Плов в казані – 10 рецептів приготування на вогнищі і на плиті будинку

Самим смачним і соковитим виходить плов в казані. Такий посуд варто мати в запасі кожної господині. Ловлення в казані дозволить зробити приголомшливо ніжним будь-яке м’ясо, а крупі або овочів — гарненько просочитися ароматними спеціями.

Традиційний плов в казані — покроковий рецепт

Склад продуктів: близько 1 кг м’якоті жирного м’яса, 720 р Басматі (сорт рису), 2 великі моркви, 2 головки часнику і цибулі, гранований склянку рафінованої олії, 60 г темного родзинок, неповної столовій ложці зіри, солі, зерен коріандру.

  • Для приготування основи морквина шинкуется крупною соломкою. Терка при цьому не використовується. Цибулю – півкільцями. Часточки часнику достатньо буде просто звільнити від лушпиння.
  • М’якоть м’яса, промивається і добре підсушується.
  • Коли всі складові готові, можна починати обсмажувати зірвак – основу обговорюваного страви.
  • Спочатку в розпеченій посуді прогрівається масло. У нього надсилаються овочі і скибочки м’яса. Часник поки не додається.
  • Приблизно через 6-7 хвилин після початку обсмажування в казан висипається і промитий рис. Попередньо розмочувати його в окропі не потрібно.
  • У цей час ретельно промивається крупа. Від цього буде залежати розсипчастість вже готового страви.
  • Приблизно через 17 хвилин після початку смаження зірвака до нього висипається половина спецій і солі.
  • Зверху розподіляється крупа, і виливається вода. Рідина повинна повністю покрити продукти.
  • Під кришкою страва буде нудитися до того моменту, поки крупа не вбере в себе весь бульйон.
  • Тільки після цього до крупі додаються залишилися спеції і сіль. Перемішувати можна лише сам рис, не чіпаючи казан. У поверхня крупи в різних місцях вдавлюються головки часнику.

До повної готовності частування його треба томити ще близько півгодини. Бажано далі замотати казан в ковдру і залишити ще хвилин на 20 «доходити». Перед подачею до столу можна прибрати часник, перемішати масу і прикрасити її свіжою зеленню.

На багатті

Якщо вирішено приготувати плов в казані на вогнищі, то першим ділом потрібно розпалити дрова, дочекатися, поки вони прогорять і почнуть потроху тліти. Тільки після цього на мангал або іншу підготовлену конструкцію встановлюється порожній казан. Коли він добре прогріється, можна виливати в ємність масло і готувати страву за описаним вище рецептом. Продукти викладаються в жир після появи легкого димку.

Дуже важливо використовувати для такого способу приготування товстостінний казан, який не дасть згоріти свого вмісту. Дуже зручно фіксувати казан на комплекті з триногою.

На електричній плиті

Процес приготування плову на електричній плиті нічим не відрізняється від томління страви на газовій печі. Ось тільки починати розігрівати конфорку потрібно заздалегідь. Спочатку температура виставляється на максимум – 9. Потім при обсмажуванні зірвака вона знижується до режиму 4.

Дивіться також:  Домашня ковбаса без кишок – 7 найсмачніших рецептів приготування

Після додавання рису режим змінюється на 2. А коли в казан вирушать залишилися спеції і сіль, температура нагріву електроплити знижується до мінімуму. При таких умовах страву доводять до повної готовності.

На газу

Саме на газовій плиті найчастіше готують плов сучасні господині. Це самий простий і доступний варіант. В процесі потрібно використовувати такий казан, дно якого вдасться надійно зафіксувати на конфорці.

Спочатку в ємності при сильному нагріванні плити розігрітий жир, потім додаються продукти для зірвака і процес приготування триває за вказаною вище схемою. Після обсмажування овочів і м’яса вогонь зменшується до середнього. Останні півгодини плов нудитися на плиті при її мінімальному нагріві.

