Кількість рецептів пісочного тіста важко навіть порахувати. У кожному рецепті є свої особливості, але всі їх об’єднує одне — обов’язкова наявність великої кількості олії.
Пісочне тісто — основна рецептура
У базовому рецепті приготування пісочного тіста використовується мінімум компонентів, а на його основі можна приготувати різноманітні десерти.
Стандартний набір продуктів складається з 12 ст. л. високосортного борошна, 200 г жирного масла, 4 ст. л. цукру. Додають ванілін на свій розсуд.
Замість масла допустимо взяти якісний маргарин, а замість цукру — цукрову пудру. Великі кристали роблять масу більш жорсткою, тому навіть краще перемолоти звичайний грубозернистий цукор в кавомолці до порошкоподібного стану.
Приготування:
- Вийняти масло, щоб воно набуло кімнатну температуру.
- Просіяти борошно. Додати інші сипучі компоненти і перемішати.
- Борошно перетерти з маслом, намагаючись не забивати масу. Тісто для печива можна місити енергійно, як дріжджове. Маса повинна бути ніжною та еластичною. Іноді для цього в суміш додають трохи крижаної води.
- Сформувати кулю, акуратно обваляти його в борошні, прикрити плівкою і поставити в холодильник на ½ ч. Довше тримати її в холоді не рекомендують, так як масло почне тверднути, а потім таку масу складно розкачати в корж потрібної товщини.
Готове тісто можна заморозити або використовувати відразу ж за призначенням.
Рецепт для приготування пирогів
На основі цього тіста можна пекти відкриті і закриті пироги з різними солоними і солодкими начинками. Для солоної випічки зі списку інгредієнтів потрібно прибрати цукор.
Крім стандартних продуктів (4 ст. борошна, 1 пачки масла і 25 г цукру) знадобляться ще такі компоненти:
- яйця – 2 шт.;
- розпушувач – 5 м;
- ванільний цукор – за особистим розсудом.
Алгоритм приготування зовсім не складний:
- Розтопити масло на ледве теплій плиті відповідної для цього ємності.
- Всипати цукор і перемішати. Почекати, поки маса повністю охолоне.
- В охолоджену суміш вбити яйця, перемішати.
- Просіяне борошно з’єднати з іншими сипучими продуктами.
- З’єднати всі компоненти і замісити еластичну масу.
Скачати його і поставити в холодне місце на 25 хв, щоб воно краще спрессовалось. Потім пісочне тісто для пирога потрібно розкачати в пласт необхідної товщини, сформувати бортики по краях і викласти заздалегідь підготовлену начинку.
Бажано, щоб начинка була не надто рідкою, а мала густу консистенцію.
Випікати пиріг необхідно в нижній частині духовки, інакше поверхня покриється горілою кірочкою, а низ не встигне пропектися. Якщо зверху пиріг вже підгорає, а всередині ще вологий, ситуацію досить легко виправити — досить прикрити верх випічки фольгою.
Класичне пісочне тісто для печива
Кожній господині потрібно знати класичний рецепт пісочного тіста для приготування печива.
Інгредієнти:
- борошно – 12 ст. л.;
- масло – 1 пачка;
- цукрова пудра – 4 ст. л.;
- 2 жовтка або 1 ціле яйце.
Розпушувач не потрібен, так як випічка виходить пухкої за рахунок великої кількості жиру.
Приготування:
- Покласти масло в морозилку, щоб воно стало твердим. Подрібнити на крупній тертці.
- Просіяти борошно і перемішати з цукром. Ввести подрібнене масло і розтерти руками до утворення крихти.
- Ввести жовтки і замісити еластичне, але щільне тісто. Охолодити.
Масу можна скачати в ковбаску і нарізати на тонкі шматочки або розкачати в пласт і вирізати печиво за допомогою формочок. Заготовки викладають на деко і випікати 10-15 хвилин при температурі 220 градусів. Змащувати форму для випічки маслом не потрібно, так як у виробах жиру предостатньо, отже вони не будуть прилипати.
Варіант на основі сметани
Тісто на сметані виходить більш ніжним і м’яким. Воно довше зберігається свіжим і добре підходить для приготування тортів і м’яких пирогів.
Крім 12 ст. л. борошна, 100 г масла і 3 ст. л. цукру ще знадобляться такі продукти:
- сметана — 10 ст. л.
- лимонна цедра;
- розпушувач — 2 ч. л.
Приготування:
- Вершкове масло нарізати невеликими квадратиками і залишити до розм’якшення.
- Зняти шкірку з лимона за допомогою дрібної терки.
- До масла додати сметану, цукор і лимонну цедру. Перемішати ложкою.
- Додати просіяне борошно з розпушувачем і замісити тісто. Маса повинна бути однорідною, м’якою і не липнути до рук.
Далі тісто можна використовувати для приготування апетитних фруктових пирогів.
