Яблучний пиріг готується не тільки на бисквитном тесті: смачною і хрусткою виходить пиріг з яблуками з листкового тіста, бездріжджового або дріжджового, зробленого своїми руками або магазинного. Чудовий аромат готовому виробу додасть ваніль або кориця, неповторний смак залишить карамель, горішки та інші фрукти. Головне – не боятися експериментувати!
Класичний пиріг з яблуками з листкового тіста
Класичний рецепт передбачає приготування шарлотки не тільки на бисквитном тесті, але і на листковому. Готову страву виходить більш ніжним і хрустким. Щоб приготувати швидкий десерт, можна використовувати покупне тісто або зробити його самостійно.
Для тіста візьмемо наступні продукти:
- 320 г борошна;
- 0,1 кг масла вершкового;
- ½ Ст. води;
- ложечка цукру;
- чверть ложечки солі.
Технологій виготовлення листкового тіста багато. Для шарлотки більше підійде рецепт швидкого приготування (в цьому випадку готові вироби будуть менш розсипчастими, порівняно з іншими варіаціями):
- На стіл просіяти борошно, зверху викласти подрібнену на шматочки масло. Всю масу порубати великим ножем до утворення великих крихт.
- Цукор, сіль, всипати у воду і перемішати до розчинення.
- Солодко-солону рідину влити в масляні крихти і швидко вимісити тісто.
- Накрити вологою марлею чи рушником і відправити в холодильник.
- Через 2 год охолоджену масу тоненько розкачуємо, складаємо двічі посередині (виходить 4 шари), знову розгортаємо і продовжуємо повторювати процес розкочування – складання ще 3 рази.
Тісто можна зробити заздалегідь: воно зберігається в холодильнику близько 5 діб, у замороженому стані – кілька місяців.
Тепер готуємо безпосередньо шарлотку.
Для неї крім тесту (півкіло) беремо:
- пару яблук;
- 50 г цукру;
- розтоплене вершкове масло або молоко (змащувати поверхню);
- цукрова пудра;
- родзинки (3 ложки) додаємо в начинку за бажанням.
Як готувати:
- Тісто ділимо навпіл, розгортаємо, розкладаємо один пласт в підготовленій формі. Форму можна змастити і звичайною водою, тоді тісто, увібравши її в себе в процесі випічки, стане ще пишніше.
- Яблука ріжемо кубиками невеликого розміру, змішуємо їх з цукром і родзинками. Для додання приємного аромату можна вмішати трошки меленої кориці (маленьку ложечку).
- Начинку викладаємо на тісто у формі. Щоб в процесі приготування утворюється рідина не витікала, зверху бажано посипати борошном (2 ложки) або крохмалем (1 ложка).
- Другий пласт тесту нарізаємо на смужки однакової ширини.
- Смуги викладаємо поверх начинки, утворюючи «плетінку», їх кінці з’єднуємо з краєм нижнього шару і добре прищипываем.
- Промазуємо поверхню молоком або вершковим маслом.
- Випікаємо при 200°З чверть години.
- Температуру в духовій шафі зменшуємо до 160° і запікаємо виріб ще 10 хвилин.
Остиглу шарлотку обсипаємо пудрою і ділимо на порційні шматочки.
Як приготувати в мультиварці?
Ніжний десерт з банановим смаком можна приготувати в мультиварці.
Для цього на упаковку листкового тіста візьмемо:
- по 2 яблука і банани;
- 70 г горіхів (волоських);
- цукор – близько 50 г і ще трохи, щоб посипати зверху (можна для цього взяти пудру);
- білок від одного яйця;
- олія вершкове -50 р.
Діяльність по приготуванню особливо не відрізняється від традиційного рецепту:
- Готуємо тісто: розморожуємо і перекладаємо на обсипаний борошном стіл.
- Робимо начинку: яблука, банани і горіхи подрібнюємо ножем на невеликі кубики і змішати з цукровим піском. Краще не користуватися блендером, так як в результаті вийде суміш, з якої складно виділити якийсь окремий смак і насолодитися ним.
- Тісто розкачуємо довжиною смужкою шириною 7 див.
- У центр смуги по всій довжині викладаємо начинку, а потім защипуємо краю.
- Чашу мультиварки обмазуємо маслом (будь-яким), а потім у неї викладаємо отриману ковбаску, згортаючи її по спіралі.
- Поверхня посипаємо подрібненою олією (можна дрібно порізати ножем або натерти на тертці).
- Випікаємо в режимі «Випічка» близько 2/3 години.
- Після закінчення часу шарлотку перевертаємо, обмазуємо білком, обсипаємо цукром і випікаємо в тому ж режимі ще близько півгодини.
- Готову шарлотку спочатку залишаємо на чверть години в мультиварці, відкривши кришку, після перекладаємо на тарілку.
Через півгодини можна різати на порції і подавати на стіл.
З листкового бездріжджового тіста
Прекрасний пиріг з яблуками з листкового бездріжджового тіста вийде при використанні зовсім невеликого продуктового набору:
- упаковка тесту;
- пара яблук;
- 2 жовтка;
- цукор, мелена кориця – за смаком.
Готується десерт дуже швидко:
- Розморожене тісто розкачуємо широкою смугою і викладаємо на підготовлений лист (змащений маслом або вистелене пергаментом).
