Плов в духовці — 7 рецептів приготування

Блюда, запечені в духовій шафі, мають переваги перед іншими, минулими інші технології температурної обробки інгредієнтів. Напевно, тому і плов в духовці виходить насиченим смаком і ароматом. Вся хитрість у тому, що готується він у замкнутому просторі і запахів нікуди подітися. Приготувати це знамените блюдо можна різними способами, про які ви дізнаєтесь у нашій підбірці.

Плов в духовці з куркою

Це блюдо знайомий кожному з дитинства і всі хороші господині вміють його готувати. Воно підходить для всієї родини і є дієтичним, адже для приготування використовується нежирне куряче м’ясо і не треба нічого засмажувати.

Інгредієнти:

  • куряче стегно — 8 шт.;
  • спеції;
  • рис — 320 г;
  • сіль;
  • морква — 1 шт.;
  • гірчиця — 2 ст. ложки;
  • цибуля — 4 шт.

Приготування:

  • Зняти шкірку з стегон. Видалити з кісток м’ясо і нарізати. Потрібні порційні шматки.
  • Змішати з гірчицею, присолити і розмішати.
  • Моркву подрібнити. Краще всього скористатися великою теркою або нарізати у вигляді соломки. Нашаткувати цибулю — повинні вийде кубики.
  • Рисову крупу промити.
  • Помістити продукти у форму, яка витримує великі температури.
  • Все залити водою — рідина повинна повністю покрити продукти. Підсолити, присипати спеціями і перемішати.
  • Розкласти курку і кісточки так само помістити у форму. Накрити кришкою.
  • Сховати в духову шафу.

Блюдо буде готове через півтори години при випіканні на 180ºС.

Зі свининою

З цієї варіації виходить розсипчасте з цілими рисовими зернами блюдо, на яке доведеться витратити мінімум часу.

Щоб плов не перетворився в кашу, для приготування використовуйте длиннозерные сорту і обов’язково пропарені. Саме такий рис зберігає свою форму і виходить розсипчастим.

Інгредієнти:

  • свинина — 850 м;
  • спеції;
  • соняшникова олія;
  • рис — 1,5 гуртки;
  • сіль;
  • вода — 760 мл;
  • часник — 5 зубків;
  • морква — 3 шт.;
  • цибуля — 3 шт.

Приготування:

  • М’ясо порубати. Щоб після обсмажування свинина залишилася соковитою, занадто дрібно нарізати її не варто.
  • Нашаткувати цибулю. Смачніше буде, якщо вийдуть кубики. Морквина потрібно у вигляді брусочків.
  • Залити масло в сковороду і розжарити. Помістити м’ясні шматки, підрум’янити і відправити в жарочную форму.
  • У сковорідку, В якій обсмажувалося м’ясо, покласти підготовлені овочі. Засмажити і викласти на м’ясо.
  • Заздалегідь промити рисові зерна. Залити водою, витримати годину і рідина злити. Присолити, підсипати спеції і перемішати. Розмістити на поверхні овочів.
  • Часникові зубки очищати не варто. Досить просто увіткнути їх у продукти, все залити водою і накрити кришкою.
Дивіться також:  Риба зубатка – що це за риба? Як смачно приготувати зубатку – 4 рецепта

Запікати плов в духовці зі свининою необхідно годину. Поміщати форму слід в гарячий духовий шафа, який прогріта до 180ºС.

З яловичиною

Такий плов виходить ароматним, розсипчастим, ніжним. Завдяки рівномірному розподілу тепла, яловичина добре готується в духовій печі і стає дуже м’якою.

Інгредієнти:

  • яловичина — 310 г;
  • сіль;
  • морква — 1 шт.;
  • приправи;
  • цибуля — 2 шт.;
  • олія — 50 мл оливкової;
  • рис — 1 склянка;
  • часник — 6 зубчиків;
  • вода — 520 мл

Приготування:

  • Промити рисові зерна. Щоб вони стали м’якшими, можна додатково замочити їх у воді.
  • Порізати яловичину. На отриманих шматочках не повинно бути зайвого жиру і жорстких прожилок. У сковорідці розігріти олію і помістити в нього м’ясні шматки. Засмажити.
  • Нашаткувати цибулю. Отримані кільця відправити до яловичині і готувати до напівготовності.
  • Морквина потрібно соломкою (робіть її тонкої). Слід помістити її в зажарку і тушкувати, поки овочі не стане м’яким.
  • Викласти у форму всі смажені компоненти, а зверху вкрити їх рисовими зернами. Підсолити, присипати приправами і розмішати. Всі розрівняти і залити водою.
  • Часникові зубки для приготування очищати не треба. Достатньо промити їх і викласти у форму.

Все накрити кришкою. Помістити в духову піч на годину при температурі 180ºС.

Оригінальний плов в гарбузі в духовці

Вірмени обов’язково пригощають гостей цим блюдом на весіллі. Вважається, що чим багатша і солодший смак, тим краще буде життя у молодих.

Інгредієнти:

  • гарбуз — 1 шт.;
  • мед;
  • сіль;
  • рис — 1 склянка;
  • кориця — 1 ч. ложка;
  • цукор — 2 ст. ложки;
  • вершкове масло — 110 г;
  • горіх — 0,5 гуртки волоського;
  • яблуко — 1 шт.;
  • чорнослив — 0,5 гуртки;
  • родзинки — 0,5 гуртки;
  • фініки — 0,5 гуртки;
  • курага — 0,5 гуртки.

