У російських кафе піца «Кальцоне» менш популярна, ніж традиційна кругла. І даремно! Вона являє собою великий «конверт» з начинкою всередині і саме така, закрита піца виходить особливо соковитою, з яскравим насиченим смаком.
Як приготувати традиційну тісто для піци «Кальцоне»
Цей рецепт дозволить легко і швидко приготувати вдома тісто для піци «Кальцоне».
Інгредієнти:
- моментальні сухі дріжджі – 2 ч. л.;
- молоко – повний стакан;
- цукор-пісок – 1 ч. л.;
- оливкова олія – 3 ст. л.;
- сіль – 1 ч. л.;
- борошно – 230 – 250 р.
Приготування:
- Трохи прогріти молоко. При цьому рідина не повинна обпалювати пальці. В іншому випадку дріжджі зваряться і не почнуть працювати.
- Розчинити в гарячому молоці цукор. У ньому повинні повністю перестати відчуватися солодкі крупинки.
- Засипати в отриману рідину дріжджі. Все добре перемішати.
- Покрити заготівлю бавовняною серветкою і залишити поблизу від джерела тепла на чверть години.
- Влити в опару масло. Додати сухі компоненти.
- Після перемішування отриману пластичну пружну однорідну масу скачати в кулю і знову залишити під серветкою в приміщенні без протягів.
- Через 50 – 55 хвилин можна приступати до формування піци. Начинка для неї підійде сама різна.
Із зазначеної кількості інгредієнтів можна приготувати відразу три середніх піци.
Італійський соус для закритої піци
Основою соусу для піци стануть томати. Важливо вибрати для нього стиглі соковиті і м’ясисті овочі.
Інгредієнти:
- помідори – 9 – 10 шт.;
- паста з томатів – 2 ч. л.;
- базилік – 1 – 2 щіпки;
- орегано – 3 щіпки;
- майоран – 1 щіпка;
- біле сухе вино/сік лайма – 1 ч. л.;
- сіль.
Приготування:
- Звільнити від шкірки томати. Їх м’якоть довільно порізати і відправити в сотейнику нудитися на середньому вогні до випаровування основної частини рідини.
- Коли приблизно половина соку з ємності піде, можна додати всі спеції і сіль.
- Отриману масу протерти через сито.
- Паста з томатів – необов’язковий компонент. Її варто додавати в тому випадку, якщо саморобна помідорна маса виявилася рідкуватий.
- Влити вино/сік цитруса.
Добре перемішати і остудити масу. Її можна відразу ж використовувати для змазування піци.
Піца «Кальцоне» з куркою
Курку для начинки можна використовувати в різному вигляді: варену, копчену, обсмажену до рум’яності, запечену в духовці.
Інгредієнти:
- готове тісто – півкіло;
- філе курятини – 280 – 300 г;
- сир – 80 – 100 м;
- піца-соус – 70 – 100 м;
- сіль, спеції.
Приготування:
- Якщо береться сира курка, її треба відварити/запекти/обсмажити, а потім подрібнити. Копчену курятину достатньо буде відразу порізати невеликими шматочками.
- Тісто розділити на три рівних шматка. Кожен розкачати, промазати соусом.
- На половину основи висипати курятину, спеції, подрібнений сир. Закрити другою частиною коржі. Защипнути краю заготовки за принципом чебурека. Ці дії повторити з рештою двома порціями.
- Викласти майбутні піци на деко з пергаментом.
- Через 20 – 25 хвилин відправити їх в гарячу духовку на 45 – 50 хвилин. Оптимальна температура – 180 градусів.
Готову піцу з куркою смачно їсти і теплою, і холодною.
Готуємо з шинкою
Піца за таким рецептом виходить смачною і зі свинячої, і з курячої шинки.
Інгредієнти:
- готове тісто – півкіло;
- піца-соус – 80 – 100 мл;
- шинка – 80 – 100 м;
- великий помідор – 1 шт.;
- сир – 80 – 100 м;
- зелень – 3 – 4 гілочки;
- сирий жовток – 1 шт.
Приготування:
- Розділити тісто на три частини. Кожну розкачати в корж.
- Змастити основи соусом. Висипати на них кубики шинки і томату.
- Зверху розподілити рубану зелень. Найкраще підходить для такого рецепта кріп.
- Засипати начинку подрібненим сиром.
- Покрити шинку і помідор вільної половиною коржа. Надійно скріпити краю.
- Промазати заготовки збитим жовтком.
Піч піцу з шинкою 15 – 17 хвилин при 200 градусах. Перед подачею можна розрізати кожну «Кальцоне» навпіл.
З копченими ковбасками і грибами
Такий варіант начинки особливо подобається сильній половині сім’ї – нашим чоловікам. Ця закрита піца стане відмінною закускою до пінному.
Інгредієнти:
- готове тісто – півкіло;
- гливи – 130 – 150 м;
- мисливські ковбаски – 80 – 100 м;
- Пармезан – 80 – 100 м;
- маслини – 60 – 70 г;
- помідори – 2 шт.;
- піца-соус – 60 р.
Приготування:
- Гриби протерти вологою губкою, дрібно порізати і обсмажити на будь-якому жирі до готовності.
- Ковбасу порізати невеликими кружечками.
