Коли осінь підходить до кінця і наближається зима, приходить пора готувати пиріжки з гарбузом. Вироби з солодким або солоним смаком можуть як випікатися в духовці, так і смажитися на сковороді, зберігаючи при цьому прекрасний смак і корисні елементи, які так необхідні в холодну пору року.
Класичні смажені пиріжки з гарбузом
Любителі сонячного овоча по достоїнству оцінять швидкий і простий спосіб приготування ароматних виробів, для якого необхідно взяти:
- ½ Кг гарбуза;
- шматочок вершкового масла;
- 30 г цукру;
- 400 г борошна;
- 240 мл кефіру;
- по дрібці солі і соди;
- соняшникова олія для смаження;
- сік лимона.
Спосіб приготування:
- Вершкове масло розтоплюється в глибокій каструлі, куди викладаються тертий гарбуз, цукор і кілька ложок лимонного соку.
- Начинка гаситься 20 хвилин на слабкому вогні.
- Для тіста змішуються залишилися сипучі компоненти, до яких додається кефір.
- При необхідності до борошняної маси досипається ще борошно, поки тісто не придбає еластичність і не перестане липнути до рук.
- Після того, як пластична маса «відпочине» 20 хвилин, з неї формуються невеликі коржі, в центр яких викладається начинка.
- Сформовані вироби починають смажитися стороною зі швом.
Готуємо в духовці
Пиріжки з гарбузом в духовці відрізняються особливою ароматностью, що поєднує запахи здоби і запеченого гарбуза. Крім естетичного задоволення, такий десерт виявляється дуже корисний для здоров’я, оскільки зберіг всі корисні властивості гарбуза.
Готуються вироби з таких продуктів:
- гарбуз – 400 г;
- борошно – 2 рази більше;
- вершкове масло – 100 г;
- молоко – 350 мл;
- дріжджі – маленький пакетик;
- цукор – 200 г;
- яйця – 2 шт.;
- сіль.
Щоб випекти до чаю ароматний десерт:
- В злегка підігрітому молоці розчиняють ½ цукру, дріжджі і 100 г борошна.
- Через 20 хвилин в опару забиваються яйця, додайте розтоплене масло, борошно і сіль.
- Вимісити м’яке тісто нарізати шматочками, з яких робляться коржі.
- В середину заготовок викладається начинка з тертого гарбуза і половини цукру, що залишився.
- Сформований пиріжки викладаються на застелений пергаментом деко, де підходять близько 20 хвилин.
- Після того як вироби за 25 хвилин испекутся при 200°C, вони дістаються з духовки і поливаються сиропом, приготованим з цукру, що залишився і такої ж кількості води.
З начинкою з гарбуза і рису
Начинка з гарбузом і рисом дозволяє приготувати дуже смачні дієтичні пиріжки, використавши при цьому абсолютно звичайні продукти:
- гарбуз – 500 г;
- відварений рис – 200 г;
- борошно – 1 кг;
- вершкове масло – 50 г;
- кефір – 480 мл;
- маргарин – 150 г;
- цукор – 100 г;
- сода, сіль, перець і лимонний сік.
Етапи підготовки:
- У глибокій мисці перемішати борошно, кефір, нарізаний шматочками маргарин, сіль і гашене соком сода.
- Вимісити до м’якості тісто загортається в харчову плівку і залишається в теплі на 15 хвилин.
- З шматочків гарбуза, цукру, розсипчастого рису і перцю готується начинка, яка викладається на коржі з тіста.
- Сформовані вироби перед відправкою в духовку на 25 хвилин проколюються зверху виделкою.
Пиріжки з гарбузом та яблуками
Цікавий рецепт зі смачною начинкою виконується з:
- 1 кг дріжджового тіста;
- такої ж кількості яблук;
- 500 г гарбуза;
- ½ Лимона;
- склянки цукру;
- шматочки масла.
В процесі приготування:
- Гарбуз і очищені яблука нарізати кубиками. Фрукти слід збризнути лимонним соком, щоб вони не потемніли. В іншому випадку начинка буде не янтарно-золотистого кольору, а коричневого, як повидло.
