Досить поглянути на пиріг Зебру, щоб точно зрозуміти, за що він отримав свою незвичайну назву. Але як приготувати цей смугастий десерт? Ймовірно, технологія настільки незвичайна, що повторити її в домашніх умовах неможливо?
Насправді все набагато простіше. Потрібно лише почергово виливати буквально по ложці темного і світлого тесту строго в центр. Завдяки рідкої консистенції воно буде розтікатися, утворюючи фігурні хвилі і в кінцевому підсумку перетворитися в смугастий малюнок. До речі, використовуючи різні барвники можна робити Зебру відразу декількох кольорів, що, безумовно, порадує дітей і здивує дорослих.
Пиріг Зебра — рецепт приготування
Мрієте зробити справжній святковий торт без особливих проблем? Тоді читайте наступний рецепт.
На 2 коржа:
- 400 г борошна;
- 40 р какао-порошку;
- 1/3 ч. л. соди;
- 3 ч. л. розпушувача;
- 6 яєць;
- 20 ванільного цукру;
- 260 г звичайного;
- 400 г натурального (без добавок) йогурту;
- 300 г вершкового масла.
Для крему:
- 400 г (30%) сметани;
- 75 г цукрової пудри;
- трохи ваніліну.
Для сиропу:
- 50 г води;
- 50 г цукру.
Для прикраси:
- полплитки темного шоколаду;
- 50 г вершкового масла.
Приготування:
- Збийте міксером м’яке масло з ванільним і звичайним цукром. По одному вбийте яйця і подрібніть до повного розчинення цукрових кристаликів.
- Влийте йогурт (можна замінити кефіром), збийте.
- У борошно додайте розпушувач і соду, просіяти. Порціями введіть в яєчно–йогуртную масу, щоб вийшло рідкувате тісто.
- Розділіть його на дві рівні частини, в одну вмішайте просіяний какао–порошок. Щоб домогтися однакової консистенції у іншу половину всипте стільки ж борошна.
- У выстеленную пергаментным листом форму кладіть по дві ложки і світлого коричневого тіста. Викладіть приблизно по половині тесту обох кольорів.
- Випікайте корж близько 45-55 хвилин в прогрітій до 160°С духовці. Готовий бісквіт трохи остудіть у формі, а потім дайте вилежатися ще пару годин. Аналогічно зробіть другий корж.
Збірка:
- У холодну сметану всипте цукор, додайте ванильку і пробийте в стійку масу.
- Для сиропу закип’ятіть воду, додайте цукор і варіть до його повного розчинення. Добре охолодіть.
- Просочіть обидва коржі сиропом, кремом промажте їх і всю поверхню тортика.
- Для глазурі розтопити на бані поламаний на шматочки шоколад і вершкове масло. Ще теплу масу викладіть у звичайний поліетиленовий пакет і трохи надріжте кінчик.
- Намалюйте на поверхні будь-який малюнок. Дайте настоятися виробу не менше 4-5 годин.
Пиріг Зебра в мультиварці
У переддень свята або душевного вечері не залишиться без роботи і мультиварка. В ній пиріг вийде особливо високим і повітряним.
- 1 мультист. цукру;
- 1.5 мультист. борошна;
- 3-4 ч. л. какао;
- 3 яйця;
- 1 мультист. сметани (15%);
- 1 ч. л. соди, оцет для її гасіння.
Приготування:
- У мисці збийте яйця і додайте цукровий пісок.
- Збийте протягом не більше 1 хвилини, щоб лише з’єднати інгредієнти.
- Безпосередньо над яєчно–цукрової сумішшю погасіть соду. Злегка перемішайте, додайте сметану і просіяне борошно. Швиденько подрібніть міксером.
- Злийте в окремий посуд половину (або за бажанням трохи менше, щоб отримати більш яскравий шоколадний присмак) жидковатого як на оладки тесту. Додайте в неї какао порошок.
- Мультиварочную чашу щедро змастіть маслом і присипте сирої манкою.
- Рівно в середину чаші викладіть 2 ложки світлого тіста, зверху – 1 темного і т. д., поки не закінчиться все.
- Встановіть техніку на 60 хвилин в режим «випічки», а потім ще на 20 хвилин – «підігрів».
Пиріг Зебра на сметані
Якщо в тісто додати сметану, то будь пиріг вийде неймовірно легким і пишним. Такий бісквіт стане чудовою основою для святкового торта.
- 200 г цукру;
- 3 яйця;
- 50 г м’якого вершкового масла;
- 300 г просіяного борошна;
- ½ Ч. л. соди;
- 3 ст. л. какао;
- трохи солі для контрасту і ваніліну для аромату;
- 200 г сметани.
Приготування:
- Змішайте сіль, цукор, ванілін і яйця. Пробийте до пишного стану. Додайте сметану, м’яке масло і погашену соду. Ще раз збийте.
- Додати частинами муку, залишивши 3 ст. л. Розділіть тісто навпіл, втягнувши в одну частину залишену борошно, а в другу – какао.
- Викладайте тісто по 2 ложки (поперемінно – світле і темне) строго в центр вистеленний пергаментом форми.
