Пироги з м’ясом в духовці можна смачно готувати з тіста різного виду. Така випічка виходить вдалою і на дріжджовому, і на листковому. Можна експериментувати і з начинкою, додаючи до м’яса сир, гриби, різні овочі, зелень і навіть крупи.
Простий пиріг з м’ясом в духовці
Інгредієнти:
- 2,5 стандартних склянки борошна найвищого гатунку;
- 1 ст. среднежирного кефіру;
- 8 г миттєвих дріжджів;
- 1 ч. л. дрібної солі;
- ½ Ст. олії;
- 1 ст. л. цукру-піску;
- 550 г м’ясного фаршу;
- 1 цибулина.
Приготування:
- Змішати кефір з маслом. Додати сипучі компоненти, крім борошна і дріжджів. Злегка підігріти масу в мікрохвильовці.
- З’єднати первосортную борошно з моментальними дріжджами і влити до них підігріту масу. Замішане тісто прибрати на годину – інший подалі від протягів.
- Фарш обсмажити з подрібненою цибулею, посолити, остудити і ще раз подрібнити блендером.
- Тісто розділити на 2 частини. Першу тонко розкачати і застелити їм круглу форму. Зробити бортики.
- Викласти начинку і покрити її другим розкатаним пластом тіста. Залишити заготівлю ще на півгодини.
Випікати частування при 180°С духовці до рум’яності.
Готуємо з додаванням картоплі
Інгредієнти:
- 270 – 290 г борошна найвищого гатунку;
- 6 г швидких дріжджів;
- 1 столове яйце;
- 170 мл незбираного молока;
- 1 ст. л. цукру-піску;
- 1 щіпка дрібної солі;
- 45 г вершкового масла;
- 2 ч. л. рафінованої олії;
- 350 г м’якоті свинини;
- 6 картопляних бульб;
- 1 шт. цибулі-ріпки;
- улюблені спеції.
Приготування:
- У тепле молоко висипати сіль і солодкий пісок, додати два види масла і збите до легкої піни сире яйце.
- Додати сухі дріжджі і буквально жменю борошна. Збити масу до однорідності.
- Через 6 – 7 хвилин вмішати в тісто решту борошно. Зробити його густим і однорідним, після чого покрити плівкою і залишити на півгодини.
- Потім 2/3 частини маси викласти в прямокутну скляну форму і зробити бортики.
- Зверху викласти шматочки м’яса, картоплі і цибулі, приправлені сіллю і спеціями.
- Закрити майбутню випічку залишилися розкатаним в тонкий лист тестом.
У центрі верхнього шару тіста потрібно зробити отвір для виходу пари. Так пиріг рівномірно і швидко пропечеться всередині
Випікати пиріг з м’ясом і картоплею слід при 180°С духовій шафі 40 – 45 хвилин.
М’ясний пиріг з капустою
Інгредієнти на півкіло свинячого фаршу:
- вдвічі менше білокачанної капусти;
- 250 г дріжджового тесту на кефірі;
- 1 велика морква;
- 1,5 ст. молока;
- 1 цибулина;
- спеції;
- 2 яйця;
- сіль.
Приготування:
- Цибулю нарізати найтоншими півкільцями, капусту дуже дрібно нашаткувати і розім’яти руками з сіллю, моркву крупно потерти.
- Фарш розім’яти виделкою.
- На сковорідці обсмажити м’ясо з цибулею та морквою до готовності. Посолити і поперчити продукти. Щоб зробити начинку соковитіше, можна влити в неї 2/3 скл. води і повністю випарити вологу на середньому вогні.
- На окремій сковорідці до м’якості і легкої рум’яності обсмажити шинковану капусту.
- З’єднати два види обжарювання для отримання однорідної начинки.
- Тісто розтягнути в тонкий пласт. На основі (викладеною у форму з бортиками) розподілити ще теплу начинку.
- Зверху залити майбутній пиріг яйцем, збитим з присолене молоком.
Готувати пиріг з капустою і м’ясом в духовці при 190 – 200°С.
Італійський пиріг «Кальцоне»
Інгредієнти:
- півсклянки теплої води;
- 1 ст. л. олії оливи;
- 1 цибулина;
- 6 г миттєвих дріжджів;
- 1 ч. л. кухонної солі;
- склянку борошна найвищого гатунку;
- 2 – 4 зуб. часнику;
- 2 шт. солодкого перцю;
- ½ Баклажана;
- 140 г м’ясного фаршу;
- 60 г кисломолочного сиру;
- сіль.
