Не всім по душі ягоди журавлини з-за їх кислого смаку, тому при всій користь цього продукту мало хто наважується є його в свіжому вигляді. А ось домашній пиріг з журавлиною дозволить не тільки насолодитися смачны десертом, але і включити в раціон корисні ягоди.
Пиріг з журавлиною – класичний рецепт
Класичний журавлинний пиріг – це пісочна основа на жовтках і начинка з свіжих ягід журавлини, залитих яєчно-цукровий гоголь-моґелем. Готується він дуже швидко і просто.
Нам буде потрібно:
- 2 яйця;
- 170 г вершкового масла;
- 300 г цукру;
- 400 г журавлини;
- 320 г борошна.
Поетапне приготування:
- З масла, жовтків і борошна замісити туге тісто, з якого після стабілізації в холодильнику сформувати основу пирога.
- Промиту журавлину укласти на піщану основу. Білки збити з цукром в пишну піну і залити нею ягоди. Ягоди перед тим, як покласти в начинку, потрібно обов’язково промити і обсушити, давши спочатку стекти вологи на друшляку, а потім розклавши їх на паперовому рушнику.
- Провівши в духовці від 30 до 50 хвилин при 175 – 180 градусах, пиріг буде готовий.
Як приготувати зі сметаною
Пиріг з журавлиною і сметаною має хрустку основу і ніжну, нагадує заварний крем, начинку з яскравими вкрапленнями ягід. Така випічка не тільки зробить смачними домашні посиденьки за чаєм, але і буде гідно виглядати на святковому столі.
Для її приготування потрібно взяти:
- 90 г м’якого вершкового масла;
- 40 г цукрової пудри;
- 3 яйця (одне з них в тісто);
- 3 г солі;
- 5 г лимонної цедри;
- 200 г борошна;
- 200 г сметани;
- 200 г журавлини;
- 100 г цукру (в тому числі, 5 г ванільного);
- 30 г крохмалю.
Рецепт пирога по кроках:
- Вершкове масло розтерти з цукровою пудрою, додати сіль, яйце, цедру і борошно. З отриманого тіста сформувати кулю, який на півгодини прибрати в холод.
- Вистелити тестом форму для випічки, зверху встановити вантаж (наприклад, квасоля або горох) і пекти 10 – 15 хвилин при 180 градусах.
- Потім прибрати вантаж, на дно рівним шаром покласти ягоди і залити їх кремом зі сметани, збитою з цукром, яйцями і крохмалем. Тепер пиріг повинен провести ще 40 хвилин в духовці до загустіння сметаною заливки.
Пісочний пиріг з журавлиною
Рубане пісочне тісто (воно ж ложнослоеное) прекрасно справляється з роллю основи для багатьох ягідних пирогів.
Для такого журавлинного пирога потрібно взяти:
- 300 г вершкового масла з морозильника;
- 360 г цукру (в тому числі, 200 в начинку);
- 2 яйця;
- 1 жовток;
- 3 г солі;
- 300 г борошна;
- 500 – 600 г журавлини;
- панірувальні сухарі.
Хід роботи:
- Масло натерти на тертці прямо в просіяне борошно і швидко перемішати все до отримання крихти. Яйця і жовток збити з цукром і сіллю до розчинення всіх кристалів. Яєчну суміш вилити в борошняну крихту і швидко зібрати тісто в грудку. Приблизно на годину прибрати його в холод.
- Журавлину разом з цукром проварити на середньому вогні до загусання. На це в середньому може знадобитися 10 – 15 хвилин.
- З стабилизировавшегося в холоді пісочного тіста сформувати основу пирога. Відправити її на 7 – 10 хвилин у духовку з робочою температурою 180 градусів, попередньо зробивши кілька проколів виделкою. Це дозволить тесту не здуватися і не пузиритися.
- У журавлинну начинку додати трохи панірувальних сухарів, щоб вони ввібрали в себе зайву вологу. Перекласти начинку трохи зазолотившуюся основу, розрівняти і ще на 10 – 12 хвилин повернути в духовку.
З замороженої ягоди
Заморожені ягоди і фрукти можна зустріти в магазинах круглий рік. Це вагомий аргумент, щоб побалувати домашніх і приготувати нескладний, але смачний пиріг з замороженої журавлиною і родзинками.
Для його виконання підготуйте:
- 190 г вершкового масла;
- 230 г цукрового піску (в тому числі, 90 г в начинку);
- 3 яйця;
- 7 г розпушувача;
- 470 г борошна;
- 270 г журавлини;
- 90 г родзинок;
- 75 мл води;
- 50 р крохмалю.
