Смачні і ароматні пиріжки з морквою полюбилися багатьом ще у воєнний період, коли спостерігався дефіцит продуктів, зокрема цукру, а яскрава морквина володіла прекрасним властивістю підсолоджувати. Цей корисний коренеплід допоможе наситити організм рядом вітамінів і мікроелементів, зокрема каротином, який незамінний для хорошої роботи зорових органів. Морквина чудово поєднується з іншими продуктами, тому у випічці її часто комбінують з капустою, яйцями, яблуками або солодким родзинками.
Класичні пиріжки з морквою на сковороді
Немає нічого простіше, ніж приготувати смажені пиріжки з морквою, які напевно сподобаються дорослим і дітям.
Їх основою є дріжджове тісто, для приготування якого слід запастися:
- борошном – 570 г;
- водою – 1 ст.;
- сухими дріжджами – 12 м;
- цукровим піском – 30 г;
- сіль – щіпка;
- рослинним жиром.
Начинка готується з помаранчевого коренеплоду і цукру. Попередньо морква натирається на тертці, змішують з цукром.
В підігрітій заздалегідь воді слід розвести дріжджі з цукровим піском. Окремо у просіяне борошно додати сіль, після дріжджі з рідиною, вимішати до однорідності. Коли тісто стане потрібної консистенції, в нього додати трохи рослинного жиру, вимісити. Для смаження не можна робити борошняну масу густий, інакше вона буде погано прожариваться всередині.
Коли тісто підійде, від нього відщипують шматочки, скочуються в кулю. Після з цих куль формуються коржі, наповнюються солодкою начинкою, защипываются в пиріжок і обсмажуються в підігрітому рослинному жирі до рум’яності. Щоб під час ліплення борошняна маса не липла до рук, рекомендується їх змастити соняшниковою олією.
Смачна випічка в духовці
Якщо хочеться здивувати домочадців легкої смачною випічкою – готуйте в духовці пиріжки. Солодкі і соковиті, корисні, вони підійдуть в якості легкого перекусу до чаю або компоту.
Тісто готується на основі:
- яйця;
- борошна – 480 м;
- цукрового піску – 2 ст. л. з гіркою;
- молока – 130 мл;
- дріжджів;
- маргарину або вершкового масла – 50 р.
Для начинки перетирається терта морква з цукровим піском. Крім цього знадобиться 1 жовток для змащування виробів зверху.
У підігрітому молоці розпускається потрібну кількість дріжджів з піском. Окремо просіюється гіркою борошно, в неї вводиться яйце, підійшли дріжджі і розтоплене масло. З маси замішується еластичне тісто і вирушає відпочивати.
Окремо очищається і натирається морква, змішується з цукром. Духову шафу слід підігріти до 200 градусів. На вистелений пергаментом деко викладаються сформовані пиріжки, перемазуються збитим жовтком і відправляються випікатися до готовності.
З додаванням яблук
Зробити морквяні пиріжки ще смачніше допоможуть яблука, які змішуються з основним компонентом в рівних пропорціях. Така здоба наповнить ароматом весь будинок, підійде на святковий і повсякденний стіл.
Для приготування тіста слід запастися:
- питним солодким йогуртом – 450 мл;
- борошном пшеничним – близько 900 г;
- цукровим піском – столова ложка;
- сіллю;
- сухими дріжджами – 15 г;
- маслом – 80 г;
- крупою манною – пару чайних ложок.
В якості начинки беруться яблучка з морквою порівну, трохи кориці, цукрового піску і рослинного жиру. Коренеплід з фруктами подрібнюються на тертці, змішують зі спеціями.
Із заявлених компонентів готується в міру густе дріжджове тісто і відправляється в мікрохвильовку на 5-7 хвилин при температурі 160 градусів. Це прискорить процес його підняття. У цей час можна включити прогріватися духова шафа, виставивши температуру 190 градусів.
На лист, змащений жиром, викладають маленькі заготовки і змащуються жовтком. Після ємність відправляється в шафу приблизно на 35 хвилин. Готову випічку трохи остудити і подати до столу, посипавши цукровою пудрою.
Пісні пиріжки з морквою
Пісна борошняна маса готується з:
- борошна – 430 г;
- води – 180 мл;
- дріжджів сухих – маленький пакетик;
- цукрового піску – 30 г;
- солі.
Начинка з морквини для пиріжків розбавляється невеликою кількістю цибулі. Попередньо овочі подрібнюються і страхуються на сковороді.
З дріжджового тіста формуються невеликі коржі, наповнюються начинкою, краю защипываются. Якщо заготовки будуть випікатися в духовій шафі, можна залишити відкритим невелику частину серединки пиріжка. Готові напівфабрикати можна обсмажити на сковороді або запекти.
Готуємо з родзинками
Готується смачний десерт з дріжджового тіста і солодкої начинки:
- помаранчевого коренеплоду – 7 шт.;
- родзинок – пару столових ложок;
- цукрового піску;
- масла рослинного.
Морквина подрібнюється за допомогою блендера або кухонного комбайна, після чого відправляється на розігріте масло і гаситься до м’якості. Далі в неї додається попередньо замочений ізюм, після остигання цукровий пісок.
Готове тісто розкочується в пласт. Після воно ділиться на квадрати або гуртки, наповнюється начинкою. Формуються пиріжки, які після викладаються на деко і запікаються в духовці до рум’яності.
З начинкою з капусти і морквою
Для приготування борошняної маси слід запастися:
- пшеничного борошном – 3 ст.;
- водою і сироваткою – по 0,5 ст.;
- сіллю;
- цукровим піском – 25 г;
- живими дріжджами – 25 г;
- яйцем;
- соняшниковою олією – 100 мл
В якості начинки використовується морква, капуста, цибуля, трохи томатної пасти і спеції. По сезону томатну пасту рекомендується замінити свіжими помідорами. Не завадить трохи свіжої зелені, яка додасть випічці особливий аромат.
У ємності змішується тільки закипіла вода і холодна сироватка. Туди засипається цукровий пісок і дріжджі. Коли піде реакція, рідина виливається в борошно, змішується з яйцем, сіллю і маслом. Замішується не крута маса і відправляється в тепло.
Окремо на сковороді тушкують овочі – цибуля, морква, капуста. До них додається сік томатів, перчик, зелень.
З тіста і начинки формуються пиріжки, які рекомендується обсмажити у великій кількості олії. Викласти на серветку для видалення зайвого жиру, подати з овочевим фрешем.
Пиріжки з морквою і яйцем
Це блюдо відноситься до татарської кухні.
Тісто готується на основі:
- води – 220 мл;
- сухих дріжджів – трохи більше чайної ложки;
- курячого яйця;
- цукру – 30 г;
- жиру рослинного – пару ст. л.;
- пшеничного борошна – 650 р.
Щоб приготувати начинку, відварюють моркву, яйця, змішують з вершковим маслом і сіллю. За бажанням можна додати трохи цукрового піску.
Для тесту в теплій воді змішуються дріжджі з цукром, яйцем, сіллю, цукром і борошном. Поступово вливаючи рослинний жир, замішується еластична маса. Коли вона збільшиться в об’ємі (приблизно через 60 хвилин), її потрібно обім’яти, після поділити на порційні шматки, сформувати пиріжки. Защипати краї можна красивими зубчиками.
Заготовки викладають на деко, змащуються яєчком і відправляються запікатися в духовку приблизно на 35 хвилин при 180 градусах. Готовність виробів можна дізнатися по поверхні рум’яної та перевіривши зубочисткою. Якщо загорнути пиріжки в поліетилен, вони довго залишаться м’якими і не зачерствеют.