- Маслини довільно порізати.
- Сир потерти.
- Помідори звільнити від шкірки. М’якоть довільно порізати.
- Тісто розділити на три частини. Кожну промазати соусом.
- Потім зверху шарами викласти всі підготовлені продукти для начинки. Останнім повинен іти Пармезан.
Готову закриту піцу смачно подавати, нарізаючи на шматочки і доповнюючи гострими соусами на основі томатної пасти.
Закрита піца «Кальцоне» з овочами
Щоб зробити овочеву начинку ситніше, варто додати в неї сир.
Інгредієнти:
- готове тісто – півкіло;
- піца-соус – 60 г;
- цибуля-порей – половинка;
- томати у власному соку – 80 – 100 м;
- солодкий перець – 1 шт.;
- баклажан – 1 шт.;
- часник – 2 зубчики;
- асорті свіжої зелені – 1 пучок;
- м’який сир – 70 р.
Приготування:
- У сотейнику з будь-яким розігрітим жиром обсмажити подрібнені цибуля та часник.
- Коли з’явиться яскравий приємний цибульно-часниковий аромат, додати шматочки баклажанів і солодкого перцю. Готувати їх до м’якості і легкої рум’яності.
- Потім відправити до підготовлюваних продуктів томати разом з соком. Залишити масу нудитися на повільному вогні хвилин на 40. При цьому потрібно стежити, щоб суміш не подгорала.
- Посипати отриманий склад рубаною зеленню. Можна ввести за смаком сіль і спеції.
- Додати подрібнений м’який сир. Він додасть начинці густоту і тягучість.
- Розділити тісто на три частини і всі розкачати в круг. Покласти на половинку кожної заготовки начинку і прикрити вільної частиною тіста.
Запікати піци при 220 градусах 15 – 17 хвилин. Поверхня випічки за цей час має стати приємно золотистою.
З м’ясним фаршем, помідорами і сиром
Найкраще підходить для начинки до піци яловичий фарш. Але можна взяти і його суміш зі свининою в рівних пропорціях.
Інгредієнти:
- готове тісто – півкіло;
- консервовані томати – 380 – 400 г;
- фарш – 380 – 400 г;
- цибуля – 1 головка;
- часник – зубчик;
- Моцарелла – 130 – 150 м;
- зелень базиліка, олія, спеції і сіль.
Приготування:
- Цибулю і часник дуже дрібно порізати. Обсмажити з фаршем до готовності всіх інгредієнтів. Посолити масу. Всипати спеції за смаком.
- Додати томати. Загасити продукти разом ще 7 – 8 хвилин.
- Подрібнити зелень. Сир порізати пластинками.
- Сформувати з готового фаршу і тіста відразу три піци «Кальцоне» з соковитою м’ясною начинкою. Спочатку на коржі потрібно викладати вміст сковорідки, а зверху – сир і зелень.
Запікати піци на деку, застеленому пергаментом. Досить буде 13 – 15 хвилин при 200 градусах.
Покроковий рецепт від Іллі Лазерсона
Ілля Лазерсон радить у піца-соус додавати ще й ½ ч. л. оцту. Підемо його порадою!
Інгредієнти:
- готове тісто – півкіло;
- піца-соус – 70 г;
- Моцарелла – 120 г;
- сиров’ялена шинка – 120 г;
- томатний соус – 3 ст. л.;
- базилік (свіжі листочки) – за смаком.
Приготування:
- Розкачати три приблизно однакові коржі з тіста. Кожну промазати піца-соусом.
- Зверху розкласти тонкі пластинки сыровяленой шинки, великі шматочки Моцарели і свіжі листочки базиліка.
- Скріпити кінці кожної заготовки.
- Зверху покрити майбутні «Кальцоне» томатним соусом.
Відправити заготовки в максимально розігріту духовку на 8 – 9 хвилин.
Готуємо з листкового тіста
Це найшвидший і простий спосіб приготувати піцу Кальцоне Субито (приставка «Субито» перекладається як «миттєва»). Готове листкове тісто сьогодні можна придбати буквально в кожному супермаркеті.
Інгредієнти:
- фарш з м’яса кролика – півкіло;
- листкове тісто – 2 упаковки по півкіло;
- невеликі помідори – 10 шт.;
- твердий сир – півкіло;
- цибуля – 4 шт.;
- сіль, спеції, майонез і кетчуп.
Приготування:
- Розморозити тісто по інструкції.
- Тонкі кільця цибулі фарш і обсмажити на будь-якому жирі до готовності. Посолити, додати спеції.
- Сир крупно потерти, а помідори порізати кружальцями.
- Розкачати тісто, розділити його на 4 пласта, змастити кожен сумішшю з кетчупу і майонезу.
- На половинку кожного основи викласти спочатку м’ясо з цибулею, потім помідори і, нарешті, сир.
- Накрити вільної частиною тіста. Надійно скріпити краю.
Випікати частування при 200 – 210 градусах 18 – 20 хвилин.
Незалежно від вибраного рецепту, склад начинки кожен кулінар може вибирати на свій смак. На поверхні будь-якої заготовки варто зробити кілька надрізів для виходу пари. Тоді піца краще і швидше пропечеться, а, крім того, буде виглядати апетитніше.