Пісочний пиріг з вишнею — справжнє літнє ласощі для всіх віків. Пропонуємо кілька варіантів його приготування.
Пісочний тертий пиріг з вишнею
Для пісочного тіста:
- маргарин/масло — 130-150 гр;
- яйця — 2 один.;
- цукор — ½ ст. л.;
- борошно 3 скл.;
- розпушувач — порційний пакетик.
Начинка і прикраса для пирога:
- вишня — 2 скл.;
- цукор — 2 стіл. л.;
- цукрова пудра.
Пісочне тісто дуже просте у приготуванні: потрібно всього лише вручну перемішати всі складові так, щоб вийшов щільний пористий коло. Ділимо його на дві частини, одна повинна бути трохи менше. Частина поменше кладемо в морозильну камеру на чверть години — цього буде достатньо, щоб воно застигло і надалі легко натиралось.
Частина тесту, яка більше викладаємо у форму, присипану паніровкою, борошном або покритої пергаментом.
Вишню добре промиємо, витягаємо з ягід кісточки. Викладаємо їх на основу у формі, посипаємо цукром і затираємо подмороженным тестом. Пиріг запікаємо в розігрітій до 200 град. духовці протягом півгодини. Перед подачею присипаємо пудрою.
На замітку. Для приготування пісочного тіста завжди використовується вершкове масло. В будь-якому рецепті можна замінити бюджетним варіантом — маргарином.
Як приготувати з меренгою?
Пиріг з вишнею з пісочного тіста вийде ще ніжніше, якщо в начинці буде присутній меренга.
- маргарин — 250 гр;
- цукор — 100 гр;
- жовтки яєчні — 5 одиниць;
- борошно — 400 гр;
- розпушувач — 1 ч. л.
Начинка:
- білки яєчні — 5 одиниць;
- цукор — 100 гр;
- крохмаль — 30 гр;
- масло пост. — 50 гр;
- ванільний цукор — ½ порційного пакетика;
- вишня — 200 гр.
Заздалегідь масло залишити при кімнатній температурі трохи нагрітися, а яйця ділимо на білкову та жовткову частина. Білки поставити в холод — для меренги використовуються охолоджені білки, вони краще збиваються.
Першим ділом готуємо тісто: масло ріжемо кубиками, зверху сіємо борошно і розпушувач, всипаємо цукор. Вручну гарненько розтираємо. В кінці введемо жовтки і знову замешаем тісто. Вимісити, скачати в однорідний гладкий кулю. Відокремлюємо третину тіста і відправляємо охолоджуватися хвилин на 40. Решту тіста розкачуємо і викладаємо у форму, застелену пергаментом. Робимо невеликі бортики по краях. Печемо основу хвилин двадцять при 180 град. Даємо йому остудитися.
Поки основа остигає, збиваємо білки в стійку пінку зручним способом — міксером або віночком. Коли піна стане дуже щільною, не текучої, потроху додаємо обидва види цукру, не припиняючи збивання. Тонким струменем вливаємо олію, при цьому швидкість збивання потрібно зменшити. Досить хвилини-двох, щоб масло добре перемішалося з білковою масою.
Готову меренгу розкладаємо по спеченої основі, рівномірно розподіляючи по всій поверхні.
Вишню моєму, залишаємо на кілька хвилин в друшляку, виймаємо кісточки і рівномірно розкладаємо по поверхні меренги. Якщо використовуються заморожені ягоди, їх не потрібно розморожувати. Зверху всю начинку затираємо охолодженим тестом. Печемо при 180 град. протягом 35-40 хвилин. Ріжемо квадратами і подаємо до столу.
З додаванням сиру
Відкритий пиріг з сирно-вишневою начинкою — ніжний десерт, який по достоїнству оцінять рідні та друзі.
- 2 яйця для тесту і 2 для начинки;
- 3 ст. л. цукру для тіста і 120 гр для начинки;
- 100 гр злив. масла;
- 2 ч. л. розпушувача;
- 300 гр борошна;
- упаковка сирного крему;
- 300 гр вишневих ягід без кісточок;
- 500 гр сиру зернистого;
- скл. сметани.
Ягоди заздалегідь промити.
Розтерти масло з цукром, потім додати яйця, ще раз перемішати.
Після просіяти борошно разом з розпушувачем, добре замішати.
Форму злегка змастити маслом, розкласти тісто по дну і сформувати на висоту 2-3 см бортики.
З’єднати в одній мисці всі молочні продукти, вбити яйця, всипати цукор. Гарненько опрацювати блендером. Масу з сиру розкласти по основі, зверху рівномірно розкласти ягоди.
Пекти при 180 град. 50 хвилин. Після дати охолонути, і тільки після цього витягти з форми.