Випічка:
- Вершкове масло збити з цукром, а потім по одному ввести до нього яйця. Після цього невеликими частинами підсипати борошно, просіяне з розпушувачем і замісити туге тісто. Прибрати основу на 20 – 30 хвилин на холод.
- Промиті родзинки і заморожену журавлину викласти в сотейник, засипати цукром і влити воду. Відправити посудину на середній вогонь і варити до випаровування рідини. Трохи дати начинці охолонути, всипати в неї крохмаль і перемішати. Якщо за рецептом потрібна не морожена журавлина, то її можна швидко зробити такий, затока на кілька хвилин окропом.
- Тісто розділити в пропорції 2:1. Здебільшого сформувати основу пирога, яку заповнити начинкою, а меншу частину натерти поверх начинки через тертку. До повної готовності пиріг повинен провести в духовці приблизно 30 хвилин при t=180 – 200°С. Охолоджують випічку прямо у формі.
На дріжджовому тесті
Дуже м’яким і пухнастим, з хрусткою глянцевою скоринкою. виходить пиріг з журавлиною на дріжджовому тісті.
В його склад входять:
- 520 г борошна;
- 200 мл кефіру;
- 50 г розтопленого вершкового масла;
- 14 г сухих дріжджів;
- 80 – 100 г цукру;
- 2 яйця (1 для змазування пирога);
- 3 г солі;
- 3 г ваніліну;
- 300 – 400 г журавлини;
- 150 – 200 г винограду без кісточок.
Алгоритм випічки:
- 100 г просіяного борошна змішати з сухими дріжджами, 30 г цукру і кефіром. Отриману густу, як сметана, опару на півгодини поставити в тепло.
- Для здоби яйце змішати з 60 г цукру і розтопленим вершковим маслом. З’єднати цю суміш з опарою і замісити тісто, поступово додаючи борошно. Дати тісту підійти протягом 1 – 1,5 годин, один раз обмяв його в процесі.
- Для начинки журавлину подрібнити за допомогою м’ясорубки і змішати з цукром за смаком.
- З тіста сформувати пиріг, розкотивши частина на пергаменті в коло, а з двох скручених в косичку джгутиків зробивши бортики. Наповнити начинкою основу пирога і прикрасити його зверху гратами з тіста і виноградними ягодами.
- В духовій шафі змащений яйцем пиріг повинен провести приблизно 20 – 30 хвилин при 180 градусах.
Готуємо в мультиварці
Нескладних в приготуванні і дуже красивим зовнішнім виглядом виходить пиріг з карамелізованою разом з горіхами журавлини і бісквіта на сметані. Використання мультиварки в процесі приготування дозволяє отримати пухкий бісквіт, а завдяки тому, що журавлина виявляється зверху, випічка не потребує додаткового оформлення.
Інгредієнти, необхідні для цього журавлинного пирога:
- 250 г цукру (100 г – в начинку, 150 г – в тісто);
- 150 г вершкового масла (50 г у начинку, 100 г в тісто);
- 200 г журавлини;
- 50 г рубаних горіхів;
- 2 яйця;
- 200 мл сметани;
- 2 г ваніліну;
- 220 г борошна;
- 5 г соди;
- 5 г розпушувача;
- 4 г кориці;
- трохи солі.
Приготування:
- У чашу мультиварки, включеної на розігрів, розтопити вершкове масло для начинки і змішати його з цукром, щоб вийшла кашка. У неї висипати журавлину і горіхи, добре перемішати все і рівномірним шаром розподілити по дну мультикастрюли.
- У збите з цукром масло по одному додавати яйця, потім по черзі вводити сметану і суміш із сухих компонентів. Отримане тісто розподілити поверх журавлини. Готувати пиріг в режимі «Випічка» 60 хвилин, перевіряючи готовність зубочисткою.
Пиріг з яблуками і журавлиною
При першому погляді на цю випічку, здається, що це якийсь дивовижний красивий квітка розпустилася на блюді, але це всього лише красиво розкладені скибки яблука і ягоди журавлини. Втім, не тільки красою, але і смаком здатний полонити цей пиріг!
Перелік інгредієнтів для його випічки буде наступним:
- 120 г вершкового масла;
- 150 г цукру;
- 1 яйце;
- 240 г борошна;
- 14 г розпушувача;
- 3 г солі;
- 3 г мускатного горіха;
- 100 мл молока;
- 300 – 400 г яблук;
- 200 г журавлини;
- цукор і кориця для обсипання.
