Пиріг з лимонною начинкою – 7 найбільш смачних рецептів

Нудотно-солодку випічку люблять далеко не всі, і в цьому випадку ідеальним варіантом десерту буде пиріг з лимонною начинкою. Для приготування такого ласощі використовують різні основи: пісочну, дріжджову або шарову. Розглянемо популярні рецепти лимонного пирога.

Пісочний пиріг з лимонною начинкою

Пісочний пиріг з лимонною начинкою довго залишиться свіжим і не зачерствіє.

Щоб зробити такий десерт, будуть потрібні наступні продукти:

  • 250 г борошна;
  • 1/2 пачки вершкового масла;
  • 2-3 лимона;
  • 2 яйця;
  • 10-15 г крохмалю;
  • щіпка солі і соди;
  • цукор за смаком.

Як зробити смачний пиріг:

  • Ділимо лимони на часточки, виймаємо кісточки, кладемо в блендер.
  • Додаємо до подрібненим цитрусам крохмаль і цукровий пісок, розтираємо до однорідності.
  • З’єднуємо в глибокій мисці масло, борошно, соду, сіль і яєчні жовтки.
  • Замішуємо пісочне тісто і ділимо його на 2 частини, причому одна з них повинна бути трохи більше.
  • Розкачуємо більший шматок, викладаємо у форму, робимо бортики.
  • Покласти всередину начинку, прикриваємо другим шматком тіста і змащуємо пиріг збитими білками, а потім протикаємо виделкою в декількох місцях.
  • Ставимо в блюдо в духовку і печемо до появи золотистої скоринки.

Увага! Якщо лимони для начинки взяті разом зі шкіркою, щоб вона не була гіркою, їх потрібно попередньо вимочити в теплій воді протягом півгодини.

З листкового тіста

Коли часу не так багато, а приготувати десерт хочеться швидко, можна зробити пиріг з лимонною начинкою з листкового тіста, купивши в магазині готовий напівфабрикат.

Для такого десерту потрібні всього три інгредієнта:

  • пачка листкової основи;
  • кілька лимонів;
  • цукор.

Як робити листкову випічку:

  • Розморожуємо тісто, ділимо на 2 частини і розкачуємо до потрібного розміру.
  • Ріжемо лимони, виймаємо кісточки і подрібнюємо на м’ясорубці або в чаші блендера.
  • Додаємо в цитрусову м’якоть цукор і ставимо суміш на вогонь.
  • Прогріваємо начинку, постійно помішуючи, протягом чверті години, поки вона трохи не загусне.
  • Кладемо один пласт тіста на деко, піднімаємо бортики і викладаємо начинку.
  • Іншу частину основи ріжемо смужками і прикриваємо ними пиріг так, щоб вийшла решітка.
  • Печемо ласощі в духовці до готовності.
Дивіться також:  Торт Негр в піні: класичний рецепт і 6 варіантів приготування

Рада. Щоб пиріг не розкришився при нарізці, краще поділити його на порції відразу після того, як він буде вийнято з духовки і трохи охолоне.

Смачна випічка від Юлії Висоцької

Приготувати пиріг за рецептом Юлії Висоцької неважко, це не займе багато часу, а результат вийде приголомшливим.

Щоб зробити лимонний пиріг, знадобляться такі складові:

  • 1/2 склянки пшеничного борошна;
  • 1/2 склянки кукурудзяного борошна;
  • пачка вершкового масла;
  • 3 яйця;
  • кулінарний розпушувач;
  • кілька лимонів;
  • горіхи;
  • щіпка солі і цукор.

Як приготувати десерт:

  • Знімаємо цедру з лимона за допомогою дрібної терки, з одного цитруса вичавлюємо сік.
  • Розм’якшуємо вершкове масло і розтираємо з цукром до однорідності, поки маса не стане повітряної.
  • Додаємо до масляно-цукрової суміші яйця, причому робити це потрібно по черзі.
  • Подрібнюємо горіхи качалкою і висипаємо в миску.
  • Вводимо цедру, вливаємо сік, додаємо борошно і розпушувач, трохи підсолюємо.
  • Перемішуємо масу так, щоб вона стала однорідною, після чого поміщаємо в змащену маслом форму і відправляємо в духовку.

Важливо! Щоб пиріг вийшов ніжним і не опал в процесі випікання, прогріти духовку потрібно завчасно, включивши вогонь приблизно за 30 хвилин до того, як помістити туди у форму з випічкою.

Дріжджовий пиріг з лимонною начинкою

Для приготування дріжджового пирога потрібно виділити чимало часу, оскільки тесту потрібно добре підійти.

Щоб зробити десерт, потрібні наступні продукти:

  • 2 склянки молока;
  • яйце;
  • борошно;
  • сіль і цукор;
  • пакетик дріжджів;
  • кілька лимонів.

