Існують сотні різних рецептів піци. Причому відрізняються вони один від одного не тільки начинкою. Основою для будь-якої піци, як відомо, є тісто. Думка про те, що воно неодмінно має бути тонким, в корені помилково. Дуже часто у багатьох закладах громадського харчування готують саме пишне тісто для піци. В умовах домашньої кухні його можна зробити різними способами.
Пишне дріжджове тісто для піци
Будь-яка досвідчена господиня зможе підтвердити, що саме пишне тісто для піци – дріжджове. Правда, на його приготування піде не менше двох годин. Але результат того вартий.
Крім того, знадобляться наступні обов’язкові інгредієнти:
- 0,5 кілограма борошна;
- 25 грам пресованих дріжджів;
- 10 грам солі;
- 300 мілілітрів теплої питної води;
- 20-25 грам цукру;
- 50 грам оливкової олії.
Готувати таке тісто потрібно поетапно:
- Взяти дві чисті миски. В одній розчинити цукор і додати до нього дріжджі. В іншу висипати всю сіль.
- Борошно пересипати в глибоку ємність.
- Додати до неї обидва склади і разом з ними ввести масло.
- Перемішування продовжувати, поки тісто не стане досить щільною, і не буде відставати від рук.
- Напівфабрикат покласти в чисту і досить глибоку миску, оброблену зсередини рослинним маслом. Це дозволити масі не прилипати до стінок посуду.
- Поставити ємність у тепле місце на півтори години. За цей час маса встигне добре піднятися.
У результаті виходить м’яке і дуже пишне тісто для піци. Його залишиться тільки обім’яти пару раз, а потім розкотити в пласт.
Рецепт на кефірі
В домашніх умовах іноді доводиться використовувати ті продукти, які є під рукою. Не менш пишним і м’яким буде, приміром, тісто на кефірі. Тут є кілька варіантів.
Найкращий з них – той, в якому використовується такий склад:
- 300-320 грам борошна;
- 5 г питної соди;
- 2 яйця;
- 250 мл кефіру;
- 8-10 грам цукру;
- 6 грамів кухонної солі;
- 15-17 грам оливкової олії.
Покрокова інструкція приготування тіста:
- Яйця з сіллю гарненько збити віночком.
- Кефір трохи підігріти (наприклад, потримати в мікрохвильовці), а потім розчинити в ньому весь цукор. Сюди ж додати попередньо збиті яйця, масло і перемішати.
- Борошно з’єднати з содою.
- Додавати невеликими порціями до рідких інгредієнтів. Спочатку перемішування краще вести ложкою, а потім руками.
- Грудку готового тіста покласти в чисту каструлю, прикрити її рушником і поставити приблизно на півгодини в будь тепле місце.
Після дозрівання напівфабрикат буде повністю готовий до подальшої обробки.
Без додавання дріжджів
Є ще один чудовий варіант для тих, хто обожнює піцу, але не любить возитися з дріжджами.
В цьому випадку для приготування основи можна взяти:
- 1,5 склянки борошна;
- 375 грам незбираного молока;
- 1 яйце;
- 5 грам розпушувача;
- щіпка солі;
- 35 грам оливкової олії.
Зробити з цих інгредієнтів пишне тісто буде зовсім не важко.
Треба лише:
- До просіяного борошна додати сіль, розпушувач і все це ретельно перемішати. Висипати її на стіл гіркою і зробити в середині рукою невелике поглиблення.
- В окремій ємності збити віночком яйце. Потім додати до нього масло і молоко. Маса повинна вийти досить однорідною.
- Вилити її в поглиблення, зроблене в сипучих компонентах.
- Вимішувати тісто руками. Робити це буде легко, так як маса сама по собі виходить м’якою і податливою.
Так без особливих зусиль виходить чудове пишне тісто для піци без дріжджів. Повторити такий рецепт зможе навіть починаюча господиня.
Швидке пишне тісто для домашньої піци
У сучасних господинь час на приготування їжі часто буває обмежений. Що робити, якщо домочадці просять приготувати на вечерю піцу? Головне, не варто зневірятися. Є дуже простий рецепт, за допомогою якого можна досить швидко приготувати пишну основу для піци.
