Господині часто помиляються, думаючи, що пісне печиво смачне і готують його, тільки виходячи з корисних якостей. Але, додаючи різні інгредієнти можна спростувати всі сумніви. Принадність такої випічки в швидкості приготування і мінімальному наборі продуктів, які з легкістю можна знайти на кухні. Не важливо, йде піст, або просто вирішили порадувати сім’ю новинкою, приготуємо десерт.
Пісне печиво на швидку руку
Почнемо з лимонного печива, яке обов’язково сподобається всім.
Візьмемо:
- 50 мл рослинного масла;
- ½ Ч. л. соди;
- 400 г борошна;
- 1 лимон;
- ½ Ст. цукру.
Рецепт на швидку руку лимонного печива можна записати в кулінарну книгу, якщо боїтеся забути.
Лимон щіточкою ретельно промиваємо під струменем води і, не знімаючи шкірку, нарізаємо на шматочки. При цьому слід видалити всі кісточки.
Щоб позбутися гіркоти, яку лимон може передати страви, покладіть його в солодкий окріп хвилин на 15.
Використовуючи блендер, перетворюємо все в кашку. Сюди спочатку додаємо соду, яка відразу загаситься. Слідом насипаємо цукор і наливаємо олію.
Починаємо вимішувати тісто, поступово досипаючи борошно. Даємо йому трохи відлежатися. Присипавши стіл, розкачуємо і вирізаємо печиво будь-якої форми. Для барвистості, можна посипати зверху цукром.
Випікаємо не більше 10 хвилин в розігрітій духовій шафі.
Рецепт на огірковому розсолі
Ми часто виливаємо рідину, що залишилася від маринованих огірків, а даремно. Спробуйте знайти йому застосування.
Продукти для печива:
- стакан цукрового піску;
- 6 ст. л. оливкової олії;
- 500 г борошна;
- склянка будь-якого розсолу;
- 1 ч. л. соди.
Починаючи підготовку, рідину з банки необхідно процідити, щоб не попалися прянощі, які використовуються в маринаді. Висипаємо сюди соду.
Якщо використовуєте розсіл не від маринованих овочів, то соду гасять оцтом.
Насипаємо цукор і чекаємо, щоб він розчинився. Доливаємо масла і починаємо насипати просіяне борошно. Розкочуємо пласт і вибиваємо формами фігурки.
Отпекаем на листі, застеленому пекарської папером до зарум’янювання. Прикрасити печиво на розсолі можна, присипавши цукровою пудрою.
Готуємо з гарбуза
Спробуємо спекти корисний десерт з гарбуза.
Набір необхідних продуктів:
- ¼ Ч. л. солі;
- 100 г цукру;
- ½ Ч. л. соди;
- 200 г гарбуза (м’якоті);
- 2 ст. л. соняшникової олії;
- по ¼ ч. л. куркуми і кориці;
- 2 ст. борошна;
- 1 ч. л. оцту.
М’якоть овоча подрібнити. Для цього можна скористатися теркою, м’ясорубкою або блендером. Змішати всі сухі інгредієнти, а соду гасимо яблучним оцтом.
Для того, щоб додати печінкою корисних властивостей, досить збагатити склад 15 г висівок, родзинками або горіхами.
Замісити руками тісто, яке за консистенцією вийде щільним. Будемо катати кульки долонями, відщипуючи і складати на змащене деко.
Через 20 хвилин перебування в гарячій духовці (при 180 град.), можна їх дістати і остудити.
Пісне вівсяне печиво
З дитинства кожному знайомий смак цього печива. Але, спекти його можна і вдома.
Нам потрібно всього лише:
- 3 ст. л. меду;
- ст. вівсяних пластівців;
- 6 ст. л. олії;
- ¼ Ч. л. мускатного горіха;
- ст. борошна;
- ¼ Ч. л. солі;
- 50 мл води;
- ½ Ч. л. кориці і соди.
Починаємо підготовку тесту для пісного вівсяного печива зі змішування меду, води і масла. Для цього необхідно суміш розігріти на повільному вогні. Весь час помішуючи ложкою або лопаткою, насипаємо першої соду, яка повинна погаситься, а потім мускатний горіх, сіль і корицю.
Додаємо пластівці з борошном і вимішуємо масу. Вона вийде трохи липкою. Залишаємо, укривши мішечком, на півгодини.
Це робиться для того, щоб вівсяні пластівці наситилися вологою і розбухнули.
Змоченими у воді руками, катаємо кульки, які викладаємо на застелений пергаментом лист і трохи придавлюємо.
Ставимо в духовку на 25 хвилин.
Шоколадне частування
Від цього ягідного частування, точно ніхто не відмовиться.
