Піца є істинно італійським блюдом, що представляє собою відкриту коржик з добавками. Класична піца зазвичай покрита томатами та сиром. Ця страва популярна у всьому світі, тому воно має величезну кількість інтерпретацій. Пропонуємо найбільш вдалі, на наш погляд, рецепти піци на листковому тісті.
Піца на листковому дріжджовому тісті
![](/wp-content/uploads/image_14186.jpg)
Для підготовки листкового дріжджового тіста, нам знадобиться:
● борошно — 2 ст.;
● молоко (вода) — 1 скл.;
● дріжджі — 20 г;
● цукор — 1 ст. л.;
● сіль — ½ ч. л.;
● яйце;
● злив. масло — 100-300 р.
Підготовка тесту своїми руками:
1. У миску налити злегка підігрітого молока.
2. У склянці розвести дріжджі в маленькому обсязі молока або води, вилити в миску, потім додати яйця і сіль. Гарненько опрацювати віночком, просіяти борошно і знову перемішати. Після замісити тісто і за бажанням додати топлене вершкове масло або олію.
3. Тісто присипати тонким шаром борошна, прикрити серветкою. Залишити на 3-4 години в теплому місці, щоб воно піднялося.
4. Після того, як тісто підніметься, розкачати в прямокутний пласт товщиною 1-1,5 див. В центр помістити ½ масла, прикрити стороною листа, зверху покласти масло і знову накрити вільним пластом.
5. Посипати тісто борошном і розкачати до товщини 2-3 см, скласти вчетверо. Повторити процедуру.
З начинкою з ковбаси різних видів
● тісто — 500 г;
● мисливські ковбаски — 150 г;
● салямі — 200 г;
● ковбаса варена — 250 г;
● сир — 350 г;
● помідори — 2 шт.;
● перець — 2 шт.;
● зелень;
● майонез — 40 г;
● кетчуп — 60 р.
Покрокове приготування.
1. Порізати кільцями мисливські ковбаски, помідори, перець. Варену ковбасу і салямі нарізати кубиками, сир подрібнити.
2. Розкласти На деку підготовлену основу і промазати його майонезним соусом з додаванням кетчупу.
3. Викласти ковбасу, томати і перець, зверху засипати сиром і зеленню.
4. Поставити в духовку при 200 град., випекти.
Грибна піца на листковому дріжджовому тісті
● тісто — 500 г;
● гриби — 300 г;
● цибулю;
● ковбаса варена — 200 г;
● помідор;
● сир — 350 г;
● кетчуп — 60 г;
● майонез — 40 г;
● зелень.
Спосіб приготування.
1. Нарізати помідори кільцями, ковбасу кубиками, гриби слайсами або кубиками.
2. Очистити цибулю і нарізати кубиками, подрібнити сир і зелень.
3. Обсмажити на сковороді цибулю з грибами, за бажанням можна посолити.
4. Викласти на деко розкатане тісто і промазати його соусом з майонезу і кетчупу (можна додати зелень).
5. Викласти ковбасу, гриби, обсмажені з цибулею і помідори. Зверху засипати сиром і зеленню.
6. Випекти, як у попередньому рецепті.
Готуємо в мультиварці
До складу піци в мультиварці входить:
● тісто — 500 г;
● томат. соус — 6 ст. л.;
● оливкова олія — 1 ст. л.;
● сухе орегано — 1 ч. л.;
● сир моцарелла — 120 г;
● салямі — 200 г;
● помідори — 2 шт.;
● цибуля солодкий;
● сир чеддер — 30 г;
● сир пармезан — 20 р.
Готуємо піцу поетапно:
1. Вирізати з тіста коло, діаметром значно більше, ніж чаша мультиварки.
2. Перекласти тісто в миску.
3. Приготувати соус: змішати томатний соус з оливковою олією і орегано.
4. Нанести соус рівним шаром на корж, відступаючи від краю 1-2 див.
5. На соус викласти попередньо натертий на тертці сир моцарелла.
6. Очистити цибулю, нарізати тонкими кільцями. Помідори вимити і також нарізати кільцями. Салямі нарізати слайсами або кубиками.
7. На корж, змащену соусом, розкласти кільця, присипати тертим сиром чеддер і пармезаном.
8. Поставити каструлю на режим «Мультиповар» і готувати 30 хвилин при 160 градусах.
