Найніжніші пиріжки з капустою в духовці – це низькокалорійне блюдо, до того ж ще й бюджетне. Тісто можна зробити вдома або купити в магазині. У будь-якому випадку основу становить начинка – свіжа або квашена капуста, яку можна змішати з різними продуктами, надаючи незвичайний смак і аромат.
Пиріжки з капустою в духовці — класичний рецепт
Класичний варіант приготування пирогів в духовці передбачає замішування тіста з таких продуктів, як:
- молоко (стакан);
- цукор (2 ложечки);
- дріжджі (25 г);
- борошно (півкіло);
- яйце;
- сіль (ложечка);
- рослинна олія (4 ложки).
Для начинки ріжемо капусту (півкіло), підсолюємо її і сминаем руками до виділення соку. Перекладаємо на гарячу сковороду з маслом і смажимо до рум’яного кольору. За пару хвилин до готовності перчимо.
Створення кулінарного шедевру починається з вимішування тіста:
- Підігріваємо молоко.
- Вмішуємо в нього цукрово-дріжджову суміш і прибираємо в тепле місце на чверть години.
- Коли дріжджі трохи піднімуться, робимо опару: вмішуємо в дріжджову суміш трохи борошна і відправляємо масу в тепло ще на півгодини. До цього часу її обсяг повинен стати більше приблизно у 2 рази.
- Вмішуємо всі продукти (крім борошна), щоб вийшла однорідна маса.
- Потроху висипаємо борошно, вимішуючи м’яке тісто.
- Злегка обсипаємо його борошном і залишаємо хвилин на 20-30.
- Коли тісто підніметься, його потрібно добре вимісити і тільки потім приступати до роботи з ним.
Поки тісто доходить, робимо начинку у відкритій сковороді. В іншому випадку рідина не буде випаровуватися, а капуста вийде тушкованою, а не смаженої.
Наступний етап – формування пиріжків:
- Підготовлене тісто ділимо на однакові шматочки, з яких робимо коржик.
- В її центр викладаємо начинку.
- Защипуємо краю, як при виготовленні вареників, щоб вийшов пиріжок.
Лист для випікання закриваємо папером для випічки, промазуємо маслом і викладаємо готові вироби. Залишаємо на чверть години, а потім прибираємо в нагріту до 200°С духовку. Хвилин через 20, коли пироги покриються рум’яною скоринкою, їх можна буде вже виймати.
Рецепт з дріжджового тіста
Для дріжджового тіста, з якого вийдуть повітряні пироги, беремо:
- 5 склянок борошна;
- пару ложок цукрового піску;
- половину ложечки солі;
- 2 ложки масла рослинного;
- пару склянок молока;
- 11 р розсипчастих дріжджів.
Начинка буде багатоскладниковий:
- півкіло капусти;
- луковичка;
- зубчик часнику;
- морква;
- ложка томат-пасти;
- ложка цукру;
- сіль і перець за своїм розсудом;
- 3 ложки кип’яченої води;
- 4 ложки масла рослинного.
Для змащування пиріжків знадобиться яєчний жовток.
Спочатку замісимо некруте тісто. Для цього:
- У борошно засипаємо все сухі складові, масло рослинне, молоко.
- Вимішуємо м’яке тісто.
- Прибираємо його в поліетиленовий пакет, залишивши трошки вільного місця для підходу.
- Відправляємо в холодильник на пару годин.
Тепер будемо робити начинку. Для цього:
- Капусту дрібно шаткуємо, перемішуємо з натертою морквою, підсолюємо і мнемо руками до виділення соку.
- Викладаємо у розігріте на сковороді олію і смажимо близько 7 хвилин.
- Вмішуємо дрібно порізану цибулю і смажимо масу на невеликому вогні 5 хвилин.
- Додаємо спеції, томат-пасту, цукор, сіль, воду, накриваємо і тушкуємо близько чверті години, періодично помішуючи.
- Кришимо подрібнений часник і вимикаємо газ.
Готове тісто, збільшене в розмірах в 2 рази, відправляємо на стіл і вимішуємо. Після цього нарізаємо на рівні шматочки і формуємо пиріжки звичайним способом. Перекладаємо вироби на деко, обмазуємо верх жовтком і прибираємо в духовку. Випікаємо близько півгодини при 180°С. Підрум’янені вироби перекладаємо у велику ємність, дно якої вкрито серветкою, і накриваємо чистим рушником.
З капустою з листкового тіста
Найшвидший варіант – приготувати пиріжки з капустою з готового тіста. Для початку його треба розморозити. Для цього спочатку перекладаємо його в холодильник, а потім залишаємо на стільниці, щоб тісто темного прогрілося до кімнатної температури.
Основний упор при цьому робиться на приготування начинки. Можна, звичайно, приготувати класичні пиріжки з тушкованою або смаженою капустою. Або придумати більш «смачну» суміш.
Наприклад, приготуємо начинку з:
- півкіло капусти;
- пари цибулинок;
- 4 варених яєць;
- трьох ложок майонезу;
- 0,2 кг твердих сортів сиру;
- рослинного масла, солі і спецій, взятих за смаком.