Узбецький плов з баранини в казані

Склад продуктів: кіло рису, стільки ж моркви і баранини, 4 великі цибулини, 0,7 склянки розтопленого курдючного жиру, 2 сухих червоних перцю, головка часнику, велика ложка сушеного барбарису, малий. ложка насіння коріандру, велика сіль.

  • Щоб приготувати смачний плов з баранини, спочатку потрібно м’ясо нарізати середніми шматками і добре промити рис.
  • Цибуля (3 шт.) шинкуется півкільцями, морква – товстими брусками. Часник позбавляється від лушпиння.
  • На розігрітому жирі на сильному вогні смажиться залишилася ціла цибулина (очищена). Коли овоч стане чорного кольору, його видаляють з казана.
  • У жир висипаються подрібнені овочі і готують до рум’яності. Потім до них всипати приправи і скибки м’яса.
  • Вогонь зменшується до середнього, вливається окріп шаром до 2 см, закладається гострий перець.
  • Основа чекати близько години.
  • Далі по зирваку розподіляється рис і вливається ще окріп (солоний). Його рівень повинен виявитися вище шару крупи приблизно на 3 див.
  • Як тільки вода вбереться, крупу вдавлюється роздавлений часник, рис в кількох місцях проколюють до дна і залишається на мінімальному вогні під кришкою ще хвилин на 25.

Тільки готовий узбецький плов можна перемішати.

З курки

Склад продуктів: кіло пропареного рису Жасмин, 1,5 кіло курятини, півкіло моркви, 130 г урюку, 2 шт. айви, 1.5 ст. рафінованої олії, велика ложка зіри, 4 цибулини, будь-які інші спеції за смаком, велика сіль.

  • Крупа промивається і відварюється до напівготовності.
  • Курка без кісток крупно ріжеться.
  • Три цибулини ріжуться кільцями, моркву – товстою соломкою, плоди айви – на 6-8 частин. Її треба попередньо звільнити від кісточок. Урюк промивається потоком гарячою водою.
  • У розігрітій олії до чорноти смажиться залишилася цибулина, після чого вона викидається.
  • На розпеченому жирі готується основа з підготовлених овочів і курятини.
  • Коли морква розм’якшиться, в казан всипати спеції, сіль, додається айва і урюк. Також вливається трохи окропу.
  • Маса нудиться на повільному вогні 50-60 хвилин.
  • По поверхні основи розрівнюється рис. Виливається ще окріп, рівень якого повинен бути на пару сантиметрів вище крупи. Готується маса на сильному вогні до повного випаровування рідини.
Дивіться також:  Червона риба в духовці – 10 рецептів приготування

Подається плов з курки з крупно нарізаними свіжими або маринованими овочами.

З яловичини

Склад продуктів: 820-840 г яловичини, 330 г рису, 4-5 шт. моркви, велика сіль, велика щіпка меленого барбарису, 2 цибулини, зіра, суміш перців, масло.

  • У розігрітому маслі обсмажують середні шматки яловичини і дрібні кубики цибулі. Далі до них висипається велика соломка моркви.
  • Маса накривається кришкою і нудиться близько 17 хвилин.
  • По поверхні піджарки розрівнюється рис. Висипаються приправи і сіль.
  • Зверху виливається гаряча вода. Її рівень повинен бути вище гущі приблизно на фалангу пальця.

Під закритою кришкою плов готується з яловичини до повного всмоктування рідини.

Варіант плову з нутом

Склад продуктів: кіло будь-якого м’яса та стільки ж моркви, 230 г нуту, 1,5 кіло рису відповідного сорту, велика сіль, рафінована олія, 2 цибулини, часникова головка, малий. ложка зіри і будь-які інші спеції.

  • Нут замочується в холодній воді на всю ніч.
  • На розігрітій олії смажиться соломка моркви з півкільцями цибулі і скибочками заздалегідь промитого і підсушеного паперовим рушником м’яса.
  • Разом основа для майбутнього плову нудиться під кришкою близько півгодини.
  • Окремо до напівготовності вариться рис (у солоній воді).
  • У казан висипається сіль і вибрані спеції. Ще через 12 хвилин по поверхні засмажки з приправами розподіляється напівготові крупа.
  • Додається гаряча вода, нут, головка часнику, урятована від верхньої лушпиння. Рідина повинна повністю покривати всі продукти.

