Пиріжки з фаршем – одне з традиційних російських страв. Їх готують із дріжджового, опарного, листкового тіста. Фарш, як і тісто, можна придбати в магазині. Але найсмачніші пиріжки вийдуть, якщо зробити їх самостійно.
Класичні пиріжки з м’ясним фаршем
Продукти для тіста:
- 0,8 кг борошна;
- стакан молока;
- 3 курячих яйця;
- півсклянки олії;
- 65 мл підігрітої води;
- 50 г цукру;
- 1 ч. л. солі;
- 7 р активних сухих дріжджів;
- 3 склянки соняшникової олії для обсмажування.
Начинка з фаршу для пиріжків:
- 0,7 кг яловичого фаршу;
- головка ріпчастої цибулі;
- кріп сушений і чорний перець;
- ложечка солі.
Інструкція до приготування:
- Фарш підсмажити на сухій сковороді, поки він не змінить колір. Злити зайвий жир.
- Цибулю подрібнити і кинути до фаршу. Протушкувати, доки цибуля не стане прозорим. Посолити і поперчити, додати кріп. Прибрати на час, щоб начинка охолола.
- Розведені у воді дріжджі прибрати в тепло до утворення піни.
- Молоко прогріти на маленькому вогні. Збивати віночком весь час, по черзі додавати яйця, масло і сіль з цукром. Прибрати з плити.
- Половину борошна викласти в глибоку ємність і потроху всипати в рідину з молоком. Потім залишки борошна і дріжджі по черзі, весь час перемішувати. Тісто замішувати, поки не перестане липнути. Якщо борошна недостатньо, додати ще. Накрити посуд з тістом і прибрати в тепле місце. Воно повинно стати більше в два рази.
- Стіл трохи посипати борошном і викласти готове тісто. Розділити його на шматочки розміром з м’ячик для гольфу і розкачати коржі по 15 див.
- Викласти на кожну по великій ложці фаршу. Щільно защипнути, накрити підготовлені пиріжки і залишити на 10 хвилин.
- Розжарити масло до 190 С в глибокій сковороді. Смажити до рум’яного кольору з обох сторін. Блюдо застелити паперовими серветками і викласти випічку.
Порада: при смаженні пиріжків в маслі варто класти серветки після кожного шару, щоб вбралося зайве.
З додаванням в начинку рису
Що знадобиться:
- півкіло фаршу з будь-якого м’яса;
- 200 г рису;
- 2 середні цибулини;
- перець і сіль;
- олія соняшникова.
Тісто приготувати, як у попередньому рецепті.
Пиріжки з фаршем і рисом:
- Зробити тісто і відкласти, щоб збільшувалася.
- Зварити до готовності рис у підсоленій воді. Залишити до охолодження.
- Маленькими кубиками порізати цибулю, обсмажити пару хвилин. Кинути фарш, додати перець і сіль, готувати не менше 20 хвилин.
- До фаршу додати рис, перемішати начинку і зняти з плити, залишити до охолодження.
- Зробити коржі з тіста, заповнити начинкою і скріпити краї.
- Смажити, як у попередньому рецепті. Викласти на блюдо з серветками.
З листкового тіста
З чого зробити тісто:
- кіло борошна;
- 0,8 кг маргарину;
- 350 мл холодної води;
- 2 яйця;
- ложечка солі;
- 2 більше ложки оцту.
Начинку:
- 0,4 кг фаршу;
- 2 яйця;
- цибулина;
- сіль і перець.
Пиріжки з м’ясом з листкового тіста:
- У миску розбити яйця, насипати сіль і оцет, розмішати. Налити води і зробити рівномірну рідина. Прибрати в холодильник.
- Борошно висипати на стіл. Іноді занурювати в неї маргарин і натирати його на великій тертці. В кінці змішати борошно і маргарин.
- Зробити гірку, в ній маленьку ямочку. Потроху наливати рідку частину і швидко зробити тісто. Його не можна місити: треба піднімати з країв до середини, складати і притиснути.
- Залишилися шматочки зібрати, додати до кого тіста і зробити прямокутний шматок. Прибрати в холодильник на 2 години. Ідеальний час – 10-12 годин.
- Цибулю подрібнити в кубики, з’єднати з фаршем. Посолити і поперчити, вбити 1 яйце і заважати до гладкості.
- Тісто дістати з холодильника, розкачати і нарізати квадратиками. Залишився яйце розділити на білок і жовток.