Дріжджова основа для випічки
Пісочно-дріжджове тісто поєднує в собі кращі якості обох видів. Такі вироби не має специфічної жирності. Але так як маса сильно щільна, не варто очікувати, що тісто сильно підніметься. Воно просто буде більш ніжним і шаруватим.
Крім 500 г борошна, 250 г масла і 2 яєць знадобляться такі продукти:
- вода — 4 ст. л.;
- дріжджі сухі — 2 ч. л.;
- цукор — 2 ст. л.;
- сіль і ванілін.
Приготування:
- Розвести дріжджі в теплій воді.
- Порубати кубиками масло і замісити тісто. Зібрати масу в кулю, прикрити чистим рушником і поставити на расстойку на 2 год.
- Розкачати тісто в пласт товщиною 5 мм, Якщо потрібно, варто підсипати муку. Вирізати фігурні печиво за допомогою формочок. За бажанням присипати корицею і цукром.
Випікати не більше 10-12 хв при температурі 180 градусів. Як тільки випічка зарум’яниться, значить, прийшла пора виймати її з духовки.
Намешиваем без яєць
Без яєць випічка виходить не менш смачною.
Інгредієнти:
- борошно — 250 г;
- вершкове масло — 125 г;
- вода — 70 мл;
- цукрова пудра — 25 г;
- сіль — на кінчику ножа.
Пісочне тісто без яєць нічим не поступається своїм «побратимам».
Приготування:
- Заздалегідь вийняти масло з холодильника і розтерти з просіяним борошном.
- Додати в воду сіль і цукор, перемішати, щоб розчинилося. Влити до решти інгредієнтів.
- Викласти масу на стіл і місити, поки не перестане прилипати до рук. Це займе 1-2 хв.
- Викласти розкатаний пласт тіста в підготовлену форму і заповнити будь-якою начинкою. До такого тесту добре підходять нарізані шматочками фрукти — яблука, груші, сливи. Їх красиво розкладають у вигляді кола. Фруктові скибочки бажано трохи присипати цукром і покласти зверху стружку вершкового масла.
Випікати 30-35 хв при температурі 200 градусів. Готовий виріб має підрум’янитися по краях.
Ледачий спосіб готування в кухонному комбайні
Господаркам, у яких вдома є кухонний комбайн, дуже пощастило. Цей апарат може замісити тісто за лічені хвилини.
Інгредієнти:
- борошно — 300 г;
- масло — 150 г;
- цукор — 150 г;
- холодна вода — 90 мл;
- сіль — за смаком.
Приготування:
- Холодне масло нарізати шматочками.
- Просіяти борошно.
- Додати інгредієнти в чашу комбайна і провернути, щоб вийшла розсипчаста крихта. Довго місити не потрібно.
- Розчинити сіль і цукор у воді. Маленькими порціями влити в крихту і перемішати.
- Перекласти масу в іншу ємність, прикрити плівкою і поставити в холодне місце на ½ ч.
Після цього тісто можна використовувати за призначенням.
Незвичайне рубане пісочне тісто
Рубане тісто — кращий вибір для основ для приготування різних десертів.
Інгредієнти:
- борошно — 12 ст. л.;
- масло — 150 г;
- яйце — 1 шт.;
- сметана — 30 г;
- цукор — 0,5 склянки;
- сіль — на кінчику ножа.
За цим рецептом можна приготувати несолодке рубане тісто, прибравши зі списку інгредієнтів цукор.
Приготування:
- Просіяти борошно і сіль на стіл. Всипати цукор.
- Нарізати попередньо охолоджене масло кубиками. Зробити це краще на великій дерев’яній дошці ножем. Перемішати борошно з маслом руками або скористатися комбайном.
- Вбити яйце і перемішати. Маса не повинна бути однорідною, головне, щоб вона була густою і розсипчастою. Якщо вона сильно розсипається, можна додати трохи сметани або жовток одного яйця.
- Обгорнути шар тіста плівкою і поставити в холодильник.
Головне — не вимішувати тісто, збираючи його в кулю. Його потрібно просто спресувати.
Готуємо з сиром — покроковий рецепт
Сир надає тісту незвичайну м’якість і ніжність. З нього можна готувати як солодкі, так і солоні вироби, які будуть менш калорійними.
Необхідні компоненти:
- борошно — 300 г;
- масло — 1 пачка;
- сир — 200 г;
- цукор — 50 г;
- сіль — за смаком.
Приготування:
- Нарізати масло шматочками.
- В чашу комбайна викласти всі інгредієнти, крім сиру, і подрібнити в дрібну крихту. На це піде не більше хвилини.
- Перетерти сир через сито і додати до решти суміші. Перемішати з допомогою комбайна не більше 10 с. Маса повинна зібратися у кому.
Залишилося акуратно зібрати тісто, обмотати його плівкою і поставити на холод.
Пластичне і ніжне пісочне тісто
Пластичне і тане в роті тісто готують за таким нескладним рецептом.
