Ніжне куряче м’ясо стає ідеальною начинкою для легкої і не дуже калорійною випічки. Смачні пиріжки з куркою чудово виглядають на святковому столі, а простота приготування багатьох рецептів робить їх звичної закускою повсякденного раціону.
Класичні пиріжки з куркою на сковороді
Плюсом ласощі стає можливість довести тісто до повної готовності на сковороді. Попередньо відварене м’ясо вийде м’яким при томлінні бульйону на повільному вогні близько двох годин.
Етапи приготування:
- Птицю варять у каструлі, залити водою з верхом. Додають по одній готуванні ріпчастої цибулі, моркву. Смак додасть селера. Гостроту подарує кілька зубчиків часнику і кілька горошин чорного перцю. Під час варіння рідину потрібно доливати. У підсумку вийде м’якоть для начинки і ароматний бульйон. Солити потрібно за смаком і в самому кінці приготування.
- М’ясо знімають з кісточок. М’якоть рубають ножем і провертають. Начинка для пиріжків повністю готова.
- Поки пташка готується, можна приготувати тісто. Найкраще для виконання класичного рецепту вибрати дріжджову основу. Потрібно лише половина кілограма борошна і приблизно півтори склянки молока. Для смаку використовується близько 50 грамів цукру. У суміш додають близько 5 г солі. Також потрібна парочка яєць і пакетик швидких дріжджів. Ситність додасть масло. Використовується або 100 г вершкового компонента або три ложки рослинної.
- Першим ділом ставлять опару. Жменя борошна розводять теплим молоком, вводять цукор і дріжджі. Заготівля повинна почати підніматися. На цьому етапі її вливають у борошно і, розмішуючи, додають інші компоненти. Суміші дають піднятися два рази. Готовність визначається по консистенції, маса легко відстає від рук.
Тісто ділиться на вибране число кульок розміром з яблуко. Розкочувати їх можна відразу, укладаючи на кожну заготовку приблизно столову ложку начинки. Краї ретельно защипують і викладають на сковороду. Можна також обсмажувати на олії. Якщо посуд дозволяє, прекрасні дієтичні варіанти виходять на сковороді з антипригарним покриттям.
Вироби готують за п’ятнадцять хвилин з кожного боку. Краще, якщо вогонь буде слабким.
Готуємо з грибами в духовці
Варене куряче м’ясо, близько одного кілограма, дрібно подрібнюється. Це можна зробити ножем або в м’ясорубці. У фарш додається приблизно чайна ложка солі і трохи меленого перцю.
Використовуються будь-які гриби в співвідношенні 1 до 1 з м’ясом. За смаком, їх може бути менше або більше. Всі варіанти, крім печериць, попередньо відварюють. Подрібнюють в залежності від уподобань.
Порядок створення простий:
- Щоб приготувати тісто, береться ½ кілограма борошна і пакетик дріжджів. Для створення потрібної консистенції використовується приблизно півтори склянки молока та близько ста грамів вершкового масла. Замість нього можна використовувати аналогічну кількість сметани. Знадобиться столова ложка цукру. Зовсім трохи солі, близько 5 р. Також потрібні два яйця.
- З молока, цукру і невеликої кількості борошна з додаванням усіх використовуваних дріжджів виконується опара. Як тільки вона перший раз піднімається, додають всі інші компоненти і дають суміші піднятися двічі.
- Далі її розділяють на невеликі колобки, які розкачують тонким шаром. Начинка розміщується в центрі. Поверхню кожного виробу змащують білком або маслом.
Випікати краще в розігрітій духовці. Для повного приготування потрібно приблизно хвилин 40. Після розміщення, вогонь зменшують.
З листкового тіста
Ароматні пиріжки з куркою з листкового тіста стануть найкращою стравою для сімейного сніданку. При цьому фінансово доступним. Достатньо взяти 300 г вже приготованого м’яса. В якості альтернативи застосовується готовий сирий фарш тушкований на сковороді. Готове м’ясо провертають в м’ясорубці. Додається сіль. Можна поперчити, всипати подрібнену зелень.
Береться упаковка готового тіста. Її залишають на ніч у приміщенні, щоб розморозити. Два плата, що є в упаковці, розкочують максимально тонким шаром і поділяють на 9 прямокутників. У середину кожного кладуть начинку і ретельно скріплюють. Підготовлені вироби обсмажують, або випікають. Смажити потрібно по 10 хвилин з кожного боку. Випікати близько 20 хвилин.