Пиріг з пісочного тіста з вишнями та сметаною
Тісто:
- слив. масло — 150 гр;
- борошно — 300 гр;
- розпушувач — 1 ч. л.;
- цукор — 100 гр;
- сіль — третина ч. л.;
- яйце;
- сметана — 1 стіл. л.
Начинка:
- сметана — 400 мл;
- яйця — 2 один.;
- цукор — 4 стіл. л.;
- крохмаль — 2 стіл. л.;
- вишня без кісточок — 1,5 скл.
Як і в попередніх рецептах, складові тіста потрібно розтерти до однорідної маси. Яйця і сметана додаються в кінці. Вийде круте, але м’яке тісто, легко формується в грудку. Цілий клубок розгортаємо в пласт, і викладаємо у форму. Охолоджуємо основу у формі протягом 20-ти хвилин.
Тим часом готуємо заливку: все, що потрібно для начинки (крім ягід) ретельно перемішуємо віночком до однорідності. Вийде рідка основа кремового тони. Її виливаємо у форму, зверху розкладаємо ягідки.
Печемо при 170-180 градусів протягом 45-ти хвилин. Далі йому потрібно охолонути прямо у формі, після відправити мінімум на годину в холодильник, щоб сметанна заливка застигла. Після можна витягувати з форми, нарізати на шматочки і подавати до столу.
Рецепт по-канадськи
Пісочне тісто:
- слив. масло — 150 гр;
- цукор — 2 стіл. л.;
- жовток — 3;
- сіль (щіпка);
- розпушувач — 1 ч. л.;
- борошно — 2 скл.
Начинка:
- вишня — 500 гр;
- крохмаль — 1 ст. л.;
- цукор — 2 стіл. л.
Безе:
- білки яєчні — 3;
- цукор — ⅔ скл.
Першим ділом готуємо пісочне тісто, розтираючи сухі складові з маслом в крихту. Після перемішуємо з жовтками. Виходить пісочне тісто, аналогічне попереднім варіантам. Основу викладаємо у форму, формуємо бортики.
Вишню перемішуємо з цукром і розміщуємо на основу. Відправляємо трохи запектися в духовій печі при 190-тах град, протягом 15-ти хвилин.
За кілька хвилин до кінця випікання основи і ягід беремося за безе. Спочатку збиваємо білки, після вводимо цукор і збиваємо масу до стійких піків. Розподіляємо безе поверх ягід. Температуру прикручуємо до 150 град. і відправляємо пиріг ще хвилин 15. Безе зарум’яниться. Залишити після вимкнення вогню ще хвилин на 10, після витягти з духовий печі, потім з форми.
Віденський пісочний пиріг з вишнею
- вишня — 500 гр;
- слив. масло — 180 гр;
- борошно — 200-230 гр;
- цукор — 140-180 гр (якщо хочеться отримати пиріг солодше, можна взяти компонента більше);
- яйця — 1;
- розпушувач, сіль (по щіпці);
- ванільний екстракт — 2-3 краплі;
- мигдальні пластівці/подрібнені горіхи — 2 стіл. л.
Яйця, масло і цукор збити разом. Після ввести просіяне борошно, розпушувач і сіль, влити екстракт. Вимісити тісто.
Форму змастити маслом. При бажанні можна присипати пластівцями мигдалю або подрібненим волоським горіхом. Викласти тісто рівним шаром. Поверх розподілити промиті вишні, злегка занурюючи ягоди в тісто. Спекти протягом півгодини при температурі 180-190 градусів.
Відкритий пиріг з желе
Простий і смачний відкритий пиріг на основі пісочного тіста з желейною начинкою готується буквально близько години. В якості основи можна використовувати будь-опис тесту з перерахованих вище рецептів. Перед використанням його охолоджують у холодильній камері.
Для начинки використовувати:
- 15 гр желе;
- 50 гр холодної води;
- вишня — 400 гр;
- цукор — 3 стіл. л.;
Форму викласти папером, розподілити тісто, формуючи по краях високі бортики. Спекти протягом 20-ти хвилин в духову печі, після залишити охолонути.
Тим часом підготувати начинку. Желе залити водою, трохи перемішати і на час відставити в сторону.
Ягоди викласти в невелику металеву миску, встановити її на водяну баню. Додати цукор і перемішати. Коли ягоди пустять сік і почне кипіти, перемішати і проварити кілька хвилин. Перекласти ягідки в друшляк, щоб сік стек в окрему миску. В отриманий вишневий сік перекласти набряклий желатин і розвести до повного його розчинення.
Розподілити рівномірно ягоди поверх постигла основи, залити желе і відправити в холодильну камеру застигати.