Приготування:
- Первосортную борошно просіяти з кухонною сіллю і влити до них вміст яйця.
- Окремо у воді розвести дріжджі, влити олію і всипати борошно. З’єднати маси і отримане тісто прибрати в вимкнену духовку на півгодини.
- Цибуля, часник, перець і баклажан дуже дрібно порізати і обсмажити на будь-якому жирі. Додати до них м’ясо, присолити і смажити до готовності всіх інгредієнтів. В останню чергу викласти в масу сир.
- Тісто поділити на дві частини. Кожну розтягнути і розкачати у формі кола. Викласти на одну половинку начинку і накрити другою частиною. Закріпити кінці за принципом чебурека.
Запікати частування при 195°С чверть години або трохи довше.
Пиріг з м’ясом і рисом
Інгредієнти:
- 1 ст. класичного майонезу і стільки ж борошна;
- 3 сирих яйця;
- 2 ч. ложки розпушувача;
- 2 великі ложки олії;
- 160 г білого рису;
- 210 г курячого фаршу;
- 1 середня цибулина;
- 2 середніх помідора;
- часник за смаком;
- сіль.
Приготування:
- Рис зварити до готовності. Фарш спочатку обсмажити до зміни кольору з дрібними шматочками цибулі, а потім згасити до готовності з м’якоттю свіжих помідорів (без шкірки). Додати сіль і подрібнений часник.
- Решта продукти з’єднати в тісто. Якщо воно виявилося густуватим, виправити ситуацію допоможе трохи тепле молоко.
- Вилити половину тіста на деко з високими бортиками і зверху розкласти начинку. Вкрити її залишилася масою.
Готувати пиріг з начинкою з м’яса та рису в духовій шафі близько півгодини при 200°С.
Варіант приготування з грибами
Інгредієнти на 300 грам шампіньйонів:
- стільки ж листкового дріжджового тіста;
- стільки ж курячого фаршу;
- до 200 грам «Російського» сиру;
- цибулина;
- 3 г дрібної солі;
- 1 столове яйце;
- 2 ст. л. томат-пасти.
Приготування:
- Подрібнені гриби обсмажити до готовності з цибулею і фаршем. Посолити.
- Тісто тонко розтягнути на деко і змастити пастою з помідорів. Зверху розподілити ще теплу начинку.
- Засипати майбутній пиріг тертим сиром і залити збитим яйцем.
Запікати частування 50 – 55 хвилин при 175°С.
Пиріг з м’ясом з лаваша в духовці
Інгредієнти на 300 – 350 г будь-якого фаршу з м’яса:
- 3 лаваша (тонких);
- 1 головка цибулі;
- 1 помідор;
- 2 великих яйця;
- 2/3 ст. сметани середньої жирності;
- 100 – 120 г «Голландського» сиру;
- сіль.
Приготування:
- Цибулю обсмажити з фаршем. Начинку посолити і додати до неї помідор, натертий на крупній тертці без шкірки. Поділити отриманий склад на 3 частини.
- Сир крупно потерти.
- Перший лаваш викласти у форму, нанести на нього м’ясну начинку і частину тертого сиру.
- Таким чином викласти всі лаваші, перекладаючи їх м’ясом і тертим «Голландським» сиром.
- Сметану збити з яйцями, присолити і залити отриманою сумішшю заготовку у формі.
Пекти пиріг з лаваша близько півгодини при 175°С.
З додаванням сиру
Інгредієнти на півкіло яловичого фаршу:
- грам на 100 менше твердого сиру
- півсклянки жирної сметани;
- 1 пачка вершкового маргарину;
- 3 г негашеного соди;
- дві склянки з гіркою просіяного борошна;
- 3 головки цибулі;
- 4 яйця;
- сіль.
Приготування:
- Заморожений маргарин крупно потерти і розім’яти пальцями з борошном. Додати сметану і негашене соду.
- Замісити колобок з тіста і прибрати його подалі від протягів на 25 хвилин.
- Рубаний лук обсмажити з фаршем з яловичини і посолити.
- Сир потерти, вмішати до нього 2 цілих яйця і 2 білка. Перемішати сирно-яєчну масу з обсмаженим м’ясом.
- Колобок розрізати на 2 частини. Першу розтягнути на промасленому деку і покрити начинкою. Другу розташувати зверху. Скріпити краю.
Піч частування близько 45 хвилин при 180°С.
Відкритий м’ясний пиріг
Інгредієнти на півкіло свинини:
- 230 г картоплі і стільки ж борошна найвищого гатунку;
- 2 – 3 столові яйця;
- 45 г вершкового масла;
- 2 солодких болгарських перцю;
- велика сіль;
- 2 головки цибулі;
- по 100 мл жирного молока і вершків;
- 4 ст. л. пасти з помідорів.