Як зробити дріжджовий пиріг з лимоном:

  • Насипаємо в склянку з молоком трохи цукру і дріжджі, перемішуємо і залишаємо підходити.
  • Збиваємо яйце з невеликою кількістю солі, а потім виливаємо до нього опару.
  • Перемішуємо масу, потроху додаючи борошно, потім залишаємо підходити на годину-півтора.
  • Подрібнюємо лимони м’ясорубкою або блендером, викладаємо в каструлю і проварюємо з цукром, поки маса не загусне, потім охолоджуємо.
  • Вимішуємо тісто, розкачуємо з нього два шари, один кладемо в змащену форму.
  • Розподіляємо начинку, прикриваємо пиріг другою частиною тіста, защипуємо краю.
  • Протикаємо верхівку виделкою в 4-5 місцях і ставимо форму в духовку.
Дивіться також:  Як приготувати самсу – 8 рецептів в домашніх умовах

Щоб випічка вийшла красивою, перед тим, як помістити в духову шафу, її можна змастити збитим яйцем.

З додаванням в начинку апельсинів

Це ще один рецепт пирога на пісочній основі.

Щоб зробити смачну випічку, знадобляться наступні продукти:

  • пачка вершкового масла;
  • 450-600 г борошна;
  • 100 г цукру;
  • яйце;
  • лимон;
  • апельсин;
  • сир будь-якої жирності.

Як зробити пісочний пиріг з начинкою з лимона, апельсина і сиру:

  • Розм’якшуємо масло розтираємо його з цукром.
  • Додаємо яйце, ретельно перемішуємо і починаємо підсипати муку.
  • Вимішуємо пісочне тісто, а потім відокремлюємо приблизно п’яту його частину і ховаємо в морозилку.
  • Перетираємо сир через сито, додаємо цитрусову м’якоть і підсипаємо цукор за смаком.
  • Розкачуємо основу, укладаємо на деко, зверху наносимо начинку.
  • Виймаємо з морозилки шматочок тіста, трьом на крупній тертці і присипаємо цією крихтою пиріг, а потім ставимо запікатися.

Страва буде готове, коли малюк стане золотисто-коричневою.

Готуємо з яблуками

Неймовірно смачним виходить пиріг з лимоном і яблуками.

Для такого десерту будуть потрібні наступні продукти:

  • пачка вершкового масла;
  • 4 яйця;
  • стакан цукру;
  • борошно;
  • сода;
  • яблука;
  • лимон;
  • кориця і ваніль.

Як зробити пиріг з начинкою з лимона і яблук:

  • Розм’якшуємо масло розтираємо з цукром.
  • Вбиваємо яйця і перемішуємо масу до однорідності.
  • Підсипаємо борошно так, щоб тісто вийшло напіврідким, потім кладемо трохи соди і ванілі, перемішуємо.
  • Ріжемо часточками яблука, знімаємо цедру з лимона.
  • У змащену жиром форму виливаємо 2/3 частини тесту, зверху розкладаємо часточки яблук, посипаємо лимонною цедрою і корицею.
  • Розподіляємо по поверхні решту тіста, відправляємо блюдо в духовку.

Готовність такого пирога визначають за допомогою сірника або зубочистки. Якщо після протикання поверхні на ній не залишиться шматочків тіста, десерт можна виймати.

Дивіться також:  Хмиз на молоці – 7 простих і смачних рецептів

Відкритий пиріг з лимонною начинкою

Для такого пирога найкраще підійде листкове тісто.

Щоб зробити десерт, потрібно взяти такі продукти:

  • пачку листкової основи;
  • кілька яблук або груш;
  • лимон;
  • стакан цукру;
  • горіхи.

Як зробити відкритий пиріг з лимоном:

  • Витягуємо листкове тісто з пачки і залишаємо розморожуватися.
  • Перебиваємо лимонну м’якоть в блендері, а потім викладаємо в каструлю, додаємо цукор і тримаємо на вогні, поки пісок повністю не розтане.
  • Розкочуємо пласт основи за розміром дека, залишивши невеликий запас по краях.
  • Викладаємо на тісто порізані фрукти, зверху розподіляємо лимонний сироп, загортаємо звисаючі краї всередину пирога. Це допоможе начинці не розтектися.
  • Ставимо пиріг в духовку, а коли він буде готовий, виймаємо і посипаємо товченими горіхами.

На замітку. Замість горіхів можна використовувати кокосову стружку або тертий шоколад.

Секрети приготування ідеальної начинки

Щоб лимонний пиріг завжди виходив смачним, необхідно дотримуватися наступних правил при готуванні:

  • використовувати тільки достиглі цитруси, без ознак псування;
  • ретельно промивати лимони, потім витримувати в теплій воді, перед тим як подрібнити їх;
  • масло для тіста виймати з холодильника заздалегідь, щоб воно встигло відтанути природним шляхом;
  • корицю і ваніль класти в випічку по трохи, так як лимони самі по собі володіють яскравим смаком і ароматом;
  • прогрівати духовку не менше чверті години перед тим, як поставити в неї пиріг.

Господиням, які будуть готувати лимонний пиріг вперше, краще суворо дотримуватися наведеної рецептури. А згодом можна вносити свої корективи, і експериментувати з інгредієнтами, щоразу отримуючи новий варіант десерту.

Прокрутка до верху