Малинові пироги випікають за різними технологіями, використовуючи певний вид тесту. Цей десерт завжди виходить смачним і апетитним. Тому не варто втрачати час, спробуємо приготувати пиріг з малиною прямо зараз.
Класичний рецепт
Класична шарлотка з малиною вийде навіть у початківця кулінара.
Для її приготування беруть наступні продукти:
- три яйця;
- 200 г цукру;
- склянку борошна пшеничного;
- дві щіпки розпушувача;
- пів склянки ягід;
- 2 р солі;
- цукрова пудра.
Рецепт приготування:
- Яйця збивають в глибокій ємності. Додають до них цукор і сіль, знову збивають приблизно три хвилини.
- Всипають просіяне борошно з розпушувачем. Збивають тісто близько однієї хвилини.
- Половину тіста наливають у змащену маслом ємність.
- Кладуть поверх нього промиті ягоди. Їх треба розташовувати на однаковій відстані один від одного. Це дозволяє тесту між ними пропектися і перешкоджає утворенню соку.
- Заливають ягоди другою половиною тіста так, щоб малина повністю зникла.
- Ставлять форму в духовку, розігріту до 180 градусів, на 25 хвилин.
- Духовку під час приготування відкривати не можна. Після того, як пиріг зарум’яниться, вогонь вимикають. Залишають випічку в духовці ще на 20 хвилин.
- Остиглу шарлотку посипають цукровою пудрою, прикрашають за власним бажанням.
Сьогодні практично в будь-якому супермаркеті можна купити заморожену малину. Це оптимальний варіант, коли свіжих ягід немає. Однак є побоювання, що такі ягоди не збережуть свою форму після розморожування і дадуть багато рідини. Щоб цього не сталося, дістають малину з морозилки і струшують в контейнері. Так ягоди відокремлюються один від одного, а зайвий лід відпадає. Видаливши «сніг», приступають до приготування пирога.
Таким чином ягоди використовують в якості начинки для шарлотки, і не обов’язково чекати, щоб вони розморозилися до кінця. Пиріг з замороженої малиною практично не поступається за смаком випічці зі свіжими ягодами.
Пісочний пиріг
Щоб приготувати пісочний пиріг з малиною, беруть наступні інгредієнти:
- 100 г вершкового масла;
- яйце;
- 100 г цукру;
- 220 г борошна;
- щіпка солі;
- 0,5 чайної ложки розпушувача.
Для начинки і піщаної крихти знадобляться:
- 200 г борошна;
- 150 г вершкового масла;
- 100 г цукру;
- стакан малини.
Приготування:
- Вершкове масло розтоплюють в мікрохвильовій печі.
- Збивають яйце з цукром. Змішують з остившім маслом.
- Всі інгредієнти ретельно збивають до однорідної консистенції.
- Борошно, сіль і розпушувач поступово додають до суміші. Виходить м’яке тісто.
- Форму змащують маслом і застеляють пергаментним папером.
- Тісто рівномірно розподіляють по дну форми і ставлять пектися в духовку на 10-15 хвилин при 180 градусах.
- В цей час роблять пісочну крихту. Для цього з’єднують борошно і цукор.
- Додають до них вершкове масло, нарізане невеликими шматочками.
- Перетирають продукти руками до стану крихти.
- На тісто у формі викладають малину, зверху її посипають цукром і пісочної крихтою.
- Пиріг повертають в духовку на 30-40 хвилин.
Десерт готовий, коли зверху з’явиться золотава скоринка.
Цветаевский пиріг з малиною
Щоб приготувати відомий цветаевский пиріг з малиною, необхідно взяти такі інгредієнти:
- пів склянки сметани;
- 150 г вершкового масла;
- чайна ложка розпушувача;
- пів склянки цукру;
- дві склянки борошна.
Для заливки і начинки знадобиться:
- одне яйце;
- склянка сметани;
- стакан цукру;
- дві столові ложки борошна;
- 350 г малини (свіжої або замороженої).
Покроковий рецепт:
- Для приготування тіста з’єднують цукор і сметану.