- Краї квадратиків змастити білком, викласти фарш і зробити трикутні пиріжки. Зверху зробити кілька надрізів.На деко постелити пергаментний папір і розподілити пиріжки.
- Змастити верхню частину тіста жовтком, тоді колір буде рум’яний. Запікати в духовці при 190 С від 40 хвилин і подавати відразу після готовності.
Печені в духовці пиріжки з м’ясом
Інгредієнти для тіста:
- 270 мл молока;
- кіло борошна;
- 2 ложечки сухих дріжджів;
- 70 мл олії соняшникової;
- 1 яйце;
- 20 г цукру;
- 7 г солі.
Для начинки:
- 0,9 кг фаршу з баранини і яловичини;
- 1 цибулина;
- 2 морквини;
- олія рослинна;
- 5 г солі;
- 3 р меленого перцю;
- жовток, щоб змастити верх.
Рецепт пиріжків з фаршем в духовці:
- З’єднати з дріжджами підігріте молоко. Вбити яйце, насипати цукор і сіль. Зробити однорідний склад.
- Потроху насипати борошно, замісити пружне тісто. Додати олії і знову вимісити. Прибрати в тепло на годину, обминати 1-2 рази.
- Цибулю нашаткувати дрібно, моркву пропустити крізь крупну тертку. Розігріти сковороду і підсмажити цибулю пару хвилин, додати моркву, після неї фарш. Посолити і поперчити, тушкувати до готовності.
- На сформовані коржі з тіста викласти фарш. Зробити пиріжки, укласти на деко і змастити розчином жовтка.
- Готувати при температурі 200 С від 20 хвилин.
З курячим фаршем
Складові для начинки:
- кіло курки без кістки;
- 3 цибулини;
- 4 зубчики часнику;
- по ложечці солі і перцю.
Рецепт пиріжків з курячим фаршем:
- Зробити дріжджове тісто.
- Курку відправити в м’ясорубку, туди ж часник з цибулею. Посолити і поперчити.
- Смажити на соняшниковій олії і охолодити.
- Зробити кругляш тіста і заповнити. Защипнути краю.
- Форму промаслить і розподілити по ній пиріжки. Змастити міцним чаєм для рум’яної скоринки. Готувати 40 хвилин при 180 С.
Як смачно посмажити з капустою
Що потрібно для нутрощів:
- маленький качан капусти;
- 1 ріпчаста цибулина;
- півкіло свинячого фаршу;
- перець, сіль;
- олія соняшникова.
Пиріжки з фаршем і капустою:
- Зробити дріжджове тісто з першого рецепта і прибрати на пару годин.
- Капусту і частину цибулі дрібно порубати, відправити на обжарку на 10 хвилин. Додати перцю і солі, на слабкому вогні тушкувати до готовності.
- В іншій сковороді обсмажити фарш і залишки лука. З’єднати з капустою.
- З готового тіста розкачати плоскі шматочки середнього розміру. Покласти по столовій ложці начинки на кожен. Щільно скріпити краю.
- Пиріжки посипати борошном. Масло розжарити на максимальному вогні у фритюрниці і обсмажити пиріжки з обох боків до рум’янцю.
- Викласти на тарілку, прикрити чистою тканиною і залишити на кілька хвилин.
Картопляні пиріжки з фаршем
З чого зробити тісто:
- 2 кг картоплі;
- 100 р пшеничного борошна;
- 2 яйця;
- 2 ст. л. кукурудзяного борошна;
- 3 ст. л. олії соняшникової.
Начинку:
- півкіло телячого фаршу;
- 70 мл овочевого бульйону;
- 1 ріпчаста цибуля;
- 2 ложки олії оливи;
- спеції, сіль.
Як зробити картопляні пиріжки з фаршем:
- Розжарити духовку і запікати миту картоплю 45 хвилин при 200 С. Остудити і поламати на шматочки.
- Змішати його з яйцем, 2/3 пшеничного борошна і відправити в блендер.
- Цибулю нашаткувати дрібними кубиками, спеції перетерти в порошок. Підсмажити цибулю і приправи, через 1-2 хвилини додати фарш, потім бульйон і згасити чверть години. Додати солі.
- Залишки борошна розподілити на столі. З картопляного тіста зробити плоскі кругляш, наповнити фаршем і сформувати круглі пиріжки.
- Розжарити масло, пиріжки обваляти в кукурудзяній муці і підсмажити.
Пиріжки з м’ясним фаршем підійдуть в якості ситного перекусу або просто до чаю.