- Очищені від шкірки і серцевини фрукти тоненько нарізаємо і розкладаємо по центру пласту по всій довжині.
- Зверху обсипаємо цукрово-коричної сумішшю.
- Бокові сторони пласту нарізаємо однаковими горизонтальними смугами (до начинки).
- Загортаємо смужки на начинку, з’єднуючи їх зверху (ліву і праву).
- Промазуємо поверхню жовтками.
- Випікаємо при 180° близько півгодини.
Відкритий пиріг з яблуками
Для соковитого десерту потрібно взяти:
- листкове тісто (один пласт з упаковки);
- цукор – 8 ложок;
- яблука – 4 шт.;
- яйце (знадобиться тільки білок).
Як готувати відкритий пиріг:
- Промиті і очищені фрукти порізати тоненькими скибочками.
- Тісто тонко розкачати.
- Викласти у форму, злегка притиснувши до бічних стінок, зафіксувавши краю.
- По колу викласти красиво пластинки яблук, присипати цукром.
- Куточки тіста відрізати і запекти.
- Білок збити з цукром (50 г) до піни, отриманою масою залити начинку.
- Зверху обсипати крихтою з запечених куточків.
- Випікати півгодини при середній температурі.
- Залишити у формі до охолодження.
Остиглий десерт перекласти на плоске блюдо.
Простий і швидкий рецепт
Дуже швидко приготувати шарлотку з готового тіста.
Крім листкового тіста при цьому знадобляться:
- 3 очищені і порізані тонкими скибочками яблука;
- ½ Склянки цукру;
- масло для змащування форми (краще вершкове);
- жовток для змащування верху пирога.
Кулінарна діяльність в даному випадку не відрізняється особливими діями:
- Тісто розморожуємо, ділимо на 2 нерівні частини. Обидві частини розкачуємо, більшою застеляємо промазані маслом дно і стінки форми.
- Викладаємо в ряд яблучні шматочки, посипаємо їх цукром.
- Прикриваємо меншим пластом тіста, прищипываем краю. В кількох місцях проколюємо виделкою.
- Випікаємо близько 25 хв. при температурі близько 200°С.
З додаванням груш
Смачний яблучно-грушевий десерт готують з:
- упаковки тесту (будь-якого листкового);
- фруктів (по 2 яблука, груші);
- цукру (150 г);
- коньяку (1ложка);
- 1 яйця;
- подрібненого мигдалевого горіха (50 г).
Як готувати:
- Тісто ділимо навпіл, розгортаємо обидві частини за розміром дека.
- Очищені фрукти нарізаємо тоненькими скибочками, змішуємо їх в окремому посуді з коньяком.
- На деко викладаємо один шар тіста.
- Зверху розкладаємо фруктові шматочки, добре посипаємо їх цукром, а потім подрібненими горіхами.
- Накриваємо другою пластиною тіста, прищипываем краю.
- Зверху робимо невеликі проколи шпажкою або виделкою і відправляємо в холодильник на третину години.
- Промазуємо збитим яйцем.
- Випікаємо півгодини при 220°С.
Яблучна шарлотка з карамеллю
Солодкий пиріг виходить, якщо в якості начинки використовувати карамелизованные фрукти.
Для приготування начинки беруть:
- 3 кислих яблука;
- 100 г цукру;
- 70 г вершкового масла;
- ложечку меленої кориці для надання неповторного аромату.
Готувати карамельну начинку досить просто:
- Очищені яблука ріжемо кубиками.
- У сковорідці розтоплюємо масло, додаємо цукор і варимо, постійно помішуючи, до його розчинення.
- Всипаємо фруктові кубики, корицю і варимо на невеликому вогні 2 хвилини, а після вимикаємо вогонь.
Виходить дуже солодка начинка. Саме тому яблука краще брати кислих сортів. Якщо таких немає, то можна трохи окислити саму карамель, додавши в неї трохи лимонної кислоти або соку.
При створенні шарлотки з карамеллю тісто краще ділити на 3 однакові частини. Причому 2 частини з’єднують і використовують для формування низу і бічних стінок пирога, а третина – для верхівки.
Поверхня виробу промащують збитим жовтком і посипають пудрою, а потім запікають приблизно 2/3 години при середній температурі (185°).
З корицею
Для приготування ароматного яблучного пирога готуємо:
- упаковку листкового тіста (дріжджового);
- 5-6 яблук;
- 100 г цукру;
- 60 г борошна;
- ложку лимонного соку;
- ложечку кориці меленої;
- пару щіпок мускатного горіха;
- трохи солі.
Корична шарлотка готуємо так:
- Поставити в духовку на розігрів (вона повинна прогрітися до 220°С).
- На дно підготовленої форми викласти розкачаний шар тіста (він повинен закривати не тільки дно, але і боки).
- З вимитих яблук вирізати серцевину, нарізати їх тоненькими скибочками.
- Фруктові шматочки в окремому посуді перемішати з усіма спеціями, потім розкласти на шар тіста.
- Другою половиною тіста накрити заготівлю, місця з’єднання прищипнути. Верх можна промазати збитим яйцем, щоб готовий пиріг вийшов рум’яним.
- Відправити в розігріту духовку. Приблизно через третину години накрити складеним втричі листом фольги, щоб верхня частина шарлотки не підгоріла, і випікати ще хвилин 20-25.
Перед подачею пиріг потрібно остудити протягом 1-1,5 ч.