Інгредієнти:
- борошно — половина кілограмової пачки;
- цукрова пудра — 1 ст.;
- масло — 1 пачка;
- 2 яйця або 4 жовтка — на вибір.
Приготування:
- Вийняти масло з морозилки за годину до готування.
- Розтерти його з цукром лопаткою або за допомогою ложки.
- Додати борошно і яйця.
- Акуратно зліпити кулю і поставити його на холод.
Можна спочатку надати тесту необхідну форму, а тільки потім поставити в холодильник. Головне, щоб вироби потрапили в духову шафу охолодженими.
Ідеальне тісто для тортів і кошичків
Потрібно знати, що отримати ідеальне тісто для кошичків в спеку практично не реально. Воно не терпить високих температур, тому його потрібно робити в прохолодному приміщенні.
Необхідні компоненти:
- борошно — 7 ст. л.;
- масло — ½ пачки;
- яйце — 60 г без шкаралупи;
- вода — 15 мл;
- цукор — 1 ст. л.;
- сіль — за смаком.
Головне, щоб всі компоненти були холодними.
Приготування:
- Просіяти борошно і перемішати її з іншими сипучими інгредієнтами.
- Нарізати кубиками масло.
- Скласти підготовлені продукти в ємність і поставити в холодильник.
- Збити яйця віночком з водою і теж поставити на холод.
- Розтерти борошно з маслом долонями в крихту. Краще, якщо це зробить міксер, щоб масло не контактувало з теплими руками.
- Якщо масло не тане, можна відразу додати яєчну суміш. Крихта стала теплою? Отже, перед додаванням яєць її треба охолодити і тільки потім перемішати протягом декількох секунд на низьких обертах.
- Швидко замісити тісто без зайвих рухів. Маса не повинна прилипати до столу, а якщо липне, значить, тісто перегрівся.
- Викласти тісто на пекарській папір, припыленную борошном, розкачати, прикрити іншим листком і поставити на холод на 1ч.
- Трохи розкачати тісто, якщо потрібно, і викласти у форму. Почекати, поки осяде, потім акуратно притиснути до стінок. Зрізати виступаючі бортики і наколоти дно виделкою.
Французькі кондитери застеляють заготівлю спеціальною плівкою, засипають рисом, а потім ставлять в холодильник на 1-1,5 год. Після цього форму з тестом відправляють в розігріту до 170 градусів духовку і випікати до зарум’янювання. Потім плівку з рисом прибирають, а саму основу випікають ще хвилин 10. Вже в самому кінці її акуратно викладають на решітку і використовують за призначенням.
Солодка або здобна пісочна основа для випічки
Список компонентів можна доповнити порошком какао, подрібненими горіхами, лимонною цедрою, імбиром, корицею або шматочками шоколаду.
Інгредієнти:
- борошно — 3 ст.;
- олія — 200 г;
- майонез — 200 мл;
- цукор — 11 ст. л;
- яйце велике;
- ванілін — пакетик;
- сода, оцет або лимонний сік.
Приготування:
- З’єднати цукор з яйцями і майонезом. Додати ванілін, погасити соду лимонним соком.
- Невеликими порціями всипати борошно, постійно перемішуючи.
- Нарізати розм’якшене масло шматочками і швидко перемішати. Маса повинна бути м’якою, а ні в якому разі не крутий.
Таке тісто можна використовувати для приготування будь-яких десертів.
Пісочне тісто на раз, два, три
Цей рецепт гарний тим, що кількість інгредієнтів можна легко запам’ятати раз і назавжди.
Саме ж тісто готується з простої технології:
- 1 порція цукру;
- 2 порції жиру;
- 3 порції борошна.
Іноді для зв’язки додають яєчні жовтки. Принцип приготування абсолютно аналогічний попереднім рецептами. Завдяки цій простій формулі можна зробити саме те кількість тіста, яке потрібно.
Тісто для курника — у чому особливість?
Тісто для курника готується на маргарині або маслі.
Продукти:
- борошно — 2 ст.;
- олія — 200 г;
- цукор — 2 ч. л.;
- яйце — 1 шт.;
- сіль — 0,5 ч. л.;
- трохи соди і лимонного соку.
Приготування:
- З’єднати масло з цукром і сіллю. Перемішати виделкою.
- Вбити яйце і знову перемішати.
- Невеликими порціями ввести борошно і додати гашену соду.
- Швидко вимісити тісто і поставити на холод.
Після цього тісто використовують згідно з рецептом. Його поділяють на 2 частини, розкочують в 2 пласта, а потім один з них викладають у форму. Формують бортики і розподіляють м’ясну начинку. Другий пласт викладають зверху роблять у ньому кілька отворів. Пиріг готується не більше 40 хв.
Із звичайного пісочного тіста можна зробити величезну кількість солоних закусок і солодких десертів. А рецепт легко вибрати із запропонованих у відповідності із власними уподобаннями та наявністю потрібних інгредієнтів на кухні.