Соковита сливова начинка будь-яку випічку перетворює на шедевр. Для тарти або пирогів зі сливами знайшлося місце навіть в меню мішленівських ресторанів. Тим більше не обходиться без них і домашня кухня.
Пісочний пиріг зі сливами
Якими б щільними та міцними здавалися фрукти, у спеку духовки вони віддають сік, і пиріг завжди ризикує відволожитися і не пропектися.
У цьому класичному рецепті застосовується старовинний секрет запікання соковитих фруктів і ягід.
Для пісочного тіста:
- 250 г борошна;
- яйце;
- 50 г цукру;
- 130 г вершкового масла.
Тісто повинне вийти пластичне, але не липке. З ним легко працювати.
- В миску борошно просівають.
- До неї додають м’яке масло, яйце і цукор. Для замісу можна використовувати кухонний комбайн або міксер.
- Роз’ємну форму застеляють папером для випічки.
- З тіста розкачують круглу коржик і акуратно переносять її у форму. По краях потрібно виліпити бортики близько 2 – 2,5 см заввишки.
На отримане кількість тіста знадобиться:
- 500 – 700 г сливи:
- 30 г крохмалю;
- 100 г цукру.
Сливи можна нарізати половинками або трохи дрібніше, але не дуже тонкими скибочками.
- Шар тесту посипати крохмалем, який вбере частина соку.
- Фрукти укласти у вигляді великої хризантеми.
- Випікати 35 – 40 хвилин при 190ºС.
- Готовий пиріг повністю остудити.
- Увага фокус! Цукром посипати остигнула начинку. Він розтане на вологих фруктових часточках, але не викличе рясного освіти соку.
Зверху пісочний пиріг зі сливами можна прикрасити мигдалевими пелюстками.
З листкового тіста
Щоб випічка вийшла не дуже солодким, можна приготувати пиріг з листкового тіста.
Завжди до послуг господині заморожені напівфабрикати з супермаркету, але якщо є час і ентузіазм, зробити самостійно таке тісто теж нескладно.
Інгредієнти прості:
- 500 г борошна;
- 250 мл холодної води;
- яйце;
- ложка рослинної або оливкової олії;
- ложка оцту;
- 5 г цукру;
- 5 г солі.
Знадобиться ще одне яйце для того, щоб змастити пиріг зверху.
Для начинки:
- 500 г сливи;
- 40 г крохмалю;
- 100 г цукру.
Розкочують тісто шарами за допомогою вершкового масла, його потрібно ціла пачка.
- Інгредієнти змішують. Тісто виходить ніжне і м’яке.
- Його ділять на чотири частини і кожну розкачують окремо.
- Листи тесту рясно змащують маслом і намотують на качалку змазаним шаром всередину. Потрібно зробити щільний тугий згорток.
- «Лялечку» розрізають вздовж гострим ножем і ще раз згортають.
- Тісто охолоджують в холодильнику хвилин 20 – 30. Якщо охолодити його дуже сильно, пласти буде важко розкачувати.
- На змащений або застелений пергаментом деко викладають підготовлений пласт листкового тіста.
- На нього відправляють обкачані в крохмалі часточки злив.
- Пиріг закривають другим листом тесту. Краї защипують і зверху роблять невеликі отвори, щоб виходив пар. Верхній пласт тіста можна заздалегідь красиво перфорувати: вирізати на ньому формочкою акуратні отвори у вигляді квіточок або зірок.
- Верх пирога змащують жовтком і злегка притрушують цукром.
- Пиріг з листкового тіста випікають при 200 º с не більш півгодини. Перші 10 хвилин духовку не відкривати, бо тісто не підніметься при сильних перепадах температури.
Дріжджова випічка
Основа з дріжджового тіста ідеально поєднується з насиченим смаком кисло-солодкої «Угорки».
Для пирога:
- 300 г борошна;
- два жовтки;
- 50 г вершкового масла;
- 130 мл молока;
- 50 г цукру;
- 20 г свіжих дріжджів;
- по чайній ложці солі і ванільного цукру;
- 1 кг слив;
- 100 г мелених ванільних сухарів або сухого бісквіта.
Щоб дно пирога пропеклося і не відвологло від соку, фруктову начинку викладають на «подушку». Панірувальні сухарі, які найчастіше рекомендують використовувати для цієї мети, не прикрасять смак пирога. Краще використовувати сухі крихти від здоби, бісквіта або печива кшталт «Дамських пальчиків».
- Для опари рівні частини дріжджів, цукру і борошна розпускають в теплому молоці і залишають під рушником. Через годину – півтора рідка суміш запіниться, і її можна буде використовувати.
- Борошно, цукор, сіль і ванілін просівають в миску. Вливають до них жовтки і опару.
- Тісто замішують, додаючи в нього розм’якшене вершкове масло. Так воно не завадить роботі дріжджів.
- Куля готового тіста накривають серветкою й залишають в теплі «підходити». На це знадобиться хвилин сорок.
- Тим часом готується начинка. Фрукти миють і обов’язково витирають, щоб зайва рідина не потрапила в пиріг. Нарізати сливу краще половинками.
