Щоб виявити людини, який категорично заявить «Я не люблю пироги з листкового тіста», доведеться дуже постаратися. Швидше знайдуться ті, хто віддає перевагу певну начинку, а от інші не визнає. Але такий пиріг тим і хороший, що його можна наповнити чим завгодно (від джему до консервованої риби), а готується він легко і швидко, особливо якщо купити готове тісто в магазині.
Десерт з яблуками і грушами
Ці фрукти не тільки зроблять пиріг дивовижно смачним, але і заповнять кухню духмяним запахом літа. А варто додати в начинку кілька крапель коньяку, і вона стане ще пахучіше, придбає пікантну смакову нотку. Щоб приготувати цей пиріг з листкового тіста, не потрібно шукати якісь особливі компоненти.
Склад абсолютно доступний:
- листкове тісто — упаковка;
- пара соковитих груш і два красивих яблучка;
- свіже яєчко;
- коньяк – одна стіл. ложка;
- мигдаль – одна стіл. ложка (можна замінити волоськими горіхами або взагалі обійтися без будь-яких, якщо немає під рукою);
- цукор – дві стіл. ложки (якщо любите якнайсолодше, відміряйте три-чотири).
Що робимо далі?
Спочатку обробляємо фрукти.
Тепер займаємося тестом.
«Майструємо» пиріг.
Коли підходить час ставити пиріг в духовку, в тесті необхідно робити кілька проколів виделкою. Це потрібно, щоб усередині не накопичувався пар і не трощив поверхню випічки.
Смак карамелі вишневої
Якщо взяти великі кисло-солодкі вишні (наприклад, сортів «Чорна велика», «Нічка», «Зустріч»), наш пиріг не тільки швидко приготується, але і швидко съестся. Діти неодмінно прибіжить на «розвідку», відчувши аромат вишневої карамелі. І навіть охоче допоможуть.
Пиріг з листкового тіста з вишнею потребуватиме певних продуктів:
- 150 — 200 грамів вишень;
- листкового тіста (без дріжджів) – одну пачку;
- тростинного цукру (одну стіл. ложку);
- половинку стіл. ложки вершкового масла;
- солі (на кінчику ножа);
- розмарину сухого;
- кориці.
Діємо за таким планом, покроково.
Перед тим, як класти начинку на пиріг з вишень (як і будь-яку іншу після теплової обробки), краще почекати, поки вона охолоне.
Використовуємо свіжі ягоди
У сезон свіжих ягід гріх не використати їх для випічки. Причому, будь-які гарні, як окремо — малина, ожина, чорниця та інші, – так і ягідне асорті. Не забудемо і про полуницю. Запашна, солодка – вона ідеально підходить. Рецепт пирога з листкового тіста з полуницею (навіть не пирога, а самого справжнього торта) – зовсім не складний.
Щоб його здійснити, знадобляться:
- півкілограмова пачка листкового тіста;
- стакан жирних (не менше 30%) вершків;
- полуниця (два з половиною склянки);
- згущене молоко (ціла банку).
Далі поступимо таким чином.
З ніжними персиками
Ці соковиті пахучі фрукти надають будь випічці надзвичайну ніжність. Пиріг з листкового тіста з персиками – не виняток. Їм із задоволенням поласують всі члени сім’ї.
У рецепт входять такі інгредієнти:
- персики: дві-три штуки;
- вершковий сир (60 г, кімнатна температура);
- нежирна (10-15%) сметана — половинка склянки;
- коричневий цукор (досить 2-3 стіл. ложок);
- лист розмороженого листкового тіста.
Приступимо до виготовлення.
Перед тим, як братися за випічка з листкового тіста, його потрібно розморозити при кімнатній температурі: з більш високою воно розпливеться.
Спечемо курник
Пироги з листкового тіста не обов’язково солодкі. Вони можуть бути не тільки десертом, але і, наприклад, другим блюдом на обід, ситним сніданком або вечерею, відмінним пригощанням для гостей. Один з варіантів — курник.
Щоб його спекти, знадобляться такі продукти:
- тісто (0,5 кг);
- вода (дві великі ложки);
- яєчний жовток;
- два курячих стегенця (вони соковитіші, ніж філе);
- цибулина;
- картопля (2-3 штуки);
- сіль;
- перчик мелений;
- масло (вершкове).
Під час готування будемо дотримуватися інструкції.
Курник може дбати швидше або довше – залежить від товщини тесту. Щоб його не спалити, краще вже через півгодини перевірити (зручно за допомогою зубочистки).
Начинка з фаршем
Якщо хочеться чогось більш калорійного і «серйозного», можна використовувати свинину чи яловичину. А прискорити процес і додати страві соковитості допоможе не просто м’ясо, а фарш з нього (верх досконалості – змелений будинку).
Зберемо перераховані в рецепті компоненти:
- пачку тесту (вага 0,5 кг);
- фарш (свинячий, яловичий або змішаний), 350 г;
- яєчка (2 штуки);
- твердий сир (краще всього «Російський») і бринзу — по 150 г;
- за смаком сіль і мелений перчик;
- головку цибулі;
- зелень;
- соняшникова олія (рафінована).
Покрокове приготування:
Змащують яйцем тільки верх кулінарного виробу. Якщо покрити яйцем і боки, воно не дасть тесту підніматися.
З грибами і капустою – просто і смачно
Вегетаріанців цілком влаштує таке блюдо, як пиріг з капустою і грибами. Але і всі інші теж від нього не відмовляться: завдяки грибам почуття голоду швидко вщухне.
Для такого універсального страви треба запастися:
- пачкою листкового тіста (дріжджового);
- капустою і грибами (печерицями) – по 300 грамів достатньо;
- свіжим курячим яєчком;
- жирним молоком (вистачить півсклянки);
- цибулевої головкою;
- перцем і сіллю;
- маслом вершковим і рослинним (яким завгодно).
Щоб любителі овочевих начинок залишилися задоволені, будемо дотримуватися плану.
Якщо кірка пирога підрум’янилася, а зубочистка або сірник після проколювання залишилися сухими і без слідів тіста, значить, він вже готовий.
Пиріг з консервованою рибою
Таке кулінарне диво – порятунок для тих, хто любить рибні страви, але воліє з рибою довго не возитися. Додамо в рецептуру заливку (складається з яєць і тертого сиру), запашну зелень, і від пирога буде не відірватися.
Нам знадобляться:
- півкіло листкового тіста на дріжджах;
- консервована риба (краще всього сайра або сардини);
- яйця – три штучки;
- п’ять картопляних бульб;
- грамів сто твердого сиру;
- мелений перчик і сіль.
Порядок приготування припускає наступне.
Різати листкове тісто потрібно тільки дуже гострим ножем, щоб його краї не пом’ялися і не заважали готувати.