Щоб пиріжки з квашеною капустою вийшли смачні, важливо правильно приготувати тісто. Найчастіше для цього використовується дріжджова основа, зроблена за класичним рецептом. Але не кожна господиня готова чекати кілька годин, поки склад підійде. В цій рубриці наведені різні варіанти швидкого дріжджового тіста, а також спосіб приготування пиріжків на пісній, бездріжджовий і листкової основі.
Пиріжки з квашеною капустою, смажені на сковороді
Найпростіший спосіб приготувати тісто для пиріжків, смажених на сковороді — це замісити бездріжджовий основу. Її можна робити на воді, молоці, кефірі, сирі і майонезі. Розглянемо останній варіант.
Для приготування знадобиться:
Тісто
- 200 г майонезного соусу;
- 400 мл води;
- яйце;
- 45 мл пісного жиру;
- 35 г цукру;
- сіль;
- 12-15 г соди;
- 800-900 г борошна.
Начинка
- квашена капуста;
- кілька цибулин;
- мелений перець;
- сіль.
Спосіб виготовлення:
- Підсмажити квашену капусту з подрібненою цибулею на сковороді, додавши спеції, а потім викласти в друшляк, щоб начинка скла і охолола.
- Збити яйце в глибокій мисці, додати майонезний соус і масло, перемішати до однорідності.
- Розвести масу водою, насипати сіль, цукор і соду.
- Невеликими порціями ввести до складу борошно і вимісити м’яке тісто.
- Прикрити основу тканиною, залишити на чверть години, а потім обробити, сформувати пиріжки і підсмажити на соняшниковій жирі.
Щоб тісто вийшло повітряним і ніжним, необхідно вибирати майонез нормальної жирності, від 60%. «Легкі» варіанти соусів для цього непридатні.
З додаванням в начинку яєць
Можна зробити чудові пиріжки з швидкого дріжджового тіста. У цьому випадку не треба чекати, поки суміш підніметься, вона буде готова до оброблення вже через 5 хвилин після замішування. Ще одна перевага полягає в тому, що для такого тесту не потрібні яйця, а робити його можна як на молоці, так і на воді.
Знадобляться такі інгредієнти:
Тісто
- 280 мл молока або води;
- 650-700 г борошна;
- трохи цукру;
- сіль;
- 35 мл рафінованої жиру;
- 35 р порошкових дріжджів.
Начинка
- квашена капуста;
- 3 варені яйця;
- зелена цибуля;
- сіль і приправи.
Спосіб виготовлення:
- Приготувати начинку з підсмаженою квашеної капусти, подрібнених відварених яєць і нарізаних пір’я зеленого лука, приправити сіллю і спеціями.
- Змішати половину борошна з маслом, цукром і сіллю і залити 150-180 мл вскипевшего молока або води.
- Старанно перемішати масу, щоб зникли всі грудочки, додати дріжджі і залишився молоко або воду.
- По частинам підсипати борошно, вимісити масу, потім обробити на невеликі кульки і залишити на 5 хвилин.
- Розкачати грудочки качалкою, покласти начинку і зліпити порції.
Пиріжки з квашеною капустою і яйцем, приготовані з такого тіста, можна запікати в духовці або смажити на сковороді.
Випічка з дріжджового тіста
Практично у всіх рецептах приготування дріжджового тіста зазначено, що після замішування його потрібно тримати в теплі. Але існують варіант пиріжкової основи, якій необхідний холод.
Для приготування знадобиться:
Тісто
- 750-800 мл води;
- пакетик порошкових дріжджів;
- 55 г цукру;
- трохи солі;
- 70 мл жиру;
- борошно (скільки зажадає тісто).
Начинка
- квашена капуста;
- кілька цибулин;
- морква;
- болгарські перці;
- сіль і приправи.
Послідовність приготування:
- Посмажити на сковороді квашену капусту з цибулею, морквою і болгарськими перцями, посолити, приправити, а потім викласти в друшляк.
- У підігріту воду насипати цукор, сіль, дріжджі і 80-90 г борошна, перемішати і залишити на 10-12 хвилин.
- Змішати опару з рослинним маслом, а потім вимісити тісто, поступово посипаючи борошно. Основа повинна вийти середньої щільності.
- Скачати тісто в кульку, накрити лляною серветкою і прибрати на середню полицю холодильника.
- Через 60-80 хвилин обробити основу і зліпити пиріжки.
Рада. Оскільки тісто містить чимало рослинного масла, краще запекти пиріжки в духовці, тому що після смаження на сковороді страва буде занадто жирним.
