Піца Маргарита – 5 рецептів приготування італійської піци

Піца Маргарита отримала статус справжнього кулінарного символу своєї батьківщини Італії завдяки вдалому поєднанню кольорів – білосніжна моцарелла, червоні томати і зелені листочки базиліка. Саме ця комбінація роблять піцу схожою на італійський прапор. Однак у всьому світі Маргарита полюбилася за свій смак. Незважаючи на наявність всього декількох інгредієнтів і нескладної начинки, смак піци не залишить байдужим нікого.

Класичний італійський рецепт піци «Маргарита»

Піца була придумана італійськими кухарями в кінці 18 століття для короля Умберто I і так сподобалася його дружини Маргарити Савойської, що була названа на честь цієї монаршої особи. Незважаючи на таку довгу історію страви, приготувати його сьогодні можна на будь-якій кухні і, мабуть, в будь-якій точці світу.

Традиційні інгредієнти: склад

Традиційний рецепт піци Маргарита передбачає приготування тіста на дріжджах, начинку з моцарелли, пармезану, томатів і базиліка. Ще трохи солі, якісного оливкового масла і на цьому склад продуктів для приготування піци закінчується.

Що стосується сиру, то замінити його чимось схожим на моцарелу і пармезан, звичайно, можна, проте це велике відступ від класичного рецепту. Тут пармезан плавиться, розтікаючись по основі, а моцарелла надає ніжний вершковий смак. Також ні в якому разі не треба думати, що сушений базилік здатний замінити свіже. За смаком це абсолютно різні продукти і для традиційної «Маргарити» потрібні свіжі соковиті листя ароматного зеленого базиліка.

Тісто для піци «Маргарита»

Традиційну основу готують із дрібної білосніжною пшеничного борошна на дріжджах. Готове тісто після випічки має бути тонким і м’яким, але міцним і еластичним – італійці згортають шматок піци навпіл і відкушують від нього, тому тісто не повинно легко рватися.

Справжні піццайоло розкручують тісто над головою, розтягуючи його руками і перетворюючи в тонкий коло, ідеально підходить для піци. Якщо такими навичками ви не володієте, то просто перетягніть тісто на столі руками до потрібного діаметру. Не варто розкачати його качалкою.

Дивіться також:  Тісто для піци на сметані – 7 швидких рецептів

Класичний соус для піци

Класичний італійський рецепт соусу, яким змащують коло тесту, не передбачає нічого, крім томатів, олії та спецій. Стиглі соковиті помідори пюрируют, видаляють шкірку, а потім злегка уварюють з додаванням масла. Приправляють сіллю, перцем і щіпкою цукру, щоб нейтралізувати кислоту томатів. Коли соус увариться, а на це потрібно 15 хвилин, його слід остудити, і тільки потім наливати на тісто для піци.

Простий рецепт приготування в духовці

Щоб приготувати просту, але неймовірно смачну «Маргариту», візьміть:

  • 250 г борошна самого дрібного помелу, який тільки зможете придбати;
  • 100 мл теплої води;
  • 1 ч. ложку дрібної солі;
  • 3 ст. ложки якісного оливкової олії;
  • 20 г дріжджів хлібопекарських сухих;
  • 3 штуки стиглих томатів;
  • 200 г моцарели;
  • 50 г пармезану;
  • свіжі листочки базиліка.

Для початку приготуйте тісто дріжджі розведіть в теплій воді і коли вони розійдуться, додайте до них три ложки борошна. Дайте дріжджове коктейлю постояти півгодини, а потім влийте в нього масло, всипте борошно і чайну ложку солі. Замісіть тісто, якому потрібно дати відпочити годину перед розкочуванням і випічкою.

У цей час приготуйте соус – помідори очистіть від шкірки і подрібніть в блендері м’якоть. Викладіть помідори в сотейник, додайте 3 великих ложки масла, спеції і уваривайте суміш 15 хвилин. Остудіть соус, а потім викладіть його на розкачану корж тіста і розподіліть рівним шаром.

Пармезан натріть дрібно, а моцарелу порізати на шматочки. Якщо ви взяли розсільну моцарелу, то її не треба різати, просто отщипывайте шматочки і кладіть поверх соусу. Посипте сиром і покладіть зверху гілочки базиліка. Поставте основу в духовку, розігріту до 220 градусів максимум на 20 хвилин. Уважно спостерігайте, вона повинна пропектися, але не пересушиться.

