Рідкісний людина відмовиться спробувати пиріжки з грибами. Крім основного інгредієнта, в начинку для такої випічки додають овочі, крупи, зелень, рубані яйця або м’ясо, все залежить від фантазії господині. А в якості основи беруть дріжджове, бездріжджове, листкове, сирне і навіть картопляне тісто.
Готувати страву можна як у духовці, так і на сковороді. Розглянемо різні способи приготування пиріжків з грибною начинкою.
Смажені пиріжки з грибами на сковорідці
Смажені пиріжки з грибами готують на дріжджовий або бездріжджовий основі. У цьому рецепті наведено перший спосіб.
Для приготування знадобиться:
- стакан молока;
- яйце;
- 2-2,5 склянки борошна;
- 15-17 р порошкового розпушувача;
- 15-18 г цукрового піску;
- трохи солі;
- 0,65 кг грибів;
- цибуля;
- спеції.
Послідовність роботи:
- Розчинити в молоці дріжджі, цукор і дочекатися, поки опара підніметься.
- Збити яйця з сіллю, борошно з’єднати з розпушувачем.
- З’єднати підготовлені складові, замісити некруте тісто і залишити в теплі підніматися.
- Почистити цибулину, припустити в сковороді, додати нарізані гриби і смажити до готовності, посипати сіллю і спеціями.
- Піднялося тісто повторно перемішати, обробити і виліпити порції.
- Обсмажити пиріжки у великій кількості рослинного жиру до коричнево-золотистого кольору.
Рада. Після обжарювання пиріжки викласти на тацю, застелений паперовими серветками, а коли жир вбереться, перемістити на блюдо або в глибоку тарілку.
Доповнюємо рецептуру капустою
Якщо з’єднати гриби з капустою, морквою, болгарським перцем, вийде смачна начинка для пиріжків. Їх можна зробити на бездріжджовий основі і запекти в духовці або обсмажити на сковороді.
Будуть потрібні:
- півтора склянки кефіру;
- яйце;
- 20 мл пісного жиру;
- 4 склянки борошна;
- сіль;
- сода;
- 0,25 кг капусти;
- 0,25 кг грибів;
- 3 цибулини;
- 2 моркви;
- солодкий болгарський перець;
- спеції.
Послідовність приготування:
- Нарізати капусту і відправити обсмажуватися.
- Порізати цибулину, моркву, гриби і болгарський перець, і коли капуста стане м’якою, додати підготовлені інгредієнти в сковороду, посипати спеціями.
- Готову начинку викласти в друшляк, щоб стік жир і виділяється сік.
- Збити яйце з сіллю, розвести кефіром, додати рослинне масло, соду, ретельно перемішати.
- Насипати потрібний обсяг борошна, замісити основу, дати настоятися чверть години, а потім обробити і зліпити пиріжки.
Якщо випічка буде готуватися в духовці, порції потрібно змастити яєчним жовтком, а для смаження на сковороді потрібно велика кількість рафінованої жиру.
Печене ласощі в духовці
Пост або сувора дієта за станом здоров’я зовсім не привід відмовлятися від смачних страв. Можна спекти пиріжки в духовці без використання молочних продуктів і яєць.
Потрібно:
- стакан води або картопляного відвару;
- 25 г цукрового піску;
- 18-20 г кулінарного розпушувача;
- 7-8 г солі;
- 25 мл рослинного жиру;
- 4,5-5 склянок борошна;
- 0,58-0,6 кг грибів;
- кілька цибулевих головок;
- спеції.
Дії:
- Вилити в глибоку посуд теплу воду або картопляний відвар, додати цукор, сіль, пісний жир і сухі дріжджі, ретельно перемішати.
- Насипати в заготовку борошна, вимісити і залишити основу підніматися. Це займе не більше 45-50 хвилин.
- Посмажити гриби з цибулею і приправами, остудити.
- Обробити піднялося тісто і зліпити пиріжки, потім розкласти їх на листі, застеленому промасленою калькою, і відправити в духовку.
Рада. Запечені без мастила з яєчного жовтка пиріжки можуть здатися непривабливими. Щоб виправити становище, можна нанести на готову випічку невелику кількість рослинного жиру з допомогою кондитерської пензлика.
Картопляні пиріжки з грибами
У багатьох людей словосполучення «картопляні пиріжки з грибами» асоціюється з випічкою з наповнювачем із зазначених продуктів. Але можна приготувати на основі картоплі ніжне тісто, а начинку доповнити морквою і цибулею.
Для приготування пиріжків з грибами і картоплею і знадобляться такі продукти:
- 0,65 кг картоплі;
- 3 яйця;
- 55 г вершкового масла;
- трохи солі;
- півтори склянки борошна;
- 0,6 кг грибів;
- кілька цибулевих головок;
- 2 моркви;
- пучок зелені;
- приправи.
