Пиріг з варенням – дуже швидкий і смачний рецепт з дитинства. Напевно у кожної господині в холодильнику знайдеться баночка ягідної або фруктової солодощі, яку можна перетворити в чудову начинку для випічки. З таким пирогом легко впорається навіть початківець кулінар.
Класичний тертий пиріг з варенням
Інгредієнти: пачка масла вершкового, 410 г першосортної борошна, 2 великих яйця, гранований стакан цукру-піску, по малий. л. ванільного цукру і розпушувача, щіпка солі, 2 склянки рідкуватий начинки.
- Масло злегка розм’якшується і розтирається з двома видами цукру до побіління молочного продукту. Щоб випічка вийшла з особливо ніжною, замість звичайного піску можна взяти пудру.
- В отриману масу по одному вливаються заздалегідь трохи збиті яйця. Суміш розтирається до однорідності.
- У миску з нею всипається борошно, просеянная з рештою сухими «учасниками» рецепту.
- Виделкою замішується тісто. Але воно не повинно бути занадто липким. Маса поділяється на дві половинки, кожна з яких скочується в «колобок». Одна з них у харчовій плівці забирається в морозильну камеру на півгодини.
- Більший «колобок» відразу розкочується по розміру обраної промасленим форми. Створюються невеликі бортики.
- У вийшло поглиблення викладається начинка – будь рідкувате варення.
- Зверху треться другий «колобок».
Майбутній тертий пиріг з варенням відправляється в духовку на 35-45 хвилин. Йому буде достатньо температури 185 градусів.
Готуємо з пісочного тіста з крихтою зверху
Інгредієнти: пачка вершкового масла, 3 ст. якісного борошна, склянка з гіркою цукру-піску, 2 великих яйця, густе варення за смаком, половина малий. ложки солі, 1/3 малий. ложки харчової соди.
- В чашу кухонного комбайна викладається крупно нарізане холодне масло. Туди ж розбиваються сирі яйця, висипаються сухі компоненти без борошна.
- Вміст чаші перемішується до однорідності. Не потрібно домагатися пишноти і гладкості маси.
- Далі поступово додається борошно. Тісто у результаті повинно вийти м’яким і приємним на дотик.
- Маса ділиться на дві нерівні частини, менша забирається в морозилку.
- З другої на деку формується основа з невеликими бортиками. Вона заливається обраним варенням.
- Зверху дрібно кришиться вже подмерзшая друга частина.
Майбутній пісочний пиріг з варенням печеться при 170-180 градусах 25 хвилин.
Пиріг з варенням на швидку руку — самий швидкий рецепт!
Інгредієнти: 3 великих яйця, 110 мл дуже жирного молока, 160 г цукру-піску, 90 г вершкового маргарину, 2 мал. ложки розпушувача, щіпка солі, 340 г високосортного борошна, склянка густого кислуватого варення.
- Сирі яйця розмішують з піском до мінімальної пінки.
- До них виливається трохи тепле молоко і не гарячий розтоплений маргарин. При додаванні рідких продуктів маса постійно помішується.
- Потім по черзі вводяться всі сухі інгредієнти.
- Борошно з розпушувачем просіваються в миску останніми.
- Вийшло не дуже густе тісто виливається на деко, покритий пергаментом двома шарами. Між ними розташовується кислувате варення.
Випікають пиріг на швидку руку 40-55 хвилин при середній температурі.
На основі кефіру
Інгредієнти: 280 мл кисломолочного продукту, ½ малий. л. соди, велике яйце, половина склянки цукрового піску, 3 ст. найвищого гатунку борошна, 3 ст. л. соняшникової олії, склянку улюбленого варення.
- Нехолодну кефір виливається до збитого з піском до однорідності яйцю.
- Додається сода і масло.
- Хвилин через 10-12 можна просівати до основі для тіста борошно.
- М’яке тісто ділиться на дві половинки. Велика частина відразу розкочується і переміщається в форму.