Пиріжки з куркою та картоплею
Ситним доповненням до обіднього супу стануть вироби з куркою та картоплею. Знадобиться 300 р вареного м’яса і пюре з трьох середніх картоплин. Компоненти з’єднують в блендері, додавши 5 г солі. Вони стануть ще смачніше з меленим перцем і зеленню.
Як краще приготувати:
- Тісто роблять з трьох склянок борошна і двох яєць. У них додати склянку молока або 100 г сметани. Маса може бути дріжджовий або пісної. При виборі дріжджового варіанти відразу вводиться пакетик швидкорозчинних дріжджів. В залежності від уподобань, допускається додавання 50 г цукру.
- Суміш виходить досить густий. Для її розкочування поверхню присипають борошном. Шар повинен бути дуже тонким. Його ділять на рівні кружечки. На кожен кладуть чайну ложку начинки, щільно і міцно прищипують.
Готувати можна в духовці або на сковороді. Приготування в обох випадках займає приблизно 20 хвилин на вогні середньої потужності.
З додаванням в начинку сиру
Будь фарш: з вареною куркою, цибулею, картоплею або без добавок, стане пікантним, якщо в нього додати тертий сир.
Етапи створення страви:
- Тушку або курячі грудки відварюють. Повинно вийти приблизно 500 г м’якоті, яку подрібнюють ножем або блендером. Солять, додавши приблизно чайну ложку солі, за смаком перчать.
- У готовий фарш вводиться близько 300 грамів натертого сиру. Використовується будь-який сорт. Для пікантності смаку можна спробувати додати часник.
- Для приготування тесту береться упаковка листкового тіста, яке має бути м’яким. Пласти поділяються на рівні прямокутники. Їх тонко розкочують. У центр кожного кладуть ложку начинки і скріплюють краю. З’єднувати потрібно дуже міцно, інакше сир, розплавляючись, витече.
Готову страву готують в духовці при невеликій температурі. Буде потрібно не більше 15 хвилин. Такі листкові пиріжки красиво виглядають навіть на святковому столі.
«Клубочки ниток» з курячим філе
Для виконання оригінального блюда в цьому випадку теж потрібно тільки приготований з відвареного курячого м’яса фарш і куплена в найближчій торговій точці упаковка листкового тіста, яке потрібно попередньо розморозити. Такі листкові пиріжки можна зробити з куркою і грибами. Додатково знадобиться головка ріпчастої цибулі.
Його додають у фарш з вареного курячого м’яса:
- М’яку тестову масу тонко розкочують. Потім її стирають в тонку довгу «локшину». Фарш простіше збити в блендері, додавши в м’якоть цибулю. Готову масу скачують в кульки невеликого розміру.
- Кожен кульку поступово обмотують, немов клубок нитками, листковими смужками. Щільно «клубок» скачувати не потрібно. Духова шафа розігрівають до 200 градусів і зменшують напір до мінімального рівня.
Готові клубочки випікають на мінімальному вогні, не даючи їм пригоріти. Буде потрібно не більше 15 хвилин.
Смачні пиріжки з куркою та рисом
Ситним доповненням сімейного обіду стане випічка з курячим м’ясом, змішаним з рисом. У готовий фарш часто також додають зелень і дрібно посічену зелену цибулю.
Порядок створення страви:
- Першим ділом варять 300 грамів м’яса і половину склянки рису. Їх потрібно приготувати повністю. Далі м’ясо провертають і з’єднують з вареним рисом, додаючи близько ложечки солі. Пікантність додасть мелена суміш перців.
- Тісто можна брати будь-який, наприклад, дріжджове. Для його приготування в склянці теплої воді розчиняють пакетик дріжджів. У суміш додають жменю борошна, ложку цукру і дають підійти.
- Опара вливається в 400 г борошна. При розмішуванні додається 100 г рослинної олії. Вимішувати, поки тісто не почне відлипати від рук. Йому дають «відпочити» близько години під плівкою і поділяють на кругляшки.
Кожен кульку розкочується тонким шаром. Начинку для пиріжків кладуть в центр і максимально ретельно защипують. Випікати краще в гарячій духовці, відразу збавивши вогонь до мінімального значення. Знадобиться приблизно півгодини.