Багато хто пам’ятає цю страву з дитсадівських часів. Кухарі готували смачний, ситний і одночасно пишний омлет в духовці з приголомшливою запеченою скоринкою і «сльозою» — молочними краплями на розрізі. Звичайно, готувалися такі страви величезними порціями і в умовах великих виробничих печей, що, як нам здається, накладало особливий смакової відбиток на їду в громадському харчуванні. Тим не менше, і в домашніх умовах можна відтворити омлет таким, як ми його пам’ятаємо з нашого золотого дитинства.
Пишний омлет в духовці — класика з яйцями і молоком
Там, де народився омлет — у Франції — подають його в згорнутому трубочкою вигляді з різноманітними начинками. І тому таку страву цілком годиться для святкової страви. У нас же традиційний варіант являє собою поєднання трьох складових — молочної, яєчної і масла (його потрібно небагато, тільки для змазування форми). І, звичайно, деякої кількості спецій.
Сьогодні ми розповімо, як приготувати пишний омлет — класичний, «столовский» і з різними доповненнями у вигляді начинок.
Для тих, хто піклується про фігуру, заради зниження калорійності страви, рекомендується запечений в духовці омлет. Але важливо пам’ятати, що її треба попередньо прогріти і тільки після цього помістити форму з яєчною масою.
Продукти:
- молоко — 0,3 л;
- яйце — 3 шт.;
- спеції.
Тепер приготуємо страву.
- Включити духовку на 190 градусів.
- У суху посудину вибити яйця і перемішати.
- Влити в масу молоко, всипати трохи солі і перцю.
- Деко щедро промазати маслом і влити суміш з яйця і молока.
- В нагріту духовку поставити форму і залишити на 12 – 15 хвилин. Якщо верх омлету починає підрум’янюватися занадто інтенсивно, накрити шматком фольги.
Це найпростіший варіант сніданку, вечері або перекусу, корисний і для дорослих, і для дітей.
Як приготувати як у дитячому садку
Омлет як у садку не повинен містити в собі ні борошна, ні крохмалю. Використовуємо виключно коров’яче молоко, свіжі яйця і трохи солі.
Омлет в духовій шафі потрібно запікати тільки у високій формі. Чим вона вище, тим вище вийде і омлет. Готову страву не потрібно відразу діставати з печі, хвилин 5 – 10 воно повинне постояти і трохи охолонути.
У цьому рецепті важливо дотримати пропорції — яєць має бути приблизно порівну з молоком. Так, на 300 мл молока береться 6 яєць середнього розміру. Щоб змастити форму буде достатньо 20 г олії, сіль кладіть по своїм смаковим уподобанням.
- Розбити яйця і влити молоко. Посолити і збити до однорідного стану, але не до піни. Збивати віночком (не міксером!).
- Вилити отриману масу у форму і запекти в духовці протягом 30 хвилин.
- Готовий омлет полити гарячим маслом.
Готуємо ситний сніданок, як в їдальні
Смачний і ситний сніданок можна приготувати за рецептом радянського омлету-суфле. Він теж готується в духовці, але при його приготуванні використовується і борошно. Отже, готуємо як в їдальні омлет типу суфле.
Продукти:
- 4 ч. ложки борошна;
- 100 г молока;
- 4 середніх яйця;
- сіль.
Приступаємо:
- Розділити жовтки і білки.
- У жовтки додати молоко і збити міксером протягом 1 хвилини.
- Всипати частинами борошно, потім сіль.
- Окремо збити до міцної піни білки і додати до молочно-жовтковою масою.
- Обережно перемішавши ложкою суміш, вилити її в змащений маслом деко або форму.
- Піч на високій температурі (200 градусів) до зарум’янювання зверху. На це піде приблизно півгодини.
Щоб низ омлету-суфле не пригорав, використовуйте товстостінну посуд.
В духовці з сиром
Якщо попередній рецепт омлету взяти як основу для експериментів, то можна спекти ще більш цікавий варіант з французьким смаком. Це сирний омлет.
- Для нього готуємо ті ж продукти, перемішуємо, додаючи трохи більше перцю, і виливаємо у форму.
- Хвилин через двадцять, коли омлет досить «схопився», його потрібно дуже акуратно, щоб він не обсипався, вийняти з духовки і посипати зверху натертим сиром. Сиру досить грамів 50 – 70, він може бути будь-яким твердим.
- Залишилося ще раз відправити блюдо в духовку, щоб сир розплавився і трохи зарум’яниться. Досить буде 7 – 10 хвилин.