Для змазування готових виробів потрібно збити яєчний жовток з двома чайними ложечками води.
Для цього:
- Розігріваємо олію в сковороді, викладаємо дрібно порізану капусту і смажимо 4 хвилини.
- Додаємо порізаний дрібними брусочками, цибулю, сіль і перець, тушкуємо до готовності.
- Перекладаємо в глибоку ємність.
- Додаємо подрібнені яйця і сир (на тертці).
- Заправляємо майонезом.
Тісто розгортаємо і ділимо на рівні пласти. У центр пластини викладаємо готову начинку і прищипываем краю. Розподіляємо на застеленому пергаментним папером аркуші і ставимо в нагріту до 190°С духовку. Через чверть години виймаємо, змащуємо збитою жовтковою сумішшю і прибираємо в духовку ще на кілька хвилин.
З тіста на кефірі
Пиріжкове тісто необов’язково робити дріжджовим.
Для приготування бездріжджового тіста знадобляться:
- цукор (пара ложечок);
- по ложечці солі, соди;
- борошно (трохи менше півкіло);
- сметана (2 ложки);
- кисле молоко (1,5 склянки);
- рослинне масло (3 ложки).
Для начинки беремо капусту (приблизно півкілограма), морква і цибуля.
Як замісити тісто:
- Перемішати всі сухі складові.
- По центру зробити невеличку ямку і налити в неї спочатку ложку масла, а потім суміш кефіру і сметани.
- Трохи перемішати і вилити масло, що залишилося.
- Вимісити однорідне тісто.
Як зробити начинку:
- Підготувати овочі: капусту тонко нашаткувати, цибулину порізати дрібними брусочками, моркву натерти.
- На сковорідці витопити масло, покласти цибулю і смажити, поки не стане м’яким.
- Всипати моркву і капусту, перець і сіль, перемішати.
- Обсмажувати масу до рум’яного кольору.
Готову масу в охолодженому вигляді перекласти на підготовлені кружальця і сформувати пиріжки. Верх виробів обмазати збитим жовтком. Печуть пироги третину години в середньо розігрітій духовці.
Рецепт приготування з яйцем
Щоб зробити пиріжки з капустою і яйцем, для тіста необхідно:
- пара склянок молока (бажано теплої);
- по ложці дріжджів (розсипчастих) і цукру;
- яєчко;
- вершкове масло (пару ложок);
- борошно (до 6 склянок).
Для створення начинки:
- вершкове масло (3 ложки);
- пів капусти;
- 5 яєць (відварених і очищених);
- сіль (ложечка);
- перець.
Спочатку замішують дріжджове тісто класичним способом:
- Половину молока змішують з цукрово-дріжджовий сумішшю і прибирають в тепло.
- Через 10 хвилин залишки молока перемішують з розм’якшеним маслом, яйцем, дріжджовий масою і склянкою борошна.
- Потроху засипають борошно і вимішують тісто. Прибирають на годину в тепло.
Потім готують начинку:
- На сковороді розтоплюють масло, викладають дрібно нарізану капусту і смажать до її розм’якшення.
- Додають посічені яйця, перець, сіль і тушкують близько 10 хвилин.
Коли тісто підійде, приступають до формування пиріжків. Їх викладають на застелений фольгою лист, змащують жовтком і залишають на півгодини. Після цього відправляють в розігріту духовку (200°) на третину години.
Пиріжки з квашеною капустою в духовці
Замість смаженої для начинки можна використовувати квашену капусту.
Для приготування тіста потрібно приготувати наступні продукти:
- 60 мл води;
- ложка цукру;
- 20 г дріжджів (свіжих);
- 0,1 г масла вершкового;
- півкіло борошна;
- склянка кефіру;
- ложечка солі.
Для начинки знадобиться:
- півкілограма квашеної капусти;
- велика цибулина;
- трохи цукру;
- рослинне масло.
Змащувати готові вироби будемо збитою сумішшю жовтка і чверті склянки молока.
Тісто готуємо опарним способом:
- У теплій воді розтираємо дріжджі і цукор, додаємо кілька ложок борошна і залишаємо на третину години до утворення густої опари.
- За цей час перемішуємо розтоплене масло з кефіром, вливаємо соляний розчин (1 ч. л. на 1 ст. л. окропу).
- Дріжджову суміш і кефірна маса ретельно змішуємо з рештою борошна.
- Готова маса повинна бути еластичною і не липкою.
- Приберемо в тепло на 15-30 хвилин.
Тепер приступимо до приготування начинки:
- Капусту віджимаємо, щоб видалити розсіл. Якщо вона дуже кисла, то потрібно промити після цього холодною водою і знову віджати.
- На сковороді розігріти олію, підрум’янити дрібно порізану цибулину.
- Викласти капусту, обсмажувати, поки не випарується рідина. Щоб зменшити кислотність продукту, можна додати цукор.
- Готову начинку потрібно остудити.
Далі формуємо пиріжки і викладаємо їх на промазанный маслом лист швом донизу. Залишаємо приблизно на півгодини для вистоювання, потім змащуємо і відправляємо в розігріту до 190°С духовку. Через 25 хвилин виймаємо і охолоджуємо.