«Зебра» — простий смачний пиріг. Свою назву він отримав завдяки чергуванню смугастих шарів. Пиріг не менш відомий, ніж проста «шарлотка». Як приготувати пиріг «Зебра» в мультиварці різними способами читайте нижче.
Пиріг Зебра в мультиварці — класичний торт
Складові:
- 6 яєць;
- 1 склянку цукрового піску;
- 1 ½ склянки борошна;
- ½ Склянки какао-порошку;
- пакетик розпушувача;
- 6 стіл. лож. олії рафінованої.
У мисочку вбиваємо яйця і додаємо цукор. Збиваємо все разом. Важливо, щоб маса збільшилася в розмірі в 2-3 рази. Для цього процес повинен бути досить довгим. В кінці буде легке освітлення маси.
Додаємо масло і знову збиваємо кілька хвилин. Всипаємо дві третини борошна і розпушувач. Все змішати ложкою, піднімаючи масу знизу вгору.
Розділити заготовку на дві рівні частини. В одну додати півсклянки борошна, а в другу-стільки ж какао. Знову акуратно перемішати масу.
Дно і боки ємності мультиварки змастити теплим вершковим маслом.
Наступна частина, мабуть, займає найбільше часу. Це викладання тесту. Його потрібно викладати на центр дна, по 2 або 3 столові ложки. Спочатку пару ложок шоколадного тіста, далі – світлого в середину шоколадного кола. Після у центр світлого знову кладемо шоколадне, а в центр шоколадного — знову світле. Продовжувати викладати тісто до тих пір, поки воно не закінчиться.
Закрити кришку, вибрати режим «Мультиповар» або «Випічка» і включити його на годину.
На замітку. Готовий бісквіт можна розрізати вздовж на два коржі і промазати кремом, а зверху залити глазур’ю. Це робиться за бажанням, пиріг досить злегка остудити і можна подавати до столу.
Рецепт приготування на кефірі
Пиріг «Зебра» на кефірі дуже добре підходить, виходить неймовірно пористим, повітряним.
- 2 яйця;
- щіпка солі;
- 0,5 скл. цукру і стільки ж кефіру;
- підлогу чайн. ложки соди;
- 150 г борошна і додатково 1 стіл. ложку;
- какао;
- 50 г вершкового масла.
Яйця збиваємо з сіллю, поступово додаючи цукровий пісок в невеликих кількостях. Маса в процесі біліє і збільшується в об’ємі. Додаємо кефір і гашену соду лимонним соком або оцтом, перемішуємо. Можна скористатися міксером на маленькій швидкості, додати борошно, тепле розтоплене вершкове масло. Ділимо тісто на дві рівні частини, в одну додаємо пару ложок какао, а в другу — борошна. Акуратно перемішати кожну частину в своїй мисці, щоб консистенція вийшла однорідною.
Далі все робиться, як і в минулому рецепті — тісто викладається по черзі і випікається. Готовий пиріг виходить ароматний, повітряний і нереально смачний.
На замітку. Після того, як все тісто викладено в каструлю, зверху можна зробити легкі розлучення зубочисткою або паличкою для суші — так зверху пиріг буде не просто смугастим, а з нехитрою цікавим малюнком.
Торт Зебра на сметані
Торт «Зебра» на сметані — простий рецепт з мінімумом складових:
- 3 яйця;
- стакан цукру;
- 200 г сметани і стільки ж олії;
- 2 скл. борошна;
- ч. л. соди;
- 2 ст. л. какао.
Розбиваємо в миску яйця, додаємо цукор і збиваємо міксером. Наступним етапом додається сметана і топлене масло.
Окремо відсипати пару ложок борошна. Борошно додати в тісто і ретельно розмішати.
Розділити тісто на дві рівні частини. Одну зробити шоколадною, додавши какао. У другу додати залишки борошна. Це необхідно для створення однакової консистенції.
Далі чашу мультиварки змастити маслом і викласти тісто по черзі двох видів. На режимі «Випічка» готувати годину, відкрити кришку, перевірити готовність сухий зубочисткою. Якщо вона залишилася сухою — пиріг готовий. Дістати його і помістити на сервірувальне блюдо.
На замітку. Для більш насиченого смаку можна замінити какао топленим шоколадом.
З додаванням маку в мультиварці
Оригінальний пиріг виходить з маком і сиром. Така незвичайна «зебра» точно приємно здивує ваших рідних і друзів.
- 200 г макових зерен;
- склянку окропу;
- 3 яйця;
- пачка сиру;
- 3 лож. крохмалю;
- 3 лож. цукру;
- пакетик ваніліну;
- 1,5 скл. борошна;
- пачка розпушувача 10 р.
Мак запарити на третину години окропом. Тим часом сир гарненько подрібнити заглибним блендером або виделкою, щоб зернистість перетворилася в ніжну однорідну консистенцію. Додати крохмаль, два яйця, пару ложок цукру і ваніль, збити гарненько.
Мак опустити на сито, дати стекти рідини.
Розділити суміш на дві порції. В одну всипати мак і змішати. В окремій ємності збити яйце і ложку цукру, відразу включити розтоплене трохи тепле масло.
В окремій ємності змішати борошно, розпушувач, влити солодку яєчну масу. Замісити тісто. Виходить досить круте тісто приємного топленого відтінку. Вимісити вручну, скачати в кульку, після розкачати колом. Викласти коло на дно мультиварки. На основу вилити по черзі, як і в попередніх рецептах, біле і макове тісто. Закрити кришку і випікати годину на програмі «Випічка».
Готуємо на молоці
- 4 яйця;
- 310 г борошна;
- 85 мл молока;
- 2 ст. л. какао;
- 2 ч. л. розпушувача;
- 215 г вершкового масла;
- 230 г цукру.
Масло розтопити в мікрохвильовій печі і за допомогою міксера або блендера з’єднати з цукром, щоб солодкий компонент максимально розчинився. По одному додати і збити яйця. Просіяти невеликими порціями борошно і розпушувач, знову збити. Молоко трохи підігріти і влити в заготовку, перемішати.
Розлити тісто рівними порціями дві миски. В одну всипати какао і добре перемішати. Викласти в чашу за аналогією з попередніми варіантами, і випекти хвилин 40 на програмі «Випічка».
Нюанси приготування в мультиварці: Поларіс, Редмонд
За технологією нагріву, обсягом і часу приготування різниці між мультиварками Поларіс і Редмонд немає. Для пирога підійде режим «Випічка», який є в обох печах. Рекомендується для початку випікати пиріг 40 хвилин, якщо виявиться, що цього часу недостатньо — збільшити тривалість ще хвилин на 10. Перевіряти готовність зубочисткою: якщо залишається сухою, і тісто до неї не липне, значить, випічку можна діставати.