Приготування:

  • Для приготування потрібно оранжевий овоч вагою півтора кілограми. Його слід промити і відрізати хвостик з частиною овоча, щоб вийшла «кришка». За допомогою ложки дістати кісточки, а ножем вирізати м’якоть. Всю не зрізати — стінки повинні бути щільними. М’якоть подрібнити.
  • Проварити рисові зерна — вони повинні стати підлозі готовими.
  • Сухофрукти залити окропом, витримати п’ять хвилин, злити рідину і подрібнити. Горіхи порубати. З яблук зняти шкірку і нарізати у вигляді соломки.
  • Підготовлені продукти присипати цукром, всипати корицю, перемішати і помістити в гарбуз. До самих країв маса не повинна доходити. У процесі приготування рис ще буде рости, тому залиште два сантиметра вільного простору.
  • Порубати масло, викласти його в овоч-горщик і вкрити імпровізованої кришечкою.
  • На приготування буде потрібно годину і розігрітий духову шафу (180 º с).
Дивіться також:  Особуко - 6 рецептів приготування

Поміщають готову страву на велике блюдо і розрізають, як кавун. Потім розкривають і щедро заливають медом.

Плов у горщиках в духовці

Незважаючи на нестандартний метод приготування, ви гарантовано отримаєте смачний результат.

Інгредієнти:

  • перець — 0,2 ч. ложки чорного;
  • м’ясо — 530 г;
  • олія — 5 ст. ложок соняшникової;
  • рис — 320 г;
  • вода — 510 мл;
  • петрушка — 15 г;
  • морква — 2 шт.;
  • кріп — 15 г;
  • цибуля — 2 шт.;
  • приправи — 0,2 ч. ложки;
  • сіль — 1,5 ч. ложки.

Приготування:

  • Нарізати м’ясо. Отримані порційні шматки відправити в розігріту на сковорідці масло, засмажити і розкласти в горщики. Сковорідку не мити.
  • За допомогою великої за розміром терки моркву подрібнити. Нашаткувати цибулю, все обсмажити і викласти другим шаром.
  • Присипати сіллю. Додати спеції.
  • Промити рис і викласти в горщики. Щоб крупа швидше приготувалася, можна заздалегідь потримати її пару годин у воді.
  • Воду розігріти. Залити продукти — рідина повинна перевищувати рівень крупи на півтора сантиметра. Накрити кришками.
  • Запікати годину при температурі духової шафи 180ºС.

З бараниною

Це м’ясо традиційно використовують для приготування плову. Саме завдяки йому страва набуває неповторний присмак і аромат.

Інгредієнти:

  • часник — 3 зубки;
  • баранина — 870 м;
  • приправи;
  • окріп — 760 мл;
  • рис — 2 гуртки;
  • сіль;
  • цибуля — 2 головки;
  • соняшникова олія;
  • морква — 2 шт.

Приготування:

  • Промити і замочити крупу. Витримати півгодини.
  • Нарізати бараняче м’ясо. Порційні шматки помістити в сковорідку з гарячим маслом, засмажити і помістити в гусятницю.
  • Нашаткувати овочі, відправити у ту ж сковорідку, засмажити і відправити до баранині. Підсолити, присипати приправами, викласти рис і залити окропом.
  • Розподілити по поверхні страви часникові головки, які очищати не треба. Накрити кришкою.
  • Запікати близько години. Режим 180ºС.
Дивіться також:  Курячі крильця в духовці – 5 рецептів приготування

Лінивий плов в духовці

Цей найпростіший метод приготування підходить, коли хочеться заощадити час і смачно поїсти.

Інгредієнти:

  • кукурудза — 1 банка;
  • сіль;
  • стегенця — 1000 г курячих;
  • спеції;
  • масло;
  • рис — 1000 м;
  • зелень;
  • горошок — 1 банку.

Приготування:

  • Нашаткувати цибулю, порізати моркву і все закинути в сковорідку. Засмажити.
  • Злити рідину з банок, вміст закинути в сковорідку і тушкувати сім хвилин.
  • Все викласти на деко, накрити промитим рисом. Поверх крупи розподілити стегенця і залити їх водою. Рідина повинна бути вище крупи на п’ять сантиметрів.
  • Блюдо слід підсолити, присипати спеціями і укрити фольгою.
  • Запікати годину при 180 º с. Потім зняти фольгу і дати зарум’яниться курці. Потрібно півгодини.

Перед першою пробою потрібно заздалегідь нашаткувати зелень і присипати нею готову страву.

Хитрощі і секрети приготування страви

Щоб приготувати плов, досить дотримуватися простих рекомендацій.

  • Головна відмінність цієї страви від звичайної каші розсипчасті рисові зерна. Для цього слідкуйте за температурним режим духової шафи і не додавайте більше рідини, ніж зазначено в рецепті.
  • Щоб рисові зерна придбали необхідну консистенцію, до початку приготування слід замочувати. Це допоможе пов’язати крохмаль всередині зерен і наситити їх необхідною вологою. Така хитрість допоможе зменшити час для приготування страви.
  • Щоб м’ясо було соковитим, для обсмажування необхідно поміщати його тільки в гаряче масло. В такому випадку швидко утворюється кірочка на поверхні, залишаючи м’ясний сік всередині. Довго тримати м’ясні шматочки в сковорідці не варто. Досить появи легкого золотистого відтінку.
  • Ніколи для цього блюда не купуйте рис, призначений для суші. Плов перетвориться на кашу. Ідеальний сорт — девриза. Так само підійде жасмин і супер басматі або будь-якої фірми пропарений довгий рис.
Прокрутка до верху