Пишний омлет в духовці з ковбасою
Використовуючи базовий рецепт, можна урізноманітнити обговорюване блюдо, додавши в нього шинку, ковбасу, овочі або їх поєднання.
Щоб вийшов смачний і ароматний омлет з ковбасою, підготуємо:
- чверть літра молока;
- 5 яєць;
- 200 г шинки або ковбаси;
- зелень кропу і сіль за смаком.
Хід роботи.
- У мисці перемішати віночком молоко з яйцями, не збиваючи.
- Всипати сіль, можна і трохи перцю, а також дрібно нарубану зелень кропу.
- Нарізати кубиками ковбасу і викласти в подмасленный деко. Важливо, щоб суміш не була налита вщерть — омлет підніметься.
- Духовку потрібно попередньо нагріти до 200 градусів. Омлет випікати приблизно півгодини, після чого дати трохи відпочити в духовці.
Для цієї страви підійде будь-яка ковбаса, але найбільш ароматним такий сніданок вийде з сирокопченою або з шинкою.
З овочами
Італійці люблять омлет з овочами, вони називають його фриттатой. Готується він на рослинному, як неважко здогадатися, оливковій олії, а начинкою можуть бути будь-які овочі. Відмінний варіант для прихильників низькокалорійної та корисної їжі!
Знадобиться:
- по 1 штуці болгарського перцю, моркви, кабачка;
- половина склянки зеленого горошку;
- половинка стебла порею;
- трохи капусти броколі;
- півсклянки молока;
- пригорща тертого сиру;
- перець і сіль.
До відправки в духовку овочі смажаться в олії на сковороді. Спочатку кільця цибулі, потім додається терта морква, нарізану кабачок і болгарський перець. Коли все трохи підсмажиться, додаємо горошок і капусту. Налийте трохи води, накриваємо і тушкуємо. Далі потрібно трохи присолити овочеву суміш, додати свіжозмеленого перцю і перекласти її в промаслений форму.
Після цього звичайним способом приготуємо омлетну бовтанку і заливаємо нею овочі. Випікаємо в добре прогрітій духовці приблизно чверть години. Коли омлет готовий, посипте його натертим сиром і кілька хвилин потримайте в духовій шафі.
Омлет з кольоровою капустою в духовці
Смачний, легкий омлет з кольоровою капустою готується на вершках. На 6 яєць береться півкіло капусти, трохи солі, перцю і 80 г вершків.
- Суцвіття капусти відварити в підсоленій воді майже до готовності, відкинути.
- Скласти в форму, змащену маслом, і залити сумішшю яєць і вершків. Рекомендуємо також додати трохи сиру.
- Всі випікати в добре прогрітій духовці.
З рибою в духовці
Ніжна ароматна запіканка з яйцями гарна буде з будь-морською рибою. Простіше працювати з готовим філе.
Для страви беремо:
- 1,5 склянки молока;
- 300 г філе;
- пару яєць;
- пару помідорів;
- цибуля зелена, сіль і перець.
Готуємо так:
- У змащену форму покласти половину шматків філе.
- Посолити і поперчити, посипати нарізаною пером лука.
- Покласти поверх нього шар нарізаних слайсами помідорів.
- Викласти інші шматочки філе.
- Залити сумішшю молока і яєць.
- Піч приблизно 40 хвилин.
В духовці з морепродуктами
Вишукане блюдо з середземноморськими нотками і тонким ароматом. Для приготування годяться мідії, креветки, кальмари, а також суміш різних морепродуктів.
- Їх беремо 150 г (з розрахунку на дві порції) і злегка обсмажуємо на олії.
- Далі викладаємо в невелике деко і заливаємо збитими яйцями (4 шт.), змішаними з білим вином (півсклянки) і 50 г тертого Пармезану.
- Суміш потрібно підсолити і трохи поперчити.
- Всі поміщаємо в духовку і печемо приблизно півгодини.
Перед подачею посипаємо зеленню петрушки або базиліка.
У цьому рецепті бажано використовувати оливкову олію.
Варіант приготування з манкою
Його подають солодке блюдо для дитячого полуденка або сніданку — з варенням, фруктами, згущеним молоком. А якщо в нього не класти цукру, а додати м’яса або овочів, то вийде повноцінний ситний обід.
В основі лежить звичайна омлетная суміш з добавкою манної крупи:
- 100 г молока;
- пара яєць;
- пара ложок манки і стільки ж цукру (якщо готуємо солодке блюдо);
- трохи вершкового масла;
- трохи солі.
Все з’єднати, злегка збити і почекати трохи, щоб крупинки манки набубнявіли. Випікати в духовці.