Пиріг з яблуками з листкового тіста – 8 рецептів шарлотки

Яблучний пиріг готується не тільки на бисквитном тесті: смачною і хрусткою виходить пиріг з яблуками з листкового тіста, бездріжджового або дріжджового, зробленого своїми руками або магазинного. Чудовий аромат готовому виробу додасть ваніль або кориця, неповторний смак залишить карамель, горішки та інші фрукти. Головне – не боятися експериментувати!

Класичний пиріг з яблуками з листкового тіста

Класичний рецепт передбачає приготування шарлотки не тільки на бисквитном тесті, але і на листковому. Готову страву виходить більш ніжним і хрустким. Щоб приготувати швидкий десерт, можна використовувати покупне тісто або зробити його самостійно.

Для тіста візьмемо наступні продукти:

  • 320 г борошна;
  • 0,1 кг масла вершкового;
  • ½ Ст. води;
  • ложечка цукру;
  • чверть ложечки солі.

Технологій виготовлення листкового тіста багато. Для шарлотки більше підійде рецепт швидкого приготування (в цьому випадку готові вироби будуть менш розсипчастими, порівняно з іншими варіаціями):

  • На стіл просіяти борошно, зверху викласти подрібнену на шматочки масло. Всю масу порубати великим ножем до утворення великих крихт.
  • Цукор, сіль, всипати у воду і перемішати до розчинення.
  • Солодко-солону рідину влити в масляні крихти і швидко вимісити тісто.
  • Накрити вологою марлею чи рушником і відправити в холодильник.
  • Через 2 год охолоджену масу тоненько розкачуємо, складаємо двічі посередині (виходить 4 шари), знову розгортаємо і продовжуємо повторювати процес розкочування – складання ще 3 рази.

Тісто можна зробити заздалегідь: воно зберігається в холодильнику близько 5 діб, у замороженому стані – кілька місяців.

Тепер готуємо безпосередньо шарлотку.

Для неї крім тесту (півкіло) беремо:

  • пару яблук;
  • 50 г цукру;
  • розтоплене вершкове масло або молоко (змащувати поверхню);
  • цукрова пудра;
  • родзинки (3 ложки) додаємо в начинку за бажанням.

Як готувати:

  • Тісто ділимо навпіл, розгортаємо, розкладаємо один пласт в підготовленій формі. Форму можна змастити і звичайною водою, тоді тісто, увібравши її в себе в процесі випічки, стане ще пишніше.
  • Яблука ріжемо кубиками невеликого розміру, змішуємо їх з цукром і родзинками. Для додання приємного аромату можна вмішати трошки меленої кориці (маленьку ложечку).
  • Начинку викладаємо на тісто у формі. Щоб в процесі приготування утворюється рідина не витікала, зверху бажано посипати борошном (2 ложки) або крохмалем (1 ложка).
  • Другий пласт тесту нарізаємо на смужки однакової ширини.
  • Смуги викладаємо поверх начинки, утворюючи «плетінку», їх кінці з’єднуємо з краєм нижнього шару і добре прищипываем.
  • Промазуємо поверхню молоком або вершковим маслом.
  • Випікаємо при 200°З чверть години.
  • Температуру в духовій шафі зменшуємо до 160° і запікаємо виріб ще 10 хвилин.

Остиглу шарлотку обсипаємо пудрою і ділимо на порційні шматочки.

Як приготувати в мультиварці?

Ніжний десерт з банановим смаком можна приготувати в мультиварці.

Для цього на упаковку листкового тіста візьмемо:

  • по 2 яблука і банани;
  • 70 г горіхів (волоських);
  • цукор – близько 50 г і ще трохи, щоб посипати зверху (можна для цього взяти пудру);
  • білок від одного яйця;
  • олія вершкове -50 р.

Діяльність по приготуванню особливо не відрізняється від традиційного рецепту:

  • Готуємо тісто: розморожуємо і перекладаємо на обсипаний борошном стіл.
  • Робимо начинку: яблука, банани і горіхи подрібнюємо ножем на невеликі кубики і змішати з цукровим піском. Краще не користуватися блендером, так як в результаті вийде суміш, з якої складно виділити якийсь окремий смак і насолодитися ним.
  • Тісто розкачуємо довжиною смужкою шириною 7 див.
  • У центр смуги по всій довжині викладаємо начинку, а потім защипуємо краю.
  • Чашу мультиварки обмазуємо маслом (будь-яким), а потім у неї викладаємо отриману ковбаску, згортаючи її по спіралі.
  • Поверхня посипаємо подрібненою олією (можна дрібно порізати ножем або натерти на тертці).
  • Випікаємо в режимі «Випічка» близько 2/3 години.
  • Після закінчення часу шарлотку перевертаємо, обмазуємо білком, обсипаємо цукром і випікаємо в тому ж режимі ще близько півгодини.
  • Готову шарлотку спочатку залишаємо на чверть години в мультиварці, відкривши кришку, після перекладаємо на тарілку.

Через півгодини можна різати на порції і подавати на стіл.

З листкового бездріжджового тіста

Прекрасний пиріг з яблуками з листкового бездріжджового тіста вийде при використанні зовсім невеликого продуктового набору:

  • упаковка тесту;
  • пара яблук;
  • 2 жовтка;
  • цукор, мелена кориця – за смаком.