Приготування:
- Обсмажити подрібнену цибулю з м’ясом і перцем.
- Приготувати картопляне пюре на воді з свежесваренной картоплі. Посолити і додати до нього борошно. Викласти масу у велику круглу форму.
- Зверху розподілити начинку з м’ясом з сковорідки.
- Залити пиріг сумішшю з томат-пасти, присоленных молочних продуктів і всіх яєць.
Закрити пиріг фольгою і випікати при середній температурі три чверті години.
Листкова випічка в духовці
Інгредієнти на 400 грам фаршу з будь-якого м’яса:
- 1 пачка магазинного тесту;
- ½ Головки цибулі;
- 4 – 6 зубків часнику;
- 1 сире яйце;
- сіль, ароматні трави;
- зелень.
Приготування:
- Обсмажити фарш з цибулею, часником і будь рубаною зеленню (можна взяти як свіжу, так i сушену).
- Половину розкачаного тіста розкласти на деко і відправити на нього начинку, розклавши її акуратно і рівномірно.
- Закрити пиріг другою частиною тіста і змастити збитим яйцем.
Випікати півгодини при 175°С.
Заливний пиріг
На 300 грам курячого м’яса вам знадобляться такі інгредієнти:
- 1 картоплина;
- ½ Ч. л. розпушувача;
- 7 ст. л. борошна найвищого гатунку;
- 9 ст. л. оливкової майонезу;
- сіль.
Приготування:
- Зварити картоплю, нарізати тонкими кружечками.
- М’ясо подрібнити невеликими шматочками і обсмажити до готовності.
- Для тіста з’єднати яйця з майонезом, пучкою солі і пекарським порошком. Порціями всипати борошно.
- Одну частину борошняної суміші вилити у форму. Зверху викласти картопляні слайсы і м’ясо. Закрити всі залишками суміші.
Пекти пиріг півгодини при 175°С.
З вареним м’ясом
Інгредієнти:
- по 220 г вершкового масла і нежирної сметани;
- кухонна сіль;
- 1 велике яйце;
- ½ Ч. л. негашеного соди;
- 3 ст. борошна найвищого гатунку;
- 3 ст. л. цукру-піску;
- 1 кг нежирної телятини;
- 1 головка цибулі.
Приготування:
- Зварити м’ясо до готовності, шматочки цибулі обсмажити до рум’яності. Разом провернути продукти через м’ясорубку.
- Розтопити масло. У сметану висипати негашене соду.
- Білки збити з цукром до піни. Не вимикаючи міксер, влити жовтки. Додати масло і сметану.
- Всипати в масу борошно і замісити тісто. Одну його частину відразу розкачати на промасленому пергаменті і разом з папером перенести у велику форму. Зверху розкласти м’ясо з цибулею і закрити їх рештою тестом. Краї надійно защепити.
Запікати частування 40 – 45 хвилин при 185°С.
Пиріг з м’ясом на сирному тісті
Інгредієнти:
- 1,5 ст. борошна найвищого гатунку;
- 250 г среднежирного сиру;
- ½ Ч. л. солі;
- 3 великих яйця;
- 1 ч. л. цукру-піску;
- 90 г масла вершкового;
- 2 ч. л. пекарського порошку;
- півкіло м’якоті свинини;
- 2 кислих огірка;
- 2 головки цибулі;
- 40 р «Голландського» сиру;
- 2 ст. л. рафінованої олії.
Приготування:
- Вміст сирих яєць розтерти з солодким піском, сиром і сіллю. Додати розм’якшений вершковий жир.
- Ввести у суміш борошно, просіяне з розпушувачем, і замістити м’яке приємне в роботі тісто.
- М’ясо з півкільцями цибулі засмажити на протязі 7 – 8 хвилин. Додати до гарячих продуктів терті кислі огірки. За смаком посолити масу і томити на невеликому вогні 6 – 8 хвилин.
- Половину тіста розтягнути на деко, покрити м’ясною начинкою і подрібненим сиром. Закрити другою частиною маси і заліпити краї.
Пекти пиріг до рум’яності трохи більше півгодини.
Осетинський м’ясний пиріг
Інгредієнти:
- 2 ст. пшеничної муки;
- 1 кг баранини;
- 1 ст. кефіру середньої жирності;
- 1/3 стручки чилі;
- грам 20 живих дріжджів;
- 1 ст. л. без гірки цукру;
- півсклянки м’ясного бульйону і жирного молока;
- 1 середнє яйце;
- часник за смаком;
- 2,5 ст. л. олії;
- велика голівка цибулі;
- 1 ст. л. рубаною кінзи;
- сіль;
- вершкове масло.