- Поставте форму в духовку (180°С) і випікайте пиріг приблизно 40-50 хвилин.
Як приготувати пиріг Зебра на кефірі
Якщо в холодильнику є кефір, то це відмінний привід приготувати на ньому цікавий пиріг Зебра.
- 280 г борошна і ще 1 ст. л.;
- 250 р свіжого кефіру;
- 200 г цукру;
- 3 великих яйця;
- 3 ст. л. порошку какао;
- 1 ч. л. соди.
Приготування:
- Вбийте яйця в миску і збийте їх до легкої пишноти. Не зупиняючись, цівкою всипте цукор і подрібніть до міцної піни.
- Влийте кефір кімнатної температури, перемішайте до його з’єднання з яєчно–цукрової сумішшю.
- В основну частину борошна додайте соду, просійте всі разом і лопаткою замісіть тісто. Половину злийте і додайте просіяний порошок какао. У другу частину – ложку борошна.
- У центр промасленим форми виливайте по 2 ложки темного, а потім стільки ж світлого тіста, поки витратите всі.
- Випікайте при середній температурі 180°С протягом півгодини або трохи більше. Як десерт до чаю подавати Зебру можна відразу ж, як тільки пиріг трохи охолоне. Якщо корж готуєте для торта, то його необхідно витримати близько 8-10 годин.
Домашній пиріг Зебра — докладний покроковий рецепт
Домашня випічка завжди смачніше і корисніше магазинної. Особливо, якщо в точності слідувати покрокового рецептом і знати кілька секретів, про яких розповість відео.
- 100 г гарного вершкового маргарину;
- 1 яйце;
- 1 ст. молока;
- 1.5 ст. муки;
- 0.5 ст. цукру;
- 1 ч. л. соди;
- 2 ст. л. какао.
Приготування:
- М’яке вершкове масло, яйця і цукор збийте міксером на граничній швидкості.
- Додайте молоко і погашену соду, перемішайте і частинами введіть борошно, щоб вийшло тісто, як для випічки оладиков.
- Традиційно розділіть його на дві частини, в одну всипте какао і добре перемішайте.
- Строго в центр форми виливайте по 1-2 ложки світлого і шоколадного тіста.
- Розігрійте до 180°С духову піч і, прикрутивши небагато вогонь, випікайте пиріг 40-50 хвилин. Щоб отримати великий торт, краще взяти 2-3 порції всіх зазначених продуктів.
Торт Зебра з заварним кремом
Звичайний заварний крем допоможе перетворити красивий смугастий корж і зробити з нього смачний торт для затишного чаювання.
- 1.5 ст. муки;
- 0.5 ст. цукрового піску;
- 300 г сметани;
- 2 великих яйця;
- 100 г якісного вершкового маргарину;
- 3 ст. л. хорошого какао;
- 1 ч. л. соди.
На заварний крем:
- 400 мл молока;
- 1 яйце;
- 2 ст. л. борошна;
- 4 ст. л. цукру;
- 100 г м’якого вершкового масла.
Приготування:
- Сметану збийте з яйцями, додайте цукор, розтоплений маргарин і погашену соду. Ретельно пробийте для з’єднання всіх компонентів.
- Частинами введіть борошно, щоб отримати рідкувате бісквітне тісто. Злийте приблизно половину і додайте в неї какао.
- Форму змастіть маслом, вилийте в центр пару ложок світлого, а потім темного тіста і т. д.
- Випікайте Зебру в прогрітій до 180°З печі. Поки готовий виріб остигає, займіться кремом.
- У чашці розпустіть борошно в невеликій кількості молока. Влийте молоко, що залишилося в каструльку, додайте цукор і яйце. Злегка збийте, щоб всі компоненти з’єдналися і цівкою влийте молочно–борошняну суміш. Поставте на повільний вогонь і варіть при безперервному перемішуванні, поки він не загусне. Як тільки заварний крем добре охолоне, збийте його з м’яким вершковим маслом.
- Корж розріжте вздовж на 2-3 рівні частини. Промажте їх кремом, обмажте боки і верх. За бажанням прикрасити подрібненими горішками, шоколадом, фруктами. Дайте настоятися не менше 2-4 годин.
Торт Зебра з сиром
Особливу ніжність і вишуканість пирога додасть сир. Адже його легкий смак відмінно гармонує з яскравістю какао.
- 500 г сиру;
- ½ Ст. цукру;
- 6 яєць;
- 2 ст. л. сирої манки;
- 6 ст. л. борошна;
- 10 г розпушувача;
- 2 ст. л. какао;
- 2 ст. л. сметани.
Приготування:
- Збийте цукор з яйцями, поки маса не збільшиться в 2-3 рази.
- Сир протріть через сито, додайте борошно, манку, сметану і розпушувач. Гарненько розітріть.
- З’єднати обидві маси і ретельно вимісіть тісто. Як зазвичай частина перелийте в окрему ємність і змішайте з какао.
- Виливайте тісто у форму по черзі: 1-2 ложки світлого, 1-2 – темного. Випікайте при середній температурі 180°С приблизно 45-55 хвилин.