Готується десерт дуже швидко:

  • Розморожене тісто розкачуємо широкою смугою і викладаємо на підготовлений лист (змащений маслом або вистелене пергаментом).
  • Очищені від шкірки і серцевини фрукти тоненько нарізаємо і розкладаємо по центру пласту по всій довжині.
  • Зверху обсипаємо цукрово-коричної сумішшю.
  • Бокові сторони пласту нарізаємо однаковими горизонтальними смугами (до начинки).
  • Загортаємо смужки на начинку, з’єднуючи їх зверху (ліву і праву).
  • Промазуємо поверхню жовтками.
  • Випікаємо при 180° близько півгодини.

Відкритий пиріг з яблуками

Для соковитого десерту потрібно взяти:

  • листкове тісто (один пласт з упаковки);
  • цукор – 8 ложок;
  • яблука – 4 шт.;
  • яйце (знадобиться тільки білок).

Як готувати відкритий пиріг:

  • Промиті і очищені фрукти порізати тоненькими скибочками.
  • Тісто тонко розкачати.
  • Викласти у форму, злегка притиснувши до бічних стінок, зафіксувавши краю.
  • По колу викласти красиво пластинки яблук, присипати цукром.
  • Куточки тіста відрізати і запекти.
  • Білок збити з цукром (50 г) до піни, отриманою масою залити начинку.
  • Зверху обсипати крихтою з запечених куточків.
  • Випікати півгодини при середній температурі.
  • Залишити у формі до охолодження.

Остиглий десерт перекласти на плоске блюдо.

Простий і швидкий рецепт

Дуже швидко приготувати шарлотку з готового тіста.

Крім листкового тіста при цьому знадобляться:

  • 3 очищені і порізані тонкими скибочками яблука;
  • ½ Склянки цукру;
  • масло для змащування форми (краще вершкове);
  • жовток для змащування верху пирога.

Кулінарна діяльність в даному випадку не відрізняється особливими діями:

  • Тісто розморожуємо, ділимо на 2 нерівні частини. Обидві частини розкачуємо, більшою застеляємо промазані маслом дно і стінки форми.
  • Викладаємо в ряд яблучні шматочки, посипаємо їх цукром.
  • Прикриваємо меншим пластом тіста, прищипываем краю. В кількох місцях проколюємо виделкою.
  • Випікаємо близько 25 хв. при температурі близько 200°С.

З додаванням груш

Смачний яблучно-грушевий десерт готують з:

  • упаковки тесту (будь-якого листкового);
  • фруктів (по 2 яблука, груші);
  • цукру (150 г);
  • коньяку (1ложка);
  • 1 яйця;
  • подрібненого мигдалевого горіха (50 г).

Як готувати:

  • Тісто ділимо навпіл, розгортаємо обидві частини за розміром дека.
  • Очищені фрукти нарізаємо тоненькими скибочками, змішуємо їх в окремому посуді з коньяком.
  • На деко викладаємо один шар тіста.
  • Зверху розкладаємо фруктові шматочки, добре посипаємо їх цукром, а потім подрібненими горіхами.
  • Накриваємо другою пластиною тіста, прищипываем краю.
  • Зверху робимо невеликі проколи шпажкою або виделкою і відправляємо в холодильник на третину години.
  • Промазуємо збитим яйцем.
  • Випікаємо півгодини при 220°С.

Яблучна шарлотка з карамеллю

Солодкий пиріг виходить, якщо в якості начинки використовувати карамелизованные фрукти.

Для приготування начинки беруть:

  • 3 кислих яблука;
  • 100 г цукру;
  • 70 г вершкового масла;
  • ложечку меленої кориці для надання неповторного аромату.

Готувати карамельну начинку досить просто:

  • Очищені яблука ріжемо кубиками.
  • У сковорідці розтоплюємо масло, додаємо цукор і варимо, постійно помішуючи, до його розчинення.
  • Всипаємо фруктові кубики, корицю і варимо на невеликому вогні 2 хвилини, а після вимикаємо вогонь.

Виходить дуже солодка начинка. Саме тому яблука краще брати кислих сортів. Якщо таких немає, то можна трохи окислити саму карамель, додавши в неї трохи лимонної кислоти або соку.

При створенні шарлотки з карамеллю тісто краще ділити на 3 однакові частини. Причому 2 частини з’єднують і використовують для формування низу і бічних стінок пирога, а третина – для верхівки.

Поверхня виробу промащують збитим жовтком і посипають пудрою, а потім запікають приблизно 2/3 години при середній температурі (185°).

З корицею

Для приготування ароматного яблучного пирога готуємо:

  • упаковку листкового тіста (дріжджового);
  • 5-6 яблук;
  • 100 г цукру;
  • 60 г борошна;
  • ложку лимонного соку;
  • ложечку кориці меленої;
  • пару щіпок мускатного горіха;
  • трохи солі.

Корична шарлотка готуємо так:

  • Поставити в духовку на розігрів (вона повинна прогрітися до 220°С).
  • На дно підготовленої форми викласти розкачаний шар тіста (він повинен закривати не тільки дно, але і боки).
  • З вимитих яблук вирізати серцевину, нарізати їх тоненькими скибочками.
  • Фруктові шматочки в окремому посуді перемішати з усіма спеціями, потім розкласти на шар тіста.
  • Другою половиною тіста накрити заготівлю, місця з’єднання прищипнути. Верх можна промазати збитим яйцем, щоб готовий пиріг вийшов рум’яним.
  • Відправити в розігріту духовку. Приблизно через третину години накрити складеним втричі листом фольги, щоб верхня частина шарлотки не підгоріла, і випікати ще хвилин 20-25.

Перед подачею пиріг потрібно остудити протягом 1-1,5 ч.

Прокрутка до верху