У цьому випадку буде потрібно:
- 200 грам борошна;
- 3 яйця;
- 45 грам жирної сметани і стільки ж майонезу (бажано 67%-го);
- кухонну сіль.
На приготування такого напівфабрикату йде не більше 20 хвилин.
Щоб швидко зробити тісто для домашньої піци, треба:
- Збити у глибокій мисці віночком сирі яйця. На цьому ж етапі можна відразу додати сіль.
- Додати до яєць майонез і сметану. Причому черговість введення цих продуктів значення не має.
- Невеликими дозами ввести муку.
Після інтенсивного перемішування виходить тістова заготовка у вигляді пишного кулі. Її можна відразу використовувати за призначенням без попереднього дозрівання.
На сухих дріжджах
Ніхто не буде сперечатися, що дріжджове тісто краще всього підходить для приготування піци. Тонкий і м’який пласт відмінно пропікається і, злегка піднімаючись, добре утримує начинку на поверхні. Але часом в потрібний час під рукою не виявляється живих дріжджів. У цьому випадку їх легко можна замінити сухими дріжджами. Взяти, до прикладу, варіант, де в якості рідкої основи використовується незбиране молоко.
Щоб приготувати пишне тісто для піци, потрібно:
- 320 грам борошна;
- 25 грам цукру;
- 250 мл незбираного молока;
- 16-20 грам сухих дріжджів;
- 17 грам соняшникової олії.
Методика приготування:
- Дріжджі засипати в склянку разом з цукром. Додати до них пару ложок теплого молока і перемішати.
- В останньому молока розчинити сіль.
- Як тільки дріжджі почнуть «працювати», їх потрібно залити в молоко і добре перемішати.
- Дозовано, невеликими порціями ввести муку.
- Додати масло. Процес перемішування зазвичай починається ложкою, а закінчується руками.
- Тісто скатати в кулю, накрити його серветкою і поставити його дозрівати на 45-60 хвилин.
Готове тісто виходить дуже пишним. Воно легко розкочується і чудово формується.
Як приготувати з содою
Навіть початківець кулінар знає, що питна сода є найпростішим розпушувачем. Якщо її додати в тісто, то в кислому середовищі вона розкладається з виділенням вуглекислого газу. Саме він робить масу ніжною і пористої. У результаті тісто виходить м’яким і пишним.
Є чудовий рецепт, для якого необхідно заздалегідь підготувати:
- 800 грам борошна;
- 100 грам сметани;
- сіль поварена;
- 150 грам маргарину;
- 2 яйця;
- трохи цукру;
- 5 г питної соди.
Як з усього цього зробити гарне тісто для домашньої піци:
- Соду погасити в сметані.
- Окремо розтопити маргарин.
- Дати продуктів трохи постояти. Маргарин повинен охолонути, а сода поступово почне «працювати».
- Збити віночком яйця. Додати до них охолоджений маргарин, цукор, соду зі сметаною і сіль.
- Поступово, додаючи по одній ложок, ввести всю муку. Гарненько вимісити тісто. Воно має бути еластичним і не тугим.
Таке тісто розкочується дуже легко. Якщо ж його виявиться занадто багато, то залишки можна загорнути в плівку і покласти в морозилку.
М’яке тісто для піци, як у піцерії
Деякі вважають, що правильне тісто для знаменитої італійської піци може приготувати тільки професіонал. Це не зовсім так. Є дуже простий рецепт пишного тіста, з якого виходить тонка і м’яка основа, схожа на ту, що використовують у цій піцерії.
Для роботи потрібно:
- 500 грам борошна;
- 5-6 грам сухих дріжджів;
- 10 грамів кухонної солі;
- півтора склянки води;
- 50 грам соняшникової олії.
Процес складається з двох основних стадій:
- Спочатку треба змішати дріжджі з борошном, а потім по черзі додати всі інші компоненти. Замісити м’яке, еластичне тісто, яке не буде липнути до рук.
- Загорнути його у харчову плівку і поставити в тепле місце на 30-60 хвилин.
Дозріле тісто після цього залишиться тільки розкачати в тонкий пласт. Після запікання основа вийде м’якою, ніжною і буде чудово поєднуватися практично з будь-якими начинками.