Несолодке домашня випічка – це і смачне частування, і ситне друге блюдо, яке ніколи не приїдається за рахунок великої кількості варіантів виконання. Пиріжки з яйцем і зеленою цибулею – один з легких в приготуванні і дуже смачних варіантів домашньої випічки, який не потребує багато часу і коштів на реалізацію.
Класичні пиріжки з яйцем і зеленою цибулею
Перед вами базовий рецепт – швидкий, простий і надійний.
Список інгредієнтів наведено з розрахунку на 10 – 15 рум’яних виробів:
- борошно – 350 г;
- молоко коров’яче – 150 мл;
- масло вершкове – 250 г (розтопити і остудити);
- дріжджі – 50 г;
- пір’я зеленої цибулі – за смаком;
- варені яйця – 3 од.;
- кріп;
- сіль, перець – за смаком.
Приготування:
- Олію заздалегідь розтопити і остудити.
- У молоці розчинити дріжджі і масло. Всипати борошно, перемішати.
- Цибулю, яйця і кріп дрібно нарізати, перемішати, посолити і поперчити.
- Вимісити тісто, розділити його на порції, з яких розкачати окремі кругляш.
- У центр кожного покласти начинку і загорнути її в тісто, защипнувши його краю. Отриманий шов злегка сплющити подушечками пальців.
- Викласти заготовки ласощі на деко і поставити в попередньо нагріту до 200 º с духовку. Випікати 15 хвилин.
Важливо! Тісто потрібно перемішувати ложкою, а не блендером, щоб домогтися його легкості. Блендер подрібнює складу занадто сильно, роблячи масу важкою.
З додаванням рису
Внесіть різноманітність у улюблена страва за рахунок оновленого складу наповнювача.
Заготовте такі продукти:
- пресовані дріжджі – 15 г;
- борошно 1-го сорту – 3 склянки;
- сіль – 5 г;
- цукровий пісок – 20 г;
- жирний кефір – 200 мл (знежирений дає прісний смак);
- олія соняшникова без запаху – 45 мл;
- свіжий зелений лук – 1 пучок;
- яйця 1-го сорту – 2 од. + ще одне для змащення;
- рис білий круглий – 50 г;
- сіль – «на око».
Пиріжки з рисом, яйцем і зеленою цибулею готуються так:
- З’єднайте тепле (але не гаряче!) кефір з цукром, сіллю і рослинним маслом.
- Просійте борошно, після чого додайте дріжджі. Влийте туди ж кефірну суміш.
- Перемішайте склад ложкою або руками. Місіть до досягнення в’язкої консистенції. Це займе кілька хвилин.
- Накрийте отриманий колобок харчовою плівкою або рушником і поставте на годину в тепле місце.
- Ретельно промийте зелений лук, видалите білі «хвостики» – нам потрібна тільки зелена частина. Її необхідно дрібно нарізати.
- Відваріть рис звичним способом. Паралельно зваріть яйця круто (10 хвилин після закипання).
- Очищені яйця дрібно поріжте, потім змішайте з цибулею і рисом. Не забудьте посолити отриману суміш.
- Покладіть тісто на обробну дошку. Його потрібно розділити на кульки, а потім розкачати їх.
- Викладайте начинку на кожну заготовку і запечатайте краю. Притискайте їх один до одного досить сильно, щоб збереглася форма виробів.
- Тепер розміщуйте пиріжки на деко так, щоб вони не торкалися один одного. Зверху змащуйте збитим яйцем.
- Помістіть деко в теплу духовку. Випікайте заготовки до рум’яності при температурі 180 градусів.
Не поспішайте відразу подавати страву на стіл. Спочатку накрийте його рушником і дайте постояти 10 хвилин.
Як посмажити на сковороді?
За цим рецептом ви можете готувати не тільки в духовці, але і на сковороді.
Для тіста:
- борошно просеянная – 4 склянки (приблизно 800 г);
- кефір або кисле молоко – 500 мл;
- сире яйце – 1 од.;
- сіль – 1 ч. л.;
- рафінований цукор (звичайний, білий) – 20 грам;
- сода – 1 ч. л.
Для начинки:
- яйця варені – 6 од.;
- пір’я цибулі – 1 пучок;
- по дрібці солі і перцю.
Перець краще взяти мелений – так буде ароматнішим.
Смажені пиріжки готуються наступним чином:
- Змішайте всі елементи списку для тіста. Соду додайте останньої.
- Дрібно порубаєте яйця і цибулю, змішайте їх один з одним, посоліть і поперчіть. Начинка готова.
- Тісто розкачайте на окремі коржі. По центру кожної викладіть начинку (відміряти зручно столовою ложкою).
- Тепер загніть краї коржиків так, щоб закрити тістом наповнення. Міцно защипайте краю.
- Залишається налити в сковорідку олію і обсмажити заготовки. Жиру потрібно багато, орієнтовно, половина висоти посудини. При дотриманні цього правила страва буде готове за пару хвилин.
На замітку. Добре розігрійте олію перед викладенням пиріжків, щоб тісто швидко «схопилося» та заготовки не розвалилися.
Ледачі пиріжки з яйцем і зеленою цибулею
Спрощений варіант приготування припускає, що начинка не розкладається на коржі, а додається відразу в тісто.
