Піца з лаваша – 7 рецептів, як приготувати піцу в духовці, мікрохвильовій печі та на сковороді

Тонкі листи прісного лаваша дуже популярні для приготування різних закусок. З них готують рулети, пироги, чіпси і навіть торти. Але тонка хлібна коржик, як і більш пишний варіант грузинського хліба, можуть стати прекрасною основою для експрес-рецепту піца з лаваша. Ця закуска дозволити при мінімумі витраченого часу та використанні продуктів, знайдених в надрах холодильника, порадувати домашніх смачним відкритим пирогом.

Проста піца з вірменського лаваша в духовці

Проста піца з лаваша в духовці готується з наступного набору інгредієнтів:

  • 2 тонких вірменських лаваша;
  • 300 р помідорів;
  • 200 г шинки;
  • 100 г твердого сиру;
  • 70 г ріпчастої цибулі;
  • 50 г сметани або майонезу;
  • 50 г кетчупу або томатного соусу;
  • сіль, спеції за смаком.

Черговість дій:

  • Лаваш розкласти на деку і підігнати під розміри майбутньої піци, зайве обрізати. Змастити корж сметаною, посолити-поперчити, присипати невеликою кількістю сирної стружки і накрити другим листом. Щоб основа піци не розвалилася під тягарем начинки, її краще робити з двох аркушів, склеївши між собою сметаною (майонезом) і розплавленим сиром.
  • Змастити верхній лаваш томатним соусом, по ньому рівномірно розподілити подрібнену соломкою шинку, півкільця цибулі і кружечки помідорів. Щедро посипати зверху тертим сиром.
  • Відправити лист із заготівлею в духовку буквально на чверть години, щоб розплавився сир. Подавати страву з печі, нарізавши на порційні шматки.

Швидкий варіант на сковороді

Буквально 10 хвилин готується з лаваша піца на сковороді.

Для неї потрібно взяти:

  • 1 великий тонкий лаваш;
  • 250 г твердого сиру;
  • 100 г томатів;
  • 100 г маринованих шампіньйонів;
  • 40 мл майонезу;
  • 20 мл кетчупу;
  • 10 г вершкового масла;
  • сіль, чорний перець і свіжа зелень.

Спосіб приготування:

  • З лаваша вирізати три кола, розмірами трохи більше, ніж діаметр сковороди, в якій буде готуватися піца. Дуже зручно використовувати для цього кришку від сковороди.
  • Всі три кола «склеїти» між собою соусом з майонезу і кетчупу, додаючи в прошарок буквально по 10 г сирної стружки.
  • У сковороді розтопити вершкове масло, викласти в основу піци і швидко сформувати цей відкритий пиріг, посипавши спочатку лаваш сиром, зверху розклавши грибочки і кружечки помідорів і засипавши всі залишилися сиром.
  • Запікати піцу на сковороді під кришкою, збавивши вогонь до середнього приблизно 10-15 хвилин. Сигналом про готовність випічки буде розплавлений сир.
Дивіться також:  Піца Пепероні — 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Як приготувати з морепродуктами

Щоб створити з лаваша і морепродуктів смачну домашню піцу потрібно:

  • 1 лаваш;
  • 150 г кальмарів;
  • 150 г мідій;
  • 80 г ріпчастої цибулі;
  • 90 г помідорів;
  • 100 г твердого сиру;
  • 60 мл томатного соусу (можна змішати його з невеликою кількістю аджики);
  • сіль, спеції і свіжа зелень за смаком.

Хід роботи:

  • Закип’ятити достатню кількість води, залити нею морепродукти, щоб вона повністю покрила. Відразу ж воду злити і залити новою порцією окропу. Залишити мідій та кальмарів в ньому на 6-7 хвилин. Після чого обсушити їх від вологи на паперовому рушнику.
  • З тонкого лаваша сформувати основу піци, вирізавши 2-3 кола відповідного діаметра і скріпивши їх між собою томатним соусом.
  • Зверху основу також змастити томатним соусом, красиво укласти на неї в такому порядку нашатковані компоненти начинки: півкільця цибулі, кружечки помідорів, кільця кальмарів і мідій.
  • Щедро засипати зверху начинку сирної стружкою і відправити піцу на 15 хвилин у духовку, температура в якій встановлена на позначці 180 градусів.

Піца з товстого лаваша в мікрохвильовці

Для основи швидкої піци товстий лаваш розрізати вздовж на два пласта, тому з однієї коржі можна приготувати дві страви з різними (або однаковими начинками).

