Пиріжки з морквою – 7 рецептів, як приготувати смачні пиріжки

Смачні і ароматні пиріжки з морквою полюбилися багатьом ще у воєнний період, коли спостерігався дефіцит продуктів, зокрема цукру, а яскрава морквина володіла прекрасним властивістю підсолоджувати. Цей корисний коренеплід допоможе наситити організм рядом вітамінів і мікроелементів, зокрема каротином, який незамінний для хорошої роботи зорових органів. Морквина чудово поєднується з іншими продуктами, тому у випічці її часто комбінують з капустою, яйцями, яблуками або солодким родзинками.

Класичні пиріжки з морквою на сковороді

Немає нічого простіше, ніж приготувати смажені пиріжки з морквою, які напевно сподобаються дорослим і дітям.

Їх основою є дріжджове тісто, для приготування якого слід запастися:

  • борошном – 570 г;
  • водою – 1 ст.;
  • сухими дріжджами – 12 м;
  • цукровим піском – 30 г;
  • сіль – щіпка;
  • рослинним жиром.

Начинка готується з помаранчевого коренеплоду і цукру. Попередньо морква натирається на тертці, змішують з цукром.

В підігрітій заздалегідь воді слід розвести дріжджі з цукровим піском. Окремо у просіяне борошно додати сіль, після дріжджі з рідиною, вимішати до однорідності. Коли тісто стане потрібної консистенції, в нього додати трохи рослинного жиру, вимісити. Для смаження не можна робити борошняну масу густий, інакше вона буде погано прожариваться всередині.

Коли тісто підійде, від нього відщипують шматочки, скочуються в кулю. Після з цих куль формуються коржі, наповнюються солодкою начинкою, защипываются в пиріжок і обсмажуються в підігрітому рослинному жирі до рум’яності. Щоб під час ліплення борошняна маса не липла до рук, рекомендується їх змастити соняшниковою олією.

Смачна випічка в духовці

Якщо хочеться здивувати домочадців легкої смачною випічкою – готуйте в духовці пиріжки. Солодкі і соковиті, корисні, вони підійдуть в якості легкого перекусу до чаю або компоту.

Дивіться також:  Самса з гарбузом – 7 рецептів приготування

Тісто готується на основі:

  • яйця;
  • борошна – 480 м;
  • цукрового піску – 2 ст. л. з гіркою;
  • молока – 130 мл;
  • дріжджів;
  • маргарину або вершкового масла – 50 р.

Для начинки перетирається терта морква з цукровим піском. Крім цього знадобиться 1 жовток для змащування виробів зверху.

У підігрітому молоці розпускається потрібну кількість дріжджів з піском. Окремо просіюється гіркою борошно, в неї вводиться яйце, підійшли дріжджі і розтоплене масло. З маси замішується еластичне тісто і вирушає відпочивати.

Окремо очищається і натирається морква, змішується з цукром. Духову шафу слід підігріти до 200 градусів. На вистелений пергаментом деко викладаються сформовані пиріжки, перемазуються збитим жовтком і відправляються випікатися до готовності.

З додаванням яблук

Зробити морквяні пиріжки ще смачніше допоможуть яблука, які змішуються з основним компонентом в рівних пропорціях. Така здоба наповнить ароматом весь будинок, підійде на святковий і повсякденний стіл.

Для приготування тіста слід запастися:

  • питним солодким йогуртом – 450 мл;
  • борошном пшеничним – близько 900 г;
  • цукровим піском – столова ложка;
  • сіллю;
  • сухими дріжджами – 15 г;
  • маслом – 80 г;
  • крупою манною – пару чайних ложок.

В якості начинки беруться яблучка з морквою порівну, трохи кориці, цукрового піску і рослинного жиру. Коренеплід з фруктами подрібнюються на тертці, змішують зі спеціями.

Із заявлених компонентів готується в міру густе дріжджове тісто і відправляється в мікрохвильовку на 5-7 хвилин при температурі 160 градусів. Це прискорить процес його підняття. У цей час можна включити прогріватися духова шафа, виставивши температуру 190 градусів.

