелень;
- 2 – 3 яйця;
- молоко;
- сіль і приправи.
Як готувати пиріг з лаваша з фаршем і картоплею:
- Відварюємо картоплю, розминаємо її в пюре і додаємо трохи молока.
- Смажимо м’ясний фарш з цибулею, сіллю і спеціями до розсипчастості, а потім з’єднуємо з картоплею. Даємо складу охолонути і додаємо зелень.
- Збиваємо яйця в глибокій мисці, насипавши трохи приправ.
- Змащуємо жиром деко, укладаємо один лист лавашу, наносимо яєчну суміш і розкладаємо начинку.
- Повторюємо ті ж самі дії з іншими складовими, причому останній шар повинен складатися з лаваша.
- Розподіляємо по поверхні пирога залишки яєчної суміші і відправляємо в духовку.
На замітку. Щоб випічка вийшла красивою, можна присипати її сирної крихтою.
Покрокове приготування з грибами
Любителям грибів обов’язково сподобається пиріг з лаваша з фаршем, приготований за цим рецептом. Для страви будуть потрібні такі складові:
- вірменський лаваш;
- фарш з м’яса;
- будь-які гриби у свіжому вигляді;
- цибуля;
- морквина;
- сметана;
- зелень;
- яйце;
- сіль і приправи.
Готуємо пиріг з грибами і фаршем з лаваша покроково:
- Смажимо подрібнене м’ясо з цибулею і морквою, а потім додаємо гриби, сіль і приправи.
- Коли начинка буде практично готова, кладемо столову ложку сметани і зелень, а потім тримаємо продукти на вогні ще трохи. Після, даємо складу охолонути природним шляхом.
- Лаваш змащуємо, покладений в форму, збитим яйцем і розподіляємо начинку.
- Повторюємо ці дії, поки не залишиться останній лист. Потім укладаємо його поверх пирога і наносимо тонкий шар сметани.
Випікати таке блюдо потрібно протягом 20 – 25 хвилин при середньому нагріві духовки.
Заливний пиріг з лаваша з фаршем
Цей заливний пиріг — варіація описаної вище «Равлики». Для приготування страви потрібні такі компоненти:
- пара листів вірменського лаваша;
- м’ясний фарш;
- цибулина;
- часникові зубці;
- помідори;
- болгарський перець;
- щільний сир;
- яйце;
- трохи молока;
- майонез;
- кетчуп;
- оливки або маслини;
- будь-яка зелень;
- сіль і приправи.
Як готувати заливний пиріг з лаваша з фаршем:
- Смажимо фарш з цибулею і часником, солимо і приправляємо.
- Шаткуємо півкільцями болгарський перець, ріжемо помідори часточками, натираємо сир, подрібнюємо оливки і зелень.
- Змішуємо майонез з кетчупом, а в окремій мисці збиваємо яйце з молоком і спеціями.
- Лаваш змащуємо майонезно-томатною сумішшю, кладемо половину начинки, яку прикривають другим листом. Викладаємо залишився м’ясної складу.
- Звертаємо заготовку в рулет по довжині і поміщаємо в круглу форму.
- Поверх скрученої «ковбаски» розкладаємо помідори і болгарський перець, розподіляємо оливки і зелень.
- Заливаємо блюдо яєчно-молочною сумішшю, присипаємо сиром і відправляємо запікатися.
Пиріг можна діставати з духовки, коли його поверхня стане золотисто-коричневим.