Плов готується до м’якості рису і вбирання води.

Смачний розсипчастий плов з індичкою

Склад продуктів: півкіло філе птиці, 290 г рису відповідного сорту, сіль за смаком, 2 часникові головки, будь-які спеції (краще всього – барбарис, зіра, суміш перців), 2 цибулини, рафінована олія, велика морква.

  • Птах нарізати середніми шматочками. Овочі мельчатся довільно, але краще не робити скибочки занадто мініатюрними.
  • У казані розігрівається велику кількість масла. Спочатку на ньому обсмажується до рум’яності цибулю, потім сюди ж засипається індичка і моркву.
  • Разом при частому помішуванні продукти нудяться ще 6-7 хвилин.
  • Маса солиться, присипається спеціями.
  • Ще через кілька хвилин по поверхні зірвака розсипається заздалегідь промитий рис. У різних місцях у нього вдавлюються головки часнику без верхньої лушпиння.
  • У казан вливається окріп на 2 см вище рівня крупи.
Дивіться також:  Яловичина Веллінгтон – 6 рецептів приготування традиційної англійської страви

Плов готується до повного випаровування рідини.

З качкою

Склад продуктів: кіло качиних ніжок, масло оливи, головка часнику, 1 шт. гострого перцю, кіло рису, велика сіль за смаком, спеції (обов’язково – зіра і мелений барбарис), кіло моркви, 3 великі цибулини.

  • З ніжок птиці зрізати жир і смажиться до стану сухих шкварок прямо в казані. Сюди ж відправляється трохи олії оливи.
  • Коли суміш добре розігріється, на ній потрібно обсмажити півкільця цибулі, соломку моркви, невеликі шматки м’яса, зрізаного з кісток. Шкварки з казана попередньо витягуються.
  • Коли м’ясо обсмажиться, а овочі розм’якшаться – у ємність додаються приправи, ціла головка часнику (без верхньої лушпиння), сіль і вода. Рідини повинно бути більше, ніж гущі приблизно на 1 див.
  • Готується маса близько півгодини. Далі по її поверхні розрівнюється заздалегідь промитий рис.
  • Вливається ще літр підсоленого окропу.
  • Маса нудиться до повної готовності крупи. При цьому складові страви перемішувати не треба.
  • Коли з казана повністю випарується вся вода, частування залишається на повільному вогні ще хвилин на 17.

Тільки після цього плов можна зняти з плити, ретельно перемішати і подавати до столу.

Плов в казані на плиті з свинини

Склад продуктів: з цілого кілограму м’якоті свинини і крупи відповідного сорту (Жасмин, Басматі), в такій же кількості беруться і овочі – морква, цибуля, 2 цілі головки часнику, велика ложка крупної солі, суміш перців, соняшникову олію, на мал. ложці барбарису, солодкої паприки, зіри.

  • Очищений рис ріжеться півкільцями. Морквина мельчится довгою соломкою. Її товщина повинна вийти не менше 0,5 див.
  • М’ясо ріжеться середніми шматками.
  • На плиту ставиться казан з олією. У нього відправляється кілька пелюсток лука. Вони повинна просмажиться до насиченого коричневого кольору. Далі потемнілий цибулю викидається, а в ємність викладаються підготовлені овочі. Коли вони підрум’яняться, додається м’ясо.
  • Хвилин через 17 основа заливається 1,5 л гарячої води з сіллю і спеціями. Разом інгредієнти тушкують ще близько півгодини.
  • По поверхні продуктів акуратно розподіляється промитий рис. В крупу занурюється неочищений часник (в різних місцях).
  • Коли рідина опуститься нижче рівня рису, його потрібно зібрати гіркою і накрити тарілкою.
  • Після цього страву готується ще 15-17 хвилин.

Залишилося дістати часник і подати плов з свинини до столу.

Прокрутка до верху