Печемо наступним чином:
- Борошно, сіль, мускатний горіх і розпушувач просіяти і гарненько перемішати. Яйця, цукор і дуже м’яке вершкове масло збити міксером до світлого стану.
- З’єднати яєчно-масляну суміш і сипучі компоненти, влити молоко і перемішати. Отримане тісто вилити у змащену маслом форму.
- Зверху у вигляді квітки викласти внахлест нарізані часточками яблука. У центр яблучного «бутона» покласти жменя журавлини, а решта ягоди розкидати в хаотичному порядку.
- Зверху посипати пиріг сумішшю цукру і кориці. Пекти при 180 градусах до готовності приблизно 40 – 50 хвилин.
Варіант з додаванням сиру
Цей пиріг з сиром і журавлиною – ще один варіант відкритого пирога з основою з пісочного тіста, який знаходиться у фаворитах у багатьох господинь завдяки ідеальним пропорціям кислого і солодкого.
До складу цієї випічки входять:
- 3 яйця;
- 250 г цукру (з них 100 г підуть в тісто);
- 100 г дуже м’якого вершкового масла;
- 5 г розпушувача;
- 200 – 220 г борошна;
- 500 г сиру;
- 200 г журавлини;
- 30 г манної крупи.
Послідовність кулінарних процесів:
- Одне яйце збити з цукровим піском. Не вимикаючи міксер, ввести в яєчну масу вершкове масло, а слідом за ним борошно і розпушувач. Вимісити дуже ніжне і пластичне тісто, яке буде схоже на пластилін. Для стабілізації прибрати його на 40 хвилин на холод.
- Щоб приготувати начинку, міксером або блендером збити яйця з цукром і сиром. Коли маса стане однорідною, додати манну крупу і вимиті ягоди журавлини, перемішати.
- З охолодженого тіста сформувати у формі основу для пирога, викласти в неї сирно-журавлинну начинку і випікати при 180 градусах приблизно 50 – 60 хвилин.
Відкритий пиріг
Надзвичайно красиво виглядає відкритий пиріг з журавлиною і м’яким безе (меренгою).
Солодкість невагомих білих меренговых «хмаринок» делікатно врівноважує ягідну кислинку.
Для основи пирога, начинки і безе потрібно взяти такі пропорції інгредієнтів:
- 3 яйця;
- 350 г цукру;
- 100 г вершкового масла (маргарину);
- 240 г борошна;
- 250 – 300 г журавлини.
Алгоритм випічки:
- Яйця розділити на білки і жовтки. Жовтки розтерти з 50 г цукру і влити в крихту з рубленого з борошном олії. Вимішувати масу, поки тісто не збереться в грудку.
- Розподілити пісочну основу по внутрішнім стінкам форми і прибрати на півгодини в холодильник. Потім випікати корж приблизно півгодини при 200 градусах до красивого золотистого кольору.
- Журавлину розім’яти з 200 г цукру. Решті солодкий пісок і охолоджені білки збити в пишну піну. Частина цієї піни (приблизно 100 мл) змішати з журавлиною.
- У зазолотившуюся в духовці основу пирога перекласти журавлинну начинку, а зверху відсадити з кондитерського мішка або просто викласти ложкою безе. Поставити пиріг в духовку і тримати до того моменту, коли меренга стане кольору кави з молоком.
Готуємо з листкового тіста
Готове листкове тісто дає великі можливості для реалізації різних смачних задумів (пироги, слойки, торти, тістечка). Так, шматок купленого в магазині або приготованого самостійно листкового тіста може перетворитися в ароматний журавлинний пиріг.
Для цього слід підготувати:
- 500 г готового листкового тіста;
- 250 г журавлини;
- 200 г буряків;
- 100 г цукру;
- 30 г картопляного крохмалю.
Випічка:
- Тісто розморозити, але частину залишити окремо, щоб з неї вирізати грати для оформлення пирога. Більший шматок розкачати і вистелити ним дно і борти форми, в якій пиріг буде пектися.
- Для начинки очищений буряк натерти на тертці з малими отворами. Окремо журавлину засипати цукром і розім’яти толкушкой для картоплі. Змішати журавлину, буряк і крохмаль.
- Викласти начинку на основу пирога, зверху оформити гратами і на 20 хвилин відправити в духовку пектися при 190 градусах.