З курячої начинкою
● листкове дріжджове тісто – 500 г;
● кетчуп – 60 г;
● помідори – 2 шт.;
● цибуля червоний – ½ частину;
● перець чилі маринований – 2 шт.;
● грудка куряча – 250 г;
● перець;
● спеції (прованські трави) – 3 м;
● сир голландський – 350 р.
Підготовка страви в такому порядку:
1. Нарізати помідори кільцями, цибулю і перець – півкільцями, курячу грудку кубиками, а перець чилі – дрібними кубиками.
2. Покласти на деко розкатане тісто і рівномірним шаром промазати його кетчупом.
3. Викласти курку, цибулю, перець чилі і солодкий. Зверху розкласти помідори, засипати сиром і спеціями. За бажанням додати зелень.
4. Відправити лист з піцою з листкового дріжджового тіста в піч, нагріту до 200 градусів, випекти.
Піца з салямі в духовці
● листкове дріжджове тісто – 500 г;
● ковбаски салямі – 150 г;
● перець;
● італійські трави – 10 г;
● томатна паста – 6 ст. л.;
● олія оливкова;
● помідори – 2 плоду;
● сир голландський – 300 р.
Спосіб приготування:
1. Салямі нарізати кубиками, помідори – кільцями, перець – півкільцями.
2. Приготувати соус: змішати томатну пасту з сумішшю італійських трав і додати в соус ½ ложки олії.
3. Викласти розкачане тісто на деко, розмазати соус рівномірним шаром.
4. Викласти на піцу начинку: ковбаски, перець, помідори.
5. Засипати блюдо сиром, за бажанням додати зелень або прованські трави.
6. Поставити деко в духовку, запекти.
Піца з листкового бездріжджового тіста
![](/wp-content/uploads/image_14216.jpg)
Склад для того щоб зробити домашнє листкове бездріжджове тісто для піци:
● борошно – 450 г;
● олія слив. – 250 г;
● яйце;
● горілка – 1 ст. л.;
● оцет (9%) – 3 ч. л.;
● сіль – 1 щіпка;
● вода – 180 мл
Приготування полягає в наступному:
1. Вбити в стакан яйце, додати сіль, оцет і горілку, перемішати до однорідного стану. Влити стільки води, щоб склянку наповнився. Рідка заготівля для тіста готова.
2. Висипати 400 г борошна (приблизно 3 склянки) на робочу поверхню, у гірці прокласти ямку, влити рідку заготовку.
3. Замісити тісто: змішати внутрішню частину борошна з водою, поступово просіваючи борошно, вимішувати не менше 5 хвилин. Тісто має бути гладким і еластичним. Потім перекласти в миску і затягніть плівкою. Залишити на 1-2 години.
На замітку. Для отримання пружності можна просто побити його про робочу поверхню багато разів.
Приготувати масляну суміш:
1. До 50 р борошна додати холодне масло і порубати ножем до однорідності. Далі викласти суміш на лист пергаменту, прикрити другим листом і прокатувати качалкою до товщини 7-10 мм.
2. Покласти суміш і відпочиле тісто в холодильник на 20 хвилин.
Всього три етапи розкочування.
1. Дістати тісто, покласти на робочу поверхню і розкачати в тонкий лист. Потім покласти на ⅓ листа масло, відступаючи від краю 1-1,5 см. Вільної стороною тесту прикрити його і защипнути кінці. Далі скласти протилежну сторону з маслом з попередньою стороною. Повинно вийти тришарове тісто. Після розтягнути краї тіста так, щоб вийшов рівний прямокутник, і скріпити кінці пальцями.
2. Накрити тісто плівкою і знову відправити в холодильник на 30 хвилин. Після того, як тісто охолоне, покласти його на робочу поверхню і продавити качалкою, щоб розподілити масло.
3. Розкачати тісто листом, товщина якого близько 1 див. Повторити, як у першому пункті. Накрити тісто харчовою плівкою і відправити в холодильник на півгодини.
4. Дістати тісто з холодильника і покласти до себе тією стороною, де видно його верстви. Швидко, але акуратно розкачати його. Потім знову скласти тісто в 3 шари, як було описано раніше, і знову відправляємо в холодильник на півгодини. Весь процес повторити двічі.