Послідовність приготування:
- Подрібнити цибулини і моркви, припустити на пісному жирі до м’якості.
- Ввести дрібно нарізані гриби, спеції і смажити до готовності.
- Охолодити начинку і змішати з рубаною зеленню.
- Зварити картоплю, злити рідину і дати охолонути.
- Перемолоти бульби в м’ясорубці, додати яйця, сіль, розтоплене масло і вимішати.
- Всипати в тісто стільки борошна, щоб воно набуло потрібну консистенцію, не розвалювалася і не липло до рук.
- Сформувати порції і обсмажити до світло-золотистого кольору на сковорідці.
Готові картопляні пиріжки подають до столу з жирною сметаною, в теплому або холодному вигляді.
Як спекти з яйцем
Якщо гриби змішати з рубаними яйцями, начинка не буде текти, і можна приготувати випічку на сирній основі.
Для приготування потрібно:
- 0,48-0,5 кг жирного сиру;
- 5 яєць;
- 12 г соди;
- склянка борошна;
- сіль;
- 0,45 кг грибів;
- зелена цибуля;
- спеції.
Послідовність роботи:
- Розтерти сир через сито або подрібнити м’ясорубкою.
- Додати яйце, соду і сіль, розмішати до однорідності.
- Підсипати борошно невеликими порціями і основі дати постояти в теплому місці.
- Зварити яйця, що залишилися, зняти шкаралупу і потерти на терці, пір’я зеленої цибулі дрібно нашаткувати.
- Підсмажити гриби, злити масло і охолодити.
- Перемішати компоненти начинки, підсолити і додати приправи.
- Сформувати пиріжки і поставити в духовку, змастити жовтком сирого яйця.
Цю страву можна готувати і на сковороді, пожарив порції на несильному вогні до густо-золотистого кольору.
З листкового тіста
Пиріжки з листкового тіста виходять ніжними, м’якими і розсипчастими. Готувати в духовій шафі.
Для випічки знадобляться такі продукти:
- пачка листкової основи;
- яєчний жовток;
- 2-3 картоплини;
- 0,38-0,4 кг грибів;
- цибулина;
- трохи зелені;
- сіль і приправи;
- кунжутне насіння.
Порядок роботи:
- Розпакувати тісто і залишити розморожуватися.
- Посмажити гриби з подрібненою цибулею до готовності.
- Зварити картоплю, потовкти в пюре і змішати з грибною засмажкою і рубаною зеленню.
- Розкачати листкове тісто, поділити на квадрати, кожен з них наповнити начинкою і сформувати «трикутнички».
- Поставити пиріжки в духовку, розклавши їх на деку з промасленою калькою.
Перед тим, як витягнути готові пиріжки, їх потрібно промазати яєчним жовтком, посипати кунжутним насінням і відправити назад в духову шафу.
Пиріжки з грибами і рисом
Якщо вдома не знайшлося молока, кисляку або кефіру, можна зробити здобне тісто на воді, а начинку з грибів доповнити відварним рисом.
Для приготування потрібні:
- стакан води;
- 18-20 г дріжджів;
- 30 мл жиру без запаху;
- яйце;
- 25 г цукрового піску;
- трохи солі;
- 3-3,5 склянки борошна;
- 0,4 кг грибів;
- 60-70 г рису;
- зелена цибуля;
- спеції.
Послідовність дій:
- Розчинити у воді дріжджі і пісок, дочекатися появи пінки.
- Змішати яйце з сіллю, додати опару, жир, борошно, вимісити руками.
- Накрити основу плівкою або рушником і залишити підходити.
- Зварити рис, підсмажити гриби нашаткувати зелену цибулю, потім з’єднати складові, підсолити і приправити.
- Коли основа підніметься, зліпити пиріжки і поставити в духовку.
Якщо немає можливості скористатися духовою шафою, можна підсмажити порції на сковорідці, вийде дуже смачно.
Пиріжки з грибами додаванням курки в начинку
Пиріжки з грибами і куркою, приготовані за цим рецептом на бездріжджовий основі, потрібно смажити на сковороді.
Потрібно:
- підлога-літровий пакет кефіру;
- яйце;
- шматочок вершкового масла;
- 4,5-5 склянок борошна;
- 25-30 г цукрового піску;
- сода;
- сіль;
- 0,35 кг грибів;
- 2 шматка курячої грудки без кісток;
- цибуля;
- приправи.
Порядок дій:
- У великій мисці збити яйце з цукром, сіллю і содою, а потім розбавити теплим кефіром.
- Додати розтоплене масло, всипати борошно, замісити основу і залишити в теплі.
- Зварити курятину, остудити і провернути в м’ясорубці.
- Підсмажити гриби з цибулею, з’єднати з м’ясом, приправити і підсолити.
- Обробити тісто, зліпити пиріжки і підсмажити на сковороді.
Рада. Краще надати пиріжкам не довгасту, а округлу форму.