Інгредієнти:
- ½ Ст. будь-якого варення;
- ½ Ст. какао;
- ¾ Склянки цукрового піску;
- ст. борошна;
- 1/3 склянки рафінованої олії;
- ½ Ч. л. солі;
- 1 ч. л. розпушувача.
У велику чашку засипати всі сухі компоненти і добре перемішати. Додати варення, масло і замісити пластичне тісто.
Часто буває, що муки не вистачає або, навпаки, багато. Тому її кількість можна контролювати по ходу замісу тіста.
Застеляємо деко пекарської папером, акуратно викладаємо вже сформоване печиво. Всього 12 хвилин достатньо, щоб спекти його. Остудіть.
З бананом
Для приготування пісного печива потрібно:
- банан переспевший;
- 200 г борошна;
- 50 мл олії;
- 130 г цукру;
- ст. л. оцту;
- ½ Ч. л. соди;
- 80 г родзинок;
- ст. л. лимонного соку;
- ½ Ч. л. кардамону.
Очистимо банан від шкірки і наріжемо дрібними шматочками.
Щоб він не потемнів, відразу збризніть лимонним соком.
Засипаємо його цукровим піском і вливаємо олію. Трохи збити суміш міксером. Окремо перемішуємо борошно з кардамоном, сюди ж засипаємо перебраний і промитий ізюм. Гасимо соком лимона соду.
Родзинки краще заздалегідь замочити в гарячій воді, щоб він максимально віддав свої смакові якості.
З усіх підготовлених інгредієнтів замішуємо тісто. Великою ложкою викладаємо на лист, який покрили пергаментом. Печеться воно близько 10 хвилин. Запах рознесеться по всьому будинку, але їсти його краще охолодженим.
Як зробити пісне печиво пісочне
Не тільки на основі яєць заводиться тісто.
Набір продуктів наступний:
- 1,5 ст. борошна;
- ½ Ст. крохмалю;
- 1/3 ст. рослинного масла;
- ½ Ст. води;
- 3 ст. л. цукру;
- ч. л. розпушувача;
- ¼ Ч. л. солі.
Всередину покладемо:
- ст. подрібнених горіхів;
- 3 ст. л. цукрового піску.
Змішуємо всі сухі інгредієнти, при цьому слід просіяти борошно. Збираємо гіркою, в якій робимо поглиблення і вливаємо воду з маслом. Швидко руками вимішуємо тісто і даємо йому відпочити. Окремо в чашці з’єднуємо цукор з горіхами.
Тепер тісто необхідно тонко розкачати. Бажано, щоб вийшов квадрат або прямокутник. Висипаємо на поверхню начинку і рівномірно розподіляємо. Розрізаємо на смужки, які згортаємо в рулетик. Викладаємо кожен на пергамент, ретельно защипнувши край, і отпекаем.
Морквяне печиво
Цей свіжий овоч також допоможе створити прекрасний десерт.
Приготуємо:
- ст. цукру;
- ст. тертої моркви;
- ¼ Ч. л. солі;
- ч. л. разрыхляющего порошку;
- крапельку ваніліну;
- ½ Ст. крохмалю;
- 1,5 ст. борошна.
У глибокій мисці змішуємо терту свіжу морквину (бажано скористатися самої дрібної стороною) з цукром, сіллю, ваніліном і маслом.
Окремо просіяти борошно, додати крохмаль, розпушувач і почати вводити суміш в морквяну масу. Вийде рідкувате тісто, яке краще викладати на змащене деко великою ложкою. Але, при бажанні, змочіть руки і спробуйте скачати колобки.
Через 15 хвилин можна діставати з духовки морквяне печиво. Остудити, прикрасити цукровою пудрою і подавати до столу.
Покрокове приготування з імбиром
Таким десертом можна балувати себе не тільки в різдвяні свята.
Підготуємо:
- 3 ст. л. меду;
- 150 мл води (теплою);
- 5 ст. л. висівок;
- 7 ст. л. оливкової олії;
- невеликий шматочок (приблизно 2х2) свіжого імбиру або 2 ч. л. меленого;
- пакетик ваніліну;
- ½ Ч. л. солі;
- ½ Ч. л. соди;
- ч. л. гвоздики, кориці;
- 300 г борошна.
Діяти необхідно наступним чином:
- У чашу блендера заливаємо всі рідкі інгредієнти, додаємо імбир, соду, сіль і всі спеції. Домагаємося однорідності.
- Засипаємо борошна з висівками і замішуємо тісто. Воно не повинно липнути до рук і бути еластичним.
- Качалкою розкотити пласт товщиною менше 1 див. Розрізаємо на однакові шматочки або вибиваємо формочками наша пісне печиво.
- В гарячій духовій шафі воно буде випікатися при 180 градусах приблизно 15 хвилин.
Спробувавши будь-який рецепт, ви зрозумієте, що вегетаріанська, пісна і дієтична випічка теж смачна і ароматна.