Плов з куркою – це ситна і поживна страва, що прийшла до нас з кавказьких країн і набрала популярності по всьому світу, завдяки своєму оригінальному смаку і чарівному аромату, перед яким просто неможливо встояти навіть вегану! Зазвичай плов готується з таким м’ясом, як баранина або яловичина, проте, замінивши ці компоненти куркою, страва виходить менш жирною і, відповідно, зниженою калорійністю. Плов, приготований з птахом, більше підходить для жіночого та дитячого раціону, тому що після нього ви не відчуєте тяжкості в шлунку та печії, зате відчуєте максимальне задоволення гастрономів!
Розсипчастий плов із куркою на сковороді
Розсипчастий плов із куркою на сковороді готується за тим же принципом, що й класичні варіації страви в казані. Звичайно, для приготування слід використовувати широкий і глибокий вогнетривкий посуд, бажано з чавуну, тому що цей матеріал відмінно зберігає тепло і рис може чудово дійти.
Інгредієнти:
на – 6 порції
- Морква – 2 шт.
- Курка – 800 гр.
- Рис білий – 400 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 1 головка
- Олія – для смаження
- Спеції та Приправи – за смаком
- Сіль за смаком
Процес приготування:
Як приготувати плов з куркою? Готуємо продукти згідно зі списком, представленим вище.
Птах промиваємо під водою і обсушуємо будь-яким зручним способом, розрубуємо на великі порційні сегменти.
Розжарюємо сковороду з олією і на сильному полум’ї підрум’янюємо курку з усіх боків.
До золотистого м’яса висипаємо чверть кільця цибулі, бруски моркви, сіль та приправу – розмішуємо.
Томимо зірвак на помірному вогні близько 7-10 хвилин.
Повністю заливаємо інгредієнти окропом, додаємо ще солі і в центр занурюємо головку часнику (верхнє лушпиння попередньо видаляємо).
Гасимо основу 18-20 хвилин.
Далі рівним шаром викладаємо рис.
Знову вливаємо окріп, рівень рідини повинен перевищувати крупу приблизно на півтора сантиметри. Зменшуємо нагрівання до мінімуму і томимо під кришкою 20-25 хвилин.
Готовий плов із куркою перемішуємо та наполягаємо, не чіпаючи кришку, ще 15 хвилин. До столу подаємо у спільній страві. Смачного!
Розсипчастий плов з куркою в каструлі на плиті
Розсипчастий плов з куркою в каструлі на плиті – це відмінний варіант для щільного та смачного обіду, який задовольнить усіх членів вашої родини, при цьому на готування піде зовсім небагато вашого вільного часу. Особливу пікантність та яскравий аромат страви надає пекучий часник та приправи.
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 5-10 хв.
Порції – 6-7.
Інгредієнти:
- Курка – 550 гр.
- Рис – 400 грн.
- Морквина – 1 шт.
- Вода – 800 мл.
- Часник – 1 головка.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Олія – для смаження.
- Сіль за смаком.
- Спеції для плову – 1 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Курячу тушку обробляють на шматочки бажаного розміру.
Крок 2. Знімаємо лушпиння з цибулі, ріжемо голівку підлозі або чверть кільцями і висипаємо в каструлю з розігрітим олією.
Крок 3. Через 2-3 хвилини додаємо соломку моркви.
Крок 4. До засмаження відправляємо курячі шматочки і продовжуємо смаження до рум’яності всіх складових.
Крок 5. Далі засипаємо промитий рис, розрівнюємо і в центр вставляємо цілу голівку часнику.
Крок 6. Приправляємо та солимо, заливаємо водою і гасимо близько 20 хвилин з моменту закипання на мінімальному полум’ї, закривши кришкою.
Крок 7. Розсипчастий плов сервіруємо, прикрасивши рубаною зеленою цибулею. Смачного!
Справжній плов із куркою у казані на багатті
Справжній плов із куркою у казані на багатті – це збалансована страва, яку має скуштувати абсолютно кожен! Готується плов швидко і легко, а в результаті виходить шалено розсипчастим, ароматним та ситним. До речі, до процесу приготування можна залучити всю сім’ю і весело провести час на природі!