- Тісто для дріжджового пирога розкочується завтовшки не більше сантиметра.
- У змащеній формі воно розміщується так, щоб краї його утворили бортики.
- На дно пирога рівним шаром насипають «подушку» з крихт або сухарів.
- Зливу розкладається колами, щоб вийшов акуратний візерунок, і дно повністю закрилося.
- Зверху фруктові скибочки можна притрусити корицею або ваніллю.
- Випікати 30 – 40 хвилин при 180 º с.
Сирний пиріг зі сливами
Виключно ніжний вершковий смак сирного сливового пирога.
Для солодкого сирного тіста потрібно:
- 160 г борошна;
- 200 г цукру;
- 3 яйця;
- 150 г сиру;
- 5 г розпушувача.
Свіжі сливи використовують за обставинами: скільки поміститься в форму.
- Збити яйця з цукром. Сир розтерти в окремій мисці, розбивши всі грудочки, і перекласти його до яєць.
- Борошно і розпушувач просіяти в сирно-яєчну суміш. Тісто вийде рідке, як для млинців.
- Вилити його в змащену форму, викласти зверху половинки фруктів на невеликій відстані один від одного. Пиріг підніметься і сливи «потонуть».
- Випікати при 170º с хвилин 30 – 40 до приємної золотистої скоринки.
- Остиглий пиріг посипати цукровою пудрою.
Варіант для тих, хто постить
Приголомшливо смачний пиріг з хрусткою горіховою скоринкою. Жодних продуктів тваринного походження рецепт не містить. Такий десерт прикрасить меню не тільки православних, підтримують Пост, але і прихильників буддизму, індуїзму, а також строгих вегетаріанців і веганів.
Для основи:
- 50 р фундука;
- 200 г борошна;
- 100 г твердого кокосового масла, можна замінити маргарином;
- 50 г цукру;
- 70 г води;
- 20 г горіхового лікеру.
Для начинки:
- 600 г сливи;
- 10 г цукру;
- 10 г кориці.
У зимовий Пост доведеться використовувати консервовані або заморожені фрукти, які виділять дуже багато соку. Можна використовувати його замість води, зазначеної в рецепті. Смак пирога від цього тільки виграє.
- Горіхи підсмажити і ретельно подрібнити.
- Заморожене масло порубати ножем, потроху додати до нього борошно, цукор і горіхи, розтираючи все в крихту.
- Влити сік і лікер. Невелика кількість рідини дозволить зліпити крихту в загальну щільну масу.
- Грудку тіста потримати в холодильнику близько півгодини.
- Після закінчення цього часу форму застелити пергаментом і викласти на дно розкатане тісто. Сформувати бортики.
- Викласти нарізані сливи, посипати пиріг з корицею і цукром. Випікати близько 40 хвилин при 180 º с.
Швидкий і простий рецепт
Експрес-пиріг готується за простим принципом: все змішати – і в духовку!
Продукти:
- 150 г вершкового масла;
- 100 г цукру;
- 3 яйця;
- 100 г мигдалю;
- 160 г борошна;
- 5 г пекарського порошку;
- 400 г свіжих слив;
- 10 г крохмалю.
За допомогою блендера можна швидко і просто підготувати інгредієнти. Продукти для пирога завантажують в апарат по черзі і відразу вимішують до однорідного стану.
- Горіхи подрібнюють. Додають в них розм’якшене масло, цукор, яйця.
- Борошно з’єднують з пекарським порошком і просівають її в загальну суміш. Поспіх поспіхом, але пиріг повинен бути м’яким, тому технологію потрібно дотримуватися.
- Сливи нарізають дрібними шматочками і обвалюють їх в крохмалі, щоб тісто не забарвилося соком.
- Шматочки фруктів змішують з тістом за допомогою ложки і всю масу викладають у змащену форму.
- Випікають пиріг при 180 º с 30 – 40 хвилин.
З яблуками
Традиційний сезонний дует – яблука і сливи. Щоб смак начинки був гармонійним, сливи потрібні солодкі, а яблука – кислі.
На кілограм фруктів:
- 150 г масла вершкового;
- 100 г цукру;
- 200 г борошна;
- два яйця;
- 5 г розпушувача;
- 30 г фермерських вершків або сметани.
Тісто вийде, як для оладок – густе і в’язке.
- Вершкове масло розтопити, але не нагрівати.
- Збити яйця з цукром.
- Все змішати, влити вершки або сметану.
- Борошно просіяти прямо в тісто, відразу додати розпушувач.
- Форму застелити пергаментом.
- Викласти тісто і розрівняти його.
- Фрукти порізати часточками і розкласти зверху, обережно втираючи.
- Випікати 30 – 35 хвилин при 190ºС.
Страсбурзький пиріг зі сливами
Для знаменитого ельзаського пирога окремо готується пісочне тісто для основи і рідка заливка з сиру.
У тісто підготуйте:
- 200 г борошна;
- 150 г масла вершкового;
- 50 г цукру;
- яйце;
- 5 г розпушувача;
- корицю,
- щіпку солі.
У крем потрібно взяти:
- два яйця;
- 100 г крохмалю;
- 250 мл жирної сметани або вершків;
- 200 г сиру;
- 150 г цукру.
