М’яке смачне тісто, ніжна соковита начинка – пиріг з лимоном чудово підійде для чаювання і для свята. Спробуйте приготувати такий десерт будинку і насолоджуйтеся прекрасним смаком з ледь помітною кислинкою.
Класичний пиріг з лимоном
Вам знадобляться:
- пісочне тісто – 220 г;
- вершки – 0,5 л;
- десять яєць;
- сік восьми лимонів + цедра;
- цукор – 380 г;
- вершкове масло – 35 г;
Для подачі на стіл:
- цукрова пудра – 50 г;
- сир твердих сортів – 100 г;
- вершки – 55 мл
Поетапне приготування:
- Для начинки виливаємо яйця в простору ємність і злегка збовтуємо.
- Насипаємо в цю масу цукровий пісок, наливаємо лимонний сік і жирні вершки.
- Заздалегідь зробимо пісочне тісто. Розкачуємо його по стільниці в тонкий корж, акуратно викладаємо її на дно форми для пирога, формуємо борту, притискаючи їх до стінок ємності.
- Гарненько подрібнюємо скоринки лимонів.
- Необхідно спочатку зарумянить тісто окремо від начинки. Для цього зверху на нього кладемо пекарську папір, на яку насипаємо рис.
- У такому вигляді печемо основу для десерту близько 10 хвилин при 200 градусах духовки.
- Прибираємо папір з коржа, виливаємо на її місце начинку, насипаємо цедру і запікаємо ласощі протягом 60 хвилин, збавивши температуру духовий печі до 100 градусів.
- Остуджуємо печево близько години. За цей час змішуємо розплавлений сир з цукровою пудрою і вершками.
- Остиглий пиріг розрізаємо на шматочки і подаємо разом з кремом. Приємного апетиту!
Найпростіший рецепт
Тісто і начинка для такого пирога готуються досить просто і швидко. Зате результат перевершить всі ваші очікування.
Список компонентів:
- сода харчова – 3 г;
- цукровий пісок – 135 г;
- борошно вищого сорту – 190 г;
- один лимон;
- шматок масла – 0,1 кг;
- розпушувач для тіста – 10 г;
- чотири яйця.
Простий рецепт пирога покроково:
- Заздалегідь ставимо за духовку на температурний режим 200 градусів.
- У чашку з просіяним борошном, додаємо соду і розпушувач.
- У миску з цукром кидаємо розм’якшені кубики масла і перетираємо в однорідну суміш. З’єднуємо її з масою сирих яєць і борошном.
- Помитий лимон розрізаємо разом з шкіркою на часточки, одну за одною кидаємо їх у м’ясорубку і подрібнюємо.
- Перекладаємо терті лимони в ємність з тістом і змішуємо між собою.
- Форму для запікання вибираємо будь-яку, яка подобається. Обробляємо її маслом. Можна зверху присипати жирний шар невеликою кількістю манки.
- Поміщаємо майбутній пиріг у форму і готуємо в духовій шафі 25 хвилин при 180 градусах.
Ніжне смачне ласощі можна їсти в гарячому вигляді, але найкраще насолоджуватися холодним пирогом.
Приємного апетиту!
З листкового тіста
Склад рецепта:
- цукор – 0,2 кг;
- три лимона;
- листкове тісто на дріжджах – 0,5 кг.
Алгоритм дій:
- Лимони моєму під гарячою водою, м’якоть разом з скоринкою ділимо на шматочки, прибираємо насіння, а м’якоть подрібнюємо у блендері.
- Отриману масу викладаємо в каструлю, засипаємо цукром.
- Чекаємо кипіння начинки і варимо ще 10 хвилин, заважаючи суміш ложкою. Залишаємо каструльку з лимонами охолоджуватися.
- Готове листкове тісто розділяємо на дві половини. Одну з них перетворюємо в тонкий пласт за розміром дека або форми для пирога.
- На дно форми викладаємо спеціальну папір, а поверх неї поміщаємо частину тіста.
- За нього розподіляємо лимонну начинку, не доходячи до краю один сантиметр.
- З решти половини листкового тіста розкочуємо пласт побільше, ніж перший. Надлишок нарізаємо на смужки.
- Закриваємо пиріг, зверху прикрашаємо його нарізаними смужками.
- Запікаємо ласощі протягом півгодини. Приємного апетиту!
Пісочний пиріг з лимоном
Необхідні продукти:
- розпушувач для тіста – 11 г;
- крохмаль – 12 м;
- два яйця;
- два лимона;
- борошно – 0,4 кг;
- цукровий пісок – 0,25 кг;
- шматок масла – 0,2 кг.
Покрокова інструкція:
- Знімаємо з лимонів цедру, обробляємо її на тертці і змішуємо з просіяним борошном і розпушувачем.
- 100 грамів м’якого масла з’єднуємо з цукром і перетворюємо суміш в однорідну масу. У неї виливаємо яйця. Один жовток залишаємо осторонь.
- Туди ж засипаємо масу борошна і цедри.