- Розтоплюють в мікрохвильовій печі вершкове масло і додають його до цукрово-сметанною масою, коли воно охолоне.
- Вимішують тісто, додавши борошно і розпушувач. Консистенція повинна вийти однорідною і приємною на дотик.
- Розподіляють тісто по поверхні змащеної форми, роблячи невеликі бортики.
- Заливку готують. Для цього додають до яйця цукор і сметану. Перемішують складу віником.
- Розподіляють по основі десерту малину і заливають отриманим кремом.
- Пиріг поміщають в духовку, розігріту до 180 градусів. Через 40-50 хвилин він готовий.
Діставати десерт з форми треба, коли охолоне, інакше він може втратити форму.
Цветаевский пиріг готують і з іншими ягодами, можна використовувати фрукти.
Рецепт з листкового тіста
Для малинового пирога можна використовувати готове листкове тісто (дріжджове).
Готувати такий десерт досить просто і швидко. Для цього беруть:
- 350 г тіста листкового тіста;
- стакан малини;
- 0,5 склянки цукру;
- вершкове масло.
Рецепт приготування:
- Тісто дістають з морозилки і дають йому полежати при кімнатній температурі 15-20 хвилин.
- Відрізають необхідну кількість пласта і злегка розкочують з запасом на борти.
- Тестом застеляють форму, змащену маслом.
- Малину промивають і розкладають зверху, потім посипають шаром цукру. Занадто багато ягід не можна класти на тісто, інакше вони дадуть рясний сік, і він потече через борти форми.
- Зверху малини кладуть смужки з листкового тіста і прикрасити по своєму смаку.
- Випікають десерт 30 хвилин при температурі 200-220 градусів.
Чудово підходять до такої випічці чай, какао, молоко і кава.
Сирний пиріг з малиною
Ніжний і ароматний десерт можна отримати, приготувавши сирний пиріг з малиною.
Для нього знадобиться:
- 220 г борошна;
- 200 г сиру;
- 250 р малини;
- 150 г цукру;
- 150 мл молока;
- два яйця;
- щіпка ваніліну;
- щіпка солі;
- 50 мл олії (соняшникова чи оливкова);
- чайна ложка розпушувача;
- маленька ложка соди.
Покроковий рецепт:
- Розігрівають духовку до 180 градусів.
- У ємності змішують яйця, цукор і ванілін.
- Продукти збивають міксером 3 хвилини.
- Додають до суміші сир і знову збивають.
- Вливають молоко і збивають складу.
- Просіяне борошно змішують з розпушувачем, содою і сіллю.
- Додають суміш до решти інгредієнтів.
- Вливають олію, ретельно вимішують тісто.
- У форму відповідного розміру, змащену маслом, викладають половину тіста.
- Зверху кладуть рівним шаром малину (не всю).
- Наливають частину тіста і ягоди.
- Готують пиріг в духовці 40-50 хвилин. Він має добре піднятися.
Остиглу випічку дістають з форми і за бажанням посипають цукровою пудрою. Сир і молоко беруть будь-якої жирності.
Готуємо на йогурті
Всім любителям домашньої випічки напевно припаде до смаку малиновий пиріг на основі йогурту.
Для його приготування знадобляться:
- два склянки борошна;
- 200 мл натурального йогурту;
- два яйця;
- 1,5 чайної ложки розпушувача;
- стакан цукру;
- 120 мл рослинного масла;
- 2 р солі і 5г ваніліну;
- 200 р малини.
Готують пиріг наступним чином:
- Яйця збивають з цукром.
- Вливають йогурт, додають ванілін і сіль, ще раз збивають.
- Просіяне борошно вводять разом з розпушувачем невеликими порціями, постійно перемішуючи склад.
- Вливають рослинне масло, перемішують.
- Тісто перекладають у змащену форму, а зверху викладають ягоди.
- Випікають десерт трохи більше півгодини при температурі 180 градусів.
По цьому ж принципу готують малиновий пиріг на основі сметани, замінивши нею йогурт. Разом з малиною деякі господині використовують вишню, чорну смородину, полуницю.