- Зверху викладається і розмазується варення.
- Прикрашається майбутній десерт тонкими смужками залишився розкатаного тіста хрест-навхрест.
Випікають пиріг з варенням на кефірі близько півгодини при 160-170 градусах.
З яблучним варенням
Інгредієнти: 160 г дуже холодного вершкового масла, ½ ч. л. дрібної солі, 310-330 р найвищого гатунку борошна, 110 мл крижаної води, 1,5 ст. яблучного варення, яєчний білок.
- Просеянная борошно з’єднується з сіллю. До неї викладаються дрібні шматочки холодного масла. Продукти прямо руками розтираються в крихту.
- Поступово вливається крижана вода. Тісто збирається в «колобок», покривається плівкою і забирається в холод.
- Приблизно через півгодини воно ділиться на дві частини.
- Перша відразу розкочується і вкладається в круглу форму з бортиками, після чого на кілька хвилин забирається холодильник.
- Щоб тісто добре пропеклося під варенням, воно змащують яєчним білком. Зверху викладається солодка начинка.
- Прикрашається конструкція тонкими смужками з решти розкатаного шматка тіста.
Випікають пиріг з яблучним варенням в духовці при середній температурі близько години.
З полуничною заготівлею
Інгредієнти: 370-390 г борошна, 40 г цукру-піску, 190 г мерзлого вершкового масла, 9 г розпушувача, велике яйце, щіпка солі, 2 ст. полуничного варення.
- Борошно просіюється через найдрібніше сито з пекарським порошком. До неї треться мерзле масло. Руками продукти перетираються в крихту.
- Яйце збивається з іншими компонентами, крім варення.
- Збита суміш вливається до маси з першого кроку.
- Замішується нелипким тісто. 2/3 його відразу розподіляються по дну форми. Ліпляться невисокі бортики.
- Зверху викладається варення.
- Прикрашається конструкція вирізками з решти тонко розкатаного тіста.
Запікається пиріг з полуничним варенням до легкого зарум’янювання при 180 градусах. На це піде 20-25 хвилин.
З малиновим варенням
Інгредієнти: півкіло борошна, 2 великих сирих яйця, по 210 г масла вершкового, малинового варення і цукру-піску, 11 г пекарського порошку, щіпка солі.
- Размякшее масло розтирається з цукром. У масу вводяться яйця, злегка збиті з сіллю.
- Туди ж переміщається борошно, просеянная з розпушувачем.
- Швидкими активними рухами замішується тісто і ділиться на 2 нерівні частини.
- Менша частина обертається плівкою і забирається в морозилку. Велика – розкочується, укладається у форму з бортиками і ставиться в холодильник на півгодини.
- Потім поверх основи викладається малинове варення. На нього треться шматок замерзлого тесту.
Випікають пиріг з малиновим варенням при 200-210 градусах близько півгодини.
Солодкий пісний рецепт
Інгредієнти: 3 ст. борошна найвищого гатунку, 1 ст. рафінованої олії, стільки ж очищеної води, будь-якого рідкого варення і цукру-піску, 1 мал. ложка харчової соди, 2 мал. ложки 9% оцту.
- Борошно з високого відстані просіюється в широку миску. До неї всипається пісок.
- Далі в миску вливається масло, варення, вода. Інгредієнти добре перемішуються і до гладкості збиваються міксером.
- Залишилося додати гашену соду.
- Маса виливається в промаслений круглу форму. Тісто в такому вигляді залишається на столі на 15-17 хвилин.
Пиріг випікається близько однієї години на верхньому рівні духовки. Готовність ласощі перевіряється сухою дерев’яною паличкою.
Пиріг з варенням в мультиварці
Інгредієнти: 270 г першосортної борошна, 110 г вершкового масла, 60 г цукру, велике яйце, півсклянки будь-якого варення, дрібку дрібної солі.
- В одній мисці змішується розм’якшене масло, сире яйце і пісок. Не потрібно домагатися однорідності компонентів.
