Пиріжки з повидлом — 7 рецептів приготування

При одному згадуванні пиріжків з повидлом відразу спливають спогади про дитинство. Зараз такої смачної випічки і не зустріти в магазинах. Тому давайте згадаємо рецепти, за якими готували ще наші бабусі. Звичайно, їх склад зазнав деякі зміни, але смак залишився колишнім.

Пиріжки з повидлом в духовці

Частіше використовується саме жарова шафа для приготування цього десерту.

Давайте розберемося чому:

  • Вироби виходять більш повітряними.
  • Здобне тісто більше підходить до солодкої начинки.
  • Є можливість надати випічці будь-яку красиву форму. Наприклад, можна зробити відкриті конвертики або просто прикрасити верх.
  • Витратите менше часу біля плити.

Вибір начинки завжди теж важливий. Її можна приготувати заздалегідь дістати з зимових запасів, якщо робите заготовки. Частіше господині люблять використовувати сливове, вишневе та яблучне повидло.

Як готувати пиріжки, щоб повидло не витікало

Дуже важливим моментом є консистенція начинки. Так, якщо повидло наноситься на спечену заготівлю, то воно має бути густим. Але коли виріб отпекается відразу з таким варіантом фруктової начинки, вона швидко карамелізується, лопається і стає сухою. Виправити ситуацію можна, якщо трохи поварити її на водяній бані з додаванням невеликої кількості води.

Обов’язково остудіть повидло перед нанесенням на тісто.

Середня густота є нормою, але й вона під впливом високої температури може спричинити неприємності, а з рідким варенням спочатку незручно працювати.

Є кілька способів підготовки, дозволяють зробити так, щоб повидло не випливало з пиріжків:

  • покласти 1 ч. л. крохмалю (картопляного, кукурудзяного) або манної крупи на 250 г начинки, поставити на парову баню і поварити хвилин 5;
  • скористатися фруктовим желе, якого знадобиться 1 ст. л. на склянку;
  • багато користуються панірувальними сухарями з білого хліба або меленим печивом.
Дивіться також:  Торт Монастирська хата з вишнею – 7 покрокових рецептів приготування

Тепер розглянемо варіанти підготовки тесту.

Рецепт на швидку руку

Для цього способу підійде будь-який кисломолочний продукт. Це тісто універсальне, так як підходить не тільки для випічки, але і для смаження на сковороді.

В нашому варіанті ми використовуємо:

  • 300 мл кефіру;
  • яйце;
  • 1 ч. л. соди;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 350 г борошна.

Спочатку в чашці гасимо соду, запиваючи кефіром кімнатної температури і добре перемішавши. У цей час трохи взобьем яйця з цукром. Змішаємо всі разом.

Від використання цукрового піску для такого тіста можна відмовитися, якщо ваша начинка дуже солодка.

Додаємо порціями борошно, яку бажано просіяти через сито. Тісто має бути не дуже густим, домагаємося м’якою і податливою основи. Залишаємо колобок трохи відпочити і починаємо готувати.

З дріжджового тіста

Старий рецепт, яким часто користуються господині і зараз, зробить вашу випічку повітряної.

Спочатку виберете спосіб приготування (сковорода або пиріжки з повидлом в духовці), а потім підберіть правильний рецепт для тіста.

Приготуйте:

  • стакан теплого молока;
  • 15 г живих дріжджів;
  • 110 г маргарину;
  • 2 яйця;
  • трохи солі;
  • 90 г цукру;
  • 500 г борошна.

Готуємо за всіма правилами:

  • Ставимо опару, розвівши в половині склянки молока дріжджі, столову ложку цукру і 4 столові ложки борошна. Чекаємо підйому.
  • В цей час розтоплюємо маргарин і остуджуємо.
  • Яйця віночком трохи збиваємо з рештою цукром і сіллю, вливаємо молоко, готову опару і маргарин. Перемішуємо.
  • Борошно просіваємо і, додаючи в чашку, вимішуємо тісто. Залишаємо для збільшення обсягу в 3 рази в теплому місці.

Формуємо вироби і викладаємо на змащений лист швом вгору. Ретельно скрепляйте краю.

Не забувайте, тесту необхідно дати піднятися на листі ще раз. Потім заготовки можна змастити жовтком.

Дивіться також:  Випічка з листкового тіста — 33 рецепта приготування з дріжджового тіста

Пиріжки смажені на сковороді

Це тісто трохи відрізняється від попереднього, але використовувати його краще тільки для смаження.

Купіть наступні продукти:

  • сухі дріжджі – 10 г;
  • рослинна олія – 30 мл;
  • молоко – 1 стакан;
  • сіль – ½ ч. л.;
  • яйце;
  • цукор – 1 ч. л.;
  • борошно – 3 – 4 склянки.

Якщо використовуються сухі дріжджі, то опару ставити не обов’язково. Але на відміну від здобного тіста, цього буде потрібно підійти не менш 2-х разів.

  • У чашці з’єднуємо всі рідкі продукти, поки цукор, сіль і дріжджі повністю не розчиняться.
  • Потім додаємо борошно і вимішуємо тісто, поки воно не почне відлипати від рук. Залишаємо накритим в теплому місці.
  • У розігріту з рослинною олією сковороду викладаємо сформовані пиріжки швом вниз, щоб при підйомі повидло не вилізло.

Пісний варіант приготування

Якщо настав час посту або просто з якихось причин вам потрібно виключити деякі інгредієнти, то цей варіант завжди виручить. Якщо думаєте, що таке тісто не вийде смачним, то помиляєтеся.

Зі складу тесту для смаження прибираємо яйця, молоко замінюємо водою. Всі інші дії будуть аналогічними. Тільки знайте, що при випічці таке тісто вийде сухим.

Пиріжки як пух з повидлом

Багато хто не знають, що саме додавання до складу тесту картопляного або кукурудзяного крохмалю зробить вироби не тільки повітряними, але допоможе зберегти ніжність довше. На 500 г борошна досить буде додати 1 столову ложку.

Деякі господині замість простої використовують мінеральну воду, яка ще більше насичують тісто киснем. Вироби виходять настільки повітряними, що здивують ваших рідних і гостей.

Готуємо з листкового тіста

Щоб спекти пироги з такого тіста швидко, досить купити заморожену основу в магазині. Але якщо є час, то краще приготуйте її самостійно.

Дивіться також:  Муссовый торт з дзеркальною глазур’ю – 12 рецептів

Дріжджовий варіант листкового тіста більше підходить для рибних або м’ясних пирогів. Солодка ж випічка готується на бездріжджовий основі.

Для простої «лжеслоеной» основи потрібно:

  • 250 г борошна;
  • 150 г вершкового масла;
  • 230 г сиру;
  • ¼ Ч. л. соди.

Змішаємо м’яке масло з сиром і сіллю. Додаючи борошно, розминаємо руками тісто, щоб вийшла еластична маса з крупинками. Загортаємо її в харчову плівку і витримуємо в холодному місці не менше доби.

Запам’ятайте, що з листковим тестом частіше роблять випічку. Смажені пиріжки з такою основою краще готувати у фритюрі.

Прокрутка до верху