Дивіться також:  14 рецептів піци в духовці в домашніх умовах

Піца «Маргарита» на тонкому тесті

Приготуємо на тонкому хрусткому тесті з соусом, трохи відступивши від класичного варіанту.

Для тіста візьміть:

  • 250 г борошна білої пшеничної самого дрібного помелу;
  • 150 мл теплої води;
  • 3,5 г сухих дріжджів;
  • 1 чайну ложку цукру;
  • половину ч. л. солі;
  • 1 ст. л. оливкової олії.

Дріжджі і цукор замочіть у воді. З’єднайте борошно з сіллю, все просійте, а потім висипте гіркою, в якій зробіть отвір у вигляді вулкана. Влийте в нього дріжджовий коктейль, потім масло і виделкою починайте замішувати тісто. Коли сухі інгредієнти змішаються з рідкими, беріться вимішувати тісто руками. Скачайте в кулю, змастіть його поверхню олією, покладіть в миску і прикрийте плівкою. Дайте тісту підійти протягом 40 хвилин.

У цей час приготуйте соус, для якого візьміть:

  • 250 г томатів у власному соку;
  • 1 зубчик часнику;
  • по половині чайної ложки спецій – орегано, базиліка, майорану і солі.

Томати уваривайте в каструлі, поки кількість рідини не зменшиться на половину. В кінці додайте приправи, і видавіть часник. Дайте соусу охолонути.

Підготуйте начинку з:

  • 200 г безрассольной моцарели;
  • 2 помідорів.

Сир натріть на тертці, а помідори наріжте шайбочками. Тісто тонко розкачайте в коло, змастіть соусом, посипте сиром, зверху покладіть помідори і насипте ще трохи сиру. Випікайте 7 хвилин при 230 градусах. Так як тісто тонке, йому не потрібно багато часу на випічку.

Готуємо на основі бездріжджовий

Якщо ви не хочете приготувати дріжджове тісто, то зробіть Маргариту на прісній бездріжджовий основі – вона не менш смачна, вийде такий же соковитою і ароматною.

Для тіста візьміть:

  • 1,5 склянки борошна;
  • 1 чайну ложку розпушувача;
  • половину чайної ложки солі;
  • 100 мл води;
  • 4 столові ложки олії.
Дивіться також:  Піца в мікрохвильовці – 9 рецептів приготування

Просійте борошно, додайте розпушувач і сіль. Потроху влийте в борошно воду і масло, вимішуючи тісто. Для ще більшого прискорення роботи можна використовувати міксер або кухонний комбайн, у якого є насадки для замісу тіста. Також може допомогти в цьому хлібопічка – в ній можна вимісити тісто, а розкачати руками.

Решта складу піци може бути класичним – соус з уварених томатів, сир і базилік. Випікайте піцу на бездрожжевом тесті 10 хвилин при температурі 220 градусів.

Як зробити на лаваші на сковороді

Для прискорення процесу використовуйте готове заморожене тісто або навіть прісний лаваш. Готувати піцу можна не в духовці, а на сковороді. Звичайно, цей рецепт далекий від класичного варіанту, але теж дуже смачний.

Для піци візьміть:

  • 1 лаваш;
  • 50 г розсільного сиру;
  • 100 г томатної пасти;
  • кілька листочків базиліка;
  • 2 чайні ложки сушеного чебрецю;
  • сіль, перець.

Сковороду поставте на вогонь, змащуємо невеликою кількістю масла. На лаваш нанесіть томатну пасту, викладіть скибочки сиру, до речі, не обов’язково брати саме моцарелу. У цьому рецепті можна використовувати сулугуні. Посипте чебрецем, сіллю і перцем, покладіть листочки базиліка. Викладіть лаваш на сковороду і обсмажуйте близько 10 хвилин, щоб сир розплавився.

Подавайте піцу, приготовлену по кожному з рецептів, відразу після випічки, поки вона гаряча, а сир тягучий і розплавлений. Не готуйте її заздалегідь, адже охолонувши, вона втратить половину свого смаку.

Прокрутка до верху