Пиріг з сайрою і картоплею — ситне і економічне блюдо, здатне замінити повноцінний прийом їжі. Таку випічку можна готувати зі свіжої або консервованої рибою. В останньому варіанті краще вибирати сайру в соку, а не в маслі, інакше начинка вийде надмірно жирною. Розглянемо найбільш популярні рецепти приготування такої випічки.
Простий пиріг з сайрою і картоплею
Випікати нескладний пиріг з рибою краще з начинкою з консервованої сайри.
Для цього знадобляться такі продукти:
- банку сайри;
- кілька картоплин;
- півтора склянки молока;
- 2 яйця;
- склянка борошна;
- сода і сіль.
Як готувати пиріг з сайрою і картоплею по простому рецептом:
- Подрібнюємо картопляні бульби на тертці і кришимо виделкою консервовану рибу.
- Збовтуємо яйця, насипаємо в них борошно, збиваємо, а потім розводимо отримане тісто молоком. Воно повинно стати в’язким і не дуже густим.
- Вводимо в основу сіль з содою, перемішуємо склад і переливаємо частину тіста в змащену жиром форму.
- Акуратно розподіляємо по ній консерви і картопляну стружку, яку покриваємо рештою тестом. Ставимо форму в духовку.
Пиріг буде готовий, коли при проколі верхівки сірником на ній не будуть залишатися частинки тесту.
Готуємо покроково на кефірі
Готувати тісто для пирога з сайрою і картоплею можна і на кефірі, доповнивши основу манною крупою.
Для приготування страви знадобляться такі продукти:
- сайра свіжа або консервована;
- кілька бульб картоплі;
- підлога-літровий пакет кефіру;
- стакан манки;
- 2 яйця;
- 5 столових ложок борошна;
- сода (або розпушувач) з сіллю;
- свіжозмелену перець.
Готуємо пиріг з сайрою і картоплею на кефірі:
- Висипаємо манку у посуд з високими бортами, заливаємо кефіром і даємо отриманої суміші постояти не менше півгодини.
- Поки розбухає крупа, варимо картоплю, пюрируем її, солимо, приправляємо перцем, даємо охолонути і з’єднуємо в окремій ємності з рибою.
- Збовтуємо яйця, вливаємо їх до кефіру з манкою, а потім додаємо борошно і замішуємо рідке тісто до однорідності.
- Вводимо трошки соди, знову енергійно працюємо віночком і вливаємо половину тіста в змащену жиром форму.
- Кладемо начинку, вкриваємо її залишками тіста і відправляємо пиріг в піч.
Увага! Не можна пропускати етап «замочування» манки в кефірі, інакше крупа не розбухне, залишиться жорсткою і буде скрипіти на зубах.
На основі листкового тіста
Листкові пироги виходять розсипчастими і смачними, а приготувати таку випічку зовсім нескладно.
Для роботи знадобляться такі продукти:
- пачка листкового тіста;
- сайра;
- картопля;
- сметана;
- зелень;
- твердий сир;
- сіль і приправи.
Як готувати пиріг на основі листкового тіста:
- Викладаємо тісто з пачки для розморожування і залишаємо в теплі.
- Варимо картоплю, пюрируем її і перемішуємо з подрібненої сайрою і зеленню, насипавши сіль і спеції.
- Розкачуємо тісто і перекладаємо на деко так, щоб краї трохи виходили за межі бортів. Змащуємо основу сметаною.
- Розподіляємо картопляно-рибну начинку по пирогу, посипаємо її сиром, загортаємо звисають шматочки тіста всередину і відправляємо майбутній пиріг дбати.
Важливо! Листкове тісто запікається дуже швидко, і щоб низ пирога був смачним, потрібно постійно контролювати процес та не допускати пригорання і пересушування.
Заливний пиріг з консервованої сайри і картоплею
Легко зробити заливний пиріг з сайрою і картоплею на основі тесту з майонезом, а в начинку використовуючи консервовану рибу.
Для приготування потрібно взяти:
- консервовану сайру;
- картоплю;
- ріпчаста цибуля;
- тюбик класичного майонезу;
- 4 яйця;
- борошно в/c (скільки візьме тісто);
- трохи сиру;
- пекарський розпушувач.