- З отриманого тіста формуємо кулю і закриваємо його в холодильнику на 25 хвилин.
- Пропускаємо лимони через блендер або м’ясорубку, насипаємо до них крохмаль і 150 грамів цукрового піску.
- Куля розрізаємо на дві частини. Першу розгортаємо в корж товщиною близько одного сантиметра. Переносимо її на деко, заповнюємо лимонною начинкою і закриваємо другою половиною тіста, розкатаної в тонкий пласт. Його обробляємо поверхню яєчним жовтком.
- Чекаємо, поки духовка нагріється до 160 градусів, і готуємо найсмачніший пиріг з лимоном 40 хвилин.
З додаванням в начинку сиру
Вам знадобиться:
- пачка сиру;
- розпушувач – 10 г;
- цукровий пісок – 0,15 кг;
- один лимон;
- маргарин – 0,1 кг;
- борошно біла – 0,32 кг
Спосіб приготування:
- З холодильника заздалегідь дістаємо маргарин і кладемо в тепло. Коли він стане м’яким, розминаємо виделкою його в пюре.
- Додаємо в нього борошно, 50 грамів цукру і розпушувач. Робимо розсипчасте тісто.
- Перетираємо порізаний на шматки лимон в м’ясорубці. До лимонної масі викладаємо сир і перемішуємо. Насипаємо 100 грамів цукру.
- Заповнюємо тістом деко, змащене маслом. Залишаємо трохи основи осторонь.
- Викладаємо рівномірно по поверхні заготовки сирно-лимонну начинку. Зверху кришимо залишену нами частину тіста.
- Залишилося закрити деко з пирогом в духовці і готувати 20 хвилин, нагрів піч до 180 градусів.
З апельсинами
Склад рецепта:
- один яєчний жовток;
- цукор – 0,2 кг;
- один лимон;
- сметана – 0,25 кг;
- цукрова пудра – 45 г;
- борошно – 0,3 кг;
- один апельсин;
- вершкове масло – півпачки;
- розпушувач – 10 р.
Алгоритм дій:
- В миску зі сметаною насипаємо розпушувач і додаємо розтоплене масло. Віночком перемішуємо масу.
- Насипаємо туди ж просіяне борошно, формуємо колобок тіста і ділимо його на дві половинки.
- Часточки апельсина з шкіркою розминаємо в блендері.
- Після фрукта закидаємо в чашу приладу шматочки лимона, насипаємо цукор і подрібнюємо все разом.
- Дно форми для запікання покриваємо першою частиною тіста, формуючи невеликі бортики. Заливаємо апельсиново-лимонну начинку.
- Формуємо верх пирога з другої частини тесту і обробляємо його жовтком.
- Випікається ласощі протягом півгодини при 180 градусах.
- Готовий золотистий пиріг прикрашаємо цукровою пудрою.
Найсмачніший пиріг з лимоном і яблуками
Що потрібно взяти:
- розпушувач – 11 г;
- цедра – 4 г;
- ванілін – 10 г;
- цукор – 220 г;
- м’ята – 4 г;
- три яблука;
- три яйця;
- олія рафінована – 50 мл;
- борошно – 0,3 кг
Готуємо десерт покроково:
- З’єднуємо сирі яйця і 200 грамів цукрового піску, збиваємо.
- З яблук зняти шкірку, порізати на шматки і засипати в каструлю разом з 20 грамами цукру.
- Варимо начинку, поки вона не стане схожа на карамель.
- В яєчну суміш наливаємо олію, додаємо м’яту і лимонну цедру.
- Окремо з’єднуємо розпушувач, ванілін і борошно. Насипаємо борошняну масу в яєчну суміш. Замішуємо тісто.
- До нього додаємо яблучну начинку і перемішуємо.
- У змащену маслом форму заливаємо майбутній пиріг і готуємо його в духовці протягом 25 хвилин.
З дріжджового тіста
Список інгредієнтів:
- маргарин – 0,2 кг;
- одне яйце;
- один лимон;
- борошно – 0,4 кг;
- цукровий пісок – 0,2 кг;
- дріжджі в сухому вигляді – 20 р.
Поетапне приготування:
- Для тіста 200 грамів борошна з’єднуємо з маргарином і рубаємо ножем до стану крихти.
- Дріжджі розчиняємо в 100 мл води. З маргаринової маси формуємо гірку. На її вершину виливаємо одне яйце, додаємо дріжджі, додаємо борошно і робимо м’яке тісто. Відправляємо його в холодильник.
- Ставимо воду на газ. Коли вона закипить, кидаємо в неї лимон і варимо 5 хвилин.
- Остуджуємо фрукт, ріжемо на часточки, видаляємо насіння. Залишилося подрібнити лимон в м’ясорубку і з’єднати з цукром. Начинка з лимона для пирога готова.
- Чверть тесту перетворюємо в коржик, частину розгортаємо в тонкий пласт.
На корж викладаємо начинку, закриваємо тонким шаром і поміщаємо в духовку на 25 хвилин. Приємного апетиту!