Смородина – ягода, в якій міститься величезна кількість вітаміну С і калію. З цієї причини господині намагаються заготовити їх на зиму у вигляді джемів, варення, компотів, і звичайно заморозити, щоб балувати сім’ю чимось особливо смачним. Пиріг зі смородиною вважається дуже смачним, і головне корисним стравою. Розглянемо 10 оригінальних і смачних рецептів.
Пісочний пиріг зі смородиною в духовці
Любителі простих і смачних пирогів можуть побалувати себе саме таким рецептом.
Для його приготування візьмемо:
- 300 г борошна;
- ч. л. розпушувача;
- 180 г масла;
- склянка цукрової пудри;
- 2 яйця;
- цедра лимона;
- ч. л. крохмалю;
- 300 г смородини.
Візьмемо глибоку ємність, в яку помістимо борошно з розпушувачем. Все змішуємо, і потім додаємо пів склянки пудри. Масло заздалегідь дістати з холодильника, і потім додати в борошняну суміш. Туди ж відправте 2 жовтки, попередньо відокремивши в окрему ємність білки. Тепер, можна додати цедру і ще раз все змішати.
Тісто залишаємо в холодильнику на чверть години. Після необхідно змастити форму і акуратно викласти тісто на дно, виліпивши бортики. Піч будемо при 180°С 25 хвилин. Поки основа пирога буде дбати і потім остигати, підготуємо начинку.
Взобьем білки з пудрою до густої піни, поступово додаючи туди сіль і крохмаль. У нашому пирозі будуть не тільки печені ягоди в начинці, але і свіжі, тому частина ягід змішуємо з білками і викладаємо в остигнула основу і випікаємо хвилин 10, а частиною після прикрасимо пиріг зверху.
Коли пісочний пиріг зі смородиною готовий, його можна посипати пудрою.
Випічка з листкового тіста
Таке ласощі припаде до смаку будь-якому любителю солоденького. А якщо до столу подати зі збитими вершками, або ж кульками морозива, то гостей від солоденького точно не відірвеш.
Отже, беремо:
- ½ Кг листкового тіста;
- 1 ст. л. цукрової пудри;
- 1 жовток;
- 1 ст. л. крохмалю;
- ½ Ст. цукру;
- 300 г смородини.
Відправляємо в блендер смородину разом з цукром, подрібнюємо і після додаємо крохмаль.
Завдяки крохмалю начинка не буде розтікатися, а загусне.
Шматок тіста ділимо на дві частини. Одну розкачуємо і викладаємо на змащене деко, потім викладаємо начинку, і тільки потім приступаємо до прикраси верху пирога. Розкачати пласт тіста, ріжемо його на смужки, і прикрашаємо пиріг у вигляді решітки. Краї добре потрібно скріпити, можна скористатися зубочистками.
Всі змащують жовтком і поставити в духовку на півгодини випікатися, при 200°С. Після приготування, посипаємо пудрою.
З замороженої ягоди зі сметаною
Сметана чудово поєднується з ягодами. Пропонуємо спробувати дуже ніжний варіант пирога, який сподобається всім.
Підготуємо:
- ¼ Кг борошна;
- ½ Ст. цукру;
- 2 яйця;
- 100 г масла;
- 1 ч. л. соди;
- ½ Кг смородини;
- 1/3 л сметани.
Просіяне борошно перетираємо з маслом до стану крихти. Туди ж відправляємо соду і 100 г цукру. Змішуємо і додаємо яйце. Коли консистенція стане однорідною, тісто готове, і його можна акуратно розподілити по дну форми, зробивши бортики по краях. Розморожені ягоди викладаємо на дно.
Друге яйце змішується з цукром, потім додається в суміш сметана і все добре збивається. Заливаємо отриманою масою смородину рівномірно.
Випікати пиріг з замороженої смородини і сметаною необхідно при 180°С.
Пиріг зі смородиною в мультиварці
Випікати смачні пироги вийде не тільки в духовці, але і в мультиварці.
Підготуйте:
- 300 г цукру;
- 4 яйця;
- 1,5 ст. борошна;
- ч. л. розпушувача;
- сіль;
- ½ Кг смородини.
Перед тим як збивати яйця, їх можна охолодити. Тоді вони краще взобьются і пиріг вийде дуже пишним.
Взобьем міксером яйця з цукром і сіллю. Після засиплемо в суміш борошно і розпушувач, і все добре перемішати. Буде тісто схоже на густу сметану. Тепер можна засипати в масу смородину. Все потрібно перемішати, але доведеться робити це дуже акуратно. Після, можна поміщати рідину в ємність мультиварки і випікати. Після готовності можна пудрою і прикрасити ягідками.
Як бачите, ми готуємо пиріг в мультиварці швидко і просто. Вам теж варто спробувати!
З додаванням сиру
Як ми з’ясували вище, смородина добре поєднується зі сметаною. Тепер же, ми пропонуємо спробувати рецептик з додаванням сиру. Можете бути впевнені, виходить дуже смачна випічка.
Підготуємо для тіста:
- склянка борошна;
- трохи розпушувача;
- 150 р масла;
- ½ Ст. цукру;
- 60 мл сметани.
Для начинки знадобиться:
- ½ Кг сиру;
- ½ Ст. цукру;
- ½ Ст. сметани;
- ванілін;
- 1 ст. л. крохмалю;
- 1/3 кг смородини;
- пудра.
Перетираємо борошно з маслом і розпушувачем поки не вийде крихта. Після засипаємо цукор, все добре перемішуємо і після ставимо в холодильник на чверть години.
Все окрім ягід і пудри зі складу для начинки відправляємо в блендер. Змішуємо. Тісто необхідно викласти на дно форми так, щоб по краях воно виступало. У центр виливаємо начинку, на неї викладаємо смородину, і потім ставимо випікатися на ½ години при 180°С.