Послідовно змішайте наступні компоненти:
- борошно першого сорту – 2 склянки;
- молоко – 0,5 склянки (кімнатної температури);
- масло вершкове – 250 г (попередньо розтопити);
- яйце сире – 1 од.;
- цибульні пір’я – 1 кг (дрібно нарізати);
- яйця курячі варені – 3 од. (дрібно нарізати);
- кріп – один пучок (дрібно нарізати);
- сіль, перець – по парі грам на свій смак.
З отриманої маси ліпляться заготівки, по формі нагадують опуклі оладки. Не рекомендується робити їх занадто великими, щоб страва добре і швидко просмажене.
Ледачі пиріжки готуються на відкритій сковороді кілька хвилин. Критерій готовності — світло-коричневий колір тесту.
Простий рецепт на кефірі
Кефірні пиріжки виходять особливо пишними і рум’яними.
Список інгредієнтів:
- 300 мл кефіру;
- 5 яєць (одне сире – для тесту, 4 варені – для начинки);
- пучок зеленого цибулі (для начинки);
- 20 г цукрового піску;
- півкіло борошна;
- 1 чайна ложка розпушувача;
- щіпка солі;
- 3 столові ложки рослинної олії.
Для приготування тіста:
- Змішуємо борошно, сіль, розпушувач, яйце і цукор.
Додаємо кефір і рослинне масло. Все ретельно перемішуємо. - Місимо отриману суміш 2 – 3 хвилини, після чого даємо тісту відлежатися півгодини.
- В цей час готуємо просту начинку: зелений лук і обчищені яйця дрібно ріжемо, перемішуємо і злегка солимо.
Вистояне тісто ділимо на порції, розкачуємо їх, викладаємо начинку і запечатуємо борту. Страва готується в духовій шафі 15 хвилин при 180 º с до золотистого кольору.
З дріжджового тіста в духовці
Для приготування десяток пиріжків на дріжджовому тесті будуть потрібні:
- борошно просеянная – 4 склянки;
- молоко – півтори склянки;
- масло вершкове м’яке – 80 м (30 м з них – для тесту);
- цукор – близько 10 г;
- яйця сирі – 1 од. (для тесту);
- яйця варені – 3 од. (для начинки);
- сіль – 10 г (по половині чайної ложки тісто і начинку);
- дріжджі – 7 г сухих або 20 г свіжих;
- цибуля зелена – 40 р.
Підготовка страви:
- Починаємо готувати тісто. У підігрітому до 40ºС молоці (воно має бути теплим, але не гарячий) розчиняємо цукор, сіль і дріжджі.
- В окрему ємність насипаємо борошно. Додаємо до неї яйце, масло і молочну суміш. Перемішуємо.
- Місимо тісто руками, поки воно не стане пружним, накриваємо тканиною і ставимо в тепло на одну годину. За цей час тісто збільшиться вдвічі — враховуйте це, вибираючи ємність.
- В цей час приступаємо до начинки. Нарізаємо варені яйця і зелену цибулю, перемішуємо їх і солимо.
- Тісто розрізаємо на порції розміром з куряче яйце. Кожне «яйце» треба розкачати в корж. Потім розкладаємо начинку по одній столовій ложці на середину кожного коржика.
- Надаючи форму заготівлях, не забудьте защипнути краю.
- Змащуємо деко маслом і присипаємо його борошном.
- Змастіть місце защипи (шов) збитим яйцем. Це не впливає на смак випічки, але покращує її зовнішній вигляд.
Випікайте заготовки на середньому ярусі духовки до появи золотистої скоринки при температурі 200°С (близько 15 хвилин).
На замітку. Викладаємо пиріжки у форму на відстані не менше 2 см один від одного, інакше вони злипнуться і погано пропечуться.
З начинкою з яйця, зеленої цибулі і картоплі
За рахунок картоплі улюблене частування стає ще більш ситним.
Для тіста підготуйте наступні продукти:
- борошно – 4 склянки;
- молоко (можна кефір або кисле молоко) – 500 мл;
- яйце – 1 од.;
- сіль поварена – 8 – 10 г;
- білий цукор – 20 ст. л.;
- розпушувач – 5 р.
А для начинки знадобиться:
- картопляне пюре – 0,5 кг;
- курячі яйця, зварені до твердого жовтка, – 4 од.;
- зелена цибуля – пучок.
Підготовка страви:
- Тісто готуємо звичним способом: змішуємо всі складові, вимішуємо масу вручну і даємо їй трохи відпочити. А поки займаємося начинкою.
- Картопляне пюре кладемо в миску. Яйця і цибулю дрібно ріжемо, додаємо в картопляну масу і солимо її за смаком.
- Тісто розкачуємо на окремі коржі, на кожну викладаємо начинку. На замітку. Перед розкладкою охолодіть начинку, інакше тісто буде пропікається нерівномірно.
- Далі формуємо пиріжки, защипуємо краю і готуємо звичним способом (в духовці або на сковороді до рум’яної скоринки.
Домашні пиріжки з начинкою з яєць і зеленого лука — прекрасний варіант домашньої випічки, яку можна взяти на роботу в якості обіду або запропонувати рідним до першого страви замість хліба. Їх можна є вприкуску з м’ясом або просто з солодким чаєм і це завжди буде смачно!