- В миску борошно просіюється з сіллю.
- Вийшла м’яка маса ділиться на 2 нерівні частини. З шматка побільше в підготовленій чаші «розумної каструлі» формується дно з невеликими бортиками. Воно змащується варенням.
- Залишки тесту кришаться поверх майбутнього пирога.
- Активується режим «Випічка» на стандартний час.
Вийшов пиріг в мультиварці спочатку повністю остуджується і тільки після цього витягується з чаші.
Частування з листкового тіста
Інгредієнти: 320 г готового листкового тіста (без дріжджів), 160 г будь-якого варення, жменя цукрової пудри.
- Тісто трохи розкачується в великий прямокутник.
- На одній половині пласта робляться довгі надрізи наскрізь, а на іншу викладається варення.
- Частина з начинкою покривається тестом з отворами. Краї добре скріплюються.
Десерт випікається до рум’яності при середній температурі. Готовий пиріг присипається пудрою.
Кучерявий пиріг з варенням
Інгредієнти: 2 сирих яйця, 170-190 г цукрового піску, упаковка вершкового маргарину (на 200 г), за дрібку ваніліну, соди, солі, 1 ст. л. картопляного крохмалю, 620-640 р найвищого гатунку борошна, будь варення за смаком.
- В одній посуді з’єднуються сирі яйця, шматочки маргарину і пісок. Маса прямо руками розтирається до однорідності.
- В основу майбутнього кучерявого пирога всипається борошно, просеянная з сухими продуктами без крохмалю.
- Тісто розрізається на 2 частини: менша загортається в пакетик і переміщається в морозилку, велика розкочується і викласти на деко, застелене пергаментом.
- На тесті виделкою робляться невеликі проколи у кількох місцях.
- Корж підсушується в духовці 10-12 хвилин. Далі він остуджується і покривається варенням, присипається крохмалем і тертим замороженим тестом.
Пиріг повертається в духовку запікатися до рум’яності.
З чорничним варенням
Інгредієнти: 2 великих яйця, 2,5-2,7 ст. високосортного борошна, упаковка масла вершкового, 1 мал. л. розпушувача, 3 десертні ложки цукру-піску, стакан чорничного варення.
- Яйця розмішуються в мисці, після чого з’єднуються з розтопленим маслом, піском.
- У цю ж миску з високого відстані разом з пекарським порошком просіюється вся мука. Ця процедура дозволить максимально наситити продукт киснем.
- Замішується тісто і ділиться на 2 нерівні частини (1/3).
- Більша половина викладається в обрану ємність для випічки. Формуються невисокі бортики.
- В центр основи викладається чорничне варення і обережно розподіляється ложкою по всій поверхні.
- Тісто нарізати однаковими рівними смужками і розташовується зверху у вигляді «сітки».
Випікається ласощі 35-45 хвилин при 200-210 градусів.
З абрикосовим джемом
Інгредієнти: 340 г борошна найвищого гатунку, 135 мл жирного молока, 3 сирих яєчних жовтки, 90 г вершкового масла, 140 г цукру, 160 г густого абрикосового джему, лимон, 8 г розпушувача, щіпка солі.
- Борошно пару раз просіюється через найдрібніше сито. Її потрібно висипати гіркою прямо на стіл і в середині зробити невелике поглиблення.
- В отриманий отвір додається весь цукор, пекарський порошок, знята з усього лимона дрібної теркою цедру. Головне, не зачепити білу м’якоть, яка здатна зробити десерт гірким.
- Масло топиться на водяній бані, охолоджується і з’єднується з жирним молоком.
- У заглиблення вливаються жовтки, а також поступово додається суміш з третього кроку.
- Вимішується однорідне тісто дуже липке та м’яке.
- Воно викладається в круглу форму (діаметром не менше 26 див.). Повинні вийти і досить високі бортики. Залишки тесту обрізаються.
- Зверху викладається абрикосовий джем.