Коли все готово, пиріг можна посипати пудрою.
Заливна випічка на кефірі
Така випічка має свої переваги, як мінімум швидкість приготування. Так що якщо вам терміново потрібно спекти щось перед приходом гостей, то цей варіант буде ідеальним.
Беремо:
- яйце – 2 шт.;
- кефір – 1/3 л;
- борошно – ½ кг;
- цукор – ½ склянки для тіста і 100 г начинка;
- смородина – 1/3 кг;
- сода – 0,5 ч. л.;
- пудра.
Розігріти духовку до 180°С. Змішайте ягоди з цукром (цукровою пудрою) і займіться приготуванням тіста.
Якщо ягоди заморожені, їх треба розморозити, промити і просушити на серветці.
Міксером або в блендері збийте яйця з цукром, після виливаємо кефір і додаємо соду. Нехай тісто постоїть, щоб сода з кефіром вступили в реакцію. Борошно засипається по частинах, поступово втручаючись. Вийде густа маса, як сметана.
Форму підготуйте заздалегідь – змастіть маслом. Можна використовувати силіконову форму. Виливаємо тісто у форму, засипаємо туди ягоди, розподіляємо їх рівномірно.
Ставимо в духовку на 40 хвилин. Після приготування залиште пиріг ще на 15 хвилин у духовці. Коли дістанете, прикрасьте свіжими ягодами і пудрою.
Відкритий пиріг зі смородиною
Такий пиріг найчастіше готують з пісочного тіста. Рецепт описаний вище. Начинку для нього можна приготувати з смородини з сиром.
Для начинки візьмемо:
- сир – ½ кг;
- пудра – ст.;
- ст. л. крохмалю;
- 400 г смородини;
- ванілін.
Всі частини начинки крім смородини змішуємо, гарненько збиваємо міксером і тільки потім додаємо ягідки. Акуратно перемішуємо. Після розкладаємо тісто у форму, залишаємо бортики. Має вийти як би козуб, в яке викладемо рівномірним шаром начинку.
Духовка розігрівається до 180°С, випікається приблизно 30 хв. Після приготування присипаємо цукровою пудрою.
Смачна дріжджова випічка
Дріжджове тісто забирає багато часу на відміну від інших видів, але на виході, ви отримаєте чудовий пиріг, який точно сподобається всім гостям.
Візьмемо:
- ½ Кг борошна;
- 60 г цукру;
- 100 г масла;
- 2 яйця;
- 1 ст. л. дріжджів;
- 1/5 л молока;
- сіль і ванілін за смаком.
Для начинки:
- 300 г смородини;
- 0,5 ст. цукру;
- яйце.
Смородину засипаємо цукром і перетираємо. Прибираємо в холодильник, будемо готувати тісто.
У тепле молоко додаємо дріжджі і цукор. Накриваємо і чекаємо чверть години. Додамо сіль і розм’якшене масло. Все розмішуємо. Виливаємо 2 яйця, перемішуємо, потім насипаємо порціями просіяне борошно. Тісто не повинно липнути до рук, і при цьому залишається м’яким. За 1,5 години воно має піднятися в кілька разів краще, якщо ви подобьете його разок.
Від тесту відбираємо невеликий шматочок, залишок, викладаємо у круглу форму, змащену маслом. Робимо бортики, і викладаємо начинку. З решти шматочки, робимо косичку, викладаємо верх. Змащуємо яєчком, і залишаємо в духовці на півгодини, розігрівши її до 180°С.
Зі смородиновим варенням
Коли під рукою не виявилося свіжих ягід, можна скористатися варенням з чорної смородини.
Для пирога підготуємо:
- 700 р борошна;
- 200 р масла;
- ванілін;
- ¼ Кг цукру;
- 0,5 ч. л. соди, гашеного оцтом;
- 2 яйця;
- 200 мл варення.
Масло попередньо розтоплюється і змішується з ваніліном. Потім кладемо цукор, перемішуємо, після чого вбиваємо яйця, борошно, соду і все вимішуємо.
Ділимо тісто на дві частини, одна більша, друга менша. Велику, викладаємо у форму, руками розкладаємо по всій її поверхні. Намазуємо варенням. У другу частину тіста, додаємо ще пів склянки борошна, добре вимішуємо, кладемо в холодильник на чверть години, і після тремо на тертці. Отриманої крихтою засипаємо варення і ставимо в духовку випікатися.
Печемо півгодини при 200°С.
Пиріг зі смородиною і безе
Дуже ніжний пиріг, для приготування якого потрібні такі продукти:
- борошно – ¼ кг;
- масло – 150 г;
- сметана – 3 ст. л;
- розпушувач – 1,5 ч. л;
- смородина чорна – 200 г;
- крохмаль – 4 ст. л;
- білки – 3 шт.;
- цукор – 2/3 склянки.
У розм’якшене масло додамо сметану, потім борошно і розпушувач. Усе ретельно змішується і залишають у холодильнику на пів години. Дістаємо тісто, розкладаємо по дну форми, формуючи бортики. Робимо в коржі невеликі проколи вилкою, кладемо зверху папір, і викладаємо вантаж (можна використовувати квасоля). Ставимо в духову і в такому вигляді випікаємо чверть години на 180°С.
Смородину моєму, сушимо і додаємо в неї половину крохмалю. Білки збиваємо з цукром до стійкої піни, туди ж відправляємо залишок крохмалю, щоб отримана маса добре трималася.
Крохмаль забере зайву рідину.
Ягоди і безе ділимо на дві частини. Тобто викладаємо спочатку на корж шар смородини, потім безе і знову повторюємо. Випікають пиріг годину, при 150°С.