Заливний пиріг з журавлиною
Коли хочеться приготувати щось смачненьке до чаю, виручить холодець тісто на кефірі, яке в поєднанні зі свіжими або замороженими ягодами журавлини вже перетворюється на смачний ягідний пиріг. Готової випічки певного шарму додасть легка пороша з цукрової пудри.
Перелік компонентів, які входять до складу журавлинного ласощі:
- 3 яйця;
- 300 г цукру;
- 350 мл кефіру;
- 14 г розпушувача (або 7 г соди);
- 240 г борошна;
- 100 – 150 г ягід журавлини (заморожених або свіжих);
- ванілін для аромату за смаком.
Етапи випічки:
- Збиті в пишний пінний крем курячі яйця разом з цукром, з’єднати з кефіром, ваніліном, борошном і розпушувачем. Повинно вийти текуче налите тісто.
- Форму для майбутнього пирога змастити маслом або вистелити пергаментом, перелити після цього в неї тісто, розрівняти, а зверху щедрим шаром накидати журавлину.
- Відправити наливна пиріг на 30 – 40 хвилин в духову шафу, прогрітий до 180 градусів. Подавати випічку постигла, нарізавши на порційні шматки.
Незвичайна шарлотка з ягодою
Шарлотка в уявленні багатьох – це бісквітний пиріг з яблуками. Але для нього чудово підходять і кислі ягоди журавлини. Випічка виходить яскравою і освіжаючої.
Пропорції інгредієнтів:
- 3 яйця;
- 100 г цукру;
- 130 г борошна;
- 100 г журавлини;
- 5 г розпушувача;
- м’яке вершкове масло для змащування форми.
Спосіб випічки:
- З допомогою міксера яйця з цукром перетворити в пишну піну, у яку акуратно просіяти борошно з розпушувачем. Перемішати тісто лопаткою рухами знизу вгору.
- Форму для шарлотки змастити вершковим маслом, дно посипати цукром, викласти на нього рівним шаром промиту журавлину і зверху – бісквітне тісто. Далі на 40 хвилин пиріг з журавлиною відправляється в духовку, де готуватися при 200 – 220 градусах.
Экзальский пиріг з журавлиною від Олени Чекаловой
Экзальский пиріг – це основа з пісочного тіста з найніжнішим наповненням з фруктів, ягід і крем-брюле.
Для такого пирога з журавлиною, приготованого за рецептом Олени Чекаловой з передачі «Щастя є», потрібно для тіста:
- 100 г м’якого вершкового масла;
- 40 г цукру;
- 1 яйце;
- 200 г борошна.
До складу начинки входять:
- 400 г яблук;
- 15 – 200 г журавлини;
- 100 г цукру;
- 3 жовтка;
- 125 мл жирних вершків.
Технологія випічки:
- Всі інгредієнти тесту з’єднати в одній посудині і замісити еластичне пісочне тісто. Вистелити ним підготовлену форму і прибрати на деякий час в духовку.
- Яблука нарізати тонкими скибочками й укласти на пісочну основу, зверху розподілити журавлину. Відправити пиріг в духовку до напівготовності на 30 хвилин при двохстах градусах.
- Жовтки збити з цукром, тонкою цівкою влити в них гарячі вершки і перемішати. Залити цією сумішшю пиріг і доготувати його в духовці протягом 10 – 15 хвилин.
Журавлинна випічка з лимоном
Лимон, журавлина чудово доповнюють один одного в солодкій випічці.
Так, для універсального пісочно-дріжджового пирога з клюквено-лимонною начинкою потрібно взяти:
- 400 г масла (маргарину);
- 100 мл молока;
- 50 г свіжих дріжджів;
- 410 г цукру (10 г – в тісто);
- 520 г борошна;
- 1 лимон;
- 100 – 150 г журавлини;
- 10 г ванільного цукру.
Як спекти:
- У молоці розчинити цукор і дріжджі. Масло порубати з борошном. Отриману крихту з’єднати з молочною сумішшю. Зібрати тісто в грудку і прибрати на холод.
- Лимон обшпарити окропом і разом з журавлиною пропустити через м’ясорубку. Кашку змішати з цукром.
- Тісто розділити навпіл. Одну частину розкачати в пласт товщиною 10 мм і розподілити по ньому начинку. Вкрити її другим таким же шаром. Защипнути краї пирога і спекти його до готовності (40 хвилин на середньому вогні).
Журавлина – корисна ягода, яка чудово поєднується з солодкою випічкою. Її соковитість і кислинка надають десертів особливий шарм, а насичений червоний колір – яскравість і деяку святковість.