Печені пиріжки з квашеною капустою в духовці
Щоб спекти повітряні пиріжки в духовці, варто скористатися цим рецептом заварного тіста на дріжджах.
Для приготування знадобиться:
Тісто
- 270 мл молока;
- 270 мл води;
- яйце;
- 45-55 г пресованих дріжджів;
- 900 г борошна;
- 55-60 мл рослинного масла;
- трохи цукру і солі.
Начинка
- квашена капуста;
- морква;
- часник;
- зелена цибуля;
- сіль і спеції.
Порядок дій:
- Посмажити начинку для пиріжків з квашеної капусти, тертої моркви і роздавленого часнику, остудити, додати зелену цибулю і спеції.
- Змішати підігріте молоко з сіллю, цукром, олією і дріжджами, насипати кілька щіпок борошна і перемішати.
- Закип’ятити воду, додати в опару, знову розмішати і підсипати ще трохи борошна.
- Коли суміш трохи охолоне, ввести яйце, а потім почати вимішувати тісто, поступово всипаючи борошно.
- Дати основі постояти не довше 10-12 хвилин, обробити і виліпити порції.
Щоб печені пиріжки в духовці вийшли смачними і рум’янами, їх треба змастити збитим яєчним жовтком.
Пісний рецепт приготування
У дні посту можна приготувати смачні пиріжки на пісному тесті, без яєць і молочних продуктів.
Для готування будуть потрібні:
Тісто
- 300 мл води;
- 480 г борошна;
- 15 мл жиру;
- 15-18 г соди;
- сіль і цукор.
Начинка
- квашена капуста;
- цибуля;
- сіль і приправи.
Спосіб готування:
- Приготувати начинку з квашеної капусти і цибулі, посолити, приправити і остудити.
- Додати в воду сіль, цукор, соду, дочекатися, поки сипучі компоненти розчинятися, а потім ввести рослинне масло.
- Насипати в рідину трохи борошна, розтерти ложкою грудочки.
- Вимісити тісто, поступово всипаючи борошно, дати постояти чверть години, а потім зліпити пиріжки і запекти в духовці або посмажити на сковороді.
Рада. Якщо перед тим, як помістити деко в духовку, не змастити тісто яєчним жовтком, пиріжки вийдуть не надто привабливими на вигляд. В цьому випадку допоможе рослинне масло, яке можна наносити в невеликій кількості на готову випічку.
Як зробити з листкового тіста
Багато господинь вважають за краще не займатися приготуванням листкового тіста самостійно, а набувають готовий напівфабрикат. Можна зробити простий склад, не витративши багато часу і сил.
Для роботи знадобиться:
Тісто
- пачка вершкового масла;
- 160-180 мл води;
- 480-550 г борошна;
- сіль.
Начинка
- квашена капуста;
- цибуля;
- сіль і приправи.
Спосіб виготовлення:
- Посмажити квашену капусту з цибулею, приправити, остудити.
- Залити 3/4 частини борошна холодною водою, додати сіль і перемішувати, поки суміш не стане однорідним.
- Розкачати тісто шаром товщиною не більше 3 мм і викласти в центр дрібно порізане вершкове масло.
- Сформувати з тіста кульку, знову розкачати і повторювати маніпуляції, поки основа не стане однорідною, а потім помістити її в холод на чверть години.
- Розділити тісто на квадратні шматочки, викласти наповнювач, сформувати конвертики і відправити запікатися в духовку.
Щоб пиріжки вийшли гарними, за чверть години до того, як вийняти готову страву, їх треба змастити жовтком і присипати кунжутним насінням.
Секрети ідеальної випічки
Займаючись приготуванням пиріжків, необхідно врахувати кілька нюансів, щоб випічка була смачною:
- перед готуванням виймати продукти з холодильника заздалегідь, щоб вони були однією температури;
- завжди просіяти борошно;
- якщо пиріжки готуються з дріжджовий основи, вона повинна підходити далеко від протягів (багато господинь впевнені, що таке тісто «боїться» навіть голосних звуків);
- виготовляючи вироби з дріжджового тіста в духовці, обережно відкривати і закривати дверцята, щоб воно не впало;
- при виготовленні з листкової основи використовувати тільки розм’якшене, але ні в якому разі не розтоплене масло;
- замішувати тісто для печених пиріжків більш щільним, ніж для смажених.
Виконуючи наведені рекомендації і дотримуючись рецептуру, господиня може бути впевнена в тому, що випічка вдасться.