Готове тісто рекомендується різати гострим тонким ножем, щоб краї не тягнулися і не м’яли.
З начинкою з яловичини
● тісто – 500 г;
● яловичина – 250 г;
● цибулю;
● сир – 300 г;
● олія слив. – 50 г;
● часник – 3 зубчики;
● помідор – 2 плоду;
● перець мелений;
● кетчуп – 60 г;
● майонез – 40 р.
Покрокова збірка піци:
1. Нарізати ріпчасту цибулю і яловичину соломкою, обсмажити на олії. Потім посолити і додати подрібнений часник і перець.
2. Нарізати помідори кільцями.
3. Змішати кетчуп і майонез.
4. Помістити підготовлену основу на деко і покрити шаром соусу.
5. Викласти яловичину з цибулею, зверху розподілити помідори, присипати тертим сиром.
6. Випікаємо піцу і подати до столу гарячою.
Піца з фаршем
● тісто – 500 г;
● фарш м’ясний – 300 г;
● цибулю;
● помідори – 3 плоду;
● перець;
● соус томатний – 6 ст. л.;
● сир – 350 г;
● спеції.
Спосіб приготування:
1. Очистити цибулю і нарізати дрібними кубиками. Обсмажити на сковороді до рум’яного кольору, додати фарш, посолити і обсмажувати до готовності.
2. Нарізати помідори кільцями, перець – півкільцями.
3. Перекласти основу на деко і обмазати його томатним соусом.
4. Рівномірно розподілити фарш, обсмажений з цибулею. Викласти перець і помідори. Зверху присипати тертим сиром і спеціями. Поставити деко в духовку і випікаємо.
З морепродуктами
● тісто – 500 г;
● морський коктейль – 800 г;
● томатний соус – 80 г;
● помідори – 2 плоду;
● сир твердий – 350 г;
● цибуля ріпчаста;
● спеції;
● винний оцет.
Спосіб приготування:
1. Відварити коктейль з морепродуктів протягом 2-3 хвилин. Якщо морські продукти варено-морожені, досить просто розморозити їх і розрізати на частини.
2. Нарізати тонкою соломкою цибулю, влити ложечку винного оцту і замаринувати.
3. Помідори нарізати кільцями.
4. Викласти розкачане тісто на деко і обмазати його томатним соусом.
5. Розкласти по тесту коктейль з морепродуктів і додати трохи спецій. Потім викласти мариновану цибулю і помідори, присипати тертим сиром. За бажанням додати спеції.
6. Випікати при 200 градусів до готовності.
Готуємо з грибами і вареною ковбасою
● тісто – 500 г;
● варена ковбаса – 300 г;
● гриби – 200 г;
● помідори – 2 плоду;
● сир твердий – 350 г;
● кетчуп – 40 г;
● майонез – 60 г;
● спеції.
Спосіб приготування:
1. Гриби нарізати слайсами і обсмажити до золотистої скоринки.
2. Варену ковбасу нарізати кубиками, помідори – кільцями.
3. Змішати майонез і кетчуп, додати в нього ковбасу, перемішати.
4. Покласти основу на деко і обмазати соусом з ковбасою. Потім додати гриби і помідори. Засипати тертим сиром і поставити в піч.
З томатами та моцарелою
Легка на смак, але разом з тим досить ситна піца з томатами і ніжною моцарелою готується за наступним рецептом:
● тісто – 500 г;
● зелений базилік – 6 гілочок;
● томат. соус – 3 ст. л.;
● помідори – 3 плоду;
● моцарелла – 250 г;
● оливкова олія – 1 ст. л.;
● орегано.
Спосіб приготування:
1. Нарізати помідори кільцями, з сиру моцарелла злити розсіл і подрібнити за допомогою терки.
2. З обірвати листочки базиліка і ½ з них нарізати ножем.
3. Основу акуратно перекласти на деко і обмазати томатним соусом.
4. Розподілити ½ частину нарізаного базиліка, прикрити половиною порції помідорів. Присипати ½ порцією сиру. Знову викласти помідори і присипати сиром. Зверху викласти цілі листочки базиліка і посипати орегано.
5. Запекти в нагрітій духовій печі до готовності.
На замітку. Щоб піца добре різалася, а сир не розтягувався ножем, дайте їй охолонути 5-7 хвилин і тільки після цього розділіть на шматочки.