Час приготування – 1 год. 30 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 12-15.
Інгредієнти:
- Олія – 1 ст.
- Курка – 1,5 кг.
- Морквина – 1,5 кг.
- Цибуля – 400 гр.
- Часник – 1 головка.
- Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
- Коріандр – 0,5 ч.л.
- Зіра мелена – 1 ч.л.
- Сіль за смаком.
- Перець гіркий стручковий – 1 шт.
- Рис – 1 кг.
Процес приготування:
Крок 1. Щоб не відволікатися під час процесу, готуємо компоненти: овочі очищаємо, промиваємо та нарізаємо так, як показано на фото. На шматки розрубуємо тушку птаха.
Крок 2. У казані розжарюємо склянку олії та закидаємо птицю.
Крок 3. Обсмажуємо до утворення характерної скоринки та всипаємо цибулю, помішуючи, доводимо до м’якості.
Крок 4. Відправляємо в гарячий жароміцний посуд бруски моркви, сіль та чорний перець.
Крок 5. Додаємо інші спеції, заважаємо і смажимо протягом 8-10 хвилин.
Крок 6. Потім занурюємо в зірвак стручок гіркого перцю і голівку часнику. Склад повністю заливаємо водою і томимо під кришкою 40 хвилин.
Крок 7. Тим часом до рису всипаємо сіль та заливаємо гарячою водою. Заважаємо і залишаємо на півгодини настоятися.
Крок 8. З готової основи витягаємо часник і перець, пробуємо і при необхідності досолюємо.
Крок 9. Крупу ретельно промиваємо у великій кількості води та висипаємо в казан, розрівнюємо за допомогою шумівки.
Крок 10. Вливаємо гарячу воду так, щоб крупа була повністю покрита. Тушимо плов під кришкою, зрідка помішуючи рис, поки вся волога не вбереться.
Крок 11. Для того, щоб страва вийшла розсипчастою, прибираємо чавунок з вогню і накриваємо вміст рушником, а зверху щільно закриваємо кришкою. До столу подаємо через 15 хвилин і насолоджуємось. Смачного!
Курячий плов у духовці
Курячий плов у духовці – це простий спосіб приготування ніжної та ароматної страви, яка надовго позбавить вас від голоду та зарядить енергією. Для того, щоб складові в процесі запікання не розповзлися і не втратили свою форму, попередньо їх обсмажимо на невеликій кількості олії.
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 10-15 хв.
Порції – 3.
Інгредієнти:
- Вода тепла – 2 ст.
- Рис пропарений – 1 ст.
- Філе куряче – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 1 головка.
- Морква – 1 шт.
- Приправи для плову – 1 ч.л.
- Олія – для смаження.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Під струменем води ополіскуємо куряче філе, знімаємо плівки та видаляємо хрящики. Знімаємо лушпиння та шкірку з коренеплодів.
Крок 2. Курку та цибулю нарізаємо шматочками середнього розміру.
Крок 3. Моркву рубаємо півкільцями.
Крок 4. Розігріваємо рослинну олію і 8-10 хвилин обсмажуємо на помірному полум’ї овочі та м’ясо. Промиваємо рис до прозорості води.
Крок 5. Всипаємо в зирвак крупу, сіль та спеції – перемішуємо та засікаємо 2-3 хвилини.
Крок 6. Вміст сковороди перекладаємо у форму для запікання, підливаємо теплу воду і забираємо в духовку, прогріту до 170 градусів.
Крок 7. Стомлюємо плов протягом півгодини і подаємо до столу, не чекаючи охолодження. Смачного!
Плов із курки з грибами
Плов з курки з грибами – це оригінальна страва, яка запросто урізноманітнить ваш звичний раціон і приємно здивує домочадців. Доповнивши склад свіжими печерицями (також можна використовувати гливи або попередньо відварені лісові гриби) страва миттєво заграє абсолютно новими фарбами.
Час приготування – 50 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 3-4.
Інгредієнти:
- Рис – 200 грн.
- Печериці – 200 гр.
- Філе куряче – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Вода – 500 мл.
- Морква – 2 шт.
- Олія – для смаження.