- У каструлі розтоплюється шматок масла, до якого потім додається цукор.
- Далі в ємність викладаються фруктово-овочеві кубики.
- Тушкується начинка до випаровування рідини на повільному вогні.
- З тіста готують невеликі кругляш, на які викладається остигнула начинку.
- Виліплені пиріжки накриваються рушником вже на деку, де і підходять близько півгодини.
- Вироби випікаються 25 – 30 хвилин в розігрітій до 180°C духовці.
З додаванням м’яса
Начинка з гарбуза універсальна і чудово поєднується навіть з м’ясним фаршем.
Для приготування виробів знадобиться:
- листкове тісто – 400 г;
- фарш – 350 г;
- гарбуз – 150 г;
- цибуля – 2 шт.;
- сіль, перець – за смаком.
При підготовці слід дотримуватися наступної схеми:
- З овочевих кубиків, фаршу, солі і перцю готується начинка.
- Тісто розморожується і ріжеться ромбиками, з яких формуються пиріжки.
- Випікання здійснюється до золотистого кольору виробів при 200°C.
Пиріжки з сиром і гарбузом
Солодка випічка з начинкою, багатої вітамінами, але й таким важливим елементом, як кальцій, припаде до смаку всім мешканцям і гостям.
Виповнюється рецепт з:
- 700 г дріжджового тіста;
- 400 г гарбуза;
- 300 г сиру;
- 70 г кураги;
- цукру (за смаком) і кориці.
Схема підготовки полягає у виконанні простих кроків:
- Гарбуз нарізати кубиками, курага – невеликими шматочками.
- Кисломолочний продукт змішується з овочами, сухофруктами, цукром і корицею.
- З тіста робиться джгут, який нарізають шматочками для майбутніх порцій десерту.
- Формуються пиріжки і випікається при 180°C протягом 25 хвилин.
З листкового тіста
Коли часу в обріз, а гості на порозі, варто звернутися до перевіреного і дуже швидкому рецептом ситних пиріжків з начинкою з осіннього овоча з сиром.
Для приготування потрібні:
- ½ Кг гарбуза;
- грам 100 сиру «Чеддер»;
- 2 яйця;
- 800 г листкового тіста;
- 1 цибулина;
- трохи томатної пасти, олії, солі і спецій.
Схема підготовки полягає у виконанні таких маніпуляцій:
- Півкільця цибулі пассеруются близько 5 хвилин, після яких в сковороду додаються кубики осіннього овоча. Продукти заливаються 150 мл води з розведеними в них 2 ложками пасти, сіллю і перцем.
- Після 10 хвилин гасіння начинка отставляется для остигання.
- В охолоджену масу додається тертий сир.
- Тісто розкочується, нарізане порційними ромбами, які змазують яйцем.
- Начинка викладається на отримані заготовки. Формуються трикутні пиріжки.
- Випікаються кулінарні вироби протягом третини години.
Пісний рецепт приготування
Пиріжки з начинкою з гарбуза можна побалувати себе в Різдвяний Піст, підготувавши наступні інгредієнти:
- борошно – 600 г;
- соняшникова олія – 120 мл;
- гарбуз – 200 г;
- морква – 2 шт.;
- яблука – 2 шт.;
- мед – 15 мл;
- сіль, оцет і сода.
Спосіб приготування:
- Овочі та фрукти очищаються, натираються і змішуються з розтопленим медом.
- Виділився з гарбузово-яблучної маси сік змішується з борошном, маслом і гашеного оцтом содою.
- Тісто залишають для «відпочинку» на 20 хвилин.
- Далі за стандартною схемою формуються пиріжки з солодкою начинкою.
- Вироби випікаються близько 20 хвилин при 180°C.
Таким чином, пиріжки з гарбузом є прекрасним десертом. Смачним, ситним, корисним. Його можуть їсти і маленькі діти, і дорослі, і навіть ті, хто сидить на дієті або дотримується Посту.