На лист, змащений жиром, викладають маленькі заготовки і змащуються жовтком. Після ємність відправляється в шафу приблизно на 35 хвилин. Готову випічку трохи остудити і подати до столу, посипавши цукровою пудрою.

Дивіться також:  Рибні котлети з минтая – сім дуже смачних рецептів

Пісні пиріжки з морквою

Пісна борошняна маса готується з:

  • борошна – 430 г;
  • води – 180 мл;
  • дріжджів сухих – маленький пакетик;
  • цукрового піску – 30 г;
  • солі.

Начинка з морквини для пиріжків розбавляється невеликою кількістю цибулі. Попередньо овочі подрібнюються і страхуються на сковороді.

З дріжджового тіста формуються невеликі коржі, наповнюються начинкою, краю защипываются. Якщо заготовки будуть випікатися в духовій шафі, можна залишити відкритим невелику частину серединки пиріжка. Готові напівфабрикати можна обсмажити на сковороді або запекти.

Готуємо з родзинками

Готується смачний десерт з дріжджового тіста і солодкої начинки:

  • помаранчевого коренеплоду – 7 шт.;
  • родзинок – пару столових ложок;
  • цукрового піску;
  • масла рослинного.

Морквина подрібнюється за допомогою блендера або кухонного комбайна, після чого відправляється на розігріте масло і гаситься до м’якості. Далі в неї додається попередньо замочений ізюм, після остигання цукровий пісок.

Готове тісто розкочується в пласт. Після воно ділиться на квадрати або гуртки, наповнюється начинкою. Формуються пиріжки, які після викладаються на деко і запікаються в духовці до рум’яності.

З начинкою з капусти і морквою

Для приготування борошняної маси слід запастися:

  • пшеничного борошном – 3 ст.;
  • водою і сироваткою – по 0,5 ст.;
  • сіллю;
  • цукровим піском – 25 г;
  • живими дріжджами – 25 г;
  • яйцем;
  • соняшниковою олією – 100 мл

В якості начинки використовується морква, капуста, цибуля, трохи томатної пасти і спеції. По сезону томатну пасту рекомендується замінити свіжими помідорами. Не завадить трохи свіжої зелені, яка додасть випічці особливий аромат.

У ємності змішується тільки закипіла вода і холодна сироватка. Туди засипається цукровий пісок і дріжджі. Коли піде реакція, рідина виливається в борошно, змішується з яйцем, сіллю і маслом. Замішується не крута маса і відправляється в тепло.

Дивіться також:  Стейк з яловичини – 11 рецептів приготування в домашніх умовах

Окремо на сковороді тушкують овочі – цибуля, морква, капуста. До них додається сік томатів, перчик, зелень.

З тіста і начинки формуються пиріжки, які рекомендується обсмажити у великій кількості олії. Викласти на серветку для видалення зайвого жиру, подати з овочевим фрешем.

Пиріжки з морквою і яйцем

Це блюдо відноситься до татарської кухні.

Тісто готується на основі:

  • води – 220 мл;
  • сухих дріжджів – трохи більше чайної ложки;
  • курячого яйця;
  • цукру – 30 г;
  • жиру рослинного – пару ст. л.;
  • пшеничного борошна – 650 р.

Щоб приготувати начинку, відварюють моркву, яйця, змішують з вершковим маслом і сіллю. За бажанням можна додати трохи цукрового піску.

Для тесту в теплій воді змішуються дріжджі з цукром, яйцем, сіллю, цукром і борошном. Поступово вливаючи рослинний жир, замішується еластична маса. Коли вона збільшиться в об’ємі (приблизно через 60 хвилин), її потрібно обім’яти, після поділити на порційні шматки, сформувати пиріжки. Защипати краї можна красивими зубчиками.

Заготовки викладають на деко, змащуються яєчком і відправляються запікатися в духовку приблизно на 35 хвилин при 180 градусах. Готовність виробів можна дізнатися по поверхні рум’яної та перевіривши зубочисткою. Якщо загорнути пиріжки в поліетилен, вони довго залишаться м’якими і не зачерствеют.

Прокрутка до верху