- Сіль за смаком
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед знімаємо лушпиння і шкірку з овочів, обполіскуємо і ріжемо цибулю півкільцями, а морква великою соломкою.
Крок 2. Навпіл або на четвертинки розрізаємо печериці.
Крок 3. Кубиками нарізаємо курячу м’якоть.
Крок 4. І протягом 5 хвилин підрум’янюємо на розпеченій олії.
Крок 5. До м’яса пересипаємо гриби, смажимо, помішуючи 5 хвилин.
Крок 6. Додаємо овочеву нарізку та обсмажуємо складові ще 5 хвилин.
Крок 7. До вмісту сковороди всипаємо рис та перемішуємо інгредієнти.
Крок 8. Страву солимо і заливаємо водою, томимо під кришкою 40 хвилин, вогонь – невеликий.
Крок 9. Ароматний плов сервіруємо та негайно подаємо до столу на радість сім’ї. Смачного!
Узбецький плов з куркою в мультиварці
Узбецький плов з куркою в мультиварці завжди виходить розсипчастим і ароматним у той час, як кулінару потрібно докласти зовсім небагато зусиль, тому що весь процес бере на себе сучасна техніка. При спільному приготуванні, рис просочується овочевими соками та м’ясним жирком – пальчики оближеш!
Час приготування – 1 год. 30 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 5-6.
Інгредієнти:
- Курка – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Олія соняшникова – 100 мл.
- Рис – 400 грн.
- Морквина – 2 шт.
- Вода – 400 мл.
- Куркума – 1 год.
- Зіра – 1 год.
- Паприка копчена мелена – 1 ст.л.
- Перець чорний мелений – 1 ч.л.
- Сіль – 3 ч. л.
- Барбарис – 1 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Підготовляємо складові зірвака: курку ріжемо шматочками, цибулю півкільцями, а моркву великими брусочками.
Крок 2. Включаємо програму «смаження» і розігріваємо олію.
Крок 3. Обсмажуємо протягом 15 хвилин нарізані компоненти, потім вводимо спеції та сіль і готуємо, помішуючи, ще 10-15 хвилин.
Крок 4. Паралельно промиваємо крупу до прозорості води, доводимо до кипіння воду в чайнику.
Крок 5. Розподіляємо рис рівним шаром поверх курки з овочами, вставляємо голівку часнику і заливаємо водою на два сантиметри вище за продукти. Перемикаємо режим на «плав» чи «крупи».
Крок 6. Приблизно через 40 хвилин відключаємо мультиварку і даємо настоятися плову ще 15-30 хвилин. Смачного!
Курячий плов у рукаві для запікання
Курячий плов у рукаві для запікання – це «лінивий» варіант приготування популярної та дуже смачної страви, що складається з обсмажених овочів, тане в роті м’яса та розсипчастої крупи, пофарбованої в яскравий колір за рахунок усіляких прянощів.
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 5 хв.
Порції – 8.
Інгредієнти:
- Філе куряче – 600 гр.
- Рис – 1,5 ст.
- Морква – 2 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Олія – 2 ст.л.
- Вода – 450 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Коренеплоди очищаємо та нарізаємо: моркву ріжемо брусочками.
Крок 2. Цибуля дрібно рубаємо.
Крок 3. На пластини розрізаємо зубці часнику.
Крок 4. Рубаємо куряче філе на шматочки середнього розміру.
Крок 5. Зв’язуємо один кінець рукава та висипаємо підготовлені інгредієнти, додаємо промитий рис.
Крок 6. Доповнюємо склад олією, приправами та сіллю – активно перемішуємо масу.
Крок 7. Заливаємо продукти водою та щільно зв’язуємо другий край. Для виходу пари робимо кілька отворів зубочистками та укладаємо заготовку на лист.
Крок 8. Прибираємо напівфабрикат в духовку, попередньо прогріту до 180 градусів на 40 хвилин. Після теплової обробки негайно дегустуємо та насолоджуємось. Смачного!
Плов із бурого рису з куркою
Плов із бурого рису з куркою – це зовсім новий погляд на страву, якою, здавалося б, вже не можна здивувати нікого. Однак замінивши білий рис бурим, страва миттєво починає грати новими фарбами, набуває оригінального, трохи хлібного аромату і щільнішої текстури.