Буде потрібно не менше 500 г свіжих слив.
Варто підібрати солодкий сорт з тонкою шкіркою.
- Фрукти розрізають навпіл і обсушують на серветці.
- Для тесту не обов’язково збивати яйця масло і розтирати. Можна змішати всі інгредієнти в міксері.
- Борошно окремо просіяти і потроху додати в тісто. Замішують пісочне швидко і енергійно, інакше воно «затягнеться» і пиріг вийде жорстким.
- Готове тісто прохолоджують близько півгодини.
У цей час можна зайнятися сирним кремом.
Для нього важливо правильно підготувати інгредієнти:
- Білки збивають у міцну піну. Якщо доведеться робити це вручну, можна додати сіль на кінчику ножа.
- Жовтки розтирають з цукром до стану білої пасти.
- У сирі розбивають всі грудочки і змішують його зі сметаною і крохмалем до однорідного стану.
- У глибокій формі тісто розминають на дні так, щоб утворилися високі борти, оскільки крем сильно збільшиться в об’ємі і може перелитися через край.
- Коли основа пирога сформована, з’єднують усі частини крему: сир, жовтки і білки.
- На тісто зрізом вниз викладають фрукти.
- Пиріг заливають сирним кремом і випікають страсбурзький пиріг при 180 º с близько 35 – 40 хвилин.
Сливовий пиріг-перевертиш
Цей вид французького тарта випікається «вниз головою», а при поданні перевертається на сервірувальне блюдо. Звідси і його забавна назва.
Для тіста:
- 400 г борошна (чверть можна замінити тертими горіхами);
- 200 г вершкового масла;
- два яйця;
- 160 г цукру;
- 80 мл вершків;
- 5 г розпушувача.
Для карамельної скоринки:
- 80 г цукру;
- 800 р твердих злив.
Спочатку форма для випічки розігрівається на плиті і в ній готують карамель.
- Цукор топлять на повільному вогні до тих пір, поки не з’явиться аромат карамелі. Все відбудеться за пару хвилин. Не можна перепалити карамель, інакше скоринка у пирога вийде гіркуватою.
- У форму зрізом вниз викладають половинки слив.
- Ємність з карамеллю і сливами відставляють з плити і остуджують.
- Масло розтирають з цукром так, щоб не залишилося твердих крупинок.
- Додають яйця, вершки і горіхи, потроху вводять борошно, перемішану з розпушувачем.
- Тісто виходить напіврідким. Його доведеться викладати ложкою, рівномірно розподіляючи поверх злив.
- Випікати пиріг 40 хвилин при 180 º с. Перевертати остившім.
Готуємо в мультиварці
Пиріг-перевертиш легко приготувати і в мультиварці. Не буде ніяких проблем і з карамеллю.
Для тіста:
- 200 г борошна;
- 150 г цукру;
- пакетик ваніліну;
- 3 яйця;
- 80 г вершків;
- 150 г вершкового масла;
- 10 г розпушувача;
- сіль.
Злив потрібно стільки, щоб повністю закрити дно.
- В миску кладуть 50 г цукру і шматочок масла.
- Включають режим «Смаження» на пару хвилин, до повного розчинення цукру.
- Половинки фруктів викладають в карамель зрізом вниз.
- У міксері замішують тісто: з’єднують яйця, сіль, цукор, вершки, масло.
- Потроху підсипають борошно з розпушувачем. Маса виходить тягучим, дуже м’якою і пластичною.
- Тестом закривають сливу і випікають пиріг протягом години.
Рецепт від Юлії Висоцької
Авторський рецепт сливової шарлотки від Юлії Висоцької, як і всі її кулінарні шедеври, відрізняє простота приготування.
Сливова увертюра:
- фрукти помити, обсушити;
- нарізати половинками;
- викласти на дно форми зрізом вниз.
Юлія Олександрівна рекомендує випікати і подавати пиріг в керамічній формі, так як структура його вийти дуже ніжною. При перенесенні на сервірувальне блюдо він може зламатися.
Сюїта:
- 110 р масла;
- 100 г цукру;
- 2 яйця;
- 90 г борошна;
- 7 г розпушувача;
- ванільний екстракт.
Для того щоб тісто вважалося бісквітним, тут дуже багато олії. Пісочним його теж не назвеш, тому що воно дуже в’язке і липке.
- Цукор і масло розтерти. Без фанатизму, тільки щоб розчинити цукор.
- Вбити яйця по одному.
- Всипати борошно і розпушувач.
- Влити декілька крапель ванільного екстракту.
- Вимісити тісто і викласти на сливи.
Заключний акорд – горіхова присипка:
- 60 г обсмаженого фундука;
- 90 г борошна;
- 50 г цукру.
Присипка запечеться у вигляді м’якою солодкою скоринки, а горіхи додадуть їй чудовий аромат і пишність. Без цього доповнення пиріг втратить частину своєї чарівності, тому не варто нею нехтувати.
- Всі інгредієнти подрібнити і перемішати у блендері.
- Висипати на тісто.
- Випікати 45 – 50 хвилин при 180 º с.