Приготування:
- Приготувати тісто, з’єднавши дрібку борошна, все підігріте молоко і раскрошенные живі дріжджі. Залишити суміш на чверть години.
- Додати в масу борошно і нехолодну кефір, потім вбити вміст сирого яйця, висипати пару щіпок крупної солі і влити олію. Тісто не повинно сильно липнути до пальців. Воно залишається на годину в духовці, розігрітій максимум до 30°С.
- М’ясо дрібно порубати і змішати з подрібненою кінзою і з сіллю. Додати терту цибулю і нарізаний мініатюрними шматочками перець. Влити охолоджений бульйон.
- Із зазначеної кількості тіста вийде 3 пирога. На кожен пласт основи викладається начинка, після чого його краю скріплюються в середині. Качалкою акуратно розкочується товста коржик вже з наповненням. Ножем на її поверхні малюється будь-який візерунок, який дасть вихід пару.
Випікати пироги слід 20 – 25 хвилин в дуже гарячій духовій шафі. Готове ласощі змастити вершковим маслом.
Як приготувати по-грецьки
Інгредієнти на півкіло фаршу з яловичини:
- стільки ж листкового тіста без дріжджів;
- вдвічі менше бринзи;
- 2 репчатых цибулини і пучок зеленої цибулі;
- 2 великих яйця;
- 4 ст. л. олії;
- сіль і перець.
Приготування:
- Фарш обсмажити з білим цибулею до готовності і додати подрібнений сир. Не солити, так як солі вистачає в бринзі. Влити вміст 2 сирих яєць і додати рубаний зелений лук.
- Тісто розкачати в довгий прямокутний пласт. Половина його повинна залишитися звисати з одного боці форми для випікання.
- Зверху розподілити начинку, закрити пиріг звисає частиною тіста і закріпити кінці.
Готувати випічку при 185°С трохи менше півгодини.
Дріжджовий пиріг з м’ясом
Інгредієнти на півкіло свинячий м’якоті:
- грам 400 тесту на кефірі (дріжджового);
- 2 цибулини;
- 1/3 пучка зелені;
- 40 мл соняшникової олії;
- сіль (морська) перець;
- 1 жовток.
Приготування:
- Свинину відварити до готовності, дрібно порізати і змішати з кубиками обсмаженого на розігрітому маслі цибулі. Додати сіль і поперчити.
- Сформувати пиріг з 2 частин тонко розкатаного тіста для пирога на кефірі і обсмаженої начинки.
- Змастити його збитим з невеликою кількістю води жовтком і посипати морською сіллю.
Запікати при 185°С приблизно 45 хвилин.
Класичний курник на швидку руку
Інгредієнти на чверть кіло курячого філе:
- 3 яйця;
- 1 ст. класичного майонезу;
- пара пучок дрібної солі;
- 1 ст. фільтрованої води;
- 16 ст. л. борошна найвищого гатунку;
- 120 г свіжих печериць;
- 2 цибулини;
- 1 картоплина;
- сіль і спеції.
Приготування:
- Яйця збити з водою і майонезом, додати всі інші компоненти для тіста і добре вимісити його.
- Картоплю крупно потерти, цибулю дрібно порізати, філе курятини розділити на середні шматочки. Гриби почистити і нарізати тонкими слайсами.
- Тісто залити у форму в два шари, між якими розташувати всі компоненти начинки. Останні присипати сіллю і спеціями.
Запікати частування при 185°С приблизно 40 хвилин
«Ліниві» розтягаї
Інгредієнти:
- півкіло листкового магазинного тесту;
- півкіло фаршу (свинячого);
- кухонна сіль;
- 3 великих яйця.
Приготування:
- Яйця зварити і порізати маленькими кубиками.
- Фарш змішати з сіллю, смажити до готовності і змішати з шматочками яєць.
- Розкатане тісто порізати на невеликі квадрати і на кожну заготовку викласти начинку. Краї тіста з’єднати, щоб серединка залишилася відкритою у вигляді «човників».
Запікати розтягаї 20 хвилин при 200°С в духовці.
Пироги з м’ясом – відмінна альтернатива бутербродів на сніданок або офісний обід. Це чудовий варіант легкого вечері або навіть закуски до пива. Візьміть на озброєння кілька рецептів, і вони виручать вас у будь-якій ситуації.