- Із залишків тіста вирізати довгі смужки, які викладаються на пиріг у вигляді «сітки».
Запікається ласощі трохи менше півгодини при середній температурі.
Чайний пиріг з заварки з варенням
Інгредієнти: склянку міцного чорного чаю, 160 г будь-якого варення, 470 г просіяного борошна, 220 г цукру-піску, 1 ст. л. розпушувача, 3 великих сирих яйця.
- Сирі яйця розмішують з усім піском. Домагатися піни не потрібно, достатньо дочекатися, поки розчиняться всі солодкі крупинки.
- У суміш додається варення. Слідом вливається охолоджений міцний чай.
- Всипається борошно з розпушувачем.
- Після чергового ретельного перемішування тісто виливається у відповідну форму.
- Випікається десерт 35-45 хвилин в добре розігрітій духовці.
Прикрашається пиріг шоколадною глазур’ю або залишилися варенням.
Рецепт простий пряники
Інгредієнти: половина склянки цукру, цілий стакан варення і стільки ж сироватки або кефіру, 2,5 ст. борошна, 2 великих яйця, 1 ч. л. цукрової пудри, стільки ж соди, щіпка солі.
- До варенню висипається сода. Компоненти перемішуються і залишають на кілька хвилин.
- Яйця розтираються з піском.
- У варення відправляється кефір або сироватка.
- Суміші з другого і третього кроку зливаються разом.
- До них засипається просеянная з сіллю борошно.
- Однорідна маса виливається у відповідну форму.
Коврижка випікається при 190 градусах до зарум’янювання і сухий скіпки. Прикрашається солодкої пудрою.
Дріжджовий пиріг
Інгредієнти: 160 мл жирного молока, 1 ч. л. солі, стільки ж миттєвих дріжджів, 3 ст. л. цукру-піску, 330 г пшеничного борошна, 40 мл рафінованої олії, яєчний жовток, 160 г будь-якого варення, 1 ст. л. картопляного крохмалю.
- У тепле молоко всипається трохи піску і відразу всі швидкі дріжджі. Після перемішування продукти залишають при кімнатній температурі.
- Коли на поверхні суміші виникне дріжджова шапочка, додається масло, що залишилося пісок, сіль.
- Борошно просіюється в окрему миску. Вона невеликими порціями всипається в дріжджовий розчин.
- Замішане м’яке тісто забирається тепло на годинку. Далі він ріжеться на дві частини.
- Перша половина злегка розкочується і вкладається в круглу форму, застелену пергаментом. Зверху висипається крохмаль, і викладається варення.
- З другої половини тіста формуються тонкі джгутики, якими прикрашається майбутній пиріг. Заготівля залишають на півгодини при кімнатній температурі.
Залишилося змастити майбутній десерт збитим жовтком і відправити запікатися на годину при 180-190 градусах.
Королевська ватрушка з варенням
Інгредієнти: склянку будь-якого варення, 160 г вершкового маргарину, дрібку негашеного соди, ¼ ст. цукру, 2 ст. борошна.
- Розм’якшений маргарин розминається виделкою.
- Далі до нього поступово підмішується невеликими порціями весь цукор.
- В отриману масу борошно просіюється, додається негашене сода. Тісто перетирається руками в крихту. Борошна може знадобитися трохи більше.
- Тісто ділиться на дві неоднакові частини. Велика викладається в підготовлену форму. Повинні вийти і невеликі бортики.
- На основу викладається варення. Краще всього вибрати рідкуватий продукт, який легко вдасться розмазати по тесту.
- Зверху майбутній пиріг присипається залишилася крихтою.
Ватрушка запікається півгодини в духовій шафі, розігрітому до 190-200 градусів. Разом з варенням для начинки можна використовувати і невелику кількість сиру.
Зі смородиновим варенням на кефірі
Інгредієнти: 420 г просіяного борошна, 340 г варення з чорної смородини, 90 г цукру-піску, 2 великих сирих яйця, щіпка солі, повну склянку жирного кефіру, 2/3 ч. л. негашеного соди.