Готуємо пиріг з рибною консервою і картоплею:
- Розминаємо виделкою сайру, змішуємо її з рубаним луком. Подрібнюємо на середній тертці картопляні бульби і сир.
- Збиваємо яйця, потім з’єднуємо їх з майонезом і перемішуємо до однорідності.
- Додаємо розпушувач, потім поступово всипаємо борошно в такій кількості, щоб консистенція основи нагадувала рідку сметану.
- Виливаємо заготівлю форму, розкладаємо по ній рибно-цибульну суміш і прикриваємо пиріг тертою картоплею. Посипаємо все сиром і ставимо в піч.
Блюдо досягне готовності, коли сирна скоринка стане коричнево-золотистою.
Самий швидкий рецепт
Коли потрібно зробити рибний пиріг як можна швидше, варто скористатися цим способом.
Для роботи потрібні такі складові:
- сайра консервована;
- картопля;
- 2 склянки молока або кефіру;
- 2 яйця;
- борошно;
- сіль і сода.
Як зробити швидкий рибний пиріг:
- Подрібнюємо сайру і ріжемо картоплю тонкими округлими часточками.
- Збовтуємо яйця з сипучими компонентами, вводимо молочний продукт і розмішуємо.
- Сиплемо борошно так, щоб тісто набуло потрібну в’язкість, а потім виливаємо його більшу частину в заздалегідь підготовлену форму.
- Розкладаємо по поверхні основи часточки картоплі, зверху поміщаємо сайру. Вкриваємо начинку рештою тіста і відправляємо майбутній пиріг в піч.
У готовому вигляді страва набуде золотисто-коричневий колір, а при проколі сірником до неї не буде прилипати тісто.
З дріжджового тіста
Для господинь, які мають часом на приготування дріжджового тіста, наводимо наступний рецепт.
В процесі роботи знадобиться:
- 100 мл води;
- 30 г дріжджів пресованих;
- 2 яйця;
- 380 – 400 г борошна;
- цукор і сіль;
- сайра;
- картопля;
- цибуля;
- кріп;
- приправи.
Як готувати рибний пиріг з дріжджового тіста:
- Робимо опару з води, дріжджів, цукру і солі.
- Збиваємо одне яйце, потім з’єднуємо з неї опарою і додаємо борошно так, щоб вийшло м’яке тісто.
- Кладемо основу в каструлю, закриваємо кришкою і прибираємо в тепле місце на півтори – дві години.
- Подрібнюємо сайру, робимо пюре з картоплі, обсмажуємо цибулю й ріжемо кріп.
- Після того як продукти, що пройшли термічну обробку, охолонуть, з’єднуємо всі складові начинки, солимо її, приправляємо і ретельно перемішуємо.
- Вимішуємо тісто, ділимо на дві частини і розкочуємо.
- Один пласт поміщаємо в глибоку форму так, щоб краї трохи звисали. Заповнюємо основу начинкою і прикриваємо рештою тестом.
- Прибираємо за допомогою ножа висять краю, змащуємо пиріг збитим яйцем, робимо проколи вилкою в декількох місцях і відправляємо запікатися.
Увага! При випіканні дріжджового тесту не слід часто відкривати дверцята духовки, інакше воно опаде.
Рецепт в мультиварці
Володарки мультиварки можуть приготувати смачний пиріг і з допомогою цього приладу.
Для роботи знадобляться такі продукти:
- кілька картоплин;
- банку сайри;
- цибулина;
- склянка кефіру;
- пара столових ложок сметани;
- яйце;
- борошно;
- розпушувач;
- сіль.
Готуємо пиріг з сайрою і картоплею в мультиварці:
- Варимо картоплю, солимо і розминаємо до стану пюре.
- Обсмажуємо рубану цибулину до прозорості, з’єднуємо з картоплею, кладемо сюди ж розім’яту сайру і перемішуємо.
- Збиваємо яйце зі сметаною, вливаємо кефір і доводимо масу до однорідності.
- Додаємо розпушувач, потім підсипаємо борошно в такій кількості, щоб тісто вийшло рідким і в’язким.
- Кладемо в змащену жиром чашу мультиварки пюре з картоплі з цибулею і сайрою, зверху виливаємо тісто і готуємо пиріг в режимі випічки одну годину.
Можна зробити пиріг і по-іншому: налити на дно більшу частину тіста, покласти начинку і прикрити її залишками основи.