Наприклад, піцу з грибами і блакитним сиром:

  • 1 товстий лаваш;
  • 250 г обсмажених печериць або інших грибів;
  • 1 середній помідор;
  • 10 оливок;
  • 150 г копченої ковбаси або шинки;
  • 60 г твердого сиру;
  • 40 г блакитного сиру;
  • 20 мл оливкової олії;
  • 1 зубок часнику;
  • спеції (прованські трави.

Покроковий рецепт піци в мікрохвильовці:

  • Лаваш розпустити на два пласта уздовж, змастити оливковою олією, змішаним з пропущеним через прес часником, притрусити прованськими травами.
  • Викладаємо на основу томат, гриби, копчену ковбасу і оливки. Покриваємо всі щедрим шаром сиру і відправляємо в мікрохвильову піч на максимальну потужність на п’ять хвилин. Потрібно щоб всі інгредієнти закуски добре прогрілися, а сири розплавилися.
Дивіться також:  Дріжджове тісто для піци – 2 рецепта на сухих дріжджах і на воді

Рецепт закритої піци

Для закритої піци з хрусткою скоринкою з тонкого лаваша необхідно підготувати:

  • 2 великих вірменських лаваша;
  • 300 г шинки або будь-якого іншого м’ясного продукту;
  • 200 г твердого сиру;
  • 2 свіжих помідора;
  • 2 середніх солоних огірка;
  • 1 головка цибулі-ріпка;
  • майонез, томатний соус і зелень.

Етапи приготування:

  • На лист для випічки, покласти один лаваш, змастити його майонезом і покласти зверху другий корж.
  • Верхній лаваш змастити трохи томатним соусом і укласти на нього подрібнені шинку і солоний огірок, посипати зверху тертим сиром і згорнути краю всередину на манер конверта.
  • Знову змастити лаваш майонезом і укласти помідори, нашатковану цибулю, зелень, посипати сиром. Краями нижнього лаваша закрити ці компоненти начинки також конвертом.
  • Зверху змастити закриту піцу майонезом, обсипати залишками сиру і відправити на 15-20 хвилин запікати в духовій шафі при температурі 180-190°С.

З начинкою з курки та грибів

Щоб приготувати гавайську з куркою, грибами і ананасами, використовуються продукти з наступного переліку:

  • 1 товстий лаваш;
  • 300 г відвареного або копченого курячого філе;
  • 200 г маринованих шампіньйонів;
  • 200 г консервованих ананасів (кільцями або кубиками);
  • 100 г твердого сиру;
  • 30-50 г томатного соусу.

Як приготувати:

  • Розрізаний на два пласта товстий лаваш викласти на деко зрізом вгору і намазати його томатним соусом.
  • Першим шаром викласти в довільному порядку розібрану на волокна курку і нарізані тонкими слайсами печериці. Зверху красиво розкласти кільця ананасів і засипати все подрібненим в стружку сиром.
  • Відправити піцу в духовку, щоб сир розплавився, а лаваш і начинка добре прогрілися.

Готуємо з того, що є в холодильнику за 5 хвилин

З тонкого лаваша в мікрохвильовій печі можна приготувати дуже швидку і смачну рол-піцу з тих інгредієнтів, які знайдуться в холодильнику. Строгих пропорцій інгредієнтів для цієї закуски не існує, є лише перелік продуктів, які обов’язково будуть потрібні і можуть увійти до складу начинки.

Дивіться також:  Піца Кальцоне – 7 рецептів, як приготувати італійську закриту піцу в домашніх умовах

Для швидкої рол — піци обов’язково будуть потрібні:

  • тонкий вірменський лаваш;
  • соус (майонез, томатний, песто або кетчуп);
  • твердий сир.

До складу начинки можуть входити будь-які м’ясні продукти (шинка, ковбаса, варене, копчене або смажене м’ясо), гриби, овочі (цибуля, помідори, солоні огірки, консервована кукурудза), морепродукти та інше. Головне, щоб окремі компоненти поєднувалися між собою.

Приготування:

  • Лаваш змастити соусом і розподілити по ньому компоненти начинки, потім посипати їх сиром.
  • Акуратно згорнути лаваш рулетом, краю сколоти зубочистками. Відправити піцу на 5 хвилин у мікрохвильову піч, що працює на максимальній потужності. Після чого піца за 5 хвилин з того, що є в холодильнику буде готова.
Прокрутка до верху