Час приготування – 1 год.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Рис бурий – 200 грн.
- Морква – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Курка – 300 гр.
- Часник – 3 зуб.
- Олія – для смаження.
- Сіль – 1 год.
- Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо зірвак: невеликі шматочки очищених цибулі і моркви пасеруємо на розігрітій олії 5-7 хвилин.
Крок 2. До овочів висипаємо нарізану курку, смажимо ще 10-12 хвилин, помішуючи.
Крок 3. Після всипаємо промитий бурий рис і розрівнюємо крупу лопаткою.
Крок 4. Склад солимо і перчимо, закидаємо зубці часнику та заливаємо водою так, щоб рідина повністю покривала компоненти.
Крок 5. Гасимо на мінімальному полум’ї під кришкою 30-35 хвилин і подаємо до столу. Смачного!
Плов із булгура з куркою
Плов з булгура з куркою – це не тільки дуже смачна та поживна страва, але ще й корисна. Також у такій страві поєднуються цікаві компоненти, які відмінно доповнюють та відтіняють смак та аромат один одного. Любителям експериментів точно сподобається!
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Філе курячого стегна – 700 гр.
- Булгур – 200 грн.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 150 гр.
- Часник – 1 головка.
- Олія соняшникова – 2-3 ст.л.
- Зіра – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. М’якоть курячого стегна промиваємо і ріжемо кубиками.
Крок 2. На дрібні скибочки рубаємо цибулю та моркву, знімаємо лушпиння з головки пекучого часнику.
Крок 3. Розігріваємо олію і 2-3 хвилини пасеруємо цибулю, додаємо морквину і продовжуємо смаження.
Крок 4. Розм’якшені овочі перекладаємо в товстостінний сотейник, також додаємо обсмажене куряче м’ясо.
Крок 5. Засипаємо зирвак промитим булгуром і розрівнюємо, вставляємо голівку часнику, солимо і перчимо, заливаємо водою на півсантиметра.
Крок 6. Доводимо страву до кипіння, потім накриваємо кришкою і томимо на повільному вогні 15 хвилин. Після закінчення термічної обробки кришку не чіпаємо і наполягаємо плов ще 10-15 хвилин.
Крок 7. Перед подачею добре перемішуємо і за бажанням прикрашаємо зеленню. Смачного!
Плов з куркою у качениці
Плов з куркою у качениці – це перевірений роками спосіб приготування, до якого вдавалися ще наші бабусі. Товстостінний посуд з кришкою ідеально підходить для томлення плову, страва завжди виходить насиченою і розсипчастою, а також з яскравим і чарівним ароматом, перед яким неможливо встояти!
Час приготування – 1 год.
Час приготування – 15-20 хв.
Порції – 5.
Інгредієнти:
- Курка – 600 гр.
- Рис – 300 грн.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Морквина – 300 грн.
- Олія – для смаження.
- Часник – 1 головка.
- Вода/бульйон – 1 ст.
- Приправи – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Видаляємо лушпиння і шкірку з коренеплодів, ріжемо моркву великими брусками, цибулю – півкільцями.
Крок 2. Розігріваємо олію в качениці і на сильному полум’ї підрум’янюємо цибулю.
Крок 3. Закидаємо шматочки м’яса.
Крок 4. Готуємо інгредієнти під кришкою, іноді помішуючи, 7-10 хвилин і засипаємо морквину.
Крок 5. Склад розмішуємо та вливаємо склянку води або бульйону, посипаємо сіллю та улюбленими спеціями (добре підійде зіра, мелений червоний та чорний перець). Гасимо ще близько 7 хвилин.
Крок 6. Зверху викладаємо ретельно промитий рис, розрівнюємо і вставляємо цільну голівку часнику в лушпинні. Чи не перемішуємо.
Крок 7. Заливаємо водою так, щоб рідина покривала компоненти на 1-2 сантиметри і доводимо до кипіння, далі закриваємо кришкою і гасимо на повільному вогні 15-20 хвилин.
Крок 8. Гарячий плов подаємо до столу і насолоджуємось. Смачного!