- Для початку в варення висипається вся негашене сода. Компоненти перемішуються і залишають на кілька хвилин (10-12). Для цієї мети варто вибрати миску вище, так як очікується бурхлива реакція продуктів і їх підняття вгору.
- В іншій мисочці яйця розтираються з піском і сіллю.
- Суміш з попереднього кроку вливається до настоявшемуся варенню.
- Доливається не холодний кефір.
- Після повторного перемішування в суміш починає подсыпаться просеянная борошно.
- Вийшло однорідне тісто перекладається у підготовлену (суху і промаслений форму.
- Пиріг випікається 40-45 хвилин при температурі 180-190 градусів.
Вийшло ласощі можна оформити по своєму смаку. Наприклад, присипати пудрою, кокосовою стружкою, полити шоколадною глазур’ю або згущеним молоком.
Із заготівлею з аличі
Інгредієнти: 3 великих сирих яйця, 420 г просіяного високосортного борошна, повний стакан коров’ячого молока і стільки ж цукрового піску, 90 мл соняшникової олії, 1,5-2 ч. ложки розпушувача, ½ малий. ложки кухонної солі, 1,5 ст. густого варення.
- Духовку потрібно заздалегідь включити прогріватися до 180 градусів.
- Охолоджені сирі яйця переміщуються в керамічний посуд. Спочатку вони перемішуються виделкою до однорідності. Далі продукт обробляється вже міксером на початковій швидкості. У процесі збивання до яєць підсипається цукор.
- Коли пісок повністю розчиниться, а вся маса побіліє і «виросте» в обсязі, можна додавати сіль.
- Невеликими порціями в майбутнє тісто вливається масло. Після перемішування маса розбавляється не холодним молоком. У цей момент вона стане дуже рідкої і почне пузиритися. Так і повинно бути.
- Залишається всипати в основу для пирога, ретельно просіяне з пекарським порошком борошно. Віночком ретельно розбиваються всі грудки. Маса в підсумку повинна стати однорідною та трохи густіше, ніж звичне бісквітне тісто. При необхідності кількість борошна можна збільшувати.
- Форма для випічки покривається промасленим пергаментом і злегка присипається борошном. Зверху виливається тісто двома шарами. Між ними розташовується густе варення. Якщо воно виявилося рідкуватим, продукт потрібно відкинути на сито і дати стекти зайвому сиропу.
- Перші 7-8 хвилин пиріг запікається при зазначеній у першому кроці температурі. Далі вона зменшується до 160 градусів, і приготування десерту триває ще 40-45 хвилин.
Готове ласощі щедро посипається какао з солодкої пудрою.
Відкритий пиріг з варенням з айви і лимона
Інгредієнти для тіста: 90 г масла вершкового, яєчко, 80-90 г цукру, склянка борошна, 2 ст. л. чистої води.
Для крему: 90 г цукру, 3 жовтки яєць, склянка молока, 2 ст. л. крохмалю (кукурудзяного), 130 мл свіжовичавленого апельсинового соку.
Для начинки: 3-4 шт. айви, половинка лимона, 90 г цукру.
- Для крему молоко вливаються злегка збиті жовтки, додаються інші компоненти, крім соку. Маса уварюється на повільному вогні. Далі в неї вливається сік апельсина.
- Для тіста з’єднується терте масло і інші інгредієнти. Вода вливається останньої. Маса скочується в кулю і на півгодини забирається на холод.
- Тісто розподіляється по формі, в кількох місцях проколюють виделкою і відправляється запікатися в духовку на 20 хвилин при середній температурі.
- Айва чиститься, ріжеться на шматочки і відправляється варитися разом з тонкими часточками лимона в цукровому сиропі.
- На основу виливається крем, розкладаються часточки айви і лимона.
Десерт відправляється в духовку ще приблизно на 25 хвилин.